Foto: Facebook Lia Olguta Vasilescu
La alegerile parlamentare din 2016 PSD a câștigat Craiova cu 53%. Pe doi a fost PNL cu 16%. La localele din același an PSD a câștigat Craiova cu aproape 55%, în timp ce PNL, pe 2, a obținut sub 20%. În turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2014, când mobilizarea electoratului și al opoziției a fost remarcabilă, a câștigat tot PSD, cu puțin peste 50%.
Așadar, când președintele PSD Dolj, senatorul Claudiu Manda, soțul Olguței Vasilescu - fost primar al Craiovei ales în două mandate, și-a anunțat candidatura pentru Parlamentul European, structurile PSD din Craiova s-au activat. Încrederea era mare, miza era mare, responsabilitatea susținerii liderului era mare, presiunea apărării rezultatelor din anii precedenți era mare.
Și presiune a fost!
A început cu un miting de susținere la care au participat 40.000 de oameni, mulți dintre ei angajați în instituțiile publice din Craiova sau în regiile din subordinea Primăriei Craiova. A continuat cu presiuni făcute asupra angajaților din regii să participe la campania electorală. Și apoi cu presiuni făcute asupra angajaților din sistemul de învățământ, din școli și grădinițe. Strigătul de ajutor al acestor oameni a apărut pe rețelele de socializare, când angajați ai acestor instituții au povestit despre felul în care șefii aserviți partidului i-au forțat să își pună o ramă cu Claudiu Manda la poza de profil sau să-și invite prietenii să dea like paginii lui Claudiu Manda.
Undeva între mitingul PSD, unde atâția oameni au fost cărați cu forța si momentul în care o angajată a Termo Craiova a venit acasă plângând în urma presiunilor șefilor, oamenii au înțeles. Au înțeles că în cabină sunt singuri. Au înțeles ca presiunile nu se vor opri niciodată, decât dacă vor lua atitudine. Cel mai important, însă, au înțeles că nu trebuie să le fie frică.
Și nu le-a fost. Au mers la vot și au votat așa cum le-a dictat inima, nu cum dictează partidul.
În Craiova alegerile au fost câștigate de USR PLUS, cu aproape 30%, cu ajutorul voturilor a 34.854 de craioveni. Pe locul 2, PSD a obținut 31.480 de voturi, față de 52.516 la alegerile parlamentare din 2016 sau față de cele 52.032 obținute la localele din 2016. Pe locul 3, PNL a obținut peste 25.000 de voturi.
Craiovenilor nu le-a fost frică și nici nu le va mai fi vreodată, pentru că și-au dat seama că nu sunt singuri. Drumul către o Craiovă în care primează cinstea și meritocrația e lung, greu, presărat cu multe runde de alegeri, însa acum nu mai pare imposibil, acum, că fiecare craiovean a realizat că are alături atăția oameni cinstiti, onești, asemenea lui, alături de care va pune umărul pentru a construi orașul pe care toți și-l doresc.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Actualmente, putini sunt profesorii care nu se lasa vrajiti de mirajul banului usor castigat si care aleg calea onesta , morala dar grea.
Comparand corpul profesoral de azi cu fostii mei profesori, diferenta e uluitoare.
Mare parte din actualii profesori au uitat de demnitate, de constinta , de mandrie si se ploconesc in genunchi la picioarele pesedeului.
Si stiti de ce ?
Pentru ca nu isi cunosc meseria...cu atat mai putin menirea .
In alta ordine de idei unanimitatea de opinii de pe acest site frizeaza totalitarismul si in nici un caz nu incurajeaza dezbaterea de idei. Daca un prejudiciu de 80000 de lei, cat a facut Dragnea e coruptie, atunci aducem ideea de coruptie in derizoriu.
Prin batatura noastra,ce este drept unii au primit mariri de salariu care au prins bine, fireste nimeni intreg la cap nu sa plans. Se pare ca PSD a inteles ca mai trebuie sa si dea cate ceva nu numai sacose cu ulei si faina. Si de dat au dat unor categorii sociale cu riscul de a asmuti(poate deliberat, poate involuntar) o categorie sociala impotriva alteia si toate astea pentru a-si vedea linistiti de treburile lor. Sa provocat un dezechilibrul major in finante si acest lucru mai apoi a condus la masuri aberante care ori au atins ori erau pe punctul de a o face, marile interese economice. Morala, nimeni nu se poate razboi cu toata lumea,
PNL-ul deja incepe sa dea cu bata-n balta, cum mi-era frica. Au pus-o pe Turcan candidat la Camera, care se pare ca nici macar nu era sprijinita de propriul partid 100%.... Apoi vii tu, Orban si acuzi USR-ul de una si de alta, ca vezi doamne de ce au candidat la presedintie. Penibil.
Mie mi-e clar. PNL e aceeasi mizerie cu PSD.
In ritmul asta vor intra la guvernare in 2020, dar de pe o pozitie mult inferioara USR+PLUS.
"Opozitia unita". N-ai cu cine. PNL-ul e inca un USL deghizat, plus o mare parte din raptorii PDL. Se va vedea asta cu varf si indesat de acum incolo. Pana acum au facut blat in parlament, au stat la cutie. De acum ii vom vedea in adevarat lor splendoare.
PSD-PNL, aceeasi mizerie !