Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Noi făurim o Românie modernă” cu unul căruia îi ieșea peșcheșul din sacou și cu altul care nu și-a făcut niciun concediu peste graniță

centenar - tricolor - Inquam

 Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Să făurim o Românie modernă. Ați auzit-o p-asta? Măcar o dată, este? Făurim o Românie modernă. De departe cea mai de lemn, dar și cea mai bizar-mișto alăturare de cuvinte ieșite din gura ăstora de sus.

Iar de făurit, procesul merge așa: ei făuresc pe gură, noi făurim din buzunar. Ei cu venituri colosale (vezi ASF și toți specialii), noi cu povara. Că asta e treaba cu făuritul.

Plus că trebuie să făurim o Românie modernă. Și-aici apare cam a doua problemă. A lor. Dar mai ales a noastră. Domne, noi pe aici încă mai făurim cu calul, cu purcelul, cu cash-ul...

Și cam pe aici se situează plafonul tuturor intențiilor de a trage România spre occident, care occident oricum nu făurește pe placul nostru că se iubește om cu om și nu-i mai rabdă nici pe ei pământul.

Noi le știm pe-ale noastre. Noi făurim România modernă cu unul căruia îi ieșea peșcheșul din sacou și cu unul care nu și-a făcut niciun concediu peste graniță. Că e câh! Ce tragi-comedie!

Ce să vezi la ăia? Ce au ei și nu avem noi?

De fapt, occidentul, deși știm despre el că e făurit prost și neromânesc, e amanta familiei noastre tradiționale. Acolo, la ăia, la progresiștii lu' pește prăjit, la decadenții ăia lucrează cel puțin o rudă de-a noastră. Pe acolo ne plimbăm tirurile, de acolo ne aducem mașini, acolo ne trimitem copiii la studii, acolo ne dorim și fotbaliștii, și regizorii, și chiar politicienii. Dar așa de moft.

Pentru că noi, între timp, în maniera și mai ales în ritmul nostru, noi făurim o Românie modernă.

Și să nu ne spună nouă ăia cum s-o facem! Hai, liber la plafon și atenție la drum că mai trec și căruțe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar asta, poate, inseamna a fi modern! Vezi "concertele" manelstilor, foarte apreciati in cercurile noii burghezii parvenite, unde nu doar din buzunar cad bani, ci calci pe un covor de bani.
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Asa si? Care e supărarea concreta? Si, mai ales, care e solutia? Mult mișto ieftin, neangajant, rece. "Eu sunt destept, iar voi sunteți niste prosti retrograzi si pe deasupra ipocriți, pentru ca criticați Occidentul, dar de fapt sunteți in limba dupa el" .
    Nu înțeleg care e plus valoarea unui astfel de text, cum vrea sa ne faca bine, ce ar trebui sa schimbăm, concret.
    Stiti ce? Nu va neliniștiți, cele mai mari sanse sunt sa avem drumuri fără căruțe, sa rămânem fara cal, fara porc, fără cash, fără concedii in România. Cele mai mari sanse sunt sa fim fix ca afară in cativa ani (fiecare cu estimările lui, dar oricum ii prindem din urmă). Asa ca, de ce va plângeți? Din moment ce oricum asta va doriți si asta veți avea?
    De plâns, ar trebui sa ma plâng eu, pentru ca lumea care dvs vi se pare urâtă, cah, mie mi se pare de un farmec aparte. Si, ce sa vezi, asa li se pare si multor turisti care vin in România. Credeți ca vin pentru lux? Au Milano, Paris, Dubai. Credeti ca vin pentru peisaje? Au Italia, au muntii Frantei, au Elvetia. In principal, turiștii străini vin pentru ceea ce huliți dvs, pentru satele care la noi inca sunt vii, pentru o autenticitate care inseamna si căruță pe drum județean, si pensiune cu doua margarete si cocos in curte. Pentru o autenticitate a manifestărilor care înseamnă, la limita, si gafă si mica impolitete, dar se vede lipsa etichetei, in sensul bun. Ca oamenii nu au nevoie excesiv de ea, pentru ca se iarta, inca, caragialeste. Iar cashul ala aduce si el autenticitate, pentru ca nu poti cumpara cu cardul un porumb fiert sau un pepene de pe marginea drumului. Nici nu poti plati la festivalul scrumbiei de la Sulina sau al tocanului de oaie de la Novaci.
    Pentru străinii astia, faptul ca la noi ai bătrâne doamne imbrobodite, zâmbind cu blândețe celor din jur ca unor potențiali nepoti (unele iti si spun "mamaie") intra la capitolul excentricitate. Am fost in vest, nu am vazut nicăieri băbuțe imbasmaluite ca la noi. Nu am vazut oamenii aia de la Izolati in România altundeva. Sunt bătrânii cu palmele crăpate, care nu viseaza sa plece nicaieri, doar sa le oua găina si sa aiba ce le da nepoților. Sau alte lucruri de pus in pachet cand te duci la ei, si tot ei vor sa te omeneasca. Bucurati-va, vor disparea. Lumea asta imperfecta si schioapa, cu parfumul ei, va disparea. Ii va lua locul o lume septica, igienica, in care toti suntem rafinați, platim cu cardul, cumparam de la supermarket, vorbim romgleza si călătorim in citybreakuri. Cool!
    • Like 1
  • mhm check icon
    Eu as vrea sa stiu de ce asa mindru gealu Ciuca ca nu a fost in concediu in strainatate. Adica e misto ca nu s-a contaminat cu doamne fereste obiceiuri necurate? Sau ca ne-a facut din vorbe si i-am platit noi niste sejururi pe care le-a declarat in interes de serviciu?
    • Like 0
    • @ mhm
      E atat de patriot sa s-a spalat toata viata numai cu sapun Cheia, asa cum ne dadeau si noua in armata. Si a citit numai jumate de abecedar, la bagajul de cuvinte cu care ne fericeste de cate ori deschide gura.
      • Like 1
  • Nume check icon
    Pentru a avea o tara ca afara trebuie "pusa mana pe munca" la toate nivelurile societatii,..
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult