Am avut mari emoții atunci când m-am pregătit pentru interviul cu Fatima Ajia. Nu am vrut să îl fac, pentru că subiectul despre care trebuia să vorbim îmi era aproape străin, iar relația mea cu apa era una extrem de „libertină”. Spălat pe mâini sub jetul care curge continuu, baie în cadă și zeci de litri de apă irosiți pe scurgere până la venirea apei calde.
Așa că nu prea mi-a venit să vorbesc despre eficiența consumului de apă, eu însămi fiind o mare risipitoare. Și nu din nepăsare, ci mai degrabă din lipsă de cunoaștere. Pentru mine, să ai grijă de planetă s-a rezumat la grija față de natură, față de păduri, la a nu arunca gunoaie și mai ales plastic la întâmplare, a merge mai mult pe jos și a folosi avionul doar pentru distanțe foarte mari... dar apa era pentru mine o resursă nelimitată.
Când am făcut o mică cercetare pentru interviu, m-am rușinat și aproape că am vrut să renunț. Dar interviul acesta a schimbat câteva lucruri esențiale în casa noastră.
Fatima Ajia are peste 10 ani de experiență în domeniul mediului, un doctorat în Studii Urbane și Planificare de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, iar cercetările ei se concentrează pe eficiența apei – politici publice și schimbări comportamentale pentru eficiența consumului de apă în gospodării.
„În unele locuri din lume, am constatat că deficitul de apă este creat din cauza precipitațiilor insuficiente pentru a satisface nevoile oamenilor. Dar există și unele zone din întreaga lume în care se creează deficit de apă deoarece consumul este extrem de ridicat. Deci oamenii folosesc mai multă apă decât v-ați aștepta în mod obișnuit și, prin urmare, nu există suficientă resurse de apă pentru a satisface această cerere”, spune Fatima Ajia.
Începutul lui ianuarie 2022 s-a dovedit a fi momentul perfect pentru a aborda această problemă (a eficientizării consumului de apă) din cauza nevoii de schimbare a stilului nostru de viață, determinată de schimbările climatice, precum și de creșterea costurilor la apă, electricitate și căldură.
Și indiferent din ce raționamente hotărâți să citiți sau vizionați acest material veți găsi cu siguranță sfaturi care vor avea un impact pozitiv atât asupra planetei, cât și a propriului buzunar.
Cum să reduci consumul de apă la tine acasă – sau ce am învățat din interviul cu Fatima Ajia
- Nu spăla fructele și legumele sub jetul de apă. Spală-le în chiuvetă. Umple chiuveta cu o cantitate rezonabilă de apă și spală fructele și legumele acolo. Astfel, vei economisi multă apă, iar fructele și legumele vor fi chiar mai bine spălate
- Ține în bucătărie și baie recipiente de colectare (ceainic, stropitoare). Astfel, atunci când ai nevoie de apă caldă și dai drumul la robinet să nu irosești inutil apa rece care poate să curgă minute în șir (mai ales dacă trăiești în București și ești racordat la rețeaua publică de apă caldă). Apa pe care o colectezi așa o poți folosi pentru a uda florile și plantele de apartament sau chiar și pentru toaletă. „Când dai drumul la robinet, atunci când ai nevoie de apă caldă, și o lași să curgă, mie îmi place să o numesc apă rece anterioară. E acea apă pe care aproape întotdeauna ești tentat să o lași să curgă pe scurgere până vine apa caldă. Așa că, ceea ce fac este să colectez acea apă și să o folosesc pentru a-mi uda plantele și coniferele din grădină”, spune Fatima Ajia.
- Cumpără un cronometru pentru duș. Conform tuturor cercetărilor cele mai eficiente dușuri sunt cele de 4-5 minute. Au beneficii atât asupra sănătății, cât și asupra mediului și a propriului buzunar. Investiția inițială se amortizează foarte rapid; la o simplă căutare pe net veți găsi variante de cronometre pentru duș cu prețul între 40 și 100 de lei, în funcție de design. Se aplică ușor, fără a fi nevoie să dați găuri în perete sau să chemați pe cineva să îl monteze.
- Folosește aerator economizor pentru apă și pară de duș economică. Acestea te vor ajuta să reduci consumul de apă atunci când robinetul este deschis fără să pierzi din calitatea dușului. Găsești aceste produse dând o căutare pe net sau în orice magazin de instalații sanitare. Costul economizorului pentru apă este undeva la 10-20 de lei iar para de duș o găsești la preturi începând cu 50 de lei în funcție de brand evident.
- Ține robinetul mai mult închis atunci când te speli de mâini și pe dinți. Deschide-l doar când te săpunești și/sau clătești. Atunci când mă spăl pe dinți, pe mâini, pe față, mă asigur că țin robinetul închis. Pornesc rapid doar când vreau să umezesc periuța sau să mă clătesc, așa că nu îmi țin robinetul deschis când fac toate aceste lucruri”, arată Fatima Ajia
- Nu porni mașina de spălat decât în momentul în care este încărcată la maxim.
- Dacă sistemul din baia ta îți permite, folosește apa de la chiuvetă/duș pentru toaletă. Aici ai nevoie de un instalator îndemânatic care să execute această lucrare. E nevoie să îți monteze sub chiuvetă un recipient de colectare a apei care va comunica direct cu vasul de la toaletă. Costurile variază în funcție de amplasarea chiuvetei față de vasul de toaletă și de costul instalatorului.
Acestea ar fi doar câteva dintre cele mai practice sfaturi pe care le-am aflat de la Fatima. Mărturisesc că de când am avut această conversație: spăl fructele și legumele în chiuvetă, închid apa la robinet când mă săpunesc și mă spăl pe dinți și nu mai pornesc mașina de spălat cu doar câteva haine înăuntru. De fiecare dată când mai calc strâmb cu câte un duș lung sau o cadă fierbinte mă gândesc repede la ce mi-a spus Fatima și mă redresez. Nu mi-am dat încă seama câtă economie fac la factură, dar e important că am înțeles că apa nu este o resursă inepuizabilă, și chiar și aici în România unde pare că nu avem probleme mari cu apa. „În România, știm că există previziuni care au fost publicate și care sugerează că există o vulnerabilitate a resurselor de apă în Câmpia Olteniei, de exemplu, sau chiar proiecții care prezic niveluri în creștere de utilizare urbană și rurală și, de asemenea, lipsa de apă în Timiș”, explică experta.
De când am vorbit cu Fatima mă gândesc la trei mari R atunci când dau drumul la apă: fii responsabil, redu consumul de apă și încercă să reutilizezi cât de mult poți.
Nu vă propuneți să faceți schimbări drastice din prima, dar încercați să înțelegeți mai bine fenomenul deficitului de apă și să contribuiți chiar și cu schimbări mici. Ele contează.
„Trebuie să-i împuternicim pe oameni, să facă micro modificări. Trebuie să-i facem pe oameni conștienți de lucrurile pe care le pot face pentru a putea reduce consumul”, subliniază Fatima Ajia.
Închideți robinetul!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cred ca autoarea acestui articol ar trebui sa fie prezenta la inspectia/deschiderea unui rezervor de apa gri. Fara sa fi mancat recent, mai bine.
Apoi vine vorba de consumuri pentru igienizare a vasului de wc. Unde faci kk madam ! Deci, ma samponez, ma spal, ma clatesc, stochez apa uzata (la temperatura locala) dupa care o vars in wc (unde faci kk, si mai arunci si alte lucruri) Poate in locuri cu multi, foarte multi, utilizatori de dusuri (ca nici baie in cada nu-i permis) se poate folosi o instalatie de recuperare rentabila... Dar in baita matale de 3 m patrati NU.
Incerca dumneata sa calculezi costuri. Oamnei buni, in ziua de astazi este usor sa te informezi. Daca vrei si intelegi ce citesti.
In rest, sa auzim numai de bine.
Restul sunt de bun simț, oricine poate regla jetul la duș ori scurta durata dușului. Pe care nici nu-i nevoie să le regleze vreo concepție ci le reglează factura...