Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Nici măcar nu e frică, e neputință”. Statutul victimei, într-un ținut al tuturor borfașilor

masina  - Sinesti

(Foto: Facebook/Mihai Răzvan Moraru)

„Nici măcar nu e frică, e neputință”. Neputință, asta simte acum Mihai Răzvan Moraru. Este convins că a avut „noroc” că a scăpat nevătămat, împreună cu familia sa, acum doupă seri.

În seara de 1 Mai se întorcea cu familia și cei doi copii mici în Capitală, de la Buzău. Pentru că unuia dintre îi era rău de mașină, bărbatul a trebuit să oprească într-o parcare din Sinești, în județul Ialomița, pentru a lua ceva din portbagaj. Într-o postare devenită virală pe Facebook, el a povestit cum a fost la un pas să fie jefuit de un grup de bărbați. Unul dintre ei avea un cuțit, cu care i-a tăiat cauciucul. A sunat la 112, iar oamenii legii l-au asigurat că ştiu ce se întâmplă. Înainte ca pe bordul mașinii să îi apară mesajul de pană, polițiștii i-au spus chiar că sigur are o roată înţepată. 

Poliția Ialomița spune că în aceeași parcare au avut loc în acest an două furturi din autovehicule. În județul Ialomița au fost înregistrate sesizări pentru 61 de jafuri în perioada ianuarie-aprilie. În niciunul dintre ele agresorii nu au tăiat cauciucurile mașinilor și nici nu au avut loc agresiuni fizice, spun oamenii legii.

Mihai Răzvan Moraru este convins că intenția agresorilor nu era doar să îi taie roata și să îl urmărească. Asta era doar planul lor B, spune el, într-o discuție cu Republica.ro.  

„Intenția lor a fost de a mă ataca acolo, pe loc. Dovadă viteza cu care veneau spre mașină. Tot la fel de sigur sunt că m-ar fi atacat în afara mașinii, nu aș fi avut nicio șansă să mă apăr sau să fug și poate cu șanse minime ca cineva să oprească să intervină în fața a trei-patru persoane înarmate cu cuțite sau cu ce Dumnezeu aveau la ei”, spune Mihai Răzvan Moraru într-un interviu pentru Republica.ro.

Dacă în locul lui ar fi fost o femeie, sau o persoană în vârstă, el crede că nu ar fi avut șanse în fața agresorilor.

„Acum s-a întâmplat. Important e ce se face ca să se prevină alte incidente? Eu am acționat repede, dar dacă ar fi fost o femeie cu doi copii în mașină? Eu a trebuit să opresc mașina pentru că îi era rău de mașină copilului. Dacă o mamă singură e obligată să oprească acolo și nu cunoaște zona, ce șanse are? Are șanse? Nu cred că are șanse. Dacă era în locul meu un om în vârstă, cu o mașină cu o defecțiune, ce șanse avea?”

Poliția Ialomița a precizat pentru Republica.ro că în prezent „se fac cercetări pentru identificarea persoanelor care au comis fapta penală și pentru tragerea la răspunderea penală a acestora”. 

Ministrul Carmen Dan cere verificări 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a discutat ieri cu șeful Poliției Române, Cătălin Ioniță, despre acest subiect și i-a cerut să ia măsuri pentru suplimentarea personalului, pentru a stopa cazurile de acest gen, potrivit Digi24. Joi șeful Poliției a fost chemat de secretarul de stat Marin Lupu pentru discuții la sediul MAI despre ce alte măsuri pot fi luate. Pe de altă parte, Cătălin Ioniță a trimis Corpul de Control la IPJ Ialomița, pentru a face verificări după incidentele din comuna Sinești.

Redăm mai jos discuția cu Mihai Răzvan Moraru.

„Cum adică suntem primii cu roata înțepată? Păi atunci polițiștii cu care am vorbit de unde știau «rețeta»?” 

Reprezentanții IPJ Ialomița susțin că în primele patru luni din acest an au avut 61 de sesizări privind furturi din mașini la nivel de județ, din care două în parcarea din Sinești. Niciunul în care să fie sparte anvelopele sau cu agresiuni fizice, zic ei. Ce vi s-a întâmplat în seara din 1 Mai? 

Eu nu vreau să acuz pe nimeni de nimic. Dimpotrivă, dacă pot să laud, laud. De asta am și lăudat poliția din Voluntari (Ilfov) care a venit după noi. Am văzut că mai mulți spun că noi am oprit în parcarea din zona Sinești seara, fără să ne asigurăm. Fals. Când noi am oprit pe 1 mai în jurul orei 21:10- 21:15, în aceeași parcare era oprit un Logan albastru cu girofar, care avea pe spate mesajul „transport substanțe explozive” și în care erau doi bărbați cu pistoale și uniformă. Nu știu de la ce autoritate erau. Eu am oprit pentru că trebuia să iau ceva din portbagaj, pentru copil. M-am dat jos din mașină, am lăsat motorul pornit, pentru că nu voiam să stăm mult timp. Când am închis portbagajul am văzut că mașina cu girofar tocmai pleca din parcare. Am vrut să deschid ușa din spate să vorbesc cu soția, să o întreb dacă îi mai trebuie ceva și a fost un moment ciudat în care nicio mașină nu mai venea din niciun sens și s-a făcut o beznă totală în acea parcare și implicit pe drumul european. 

Nu era niciun bec în toată zona aceea. Văzând acea beznă, m-am urcat instant în mașină, așa am simțit în momentul acela, că nu mai sunt în siguranță. În momentul în care am urcat în mașină am văzut oameni care se îndreptau către mașină. Am blocat ușile. Aveam motorul pornit, am văzut o lumină din dreapta, lateral, și un om ghemuit în spatele mașinii lângă roata din spate dreapta și o lumină care licărea din ceva. Mai tarziu mi-am dat seama că lumina care licărea era lumina de la stopul masinii care se reflecta pe lama lui de cuțit cu care mi-a tăiat cauciucul. Am plecat, iar la câteva secunde am sunat la 112. 

(Foto: Facebook/Mihai Răzvan Moraru)

Cazul meu nu cred că e singurul în care s-au înțepat cauciucurile. Am văzut că și alți oameni au pățit, din ce spun ei în comentariile de la postarea mea de la Facebook. Nu aș vrea să fac rău nimănui. Când am sunat la 112, există discuția înregistrată, a fost întrebat ce s-a întâmplat, eu am relatat și mi s-a spus „aveți grijă căci sunteți cu siguranță urmăriți de o altă masină și cu siguranță v-au tăiat roțile”. Eu am zis că merg cu mașina și nu văd să îmi fi fost tăiată vreo roată. Cât despre o mașină care m-ar urmări, i-am întrebat pe polițiștii cu care vorbeam la telefon dacă mi se poate trimite un echipaj. În timp ce vorbeam cu ei mi-a apărut pe bord mesajul de pană pe spate dreapta. Cum adică suntem primii cu roata înțepată? Păi atunci polițiștii cu care am vorbit de unde știau „rețeta”? 

„Să știi că sunt înarmați cu cuțite (îsi drege vocea) și că sunt lângă ușa din spate a mașinii unde erau copiii....”

Ce ați simțit atunci dvs și soția?

Acum când mă întrebați asta mi se face pielea găină. Aveam ambii copii în mașină. Sunt copii mici. Să ai atât tupeu să faci așa de repede lucrurile, la nivel de secunde - au acționat imediat ce a plecat mașina cu girofar - înseamnă că ăsta nu e primul incident. Era ceva pregătit. Să știi că sunt înarmați cu cuțite (îsi drege vocea) și că sunt lângă ușa din spate a mașinii unde erau copiii.... Ce să vă zic, îți dă o stare de neliniște care nu trece atât de ușor. Nici nu e frică, e neputință. 

Ce v-au spus polițiștii cu care ați vorbit la telefon atunci?

Am sunat la 112, mi s-a făcut legătura cu IPJ Ialomița. M-au întrebat și le-am spus care e problema. Ei mi-au spus să fiu atent să nu fie o mașină care mă urmărește, după care mi-au făcut legătura la IPJ Sinești, când deja ieșisem din localitatea Sinești cu roata așa cum era, mergeam să mă îndepărtez de loc. Lor le-am cerut să îmi trimită un echipaj și au spus „domn'le încercați dvs să ajungeți într-o parcare pe unde puteți, luminată și cu oameni”. Le-am răspuns că nu pot, dacă îmi spuneti că mă urmărește cineva nu pot să risc să mă opresc undeva în câmp. Nu am cu ce să mă apăr, dacă îmi este spart geamul de la mașină. Am vorbit cu ei minute bune, iar apoi m-au întrebat unde suntem. Le-am zis că am trecut de Șindrilița. „A, păi deja problema nu mai este în jurisdicția noastră, vă facem transferul la IPJ Ilfov”, a fost răspunsul lor. Mi-au făcut legătura la IPJ Ilfov, iar polițiștii de acolo au venit și m-au ajutat. Oprisem într-o benzinărie.  

(Foto: Facebook/ Mihai Răzvan Moraru)

„Cum de nu s-a gândit nimeni să facă acolo un flagrant, cu niște politiști îmbrăcați în civil?”

Cei de la IPJ Ilfov v-au confirmat că știau de astfel de cazuri în zonă ?

Da, așa mi-au spus. Dar nu e jurisdicția lor, ci a IPJ Ialomița, poliția locală Sinești. M-au sunat azi (miercuri) de acolo. Eu am dat o declarație la Poliția Ilfov. M-au sunat după această mediatizare - care pe mine m-a surprins - și mi-au cerut diverse date. Date care eu cred că ar fi fost disponibile ușor, pentru că am o declarație depusă. Au vrut să știe dacă sunt dispus să fac reclamație și la Poliția Sinești, chiar dacă am făcut la Ilfov . Am spus că da, am să ajung acolo, dar nu o să ajung acolo singur, le-am spus că vreau să ajung acolo știind că sunt în siguranță. 

Să știti că nu dramatizez cu nimic. Nu credeam că voi ajunge să trăiesc așa ceva. Mai vezi filme, știri negative, dar să trăiești pe pielea ta așa ceva, să oprești undeva și să riști să te trezești atacat cu cuțite! Am avut noroc că am decis în secunda aceea să intru în mașină, am avut noroc pentru că mașina pe care o conduceam are un sistem care după ce ai pană are un sistem care îți permite să faci câțiva zeci de kilometri cu o presiune în pneu cât de cât acceptabilă. Am avut noroc.

Pe vremuri în zonă era un post de jandarmni, să știți, care am înțeles de la poliția locală că a fost desființat de curând. Din ce am auzit de la oameni, am înțeles că au fost multe cazuri în ultima perioadă. Mi se pare incredibil că jandarmeria - pe care eu o văd ca o soluție, dacă poliția nu face față acolo - nu și-a găsit timp în atâtea luni de zile să aducă sub control acest fenomen. Cum de nu s-a gândit nimeni să facă acolo un flagrant, cu niște politiști îmbrăcați în civil?

(Foto: Facebook/Mihai Răzvan Moraru)

Nu pot să cred că atât de aproape de București, în singura parcare mare de la București până la Urziceni, se poate întâmpla așa ceva și că nu se pot lua măsuri pentru asta. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar cred că trebuie schimbată abordarea. Acolo e clar că un grup infracțional bine pus la punct. Nu sunt niște băieți care acum s-au apucat de furat. Nu sunt niște minori, acolo e un grup bine format. 

„Intenția lor a fost de a mă ataca acolo, pe loc. Dacă o mamă singură e obligată să oprească acolo și nu cunoaște zona, ce șanse are?”

Care credeți că era intenția presupușilor agresori?

Cu siguranță intenția lor nu era de a-mi tăia roata și de a mă urmări. Poate că ăsta era planul de rezervă. Intenția lor a fost de a mă ataca acolo, pe loc. Dovadă viteza cu care veneau spre mașină. Tot la fel de sigur sunt că m-ar fi atacat în afara mașinii, nu aș fi avut nicio șansă să mă apăr sau să fug și poate cu șanse minime ca cineva să oprească să intervină în fața a trei-patru persoane înarmate cu cuțite sau cu ce Dumnezeu aveau la ei. 

Acum s-a întâmplat, s-a întâmplat, dar ce se face ca să se prevină alte incidente? Eu am acționat repede, dar dacă ar fi fost o femeie cu doi copii în mașină? Eu a trebuit să opresc mașina pentru că îi era rău de mașină copilului. Dacă o mamă singură e obligată să oprească acolo și nu cunoaște zona, ce șanse are? Are șanse? Nu cred că are șanse. Dacă era în locul meu un om în vârstă, cu o mașină cu o defecțiune, ce șanse avea?

Multe persoane vă sfătuiesc, în comentariile la postarea dvs de pe Facebook, să vă luați o armă.

Nu cred că asta e soluția, să stăm fiecare cu arma la noi. Bun, îți iei permis de port armă, îți iei armă și ce faci? O iei la tine tot timpul? Te duci în parc cu copilul cu arma? Atunci înseamnă că ne-am împușca între noi. Dacă ar fi să ne raportăm la șicanele din traficul din București, dacă fiecare ar avea armă la el înseamna că ar fi măcel. Nu cred că asta ar fi soluția. Cred că totuși putem să avem în România un nivel OK de securitate a cetățenilor. Până la urmă sunt niște grupări infracționale și atât. 

Poliția Ialomița: 61 de furturi de bunuri din mașini în județ în acest an. Niciunul cu spargerea de cauciucuri

Andreea Loghin, purtător de cuvânt la IPJ Ialomița, a declarat pentru Republica.ro că în prezent se fac cercetări după incidentul din seara de 1 mai de la Sinești. 

„În legătură cu sesizarea de pe 112 a cetățeanului, din seara de 1 mai, la momentul acesta facem cercetări în vederea identificării persoanelor care au comis fapta penală și pentru tragerea la răspundere penală a acestora”.

„În zona parcării de la Sinești (Ialomița) s-au înregistrat de la începutul anului și până în prezent două infracțiuni de furt din auto, infracțiuni care nu s-au comis prin înțeparea anvelopelor. Victimele și-au lăsat dezasigurate autourismele, s-au îndepărtat la o distanță considerabilă de mașini iar persoanele necunoscute au profitat de neatenția lor și au sustras bunuri din interior. În luna februarie o persoană a fost reținută pentru acest gen de fapte, iar dosarul a fost trimis in judecată”.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomița ne-a precizat că în zona respectivă un echipaj de Poliție este prezent în parcarea din Sinești, „în anumite intervale orare, în funcție de cât de aglomerat e traficul, în funcție de toate aspectele pe care le luăm în considerare”.

„În prezent a fost intensificată patrularea pe raza secției respective, incluzând și DN2. Avem echipale care patrulează și în zona respectivă, chiar dacă nu sunt colegii de la filtru în zonă”, a mai adăugat Andreea Loghin.

În plus, aceasta a precizat că Poliția a luat legătura cu administratorul de drum pentru instalarea unor glisiere (parapeți metalici) pe marginea părții carosabile, zona respectivă fiind împădurită. 

„Astfel împiedicăm conducătorii auto să oprească în zonele respective și să devină posibile victime”, a mai spus Loghin.

Întrebată dacă în cazul sesizărilor privind furturi de bunuri din mașini au avut loc și agresiuni fizice, purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomița a spus că nu au existat astfel de sesizări. 

„Nu am avut astfel de sesizări, cel putin in ultimul an. Doar tâlhării. Am avut sesizate în zonă doar distrugeri de autoturisme, zgârieturi și furturi din autoturisme – ce au constat în diverse sume de bani, borsete cu documente, genți, telefoane mobile. La nivelul județului Ialomița, de la începutul anului și până la finalul lunii aprilie au fost înregistrate 61 de furturi de bunuri din autoturisme, dar nu avem sesizat niciunul cu împungerea, spargerea anvelopei”, a mai spus pentru Republica.ro Andreea Loghin. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu scriu nici cu obidă, nici ca să persiflez. Sunt doar constatările unui om care de peste 20 de ani circulă pe şoselele patriei. Poliţiştii sunt simpli constatatori de accidente/crime sau pândari în boscheţi cu radarul în mână. Nu desfăşoară acţiuni preventive, nu-i interesează siguranţa cetăţeanului. Jandarmii nu-şi îndeplinesc atribuţiile legale, pentru că au ajuns bodyguarzii PSD-ului. Cine să ne apere? Doar Dumnezeu, atât!
    • Like 3
  • Zona Popasului Sinesti, acum desfiintat, este cunoscuta de decenii pentru talharii pentru ca acolo opreau in mod special TIR-uri, pradate sistematic de cei din zona. Ca sa puna capat furturilor, au desfiintat Popasul, dar naravul nu a disparut. Amintiti-va si de numeroasele altercatii dintre gruparile din Sinesti, cu bate, topoare si sabii, relatate in prime-time de televiziunile ca stire nationala. Zona respectiva, deci, este foarte bine cunoscuta de autoritati locale si nationale ca loc de inalta infractionalitate. Ca si victima care a relatat incidentul, nu acuz pe nimeni, dar, pentru ca acest fenomen sa dainuie de zeci de ani fara sa se ia nicio masura, imi pune la indoiala eficacitatea prezentei "organelor" de ordine din localitate, judet si asa mai departe. La aceasta se adauga si clementa cu care sunt eliberati inainte de termen infractori condamnati pentru talharii, violenta si agresiune grava, care se intorc la vechile deprinderi fara nicio retinere. Asa incat nici nu e nevoie sa te opresti la Sinesti ca sa tie se dea in cap. E suficient sa scoti cheia ca sa intri in casa ca sa vina unul sa te atace, chiar daca e ora 3 dupa amiaza, si sa-ti ia geanta.
    • Like 0
    • @ Cristiana Terenche
      In localitatile mici politia locala (acolo unde ea exista) nu va face niciodata nimic spectaculos. Asta deoarece, multi politisti sunt consateni cu infractorii si nu doresc sa isi creeze probleme. Ba unii chiar aproba ceea ce fac acestia si in cazul in care apar reclamatii le poarta de grija infractorilor, nu celor care sunt victime.
      Lumea nu stie sau ii este frica sa faca reclamatii. Asa, apar reclamatiile cand si cand (vezi cazul acesta). Daca s-ar cerceta situatia pe bune s-ar gasi sute de probleme care sunt musamalizate de politie in complicitate cu masa infractionala.
      Daca mergem in zona contraventiilor, probabil discutam de mii de situatii neraportate care afecteaza viatza comunitatii zi de zi.
      Lasitate, complicitate,saracie (mentala si materiala), mafie. asta nu se rezolva de pe plan local ci prin interventie contondenta de la nivel national. Acolo din pacate exista mafia nationala care in ultima perioada sapa la temelia statului. Crimeea ne paste pe toti daca nu luam atitudine.
      • Like 1
  • "...si-au lăsat dezasigurate autourismele..." - serios? pai nu ar fi normal sa lasi masina deschuiata linistit, daca vrei sa mergi si 200m mai in fata pe jos? Am prieteni in Suedia care isi lasa cheile in masina tot timpul, find keyless go/entry. Nu le-a furat nimeni nimic pana acum.
    • Like 1
  • Ce mai vreti mai oameni buni? Militia romana cumpara biciclete furate de la hoti si se bat cu ei pe burta la bere. Daca te duci sa-i reclami zice ca sa ai grije cum treci strada ca orasu-i mic.
    • Like 3
  • rp check icon
    „Astfel împiedicăm conducătorii auto să oprească în zonele respective și să devină posibile victime”,
    Cati tampiti sunt necesari pentru o astfel de decizie?
    • Like 2
    • @ rp
      Grosimea sulei
      Sau cum cauta politia talharii in 'Fenomenul Sinesti'

      E fenomenal ca ancheta si cautarea faptasilor a inceput a doua zi si nu in seara atacului. Cand ar fi fost sanse mari sa ii gaseasca fix in acea seara pe marginea drumului pandind alte masini. Adica ii lasi sa se imprastie o noapte, sa vada stirile, si apoi te apuci sa cauti ce, pe cine? Dar oare i-a dus capul sa ceara operatorilor gsm nr tel care au fost inregistrate in zona pe durata cea mai mare noptile trecute si exact la ora aceea? Ca tel celor in trecere, din masini, nu stau mult in acea zona de padure. Primesti un tabel XLS, faci un filtru dupa coordonate, ora, apoi dupa durata conectarii la pilonii din zona si hop, obtii niste piste bunicele. Au vorbit intre ei tot felul, SRI ce face? Ca eram prin 2007-2008 in Poiana Bv, cand cu reuniunea aceea NATO, si niste ofiteri SRI la o tigara confirmau ca au aparatura sa faca mult mai mult de atat, "habar n-aveti voi" a fost auto-lauda. Asa, si? Cum ii cauta? Probabil dupa marimea gaurii sulei cu care intepau anvelopele
      • Like 0
  • IC Tosca IC Tosca check icon
    Somalia scrie pe fruntea noastra..."Multumim din inima partidului conducator !" In regimul "de trista amintire" nemernicii care se pretau la astfel de "ocupatii liberale" erau anihilati in cateva zile. Apoi, cativa ani buni si-i petreceau la recoltat stuf si papura in "Insula mare a Brailei" sau prin canalele deltei, incaltati cu cizme de cauciuc intentionat gaurite si hratiti cu sfecla furajera...Odata eliberati se fereau "ca dracu' de tamaie" de implicarea in alte infractiuni, ingroziti fiind de o noua incarcerare...Acum am evoluat ( in rau ). Danjarmii sar cate patru pe un protestatar cu laser la purtator care stie sa scrie cu diez in fata, sau cauta microfoane inventate in locatii cu doua gauri ascunse... Daca continuam in sensul acesta, cat de curand vom fi nevoiti sa platim "taxe de protectie" la fiecare colt de strada ...Somalia scrie pe fruntea noastra
    • Like 7
  • Posturile locale de politie au fost desfiintate in foarte multe localitati. E jungla acolo si pana vine politia de la zeci de kilometri trece mult timp. Ce s-a intamplat la Sinesti e doar un exemplu din sute altele similare pe diverse spete. Pe de alta parte legile se modifica de mafia de la putere in favoare infractorilor deci, chiar daca aia sunt prinsi le da repede drumul si poate si niste bani pe deasupra (ca sa investeasca in urmatoarele activitati infractionale).
    Noi discutam...in loc sa luam parul si sa-i nimicim pe mafiotii de la putere.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult