Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Regele nu moare”. Imagini inedite cu Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, doi mari actori care ne arată că poți ieși neînvins din lupta cu timpul și cu vremurile

Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc Foto: Florin Ghioca

Foto: Florin Ghioca/ Imagine inclusă în albumul „Regele nu moare”

Ce frumoși sunt și ce bucurie e să-i privești! M-am surprins de câteva ori gândind astfel în timp ce urmăream imagini cu Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, doi oameni de la care am învățat că poți ieși neînvins din lupta cu timpul și cu vremurile.

Foto: Florin Ghioca/ Imagine inclusă în albumul „Regele nu moare”

Pe 10 mai, de Ziua Regalității, cei doi mari actori au fost prezenți la lansarea albumului „Regele nu moare” (Editura Vremea), primul album dedicat vreodată unui spectacol al Teatrului Național București, cu fotografii semnate de Florin Ghioca. 

Foto: Luca Achim

Albumul conține peste 300 de imagini din cele 15.000 pe care fotograful le-a surprins pe scenă, dar și în culise, în cei 7 ani de când „Regele moare”, de Eugène Ionesco, se joacă la TNB. Din distribuția spectacolului regizat de Andrei și Andreea Grosu fac parte, alături de Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Florentina Țilea, Șerban Pavlu și Richard Bovnoczki, și ei prezenți la lansare.

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Albumul are valoare documentară, mai ales în contextul în care - lucru greu de crezut într-o lume obsedată de imagine - mărturiile fotografice al vieții marilor spectacole sunt destul de puține în România. „Din 68 de ani de teatru pe care îi împlinesc anul acesta, din atâtea spectacole jucate, caut poze, dar nu găsesc nicăieri”, a mărturisit Victor Rebengiuc.

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Foaierul sălii „Ion Caramitru” este plin, iar intervențiile actorilor sunt întrerupte de ropote de aplauze. Cele câteva minute în care vorbește Victor Rebengiuc sunt un spectacol irezistibil al firescului. Găsindu-și locul potrivit în fibra lumii, reușește mereu să surprindă în câteva cuvinte și episodul relevant de viață, și detaliul comic dintr-un fapt cotidian, și felul în care ne afectează contextul mare, politic și social. Unii dintre noi pare că ne ducem existența în compartimente: ne concentrăm pe viețile personale, indiferenți la tot ceea ce este în jur, sau ne dedicăm unei cauze mai mari, cu prețul vieții personale. 

Foto: Florin Ghioca/ Imagine inclusă în albumul „Regele nu moare”

Victor Rebengiuc este dovada că îți poți vedea de viața și cariera ta, fiind în același timp, prin atitudinea limpede în situațiile cu miză, în serviciul public. 

Pentru că evenimentul a avut loc de Ziua Regalității, actorul și-a amintit de momentul în care l-a văzut pentru prima dată pe Regele Mihai. „Țin minte că aveam 7 ani când el a fost întronat. Și l-am iubit din prima clipă, era tânăr, era frumos, era regele românilor, știam cine este regele românilor, era un rege puternic”, a spus Victor Rebengiuc, care a adăugat că în locul celor care „vând covrigi la Guvern” mai bine am avea o familie regală.

Foto: Florin Ghioca/ Imagine inclusă în albumul „Regele nu moare”

În timpul evenimentului de lansare, actorul a vorbit despre valoarea textului lui Eugen Ionesco, despre echipa admirabilă alături de care joacă „Regele moare”, dar și despre momentul în Ion Caramitru i-a invitat pe Andrei și Andreea Grosu să pună în scenă spectacolul. „Sunt doi oameni extraordinari, Andrei și Andreea Grosu, dăruiți total teatrului. Au înființat un teatru în apartamentul lor, în sufragerie lor, încăpeau 10-15 spectatori înghesuiți. Au jucat piese serioase, autori serioși, buni, buni de tot până și-au gpsit un alt loc (....) Datorită faptului că își câștigaseră aprecieri serioase în lumea teatrului, au primit invitația să pună un spectacol, pe care-l vor ei”, a povestit actorul.

Foto: Florin Ghioca/ Imagine inclusă în albumul „Regele nu moare”

Victor Rebengiuc a relatat cu umor cum, inițial, s-a simțit agasat de insistența lui Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB, de a-l imortaliza. „Cartea aceasta se datorează unui individ care m-a enervat la culme, pentru că, oriunde te întorceai, dădeai de el, cu aparatul lui. I-am spus: Mai lasă-mă, domnule, în pace, dispari de aici! Poate faci poză cu mine când mă scobesc în nas şi o publici pe Facebook! Dar uite că, din dragostea pentru profesia lui, fotograf - artist - şi încăpăţânarea lui a ieșit această carte, pe care la început eu nu am înţeles-o. Mă gândeam: Ce să facă omul cu o carte cu poze?!"

Florin Ghioca, alături de Mariana Mihuț. Foto: Inquam Photos/ George Călin.

Florin Ghioca a spus că albumul fotografic s-a născut din dorința de a le face lui Victor Rebengiuc și Marianei Mihuț un dar. I-a surprins atât în momentele din timpul spectacolului, cât și în clipele de emoție de dinainte de ridicarea cortinei. 

Foto: Pagină din albumul „Regele nu moare”, semnat de Florin Ghioca

„Cel mai frumos moment a fost cel în care, înainte cu un minut de începerea spectacolului, când concentrarea e maximă în spatele cortinei, doamna Mariana Mihuț s-a apropiat de domnul Victor Rebengiuc și l-a sărutat. A fost un moment de tandrețe, eu nu aveam aparatul pregătit, dar am declanșat instinctiv, fără să îl duc la ochi”, a povestit el. 

Foto: Florin Ghioca/ Imagine inclusă în albumul „Regele nu moare”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un spectacol de teatru de excepție, în tradiția marilor spectacole regizate de mari regizori ca Pintilie, Esrig, Giurghescu. Respect pentru autor, text fără improvizații, adaptări. Plus cei doi excepționali actori, Rebengiuc și Mihuț. Pentru memoria teatrului lucrarea-album o idee foarte bună. Ca de obicei, Rebengiuc un artist al agorei. Felicitări pentru articolul de aici.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult