Sari la continut
Sustenabilitate

„Nu spăla fructele și legumele sub jetul de apă...” Interviu cu Fatima Ajia, doctor în Studii Urbane și Planificare la Universitatea din Sheffield, despre gesturi mici, care pot produce schimbări mari

Am avut mari emoții atunci când m-am pregătit pentru interviul cu Fatima Ajia. Nu am vrut să îl fac, pentru că subiectul despre care trebuia să vorbim îmi era aproape străin, iar relația mea cu apa era una extrem de „libertină”. Spălat pe mâini sub jetul care curge continuu, baie în cadă și zeci de litri de apă irosiți pe scurgere până la venirea apei calde.

Așa că nu prea mi-a venit să vorbesc despre eficiența consumului de apă, eu însămi fiind o mare risipitoare. Și nu din nepăsare, ci mai degrabă din lipsă de cunoaștere. Pentru mine, să ai grijă de planetă s-a rezumat la grija față de natură, față de păduri, la a nu arunca gunoaie și mai ales plastic la întâmplare, a merge mai mult pe jos și a folosi avionul doar pentru distanțe foarte mari... dar apa era pentru mine o resursă nelimitată.

Când am făcut o mică cercetare pentru interviu, m-am rușinat și aproape că am vrut să renunț. Dar interviul acesta a schimbat câteva lucruri esențiale în casa noastră.

Fatima Ajia are peste 10 ani de experiență în domeniul mediului, un doctorat în Studii Urbane și Planificare de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, iar cercetările ei se concentrează pe eficiența apei – politici publice și schimbări comportamentale pentru eficiența consumului de apă în gospodării.

„În unele locuri din lume, am constatat că deficitul de apă este creat din cauza precipitațiilor insuficiente pentru a satisface nevoile oamenilor. Dar există și unele zone din întreaga lume în care se creează deficit de apă deoarece consumul este extrem de ridicat. Deci oamenii folosesc mai multă apă decât v-ați aștepta în mod obișnuit și, prin urmare, nu există suficientă resurse de apă pentru a satisface această cerere”, spune Fatima Ajia.

Începutul lui ianuarie 2022 s-a dovedit a fi momentul perfect pentru a aborda această problemă (a eficientizării consumului de apă) din cauza nevoii de schimbare a stilului nostru de viață, determinată de schimbările climatice, precum și de creșterea costurilor la apă, electricitate și căldură.

Și indiferent din ce raționamente hotărâți să citiți sau vizionați acest material veți găsi cu siguranță sfaturi care vor avea un impact pozitiv atât asupra planetei, cât și a propriului buzunar.

Cum să reduci consumul de apă la tine acasă – sau ce am învățat din interviul cu Fatima Ajia

- Nu spăla fructele și legumele sub jetul de apă. Spală-le în chiuvetă. Umple chiuveta cu o cantitate rezonabilă de apă și spală fructele și legumele acolo. Astfel, vei economisi multă apă, iar fructele și legumele vor fi chiar mai bine spălate

- Ține în bucătărie și baie recipiente de colectare (ceainic, stropitoare). Astfel, atunci când ai nevoie de apă caldă și dai drumul la robinet să nu irosești inutil apa rece care poate să curgă minute în șir (mai ales dacă trăiești în București și ești racordat la rețeaua publică de apă caldă). Apa pe care o colectezi așa o poți folosi pentru a uda florile și plantele de apartament sau chiar și pentru toaletă. „Când dai drumul la robinet, atunci când ai nevoie de apă caldă, și o lași să curgă, mie îmi place să o numesc apă rece anterioară. E acea apă pe care aproape întotdeauna ești tentat să o lași să curgă pe scurgere până vine apa caldă. Așa că, ceea ce fac este să colectez acea apă și să o folosesc pentru a-mi uda plantele și coniferele din grădină”, spune Fatima Ajia.

- Cumpără un cronometru pentru duș. Conform tuturor cercetărilor cele mai eficiente dușuri sunt cele de 4-5 minute. Au beneficii atât asupra sănătății, cât și asupra mediului și a propriului buzunar. Investiția inițială se amortizează foarte rapid; la o simplă căutare pe net veți găsi variante de cronometre pentru duș cu prețul între 40 și 100 de lei, în funcție de design. Se aplică ușor, fără a fi nevoie să dați găuri în perete sau să chemați pe cineva să îl monteze.

- Folosește aerator economizor pentru apă și pară de duș economică. Acestea te vor ajuta să reduci consumul de apă atunci când robinetul este deschis fără să pierzi din calitatea dușului. Găsești aceste produse dând o căutare pe net sau în orice magazin de instalații sanitare. Costul economizorului pentru apă este undeva la 10-20 de lei iar para de duș o găsești la preturi începând cu 50 de lei în funcție de brand evident.

- Ține robinetul mai mult închis atunci când te speli de mâini și pe dinți. Deschide-l doar când te săpunești și/sau clătești. Atunci când mă spăl pe dinți, pe mâini, pe față, mă asigur că țin robinetul închis. Pornesc rapid doar când vreau să umezesc periuța sau să mă clătesc, așa că nu îmi țin robinetul deschis când fac toate aceste lucruri”, arată Fatima Ajia

- Nu porni mașina de spălat decât în momentul în care este încărcată la maxim.

- Dacă sistemul din baia ta îți permite, folosește apa de la chiuvetă/duș pentru toaletă. Aici ai nevoie de un instalator îndemânatic care să execute această lucrare. E nevoie să îți monteze sub chiuvetă un recipient de colectare a apei care va comunica direct cu vasul de la toaletă. Costurile variază în funcție de amplasarea chiuvetei față de vasul de toaletă și de costul instalatorului.

Acestea ar fi doar câteva dintre cele mai practice sfaturi pe care le-am aflat de la Fatima. Mărturisesc că de când am avut această conversație: spăl fructele și legumele în chiuvetă, închid apa la robinet când mă săpunesc și mă spăl pe dinți și nu mai pornesc mașina de spălat cu doar câteva haine înăuntru. De fiecare dată când mai calc strâmb cu câte un duș lung sau o cadă fierbinte mă gândesc repede la ce mi-a spus Fatima și mă redresez. Nu mi-am dat încă seama câtă economie fac la factură, dar e important că am înțeles că apa nu este o resursă inepuizabilă, și chiar și aici în România unde pare că nu avem probleme mari cu apa. „În România, știm că există previziuni care au fost publicate și care sugerează că există o vulnerabilitate a resurselor de apă în Câmpia Olteniei, de exemplu, sau chiar proiecții care prezic niveluri în creștere de utilizare urbană și rurală și, de asemenea, lipsa de apă în Timiș”, explică experta.

De când am vorbit cu Fatima mă gândesc la trei mari R atunci când dau drumul la apă: fii responsabil, redu consumul de apă și încercă să reutilizezi cât de mult poți.

Nu vă propuneți să faceți schimbări drastice din prima, dar încercați să înțelegeți mai bine fenomenul deficitului de apă și să contribuiți chiar și cu schimbări mici. Ele contează.

„Trebuie să-i împuternicim pe oameni, să facă micro modificări. Trebuie să-i facem pe oameni conștienți de lucrurile pe care le pot face pentru a putea reduce consumul”, subliniază Fatima Ajia.

Închideți robinetul!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  In România, consumul de apă, la oraș în special este foarte scăzut. La pește 11 lei metrul cub nu cred că mai e nevoie de sfaturi. Din contră trebuie sa consumăm mai mult; canalizarea că să funcționeze are nevoie de apă! Eu am văzut primar care se ruga de cetățeni să consume apă că fără apă nu funcționează canalizarea comunei! / Pentru cine întreba de piscină, nu-i problemă.....e alimentată din puț de 100 metri adâncime.....Și încălzită!
  • Like 0
 • ”Umple chiuveta .... și spală fructele în chiuvetă, așa se face economie” ! Zău ? Autorul articolului sau intervievatul a gândit ce a spus ? Păi dacă se spală în apa din chiuvetă nu rămâne o parte din murdărie pe fructe/legume ? Și-apoi de ”cât jet” e nevoie în Great Brit. pentru a spăla niște fructe ? Nu e mai logic să deschizi robinetul doar cât să vină apă suficientă pentru a spăla fructele cu mâna ? Or fi în Britania alte condiții sau particularități care să conducă la alte rezultate ? Mira-m-aș !
  • Like 1
 • Am o nelamurire (poate doamna Martha o întreabă pe doamna Fatima) : dacă se face economie de apa, asta înseamnă ca urmașii noștri au sa aibă rezerva de apa?
  • Like 2
 • Nume check icon
  Cele mai rele exemple sunt cele când este seceta și "iubitorii de verde și de grădina" isi uda florile, dar mai ales gazonul. Sau este seceta și spălătoriile funcționează.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Până la urmă ce vrei când speli fructe si legume? Să scapi de pesticide, microbi și ouă de paraziți. Ce faci în chiuvetă? Le diluezi dar nu le elimini așa că tot mai poți înghiți niște EHEC sau ouă de tenie. Așa că asta cu spălatul în chiuvetă e dușmanul igienei și sănătății.
  Restul sunt de bun simț, oricine poate regla jetul la duș ori scurta durata dușului. Pe care nici nu-i nevoie să le regleze vreo concepție ci le reglează factura...
  • Like 4
 • Multe din sfaturile astea nu necesita nu stiu ce studii, ci mai degraba, bun simt (common sense). In practica, problema sta in constienzirea modului in care apa potabila este produsa si administrata. Prin 2000, in scoala generala, am fost dusi la uzina de apa din oras si am vazut uriasele rezervoare de apa folosita. Imaginea si mirosul poate ca m-au marcat subconstient, dar la dusuri nu ma lungesc (max 10 min), para de-aia cu presiune am, la wc am clapeta cu doua optiuni (jumate de rezervor sau bol). Ce nu inteleg e de ce avem noi ca cetateni impresia ca pretul la utilitatile de baza ar trebui sa fie plafonat sau subventionat. Si ca sa ma clarific, nu ma refer la situatii exceptionale, cand se descopera ca pretul e din pix. Dar, cum bine zicea un alt comentator: cum rezolva cei cu piscina aceasta dilema? Ei, daca apa s-ar tranzactiona pe un mecanism de pret progresiv? Cu cat consumi mai mult, cu atat devine mai scumpa acea resursa. Cu siguranta se pot calcula anumite limite rezonabile de unde pretul creste exponential. Apoi, intr-o societate constienta ca resursele sunt epuizabile, s-ar putea aplica acelasi principiu de taxare progresiva,. Ok, ai un apartament si o casa la tara, platesti o taxa de baza, apoi taxa creste exponential, la fel la auto... Unii o sa sara sa zica ca sunt un comunist sau un utopic, dar eu as zice mai degreaba realist si atent la ce se intampla in jur, fie ca e clima, sociatate, comportamente,,
  • Like 0
 • Ar trebui sa tragem apa la W.C. o data la 10 folosiri , asta pentru economie , ca e doar apa potabila !sa vezi cum devine locuinta , closetul din fundul curtii , in maxim 5 zile !Un articol bun pentru folosirea in fundul curtii ! fara emotii .
  • Like 5
 • Un articol inutil. Soluțiile prezentate ori nu funcționează, ori sunt la mintea cocoșului și investiția recomandată pentru ele e un mod de aruncat bani pe geam. Spălăm trei roșii sau două mere într-o chiuvetă umplută cu 3-4 litri de apă, când sub jet cât un firicel ne ajunge max. un litru? Apă adunată pentru flori la bloc? Câte flori să ai să consumi tot ce aduni înainte de încălzirea apei? Cronometru de duș? Cât de prost să fii să nu poți aprecia câte minute ai petrecut sub duș sau să-ți setezi o alarmă la început, până te obișnuiești cu această durată? Oricum cred că suntem foarte mulți cei care oricum nu stăm mai mult la un simplu duș. Para de duș așa zis economică e praf în ochi. Pentru a te clăti bine vei folosi aceiași cantitate de apă, doar că o vei face în mai mult timp.
  • Like 6
 • Cum rezolvă dilema asta cei care au piscină?
  • Like 1
  • @ Adrian Ionascu
   Spala multe mere în puscina
   • Like 1
 • Din pacate suntem, majoritatea, de o crasa inconstienta. Eram in Irlanda cand a fost seceta in UK in urma cu vreo 10ani si se dadeau la televizor metode de economisire a apei. Intr-adevar, jetul de apa pare ca vine din neant si e vesnic. Nici pe departe nu este asa, iar apa de la toaleta e tot apa potabila, pe care tehnologia nu ne permite s-o economisim la scara larga. Doamne fereste sa se adevereasca previziunile cu desertificarea Romaniei, dar ar fi cazul sa se intensifice educarea maselor in a economisi apa. Nu sunt de acord cu spalarea fructelor in chiuveta. Un vas e mult mai indicat. Chiuveta e expusa la un numar mult prea mare de bacterii, fiind locul unde sunt spalate vasele si carpele, buretii, etc, ar trebui dezinfectata permanent cu apa clocotita si produse chimice, pentru a spala cu incredere lucruri de mancat...
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult