Ai mâncat „Zacuscă pătimașă” la cină? Ai dat cu „Magiunaș de prune” pe pâine? Mergi la grătar? Nu uita „Vraja busuiocului” și „Sos la flacără”! Sunt doar câteva din produsele marca Pofta Focului din Iași! O poveste despre pasiuni, noroc și … „O să învăț să curăț ceapă ca să lucrez la Pofta Focului!”.
Gica Neamțu, antreprenor local se prezintă simplu. Pofta Focului. Spune sec că a făcut construcții și a lucrat la Combinatul de Țevi de la Roman în colectivul de proiectare. „Știam sigur! Până la 40 de ani muncesc pentru alții. Până la 45 de ani, mai rezolv lucruri mărunțele. După 45 de ani mi-am zis că muncesc pentru mine sau deloc!”, a zâmbit Gica Neamțu. Așa a început povestea Pofta Focului! Când nu e la făbricuța de la Vișani, e cu telefonul la ureche: „Mai pune busuioc”, „La cum cureți morcovii, ajung să te plătesc cu 200 de lei pe zi!”, „Nu lăsa să scadă prea mult! Gustă hribii!”.
2012. Înscrisă de copii la un concurs
Mâinile sunt de om muncit. Poartă urme de flacără și de cuțit. Povestește zâmbind cum a început în 2012 Pofta Focului. „ La peste 40 de ani nu mai eram copil ca să alerg după visuri. Ce fac constructiv? Ideal este să faci ceea ce îți place! Ideal! Îmi place să citesc sau să gătesc! Din citit nu mă plătește nimeni. Din gătit la acel moment nu credeam că se pot face bani!” Băiatul ei, student la Agronomie era cu toată gașca de studenți în bătătură. Gătea, îi punea la treabă. Le-a făcut toate mofturile culinare. Studenții i-au spus să facă un business din cratiță. Când au văzut că e încăpățânată, au înscris-o într-un concurs. Într-o zi au venit în curte, au chemat-o pe Gica Neamțu și i-au spus că are o săptămână ca să finalizeze produsele.
„Am făcut ochii mari! Cum? În acel moment nu aveam nimic în afară de talent. M-am dus la organizator. Era Agralim 2012. Am întrebat ce trebuie să fac. Mi-a dat o întreagă listă! E imposibil. Nu aveam nimic de pe listă. Formă juridică, nu avem! Aveam nevoie de autorizații DSV. Ce e DSV? Direcția Sanitar Veterinară! Nu avem produs, etichete„ a povestit Gica Neamțu care spune că a chemat echipa de prieteni ai fiului ei. Și au găsit numele. Pofta Focului. Au desenat etichetele. Gica Neamțu a zis că o mie de lei îi ajung pentru eveniment. A costat 4.000 de lei. „Am făcut 700 de borcane. Noi eram mici și amărâți cu câteva borcane. Față de cei mari. Eram nimeni spre nimic. Calitatea produselor și numele jucăușe au învins. În prima zi s-au cumpărat toate produsele. A doua zi venea lumea de peste tot să cumpere produse. În ultima zi, deși spațiul era închis, oamenii m-au întrebat dacă mai am produse. Că lumea stă la rând să cumpere produse!” Și așa au început să sune telefoanele și să curgă evenimentele la care eram invitați. Fiul meu care între timp a ajuns medic veterinar la Ciurea a spus: „Mamă, ăsta e viitorul!”
Pofta Focului a spart gheața atestării produselor tradiționale la Iași
În 2014 şi-a vândut casa şi terenul pentru a-şi face un laborator în care să gătească zacuscă, sosuri și alte produse. Investiția inițială a fost de 40.000 de euro. A primit o listă cu tot ceea ce trebuie să facă și s-a apucat de muncă. Gica Neamțu spune că doi ani nu a existat pe piață. Nu s-a dus să vândă cu sacoșa prin parcările supermarketurilor. A trecut în rezervă, a construit hala, a autorizat-o și a trecut la treabă. Următorul pas a fost către atestarea de produse tradiționale. Gica Neamțu povestește că nu a fost ușor și spune că a fost ajutată mult de angajații Directiei Agricole și cei ai Direcției Sanitar Veterinare. Râde și spune că numai zacusca nu au făcut-o! „Erau șase sau șapte. Au lins practic mii de metri cubi documente prin biblioteci pentru a căuta autenticitatea rețetelor. Vechimea produsului am demonstrat-o cu acte. Eu făceam zacuscă, ei căutau documente.Ne-am dus la toate evenimentele. Și apoi am atestat produsele . A fost o muncă titanică. După o perioadă în care nu era nici un produs atestat tradițional am apărut noi! Am apărut ca bomboana pe colivă cu produse atestate. Pofta focului a spart gheața la Iași. Nu se mai atestase nimic pe segmentul acesta la Iași”, a povestit Gica Neamțu, antreprenor local. De unde vin rețetele? Sunt personale, spune Gica Neamțu. S-a înscris la cursuri de bucătari, a făcut multe experimente. Ceea ce contează este și flerul, completează Gica Neamțu.
„Când spunem că Vraja Busuiocului are doar legume, asta are!”
Fiecare legumă a fost testată! „Legumele le luăm de la Târgu Frumos. Am individualizat în timp, în ani producătorii buni. Eu am nevoie de legume care nu sunt stropite cu tona de îngrășământ. Ardeii îi iau de la Probota. Roșii, ardei, ceapă, morcov, sfeclă iau din bazinul Târgu Frumos. Roșii iau de la Daniela Petrila. Am testat și cernut în funcție de calitate, preț fiecare producător. Prune iau de la Bârnova. Toți furnizorii sunt individualizați și testați. Acum începem dulceață de cireșe albe. Mergem pe Hilița, Bârnova, Sârca” a povestit Gica Neamțu care oftează atunci când vorbește de forța de muncă. „Cât privește forța de muncă. E proastă. Am lucrat noi în familie cu organizarea timpului, pe etape. Producția este mare, avem contract cu Mega Image, cu Casa Unirea București. Doar două exemple! 12-14 ore de muncă sunt la ordinea zilei. Acum va fi o cantitate de munca necalificată mare și apelăm la studenții de Agronomie, există parteneriate cu toate universitățile. Am avut o discuție cu cineva. Angajez pentru curățat legume. Nu știu să facă nimic, dar nici nu vor. Dacă plătesc cu o sută de lei pe zi și la sfârșitul zilei are 5 sau 10 kilograme curățate? Sunt om de afaceri totuși. Alții spun că vin în anumite condiții. Angajare pe perioada nedeterminată, salariu decent, 2.500 de lei pe lună plus bonuri. Ce știți să faceți? Nimic. Am fost vânzătoare. Dar știți să curățați ardei iuți! Am să învăț!”, a povestit cu năduf Gica Neamțu care a adăugat că unii nu vor să stea nici măcar o săptămână în probe. Ce au special sosurile? „Sunt din legume iar consistența de sos este naturală, explică Gica Neamțu, nu e dată de amidon . „Când spunem că Vraja Busuiocului are doar legume, asta are. Nimic altceva. Dacă are consistență, e dată doar din legume. Sosul la flacără, densitatea e dată de sucul de roșii și ardeiul capia copt. Nu pun bulion diluat cu apă și amidon. Nu conțin conservanți. Doar sare și la sosurile picante, ardei iute. Nu folosesc piper pentru că piperul de calitate este cel puțin 100 de lei kilogramul. Cel de 20 de lei e coajă măcinată!” a explicat antreprenoarea. Zacusca de ghebe e 19 lei borcănașul. Nu e tocmai ieftin. „Cum sună viitorul? E un pic îngrijorată din cauza pandemiei SARS COV 2. „Ne îndreptăm spre recesiune cumplită. Noi avem produs de lux. Clienților noștri nu le lipsesc banii. Când ai învățat să mănânci bine nu mai mănânci prost. Ne dezvoltăm ca număr de produse și cantitate datorită cererii de pe piață. Avem hala noastră și nu plătim chirii. Ne adaptăm.Dorința este de extindere firește! Dar trebuie să fim flexibili!”.
Telefonul sună și Gica Neamțu pleacă la hala din Vișani! Are o idee de sos nou!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.