Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Părintele” camerelor de supraveghere la Bac dezvăluie cum s-a născut această idee

Bacalaureat, proba scrisă

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Examenul de Bacalaureat a început să fie monitorizat cu ajutorul camerelor de supraveghere în 2011, la inițiativa ministrului Educației din acea vreme, Daniel Funeriu. Prezent în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24, fostul ministru a relatat cum s-a născut această idee.

„Am făcut o declarație, eram la o conferință, genul ăsta de conferință, unde trebuia să vorbești fără relief. Nu am vrut să vorbesc fără relief și, dacă vă amintiți, a fost un moment în care în vămi s-a făcut o razie a DNA. Cam toată lumea dormea la conferință, cameramanii, și, în acel discurs, am spus: Ce ați văzut în vămi veți vedea și la bacalaureat, pentru că motivul pentru care avem astfel de comportamente este că în școală copiii nu înțeleg că nu poți să-ți fur startul în viață. Nu poți să-ți furi startul în viață la 18 ani ani, da? În acel moment, eram decis să fac ceva când am spus acest lucru, dar nu era clar cum voi face acest lucru. Și când am urcat în mașină să plec către minister, șoferul care auzise la radio chestia, îmi zice șoferul, Nuțu îl chema: Domn‘ ministru, ce o să faceți acum? Am zis: Nuțule, am 2 ore ca să îmi dau seama exact. Și atunci am decis chestiunea cu camerele de luat vederi, dar am decis și chestiunea cu plagiatele. Jurnaliștii au râs de noi: Deci ce, hai frate! Ce ne iei cu treaba asta? 1,5 % dintre români știau ce e plagiat. Astăzi, vedeți ceea ce se întâmplă”, a declarat Funeriu.

Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N-am înțeles exact ce a vrut să spună prin "chestiunea cu plagiatele".
    Să analizeze textul ăsta simplu: Ciucă - Plagiat.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Funeriu a luat una dintre cele mai curajoase masuri de reforma care ne-a permis sa avem o evaluare obiectiva la bacalaureat si prin urmare o crestere de prestigiu a acestuia.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon