Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Nu știți cu cine vorbiți!” Strângerea rândurilor în jurul procurorului Horodniceanu nu face decât să le întărească oamenilor convingerea că legea nu se aplică tuturor

D. Horodniceanu

Foto captura jurnalist.ro

Afirmația pe ton arogant a procurorului Daniel Horodniceanu „Nu știți cu cine vorbiți!” scoate în evidență atitudinea de vătaf a unuia care se presupune că veghează la respectarea legii.

Modul în care fostul şef al DIICOT și actualul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii a reacționat după ce doi poliţişti l-au tras pe dreapta arată că abuzul de putere apare și la cei care au misiunea să-l combată. 

Justificarea procurorului Horodniceanu cum că „toată treaba a fost provocată” a fost și mai penibilă decât abordarea inițială față de cei doi polițiști. Mai mult, Horodniceanu a invocat presiunea unor probleme personale pentru modul în care a reacționat. Păi asta înseamnă că nu ar mai fi competent pentru calitatea de magistrat.

Ăsta e un test pentru ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care trebuie să acționeze tranșant pentru ca încrederea oamenilor în sistemul de justiție să nu fie afectată. Orice strângere a rândurilor în jurul procurorului Horodniceanu nu face decât să le întărească oamenilor convingerea că legea nu se aplică tuturor, mai ales celor care au putere și conexiuni.

Horodniceanu este un caz ilustrativ pentru patologia societății noastre actuale. De obicei e sfidător și știe regulile, dar le încalcă cu desfătare, căci se consideră mai puternic decât cei din jurul său. Cazul procurorului Horodniceanu ne obligă să medităm mai bine asupra ordinii pe care acesta a atacat-o prin comportamentul său.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Eu sunt in masura sa fac orice" defineste cu adevarat caracterul acestei "marimi" vremelnice. Si nu este singular.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Si uite asa se duce pe apa Sambetei o cariera. Fudulia este o boala grea pentru noi romanii!
    • Like 1
    • @ Nume
      Absolut corect. Dar omul o merită. Nu a căzut pradă unui moment de proastă inspirație ca să-l compătimim. Nu. Atitudinea lui dovedește o aroganță de ȘTAB, total nepotrivită poziției lui. Oamenii ăștia (el și cei ca el) chiar nu înțeleg că funcția trebuie să-ți dea o prestanță de alt fel. Nu să faci pe boierul, pe cocalarul șef, ci să fii mai cu cap și mai modest și mai rezervat. Ei se comportă nu cu noblețe, demnitate și respect, așa cum ar trebui, ci ca niște șefi de clan mafiot ordinar. Poate că ei asta și sunt, de fapt... Iar statul ăsta a ajuns un stat mafiot.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult