Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Lacrimile de obidă ale lui tanti Dorina”. Medicul Dan Grigorescu arată cum o infirmieră debutantă are un salariu de bază mai mare cu 52 la sută decât al unei infirmiere cu 32 de ani experiență

Dan Grigorescu

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, a publicat pe Facebook fluturașii de salariu primiți de două infirmiere, una cu 32 de ani vechime și alta debutantă. Prima are un salariu de bază de 2.148 lei, iar cealaltă are 3.266 lei.

„Doamnă Ministru Sorina Pintea, e de înțeles că nu aveți nicio vină într-o asemenea situație. Dar aveți responsabilitatea de a curma astfel de inechități flagrante!”, scrie medicul.Redăm postarea integrală a medicului Dan Grigorescu:

„Lacrimile de obidă ale lui tanti Dorina

Credeam că o astfel de analiză precum cea care urmează nu va mai fi posibilă după nebunia de exact acum un an legată de salarizarea din sistemul de spital public de stat. M-am înșelat. Și încă amarnic!

Iată datele "problemei":

Priviți "fluturașul" de salariu al infirmierei cu CEA MAI MARE vechime din SECȚIA CLINICĂ pe care o conduc (chirurgie plastică) dintr-un spital CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ. Salariu de bază cu astronomică valoare de 2.148 lei!

Alăturat, cel al unei infirmiere debutante cu VECHIME ZERO dintr-un COMPARTIMENT de medicină internă din spitalul MUNICIPAL Săcele, jud. Brașov, unde este înscrisă ca salariu de bază suma de 3.266 lei.

Adică un salariu de bază cu 52% mai mare!

Doamnă Ministru Sorina Pintea, e de înțeles că nu aveți nicio vină într-o asemenea situație. Dar aveți responsabilitatea de a curma astfel de inechități flagrante!

Eu nu știu (și nici nu am nicio dorință să aflu) care sunt cauzele și cine sunt vinovații pentru apariția unei(unor) astfel de monstruozități. Însă dumneavoastră puteți afla, după cum vă este în putere să luați și măsurile necesare.

Mă adresez dumneavoastră nu pentru a vă semnala un caz care poate fi doar unul izolat, ci pentru că am temerea că acesta se poate dovedi doar "vârful aisbergului" unei scăpări de sub control a fenomenului salarizării din spitale.

Oricum, oricare va fi rezultatul analizei dumneavoastră, tanti Dorina Hotnog (care mai are doar un an pâna la pensie, asta după ce a trudit în aceeași secție timp de peste 32 de ani) ar merita o mângâiere ministerială pentru lacrimile de obidă vărsate de ieri până azi.

O mângâiere echivalentă cu sărutul lui Cuza-Vodă pe obrajii lui moș Ion Roată.

O mângâiere care ar anula, măcar și parțial, scuipatul sistemului pe care l-a primit în plină față, ieri, prin intermediul fluturașului de salariu, tanti Dorina!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marga check icon
  De ce adresarea cu tanti Dorina si nu cu doamna Dorina?
  Si pacientilor mai in varsta li se spune in spitale mamaie si tataie, nu doamna, domnule.
  • Like 4
  • @ Marga
   GabiC check icon
   Pentru ca, probabil, asa a apucat-o el, cand a venit in spital. Ce rost are o discutie pe semantica?
   Nu discutam si despre GDPR ? Ca sa ne aflam in treaba? Si ca nu a pus antentul si stampila?
   • Like 0
 • fc check icon
  salarizarea este un stâlp de bază al dividerii sociale. neacordarea importanței cuvenite trădează cecitatea minții, puterea-i de pătrundere, capacitatea de elevare și cuprindere. există, la nivel relativ dar mai ales la nivel absolut, o singură treaptă de salarizare (exprimată și prezentă sub ochii noștri mereu): salariul mediu. acest „mediu”, această medie, este cea mai bună soluție, este optimă. și de optimă ce e e nebăgată-n seamă... echitatea nu poate fi șuntată decât făcând derogare de la morală, derogare uzitată de toți participanții, de ambele părți ale baricadei. această stare de fapt este una criminală, deci trebuie combătută. diferența între indivizi, diferența între volume ori calități, este asigurată de Dumnezeu. căci salarizarea are ca scop ultim nu subviețuirea („supraviețuire” fiind un termen aberant, răsturnat) ci obținerea bucuriei. ori robinetul cu bucurie nu e pe niciun ștat și nici nu poate fi. poți fi bogat și trist, tot având, cum tot așa, poți fi sărac și ferice, nimic având. El face diferența, nu omul prin reglementări aberante, incomplete infinit, munci inutile și chinuitoare... toți cei care acceptă (și vorbim strict filozofic și logic - deocamdată, conceptual) noțiunea de salarizare diferențiată, acceptă sclavia umanității și acceptă și girează egoismul. ori egoismul este animalic. dacă vrem să ieșim din animalicul ce ne guvernează apariția materială trebuie să tindem spre opozitul animalicului: spirit et conștiință. spre ce? vom vedea fiecare, ajungând acolo și așteptându-i și pe ceilalți.
  • Like 1
  • @ fc
   catalin check icon
   Așa, și?
   • Like 2
 • VEZI O INECHITATE SI O SEMNALEZI DAR IN TARA SUNT SI PENSIONARI CU 45 DE ANI VECHIME CU PENSIE DE 1200 LEIDECI SALARIUL REAL PROBABIL E CEL DE 2300 DE LEI IAR CEL MARE E MAI MULT O FICTIUNE PROBABIL A TI VAZUT ACUM SI MINERI CU 2200LEI SALAR..
  • Like 1
 • Este corect ce scrie in articol, dar, atentie ! Prin afisarea fluturasului de salarii, ale celor doua persoane, se incala Regulamentul 679 UE (GDPR). Ar terbui sa aveti mai multa grija ! (va rog sa nu mi-o luati in nume de rau! - Multumesc !)
  • Like 1
  • @ Ioan Nelu
   maripos check icon
   Salariul e confidential, nu secret. Stii care e deoseburea?
   • Like 0
 • de ce se fotografiaza dl dr cu boneta best surgeon. exista si oameni care cunosc realitatea. putin mai multa decenta
  • Like 1
 • ove check icon
  Pai ,si un amarat ca mine care isi rupe carca la privat pentru 2000 net,dupa 33 ani de munca ,eu ce sa mai zic?Vreti compasiune din partea mea?Pentru un bugetar?Pentru acest sistem da sanatate care te omoara la propiu pe banii tai?Sa fim seriosi....
  • Like 4


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult