Sari la continut
Prevenție

„Mă simt ca un copil mic, învăţ din nou să merg”. Un bărbat paralizat de 12 ani a început să meargă din nou datorită implantării unui dispozitiv

 Gert-Jan Oskam

Foto: Jimmy Ravier/EPFL + Gilles Weber/CHUV

O știre pentru viitor: Un bărbat olandez paralizat de 12 ani din cauza unui accident a început să meargă din nou datorită unui implant cu un dispozitiv care îi citește undele cerebrale și îi trimite instrucțiuni către coloana vertebrală pentru a pune în mișcare mușchii picioarelor.

Operaţia de restabilire a mobilităţii lui Gert-Jan Oskam, în vârstă de 40 de ani, a fost realizată în iulie 2021 de o echipă de neurochirurgi condusă de profesoara Jocelyne Bloch, de la Universitatea Lausanne, scrie New York Times.

În completare, CNN precizează că cercetătorii în neurologie de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne dezvoltă un program pe termen lung menit să realizeze interfețe între creier și dispozitive pentru a veni în sprijinul persoanelor paralizate.

The Guardian explică faptul că printre experimentele la care a fost supus Gert-Jan Oskam se numără cel prin care s-a testat un sistem ce a recreat ritmicitatea pașilor în timpul mersului, trimițând semnale de la un computer la măduva spinării sale. Cu toate că dispozitivul l-a ajutat să facă mai mulți pași deodată, mișcarea s-a demonstrat destul de robotică și a trebuit să fie declanșată de un buton sau de un senzor.

„Mă simt ca un copil mic, învăţ din nou să merg”, a declarat Oskam. Separat, profesoara Jocelyne Bloch a spus că „lucrul important pentru noi nu este doar să avem un studiu ştiinţific, ci în cele din urmă să oferim mai mult mobilitate tuturor persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării, care sunt obişnuite să audă de la medici că trebuie să se obişnuiască cu faptul că nu se vor mai mişca niciodată".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult