Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Părintele” camerelor de supraveghere la Bac dezvăluie cum s-a născut această idee

Bacalaureat, proba scrisă

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Examenul de Bacalaureat a început să fie monitorizat cu ajutorul camerelor de supraveghere în 2011, la inițiativa ministrului Educației din acea vreme, Daniel Funeriu. Prezent în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24, fostul ministru a relatat cum s-a născut această idee.

„Am făcut o declarație, eram la o conferință, genul ăsta de conferință, unde trebuia să vorbești fără relief. Nu am vrut să vorbesc fără relief și, dacă vă amintiți, a fost un moment în care în vămi s-a făcut o razie a DNA. Cam toată lumea dormea la conferință, cameramanii, și, în acel discurs, am spus: Ce ați văzut în vămi veți vedea și la bacalaureat, pentru că motivul pentru care avem astfel de comportamente este că în școală copiii nu înțeleg că nu poți să-ți fur startul în viață. Nu poți să-ți furi startul în viață la 18 ani ani, da? În acel moment, eram decis să fac ceva când am spus acest lucru, dar nu era clar cum voi face acest lucru. Și când am urcat în mașină să plec către minister, șoferul care auzise la radio chestia, îmi zice șoferul, Nuțu îl chema: Domn‘ ministru, ce o să faceți acum? Am zis: Nuțule, am 2 ore ca să îmi dau seama exact. Și atunci am decis chestiunea cu camerele de luat vederi, dar am decis și chestiunea cu plagiatele. Jurnaliștii au râs de noi: Deci ce, hai frate! Ce ne iei cu treaba asta? 1,5 % dintre români știau ce e plagiat. Astăzi, vedeți ceea ce se întâmplă”, a declarat Funeriu.

Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N-am înțeles exact ce a vrut să spună prin "chestiunea cu plagiatele".
    Să analizeze textul ăsta simplu: Ciucă - Plagiat.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Funeriu a luat una dintre cele mai curajoase masuri de reforma care ne-a permis sa avem o evaluare obiectiva la bacalaureat si prin urmare o crestere de prestigiu a acestuia.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon