Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Petrecerea Crypto s-a terminat”. The Wall Street Journal analizează industria criptomonedelor, construită pe „fanfaronadă, entuziasm și optimism”

ATM bitcoin

Foto: Getty Images

Cotidianul financiar american The Wall Street Journal a făcut o analiză foarte clară a Industriei criptomonedelor, care a fost construită pe fanfaronadă, entuziasm și optimism. Toate cele trei caracteristici sunt în criză în aceste zile, spun jurnaliștii din SUA, pe măsură ce pierderile și concedierile din sectorul criptomonedelor se înmulțesc.

„Petrecerea Crypto s-a terminat”. Cauza: în contextul în care bursele scad constant și inflația afectează economia globală, criptomonedele au fost printre primele active vândute. Concret, pe măsură ce frica de inflație face ravagii, comercianții și investitorii renunță la activele din portofoliul lor pe care le consideră riscante. Acțiunile companiilor neprofitabile au scăzut rapid, multe companii tehnologice nou intrate în bursă pierzând mai mult de jumătate din valoare în prima jumătate a anului. În fruntea listei de vânzare: cripto. 

 Pierderile s-au extins de la criptomonedele în sine la companiile care oferă servicii pe piață. Pentru burse, activitatea de tranzacționare reprezintă cea mai mare parte a activității lor, iar odată cu scăderea vânzărilor, veniturile au scăzut.

- Bitcoin a scăzut sâmbătă după-amiază la aproximativ 17.749 de dolari, iar Ethereum a scăzut la aproximativ 897 de dolari. Pe scurt, cele mai populare două criptomonede din lume au scăzut cu peste 35% în ultima săptămână. Spre finalul zilei, Bitcoin a revenit la aproximativ 18.955 de dolari, iar Ethereum se tranzacționa la aproximativ 995 de dolari.

- Investitorii în criptomonede se confruntă cu creșteri agresive ale ratei dobânzii din partea Rezervei Federale din SUA (Fed) și cu o înrăutățire a crizei de lichidități, care i-au împins pe principalii jucători în dificultăți financiare.

-  Fed a majorat miercuri ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază, cea mai mare creștere din 1994. Acest lucru a condus la o retragere din activele riscante din toate categoriile, inclusiv acțiuni și criptomonede.

-  Bitcoin a scăzut cu 30% în ultima săptămână. Sectorul monedelor digitale a fost lovit săptămâna aceasta după ce compania de creditare a criptomonedei Celsius a înghețat retragerile și transferurile între conturi, potrivit Reuters.

- Sectorul a suferit pierderi și după ce companii precum Coinbase Global Inc (COIN.O), Gemini și Blockfi au declarat că vor concedia mii de angajați, pe măsură ce investitorii renunță la activele riscante, notează The Washington Post.

Un alt jucător cheie, Three Arrows Capital, se află în mijlocul propriei crize de lichiditate. Se pare că fondul de speculații cripto de 10 miliarde de dolari este în pragul insolvenței, după ce prăbușirea piețelor crypto a redus valoarea deținerilor sale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M0sh0o check icon
    Încă un Caritas? Nimic nou.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult