Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Lacrimile de obidă ale lui tanti Dorina”. Medicul Dan Grigorescu arată cum o infirmieră debutantă are un salariu de bază mai mare cu 52 la sută decât al unei infirmiere cu 32 de ani experiență

Dan Grigorescu

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, a publicat pe Facebook fluturașii de salariu primiți de două infirmiere, una cu 32 de ani vechime și alta debutantă. Prima are un salariu de bază de 2.148 lei, iar cealaltă are 3.266 lei.

„Doamnă Ministru Sorina Pintea, e de înțeles că nu aveți nicio vină într-o asemenea situație. Dar aveți responsabilitatea de a curma astfel de inechități flagrante!”, scrie medicul.Redăm postarea integrală a medicului Dan Grigorescu:

„Lacrimile de obidă ale lui tanti Dorina

Credeam că o astfel de analiză precum cea care urmează nu va mai fi posibilă după nebunia de exact acum un an legată de salarizarea din sistemul de spital public de stat. M-am înșelat. Și încă amarnic!

Iată datele "problemei":

Priviți "fluturașul" de salariu al infirmierei cu CEA MAI MARE vechime din SECȚIA CLINICĂ pe care o conduc (chirurgie plastică) dintr-un spital CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ. Salariu de bază cu astronomică valoare de 2.148 lei!

Alăturat, cel al unei infirmiere debutante cu VECHIME ZERO dintr-un COMPARTIMENT de medicină internă din spitalul MUNICIPAL Săcele, jud. Brașov, unde este înscrisă ca salariu de bază suma de 3.266 lei.

Adică un salariu de bază cu 52% mai mare!

Doamnă Ministru Sorina Pintea, e de înțeles că nu aveți nicio vină într-o asemenea situație. Dar aveți responsabilitatea de a curma astfel de inechități flagrante!

Eu nu știu (și nici nu am nicio dorință să aflu) care sunt cauzele și cine sunt vinovații pentru apariția unei(unor) astfel de monstruozități. Însă dumneavoastră puteți afla, după cum vă este în putere să luați și măsurile necesare.

Mă adresez dumneavoastră nu pentru a vă semnala un caz care poate fi doar unul izolat, ci pentru că am temerea că acesta se poate dovedi doar "vârful aisbergului" unei scăpări de sub control a fenomenului salarizării din spitale.

Oricum, oricare va fi rezultatul analizei dumneavoastră, tanti Dorina Hotnog (care mai are doar un an pâna la pensie, asta după ce a trudit în aceeași secție timp de peste 32 de ani) ar merita o mângâiere ministerială pentru lacrimile de obidă vărsate de ieri până azi.

O mângâiere echivalentă cu sărutul lui Cuza-Vodă pe obrajii lui moș Ion Roată.

O mângâiere care ar anula, măcar și parțial, scuipatul sistemului pe care l-a primit în plină față, ieri, prin intermediul fluturașului de salariu, tanti Dorina!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marga check icon
  De ce adresarea cu tanti Dorina si nu cu doamna Dorina?
  Si pacientilor mai in varsta li se spune in spitale mamaie si tataie, nu doamna, domnule.
  • Like 4
  • @ Marga
   GabiC check icon
   Pentru ca, probabil, asa a apucat-o el, cand a venit in spital. Ce rost are o discutie pe semantica?
   Nu discutam si despre GDPR ? Ca sa ne aflam in treaba? Si ca nu a pus antentul si stampila?
   • Like 0
 • fc check icon
  salarizarea este un stâlp de bază al dividerii sociale. neacordarea importanței cuvenite trădează cecitatea minții, puterea-i de pătrundere, capacitatea de elevare și cuprindere. există, la nivel relativ dar mai ales la nivel absolut, o singură treaptă de salarizare (exprimată și prezentă sub ochii noștri mereu): salariul mediu. acest „mediu”, această medie, este cea mai bună soluție, este optimă. și de optimă ce e e nebăgată-n seamă... echitatea nu poate fi șuntată decât făcând derogare de la morală, derogare uzitată de toți participanții, de ambele părți ale baricadei. această stare de fapt este una criminală, deci trebuie combătută. diferența între indivizi, diferența între volume ori calități, este asigurată de Dumnezeu. căci salarizarea are ca scop ultim nu subviețuirea („supraviețuire” fiind un termen aberant, răsturnat) ci obținerea bucuriei. ori robinetul cu bucurie nu e pe niciun ștat și nici nu poate fi. poți fi bogat și trist, tot având, cum tot așa, poți fi sărac și ferice, nimic având. El face diferența, nu omul prin reglementări aberante, incomplete infinit, munci inutile și chinuitoare... toți cei care acceptă (și vorbim strict filozofic și logic - deocamdată, conceptual) noțiunea de salarizare diferențiată, acceptă sclavia umanității și acceptă și girează egoismul. ori egoismul este animalic. dacă vrem să ieșim din animalicul ce ne guvernează apariția materială trebuie să tindem spre opozitul animalicului: spirit et conștiință. spre ce? vom vedea fiecare, ajungând acolo și așteptându-i și pe ceilalți.
  • Like 1
  • @ fc
   catalin check icon
   Așa, și?
   • Like 2
 • VEZI O INECHITATE SI O SEMNALEZI DAR IN TARA SUNT SI PENSIONARI CU 45 DE ANI VECHIME CU PENSIE DE 1200 LEIDECI SALARIUL REAL PROBABIL E CEL DE 2300 DE LEI IAR CEL MARE E MAI MULT O FICTIUNE PROBABIL A TI VAZUT ACUM SI MINERI CU 2200LEI SALAR..
  • Like 1
 • Este corect ce scrie in articol, dar, atentie ! Prin afisarea fluturasului de salarii, ale celor doua persoane, se incala Regulamentul 679 UE (GDPR). Ar terbui sa aveti mai multa grija ! (va rog sa nu mi-o luati in nume de rau! - Multumesc !)
  • Like 1
  • @ Ioan Nelu
   maripos check icon
   Salariul e confidential, nu secret. Stii care e deoseburea?
   • Like 0
 • de ce se fotografiaza dl dr cu boneta best surgeon. exista si oameni care cunosc realitatea. putin mai multa decenta
  • Like 1
 • ove check icon
  Pai ,si un amarat ca mine care isi rupe carca la privat pentru 2000 net,dupa 33 ani de munca ,eu ce sa mai zic?Vreti compasiune din partea mea?Pentru un bugetar?Pentru acest sistem da sanatate care te omoara la propiu pe banii tai?Sa fim seriosi....
  • Like 4


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult