Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Protest”, istoria vizuală a mișcărilor de stradă din România ultimilor zece ani. „Este povestea maturizării noastre ca popor”

Duminică seară a fost lansat albumul „Protest”, o istorie vizuală a mișcărilor de stradă din România ultimilor zece ani. Proiectul realizat de Documentaria.ro, cu sprijinul Funky Citizens, prezintă, în imagini remarcabile, însoțite de date, infografice, dar și de o interpretare sociologică, procesul de transformare al societății românești în ultimul deceniu.

„Este o poveste despre maturizarea noastre ca națiune, popor, comunitate. Nici în ruptul capului nu i-ar fi trecut cuiva prin minte, nici măcar acum doi ani, că Piața Victoriei va arăta vreodată cum a arătat în iarna asta, în sensul în care oameni necontrolați de vreo forță malefică, neaduși acolo cu mici și bere se adună spontan într-un număr atât de mare să își exprime civic, în mod pașnic, o nemulțumire față de deciziile luate de politicieni. Dacă stai să te uiți în album, acum zece ani, nu putea fi vorba nici pe departe de așa ceva. Protestul era cumva fie un apanaj al sindicatelor, fie al partidelor politice care foloseau oamenii drept masă de manevră”, spune Corina Murafa, inițiator al albumului.

O democrație a cărei singură manifestare e un vot la patru ani e o democrație șubredă

Odată cu manifestările împotriva proiectului de la Roșia Montană, a început să se schimbe felul în care arătau mișcările de stradă în România și să se creeze o cultură a protestului. 

„Peste tot în Europa, protestele spontane, civice, care mobilizau tineri deveniseră un landmark al societăților respective. Și la noi, cumva, s-a întâmplat același lucru. Oamenilor a început să le pese. Este o maturizare a democrației noastre. Până la urmă o democrație în care singura manifestare democratică este un vot la patru ani, și acolo cu o prezență din ce în ce mai scăzută, e o democrație extrem de șubredă. Și nu spun că ne-am vindecat, suntem departe de a ne fi vindecat, dar cumva s-a mai conturat o comunitate”, explică Corina Murafa. 

Protestele au devenit un semnal pentru guvernanți că nu orice acțiune a lor este tolerabilă. „Eu cred că acum cinci ani un politician aflat într-o funcție de putere nu și-ar fi imaginat niciodată că este detronabil de acolo de către stradă. În schimb, acum s-au tras semnale unul după celelalte că strada dă jos Guverne. Asta nu e o chestiune tocmai sănătoasă, dar este un semn că conducerea ar trebui să țină cont și de popor”, spune ea.

„Trebuie să vorbim nu numai despre protest, ci despre implicare în general”

Director al ASHOKA România, organizație care se ocupă de promovarea antreprenoriatului social, și pasionată de fotografie, Corina Murafa a admirat munca fotoreporterilor care, în timpul protestelor, au făcut cunoscut prin imaginile lor adevărul din stradă. Și-a dorit să aibă își printeze una dintre fotografii și să o pună în ramă. S-a gândit atunci că ar fi interesant să creze un magazin de printuri online și a luat legătura cu Bogdan Dincă, fotograf și curator al comunității de fotojurnaliști de la Documentaria.ro. El a avut ideea unui album care să documenteze cultura protestului în România.

Acesta a fost lansat duminică, la Bucharest Photofest 2017, printr-o dezbatere la care au participat reprezentanți ai societății civile din România. „Nu e vorba de a protesta față de un regim sau altul, ci de a promova cetățenia activă. Trebuie să vorbim nu numai despre protest, ci despre implicare în general: cum te implici dincolo de proteste, cum te implici dincolo de vot. Prin această dezbatere am vrut să dăm exemplele unor oameni care s-au implicat să rezolve niște probleme și să influențeze niște politici publice și să schimbe niște legi și au avut succes în lucrul ăsta. Nu cred că a protesta de fiecare dată este soluția construirii unei relații corecte între popor și aleși. Trebuie o comunicare continuă, implicată”, crede Corina Murafa.

Albumul „Protest” conține 296 imagini realizate de 44 de fotografi la protestele din 2010, 2012, 2013, 2015 și 2017, supracopertă detașabilă, ce conține un colaj de 43 imagini, o interpretare sociologică semnată de Dani Sandu, 4 infografice marca Quickdata.ro și insert-uri de augmented reality grație Artivive App.

Mai jos, o galerie foto cu câteva dintre imaginile prezente în album.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • florin check icon
  Da, frumoase proteste, au facut s-un steag din telefoane. Misto regia, nici Sergiu Nicolaescu n-ar fi nimerit-o mai bine. Rezultatul? Varanul eliberat si Dragnea scapat taman de CEDO (!!!) imediat dupa ce neamtul a semnat cumpararea rachetelor Patriot in valoare de 3,9 MILIARDE !!! Hai bai fratilor sa vedem si dincolo de ce ne spun televiziunile. La treba asta n-a mai carait nimeni, desi la Catedrala au scos si un cantec.
  Proteste?
  In 2014 am iesit in strada ca ne omorau cainii copii si nu eram decat 400 de oameni. Asa ca lasati-o moale cu spontenaitatea, totul a fost pregatit cu Rosia Montana asa cum au fost pregatiti unguri care vorbeau romaneste sa strige ''jos ceausescu'' la Timisoara. Cum ziceau intelectualii la universitate: ''ultima solutie/ inc-o revolutie''. Totul are corespondent acum. Minerii?-Ciobanii care au sarit gardul parlamentului. Mortii lovitutiei?-Mortii de la Colectiv.
  Mi-aduc aminte ca francezii au iesit in numar de 1 milion de oameni pe strazile Parisului cand s-a marit varsta de pensionare la 62 de ani. Rezultatul? Tot 62 de ani.
  • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult