Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Nu ne este frică!” Semnat, craiovenii

Nunta Olgutei

Foto: Facebook Lia Olguta Vasilescu

La alegerile parlamentare din 2016 PSD a câștigat Craiova cu 53%. Pe doi a fost PNL cu 16%. La localele din același an PSD a câștigat Craiova cu aproape 55%, în timp ce PNL, pe 2, a obținut sub 20%. În turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2014, când mobilizarea electoratului și al opoziției a fost remarcabilă, a câștigat tot PSD, cu puțin peste 50%.

Așadar, când președintele PSD Dolj, senatorul Claudiu Manda, soțul Olguței Vasilescu - fost primar al Craiovei ales în două mandate, și-a anunțat candidatura pentru Parlamentul European, structurile PSD din Craiova s-au activat. Încrederea era mare, miza era mare, responsabilitatea susținerii liderului era mare, presiunea apărării rezultatelor din anii precedenți era mare. 

Îți recomandăm

Și presiune a fost!

A început cu un miting de susținere la care au participat 40.000 de oameni, mulți dintre ei angajați în instituțiile publice din Craiova sau în regiile din subordinea Primăriei Craiova. A continuat cu presiuni făcute asupra angajaților din regii să participe la campania electorală. Și apoi cu presiuni făcute asupra angajaților din sistemul de învățământ, din școli și grădinițe. Strigătul de ajutor al acestor oameni a apărut pe rețelele de socializare, când angajați ai acestor instituții au povestit despre felul în care șefii aserviți partidului i-au forțat să își pună o ramă cu Claudiu Manda la poza de profil sau să-și invite prietenii să dea like paginii lui Claudiu Manda.

Undeva între mitingul PSD, unde atâția oameni au fost cărați cu forța si momentul în care o angajată a Termo Craiova a venit acasă plângând în urma presiunilor șefilor, oamenii au înțeles. Au înțeles că în cabină sunt singuri. Au înțeles ca presiunile nu se vor opri niciodată, decât dacă vor lua atitudine. Cel mai important, însă, au înțeles că nu trebuie să le fie frică.

Și nu le-a fost. Au mers la vot și au votat așa cum le-a dictat inima, nu cum dictează partidul.

În Craiova alegerile au fost câștigate de USR PLUS, cu aproape 30%, cu ajutorul voturilor a 34.854 de craioveni. Pe locul 2, PSD a obținut 31.480 de voturi, față de 52.516 la alegerile parlamentare din 2016 sau față de cele 52.032 obținute la localele din 2016. Pe locul 3, PNL a obținut peste 25.000 de voturi.

Craiovenilor nu le-a fost frică și nici nu le va mai fi vreodată, pentru că și-au dat seama că nu sunt singuri. Drumul către o Craiovă în care primează cinstea și meritocrația e lung, greu, presărat cu multe runde de alegeri, însa acum nu mai pare imposibil, acum, că fiecare craiovean a realizat că are alături atăția oameni cinstiti, onești, asemenea lui, alături de care va pune umărul pentru a construi orașul pe care toți și-l doresc. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate corpul profesoral a abandonat de mult drumul drept si onest.
    Actualmente, putini sunt profesorii care nu se lasa vrajiti de mirajul banului usor castigat si care aleg calea onesta , morala dar grea.
    Comparand corpul profesoral de azi cu fostii mei profesori, diferenta e uluitoare.
    Mare parte din actualii profesori au uitat de demnitate, de constinta , de mandrie si se ploconesc in genunchi la picioarele pesedeului.
    Si stiti de ce ?
    Pentru ca nu isi cunosc meseria...cu atat mai putin menirea .
    • Like 0
  • Este bine că usr a câștigat alegerile, după PNL?! Așa am gândit și eu, duminică 26.05.2019, zi in care am mers, plin de speranță, la vot. Și așa am si votat. Dar, acum, văzând nivelul discuțiilor dintre PNL și ușr, lipsa voinței de a începe, împreună, să facă ceva bun pentru țară, așa cum am visat toți cei ce i-am votat, mă întreb daca nu am picat de fraieri, a câta oara? Dacă nu au făcut doar un joc mizerabil, in favoarea PSD pentru a scăpa, eventual, de dragnea și locotenenții lui? Să fugi de responsabilitate, într-o asemenea conjunctură, de frică să nu te faci de râs, înseamnă iresponsabilitate, amăgirea electoralului, a întregii nații. Și asta este foarte grav. Nu este joacă. Trebuie, urgent, să-și schimbe atitudinea, dacă se mai poate și să răspundă, cei vinovați de o asemenea faptă gravă. Mă întreb dacă nu sunt "infectați" de PSD pentru a le da un moment de respiro in care, după cum se și vede, să se refacă, pe același calapod, dar, poate, cu alți oameni, mai perfizi. Este interesant cum a reapărut "profesorul de corupție și hoție" adrian năstase, cum și-a "revenit" și a recăpătat glas și tupeu firea, cum se mențin "mumia umblătoare" melescanu si "secretara" carmen dan în funcții, cu toate că au comis fapte incriminatorii. Și nu o dată. În continuare ne îndepărtam de revenirea la normalitate.
    • Like 0
  • Florin check icon
    Nimeni nu trebuie să se hrănească cu himere referitor la rezultatul votului în Craiova. Nimic de zis, rezultatul voturilor primite de USR la nivel național este real dar uitați-vă pe hărțile cu repartiția acestor voturi și veți constata că acestea sunt concentrate în mod deosebit în centrele universitare. Ca atare, nici procentul luat de USR în București nu reflectă intenția de vot a locuitorilor Capitalei. Și acum, să facem o scurtă documentare. Uitați-vă pe Wikipedia și acolo o să vedeți că în anul 2017, Universitatea din Craiova deservea 26000 de studenți. Știm foarte bine că mediile studențești sunt apropiate de partidele de dreapta. Deci, la un calcul simplu, e falsă ideea că USR ar fi câștigat Craiova. Dacă ținem cont de faptul că la alegerile locale, Primarul e ales din primul tur, este foarte clar că tot PSD deține puterea în Craiova. E adevărat că PSD a suferit un ușor recul în comparație cu celelalte scrutine dar tot pe primul loc se menține, în Craiova. După părerea mea, alegerile locale reflectă cel mai bine orientarea politică a diferitelor segmente de populație, pe comune, orașe, județe sau regiuni.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Am facut pariu cu un prieten ca in Craiova PSD-ul va pierde alegerile. Mi-a spus ca nu sunt sanatos la cap, la cate s-au facut in oras in ultimii ani !! Dupa ce am castigat i-am explica ca am analizat prin comparatie cu Clujul. Nu degeaba ne fac mitici cei din Ardeal. Prostia este mare in sud si este data de invidie si aroganta. La olteni cele 2 exceleaza. Boc, desi ca premier a luat masuri de taieri salarii, crestere tva, etc, NIVEL DE TRAI SCAZUT IN TARA, a avut grija de Cluj si a investit enorm acolo (au stadion si echipa este in liga 2, au cea mai mare sala polivalenta din tara).Iar Clujenii l-au votat si sigur il voteaza si la anul. In Craiova.......va fi o pauza indelungata. Bine ca au inceput lucrarile la Craiova - Pitesti, ca la autostrada sudului o sa ii fie pusa o cruce !
    • Like 2
  • Alex check icon
    Victoria USR+ are 2 conotatii pentru un analist obiectiv. E vorba de un vot de protest al unei intregi generatii, asemanator cu votul dat legiunii in 37. Fiind vorba de o miscare, fara o orientare clara ideologica si fara suport financiar clar, guvernarea viitoare o va eroda si destructura, mai ales ca s-a vazut din campanie ca nu au proiecte clare, doar o amestecatura de solutii de la stanga si de la dreapta si credinta mesianica in propria misiune si valoare. A doua e ca oamenii sunt atat de usor manipulabili incat o mica grupare ONG-ista, care lupta pentru mediu in Bucuresti a putut fi infiltrata si preluata de asa-zisul stat paralel, in speta o parte a SRI+procuratura. Nu se poate demonstra, dar pentru mine victoria USR e o victorie a fostei securitati impotriva fostului PCR.
    In alta ordine de idei unanimitatea de opinii de pe acest site frizeaza totalitarismul si in nici un caz nu incurajeaza dezbaterea de idei. Daca un prejudiciu de 80000 de lei, cat a facut Dragnea e coruptie, atunci aducem ideea de coruptie in derizoriu.
    • Like 0
  • Eu mai degraba cred ca este vorba de bataia de joc, la vedere si pe fata. Nici vedetele superbogate de la Holywood nu scapa nepedepsite atunci cand isi pierd controlul si afiseaza dispret fata de common people.
    Prin batatura noastra,ce este drept unii au primit mariri de salariu care au prins bine, fireste nimeni intreg la cap nu sa plans. Se pare ca PSD a inteles ca mai trebuie sa si dea cate ceva nu numai sacose cu ulei si faina. Si de dat au dat unor categorii sociale cu riscul de a asmuti(poate deliberat, poate involuntar) o categorie sociala impotriva alteia si toate astea pentru a-si vedea linistiti de treburile lor. Sa provocat un dezechilibrul major in finante si acest lucru mai apoi a condus la masuri aberante care ori au atins ori erau pe punctul de a o face, marile interese economice. Morala, nimeni nu se poate razboi cu toata lumea,
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      raimond check icon
      Niste guvernanti responsabili nu dau unei categorii sociale si nu dau (sau iau de) la altele. Dar de', ei sunt obisnuiti cu "lupta de clasa". O sa le iasa pe nas.
      • Like 0
  • raimond check icon
    Bravo Craiovenilor, ca ati ales USR+PLUS.
    PNL-ul deja incepe sa dea cu bata-n balta, cum mi-era frica. Au pus-o pe Turcan candidat la Camera, care se pare ca nici macar nu era sprijinita de propriul partid 100%.... Apoi vii tu, Orban si acuzi USR-ul de una si de alta, ca vezi doamne de ce au candidat la presedintie. Penibil.
    Mie mi-e clar. PNL e aceeasi mizerie cu PSD.
    In ritmul asta vor intra la guvernare in 2020, dar de pe o pozitie mult inferioara USR+PLUS.
    "Opozitia unita". N-ai cu cine. PNL-ul e inca un USL deghizat, plus o mare parte din raptorii PDL. Se va vedea asta cu varf si indesat de acum incolo. Pana acum au facut blat in parlament, au stat la cutie. De acum ii vom vedea in adevarat lor splendoare.
    • Like 7
    • @ raimond
      Raimond, postacel pesedel!!! Ai sarcina ca deja sa bagi zanzanii intre previzibila alianta USR-PNL??? Nu-ti va merge. S-au schimbat multe. Vino in Piata Victoriei si poate ai sa intelegi!!!
      • Like 0
    • @ Olteanu Nucu
      Ce v amai doare !
      PSD-PNL, aceeasi mizerie !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult