Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Jocul video” care îi ajută pe copii să „îmblânzească” sunetele. „Atât timp cât totul este făcut cu măsură și controlat de către părinți, nu poate dăuna”

Timlogo

Părinții știu că, uneori, există sunete care se încăpățânează să nu apară, în ciuda strădaniilor copilului, dar și ale părinților și logopezilor. Printre aceste sunete, „R” este cel mai greu de „îmblânzit”.

Așa s-a întâmplat și în cazul lui Victor, povestește mama băiețelului. Asta până când cei doi au ajuns la cabinetul unui logoped care folosește și o metodă inedită, pe care copilul a îndrăgit-o pe loc și care l-a ajutat în eforturile pentru pronunția sunetului buclucaș.

Este vorba despre Timlogo, un instrument digital interactiv de dezvoltare a vorbirii care folosește inteligența artificială pentru a analiza pronunția copiilor și pentru identificarea problemelor specifice din discursul lor. Plarforma recomandă apoi cele mai relevante exerciții pentru corectarea acestora. Pe măsură ce copiii își îmbunătățesc pronunția, exercițiile sugerate de platformă evoluează.

Timlogo a fost proiectat să fie distractiv, integrând jocuri, personaje și povești care stârnesc imaginația copiilor și le atrag atenția. 

„Platforma reprezintă pentru Victor un plus de motivație și de concentrare, o modalitate de exersare atractivă și interactivă, mai ales că poate fi accesată atât la cabinetul logopedului, cât și de acasă. Pentru Victor, corectarea sunetului „R” a fost un proces anevoios, necesitând multe ședințe la cabinetul logopedic. Platforma Timlogo a venit ca o completare a procesului de corectare, Victor fiind foarte încântat să o folosească”, povestește mama lui Victor.

400.000 de copii din România au tulburări de limbaj

În România sunt aproximativ 4 milioane de copii, iar 10% dintre ei – circa 400.000 - au tulburări de limbaj, într-o formă sau alta. Numărul lor este în creștere, iar acest lucru a fost ceea ce a determinat echipa din Ascendia, o companie de eLearning, să gândească acest proiect.

„Scopul nostru a fost accesul cât mai facil la terapia logopedică și crearea unor instrumente interactive pentru ameliorarea și exersarea limbajului”, spune Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia, compania de eLearning care a creat Timlogo.

Timlogo nu înlocuiește logopedul și ședințele de logopedie, ci le completează

„Existau deja pe piață câteva metode de stimulare a limbajului în afara cabinetului, însă aveau un grad foarte scăzut de interactivitate și nu ofereau întotdeauna o stimulare adecvată vârstei pacienţilor. Timlogo a fost creată ca răspuns la aceste nevoi: să fie ușor accesibilă, să fie interactivă și atractivă pentru copii, să ofere o alternativă de exersare a limbajului în vederea îmbunătățirii lui”, punctează CEO Ascendia.

Platforma a fost gândită să poată fi folosită și de către persoanele fizice acasă, pe bază de abonament, ca o modalitate de a suplini activitatea din cabinetul de logopedie.

Logoped: Copiilor le place să se audă după ce se înregistrează, așteaptă cu nerăbdare joculețele interactive de consolidare a sunetelor în silabe și adoră onomatopeele

Platforma este folosită de mulți specialiști logopezi, fie în cabinetele școlare, fie în cabinetele individuale.

„Platforma logopedică Timlogo reprezintă o metodă de învățare și exersare a vorbirii perfect adaptată particularităților copiilor «digitali» ai zilelor noastre. Utilizând această platformă, cursanții își consolidează și automatizează deprinderea de a pronunța clar și corect sunetele limbii române. Ei își îmbogățesc și își precizează vocabularul și își dezvoltă capacitatea de orientare spațio-temporală. Platforma asociază sunetul cu litera corespunzătoare, iar copiii pătrund mai ușor tainele citirii”, spune Elena Liliana Gălbinașu, profesor-logoped.

Gălbinașu punctează că platforma permite consolidarea achizițiilor dobândite în cabinet într-o manieră interactivă, atractivă și amuzantă și susține activitatea de corectare și în absența întâlnirilor directe cu logopedul pe parcursul vacanțelor școlare, prin exersarea acasă.

„Cursanților le place să vizualizeze filmulețele în care ghidul Ionuț le face cunoștință cu câte un personaj care nu poate pronunța un anumit sunet și care trebuie ajutat să-l învețe. În plus, copiilor le place să se audă după ce se înregistrează, așteaptă cu nerăbdare joculețele interactive de consolidare a sunetelor în silabe și adoră onomatopeele. În cabinetul logopedic, platforma poate fi utilizată atât individual, cât și în grup”, mai spune Elena Liliana Gălbinașu.

Jocul, povestea, animația și mai ales înregistrarea propriei voci sunt metode distractive care pot ajuta copiii în pronunțarea corectă a sunetelor.

În cât timp se poate vedea o ameliorare

Platforma este concepută în special pentru dislalii (pronunțarea incorectă, omiterea sau înlocuirea unor sunete) și întârzieri în dezvoltarea limbajului. „Ameliorarea se vede în funcție de tulburare, de copil și de câte ori pe săptămână este folosită platforma, dar și dacă copilul merge la logoped sau folosește doar platforma. Evident că cele mai bune rezultate se înregistrează la copiii care beneficiază atât de ședințe logopedice, cât și de exersarea prin intermediul platformei”, spun dezvoltatorii platformei.

Timlogo nu trebuie privită ca un „joc video”

Platforma are o interfață prietenoasă, iar de cele mai multe ori copiii se identifică cu personajele poveștii, transformând terapia într-o joacă. „Cei reticenți trebuie să înțeleagă că orice metodă care dă rezultat într-o recuperare fie ea și de limbaj este binevenită. Atât timp cât totul este făcut cu măsură și controlat de către părinți, nu poate dăuna. Timlogo este o platformă educativă și interactivă, nu trebuie privită ca un «joc video»”, explică Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia.

Ședința într-un cabinet de logopedie care foloseste această aplicație este una tipică. În anumite momente ale ședintei, logopedul poate decide utilizarea platformei, înlocuind uneori fișele clasice, pentru captarea atenției, când se învață pronunția corectă a sunetului. Aplicația de înregistrare/ascultare a sunetului are rol în fixare și repetare. Aplicațiile pot fi folosite între 10 și 15 minute și pot fi sugerate și pentru exersarea sunetelor acasă.

Grant AI for Accessibility (Inteligență Artificială pentru Accesibilitate) de la Microsoft

Investiția inițială în dezvoltarea platformei a fost de 450.000 euro. Dezvoltatorii Timlogo încearcă să investească în continuare în dezvoltarea unor module și interactivități suplimentare.

Pentru a sprijini eforturile companiei de a-i ajuta pe copii și adulți să aibă acces mai ușor la terapie logopedică, Microsoft a acordat la sfârșitul anului 2018 un grant dezvoltatorilor Timlogo. „Acest lucru ne demonstrează faptul că munca noastră și a colaboratorilor noștri este apreciată. Grantul a fost în valoare de 15.000 de dolari în credite Azure, cu scopul accelerării lucrărilor la proiectul Timlogo. Scopul este dezvoltarea unor instrumente cognitive capabile să se adapteze la nevoile individuale ale utilizatorilor”, a subliniat CEO Ascendia.

Platforma a fost realizată de Ascendia în colaborare cu Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educatiei și Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, fiind rezultatul a doi ani de cercetare, proiectare și dezvoltare. Platforma a fost creată în cadrul unui proiect cofinanțat de UEFISCDI, prin intermediul programului PNCDI III.

Platforma de logopedie online Timlogo este omologată de Ministerul Educației Naționale, începând din luna iunie anul trecut, în vederea utilizării în învățământul preuniversitar, pentru învățământ special pentru deficienți de vorbire, nivelurile preșcolar și primar.

476 de aplicații, 239 de jocuri interactive, 169 de activități animate

Timlogo a fost lansată oficial în septembrie 2018, ca cea mai mare platformă de logopedie din România și cuprinde 476 de aplicații, 239 de jocuri interactive, 169 de activități animate și 67 de video-uri organizate în 34 de module. Fiecare modul se axează pe exersarea unui sunet ce poate ridica probleme de pronunție în limba română.

În prezent există peste 500 de specialiști afiliați, unii au achizitionat aplicatia pentru cabinetul individual privat, alții o folosesc fiind pusă la dispozitie prin intermediul unor instituții județene ce au în subordine și cabinete logopedice.

Tratarea tulburărilor de limbaj la adulți, sau a deficiențelor de limbaj în urma unor probleme de ordin medical

Ascendia are în vedere dezvoltarea platformei Timlogo, astfel că se lucrează la dezvoltarea de module. Ca noutate, compania își propune dezvoltarea unei zone dedicate adulților care doresc să-și trateze tulburările de limbaj sau celor cu deficiențe de limbaj dobândite în urma unor probleme de ordin medical.

Ascendia este prima companie de eLearning din România listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o experienţă de peste 13 ani în crearea de conţinut digital şi clienţi din diferite părţi ale lumii. Este cunoscută în special pentru seria de produse EduTeca şi Dacobots destinate copiilor, cât şi pentru serviciile de dezvoltare de module educaționale personalizate pentru sistemele de eLearning ale companiilor private distribuite prin platforma CoffeeLMS.

O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai toti se duc in lumea virtuala, cand ar putea sa profite de jocurile din lemn, de jocurile educativa disponibile pe https://www.kidino.ro/12-jucarii-copii. Cine e de vina, societatea? parintii?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult