Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Hollywood Multiplex vs. familia monoparentală. „Familia este formată din mamă, tată și unul sau doi copii…. Atât!”

Mama singura cu copii

(Foto: Guliver/Getty Images)

Am aflat astăzi, cu stupoare, că eu și cei doi copii din dotare nu formăm o familie. Nu după standardele Hollywood Multiplex, cel puțin. Dar să vă povestesc pe larg…

Pentru că mobilitatea mea este redusă zilele acestea, datorită unei noi intervenții medicale recente, am decis că Bucharest Mall este la o aruncătură de băț de casă și, cum statul pe scaun îmi este ok, pot vedea cu copiii un film. Am ales să mergem la Ready Player One, că și așa mă băteau cei mici la cap să îl vedem încă de când au văzut recenzia lui Vlad (btw, Vlad, ai niște fani pe la mine prin casă). Zis și făcut.

Ajunsă la casă, am cerut un Pachet Family. Pentru cei care nu știu deja, Hollywood Multiplex are aceste două pachete dedicate familiilor cu unul sau doi copii. The catch is că trebuie să fie o mamă și un tată ca să se poată beneficia de această ofertă. Și să vedeți motivul halucinant pentru care nicio alt fel de familie nu poate beneficia de oferta lor: familia este formată din mamă, tată și unul sau doi copii…. Atât! Și nici măcar nu glumesc! Acesta a fost argumentul…

Eu, mamă singură de mulți, mulți ani, am încercat să o înduplec și să îi explic că și noi, deși nu există decât un adult în ecuație, tot familie ne numim. Că matematică simplă spune că: două bilete pentru copii și doar unul pentru un adult sunt mai ieftine decât două bilete pentru adulți și unul singur de copil…datorită prețului redus la biletele pentru copiii sub 12 ani. Oricâte argumente aduceam eu, doamna de la bilete a rămas fermă pe poziții – nu se poate!

Nici supervizoarea, sau cine era cealaltă angajată care a intervenit, nu s-a lăsat înduplecată de explicațiile mele. Replica ei a fost de milioane: Doamnă, nu înțelegeți că nu există familii cu un singur adult? Familia are doi adulți și unul sau doi copii…sau, în cazuri mai rare, mai mult de doi….

Nu pot să vă explic cât de tare m-au rănit vorbele ei. În primul rând pentru că familia mea – da, o numesc famile indiferent de ce va spune constituția – este una mișto, așa, schioapă de un al doilea părinte cum este ea. Suntem uniți, avem grijă unii de alții, ne iubim și ne respectăm. Locuim împreună sub același acoperiș, ne gospodărim împreună, avem buget comun și împărțim aceleași lucruri. Ba mai mult, avem o legătură de sânge și niște documente care atestă faptul că suntem rude. Nu asta ar trebui să definească, până la urmă, termenul de familie?

Vorbele ei m-au rănit, m-am simțit discriminată, mică, inutilă, batjocorită. Da, batjocorită, ați citit bine. Și un lucru care poate părea atât de mic, ca refuzarea unui cinematograf să ne accepte ca familie pentru că ne lipsea un tată, a făcut un damage foarte mare. Mie, ca adult responsabil, pentru că sunt un exemplu pentru copiii mei (de aceea am decis și să povestesc). Fetiței mele, care nu înțelegea de ce spune cineva despre noi că nu suntem o familie. Băiețelului meu, care nu suportă în general nedreptatea, și care nu mai voia să vadă deloc filmul.

Despre ce acceptare să vorbim noi? Despre ce integrare? Despre care Europa? Despre care restul lumii? În loc să evoluăm, ne întoarcem în evul mediu. Tare îmi este frică că data viitoare când mă duc la Hollywood Multiplex angajații de acolo mă alungă cu pietre pe motiv că nu am un bărbat cu mine și cum de umblu singură pe stradă, neînsoțită de către capul familiei. De aia nici nu mă voi mai întoarce…

Cum să deschidem noi, ca societate, discuții despre oameni cu altfel de sentimente, cu altfel de orientări sexuale, cu altfel de dorințe de la viață petru propriul corp, când noi nu suntem în stare să recunoaștem ca FAMILIE un grup în care nu sunt prezenți cei doi adulți, și obligatoriu de sexe diferite?

Am rămas cu un gust amar, de nedreptate. Nu vă imaginați că economia halucinantă de care beneficiam la acest pachet, aproximativ 4 lei, este motivul. Nici vorbă! Faptul că în 2018 încă avem gândirea îngustă, măruntă, urâtă și rea, asta mi-a lăsat un gust amar. Angajații Hollywood Multiplex mi-au spus astăzi că noi nu suntem o familie și m-au pus în situația de a fi nevoie să le explic copiilor mei că oamenii sunt mici și urâți. Pe interior. Că lumea nu este dreaptă și că noi suntem o familie, indiferent de ce spun ceilalți. Și că au dreptul să iubească pe cine hotărăsc ei când vor fi mari! Asta ca să vă mai dau un motiv de aruncat cu pietre în noi…

După această experiență stau și mă întreb, ca o blondă ce sunt, eu și copiii mei oare ce suntem? Ca, aparent, o familie nu. Până și constituția a fost modificată ca să ne excludă, nu? Ai cui suntem? Unde ne încadrăm? Și, cel mai important, cum o să ne numim de acum încolo? Adunare de 3? Un adult și doi copii care locuiesc împreună? Semi-familie? Coaliție? Partid? Poate aveți voi alte idei.

Nu caut nimic cu articolul ăsta, dar cred că, și noi ăștia divorțați, văduvi etc, avem dreptul la o voce, la o opinie, și mai cred că ar trebui să ne adunăm și să ne cerem dreptul de a ne numi familie. Nu monoparentală, nu șchioapă de un părinte, nu semi-familie, nu gașcă, nu nimic. Familie! Și atât!

Articol preluat de pe blogul autorului

UPDATE. Nota redacției 

Hollywood Multiplex a trimis Republica.ro un comunicat cu o reacție după incidentul prin care a trecut Raluca Zdrobiș.

Îl redăm mai jos:

„Ne cerem scuze, incidentul prin care a trecut doamna Raluca Zdrobiș este unul regretabil. Ne întristează faptul că dânsa s-a simțit discriminată și marginalizată în cinematograful nostru.

Intenția Hollywood Multiplex este de a oferi pachete promoționale pentru tot publicul nostru, iar denumirea acestora este generică. Este o practică comercială comună pieței operatorilor de cinema din România. În cazul pachetului Family, oferta este valabilă pentru doi adulți și un copil sau doi adulți și doi copii – în cazul celor dintâi, pot fi mamă, tată, bunic, mătușă, unchi, prieteni, apropiați etc. Această ofertă nu definește conceptul de familie și nici nu manifestă o atitudine discriminatorie sau jignitoare la adresa familiei monoparentale.

Tratăm acest incident cu seriozitate, beneficiază de toată atenția noastră și vom regândi promoțiile de acest tip și modul în care le comunicăm. O asigurăm pe doamna Zdrobiș și, totodată, îi asigurăm pe toți clienții noștri că acest incident nedorit nu reprezintă viziunea și sistemul de valori culturale și sociale promovate de cinematograful nostru”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am citit articolul , raspunsul oficial al Multiplex si comentariile.
  Consider ca lumea se agita si alarmeaza degeaba cand situatia , cu un strop de bun simt , educatie si poate chiar umor putea fi rezolvata de doamna de la ghiseu.
  "baiatul este barbatul casei ?
  va dam dumneavoastra si dumnealui bilete de adult si fetitei bilet pentru copii ca sa ne putem incadra in cerintele ofertei"
  cred ca atat de simplu se putea rezolva aceasta situatie care aduce a paznic rigid si zelos care nu intelege nimic din nimic.
  la fel cum in multe alte situatii legile si regulile in tara noastra se aplica in litera , nu in spirit.....
  • Like 0
 • nicu check icon
  Am postat mai devreme un comentariu dar a dispărut. Cenzurat? De ce? De către cine? Republica are o politică de cenzură a comentariilor? Apare pe undeva, pe site? Reguli clare? Poate s-a urzicat autoarea? Comentariul zicea că doamna s-a zgârcit la bani și a preferat să facă o scenă în fața propriilor copii, în loc să plătească prețul întreg al biletelor și să își lase copiii să se bucure de film si ca o parte a presei a preluat drama fâsâită, ca să o mai umfle puțin.
  Promoțiile sunt ofensatoare, comentariile sunt ofensatoare, WTF, Republica! Suntem adulți sau nu?
  • Like 4
 • De ce autoarea a cerut pachet "family" daca ''matematică simplă spune că: două bilete pentru copii și doar unul pentru un adult sunt mai ieftine decât două bilete pentru adulți și unul singur de copil''? Eu cred ca ea a studiat oferta si a vazut o oportunitate de a scrie un articol pe tema asa zisei discriminari, subiecte pentru care probabil unele organizatii ofera recompense. Cu pretul expunerii propriilor copii. Oare cat din ceea ce scrie o fi adevarat?
  • Like 4
  • @ Sorin Gherghel
   nicu check icon
   Exact! Cu pretul expunerii propriilor copii.
   • Like 0
 • Ce este cu adevarat interesant este cum acest articol despre nimic a aparut simultan in toate ziarele online importante. Daca ramanea doar pe blog se pierdea in neant, nu stiu daca il citeau mai mult de 50 persoane.
  Aceasta coordonare in a pune pe tapet un non-subiect este interesanta pentru ca arata o coordonare si influenta care o depaseste pe autoare. Asadar cui foloseste?
  • Like 3
  • @ Adrian Ionascu
   Eee ,parcă nu ştim . Luptă tovarăşii,sunt pe baricade .Dar sunt destui nătărăi care chiar cred că o astfel de intâmplare are ceva in comun cu subiectul familiei tradiționale sau progresiste. Pista asta falsă a mai fost lansată şi de alții printre care şi CTP. Astfel de strategie se bazează pe ignoranța multora care nu ştiu şi nu pot face diferența intre familie constitutivă(noțiune care se doreşte supusă unui referendum) şi termenul general de familie .
   • Like 3
 • Cristi check icon
  Mult zgomot pentru nimic. Un caz clasic in care ai de-a face cu angajati-robotei. Daca doamna ar fi cumparat separat doua bilete pentru adulti si unul pentru copii, nu ar fi fost lasata in sala pentru ca unul dintre copii avea bilet pentru adult. Nu conteaza ca biletul pentru adult e mai scump, pentru ca nu-i asa.. "noi muncim, nu gandim".
  Cum sa te superi pe cineva care nu vrea sa-ti vanda 2kg cu 3lei, ci doar 3kg cu 2 lei?
  • Like 0
 • Observ cum tot fb si toate formele de online sunt inflamate de aceasta poveste penibila! Asta si mai ales reactiile pe care le-a starnit mi se par ingrijoratoare pentru viitorul nostru. Si-mi taie rau speranta.... Daca astea sunt subiectele, daca asta este gandirea, atunci ce asteptari sa mai am? Trist. De aia se organizeaza referendum pentru cai verzi . Ca se are cu cine!
  • Like 3
 • Tot iuresul a fost creat de femeia-ghisau, inflexibila, cu capacitati minime de evaluare si adaptare la o situatie si care e genul URMATORUL ! ca n-avem timp, cititi prospectul sau intrebati farmacistul. De aici au avut de pierdut copiii bineinteles, ca ei sunt primii care pierd. Nu stiu cat au inteles ei despre ce e vorba, ei se bucurau ca merg la film cu mami si nu i-a lasat o tanti. Nu cred ca sefii multiplexului ar fi fost de acord cu abordarea asta pentru ca ar fi grav. Ca se poate extrapola de la regula asta, adica parintii se inteleg? Stau impreuna sau separat? Cum isi fac concediile? Sunt la prima casatorie? E tata vitreg? Ce facem cu bunicii? Daca veneau cu nepotii la film? Trebuiau sa vina amandoi? Daca unu dintre ei nu poate sa vina? Mai e familie? Si uite asa incepe iuresu...Din cauza cui? A unei tanti care n-a inteles un regulament sau n-a reusit sa-l interpreteze. Nu mai zic daca erau gay ca se-ncingea sarba.
  • Like 2
 • Va sugerez sa asociati textul cititorului cu raspunsul primit . Avand in vedere ca intre postarea cititorului si raspuns este un interval de timp este f posibil sa se creeze o confuzie.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Articolul se referă la un PRINCIPIU, nu la oferta în sine.
  • Like 2
  • @
   Valentin check icon
   Nu au pierdut, pentru că miza nu era OFERTA
   • Like 2
  • @
   Valentin check icon
   Nu au pierdut nimic.
   • Like 1
  • @
   Valentin check icon
   A fost apărat principiul sau nu?
   • Like 0
  • @ Valentin
   Moka check icon
   nu te suapara, asa se face reconfirmarea pentru copil?
   adica eu pe strada fiind cu copilul meu, sa intru intr-o discutie sensibila cu cineva despre care nu stiu ce grad de educatie are si in ce fel poate aborda o astfel de discutie...??? mi se pare o actiune cel putin hazardata
   • Like 1
  • @
   Valentin check icon
   Recitiţi articolul.
   • Like 0
  • @ Moka
   Valentin check icon
   Articolul nu pomeneşte nimic de o ceartă.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Articolul este gol de continut si face o zarva, care o duce in penibil pe mama: cititorii ii plang de mila ca este chinuita (mentioneaza, fara legatura cu ceva) o problema medicala si ca isi creste singura copiii. Si asa bolnava si singura cand s-a dus la film a trebuit sa plateasca si toate biletele. Ca sa vezi! Si eu am platit toate biletele cand am fost la filme cu copiii mei si nu m-am prins ca am fost discriminata . Cred ca si alte mame vor fi suparate ca si-au tot dus copiii la alte cinematografe fara oferta family. Eu zic sa le fie rusine tuturor cinematografelor care difuzeaza filme pentru copii , tuturor locurilor de joaca, cofetariilor , magazinelor de haine , etc, ca nu fac pachete family pt mame singure. Sau tati singuri! Dle Valentin stiti cum o vad eu pe aceasta mama din acest articol? exact cum ati iesit si dvs. din disputa cu Gogu: tare sifonata.. in toate principiile! In plus aceasta mama si-a traumatizat copiii cu niste discutii aiurea intr-un moment de distractie al lor! Frustrarile ei tin doar de calitatea de mama singura , in care cinematograful nu are nicio vina . In ceea ce le priveste pe angajate, ele sunt la nivelul cerintelor postului si au respectat regula impusa. Doar ca nu stiu sa se certe cu mamele singure care nu inteleg regulile jocului. Si in general societatea noastra este si va ramane multa vreme mai jos decat altele, pentru ca noi nu reusim sa respectam regulile impuse, ci mereu vrem sa ne strecuram cumva, sa fentam ceva! Asta este principiul!
   • Like 5
  • @ Danescu Cristina
   check icon
   Excelent răspuns!Bravo!
   • Like 1
  • @ Danescu Cristina
   M0sh0o check icon
   Nush câți dintre voi intrați într-un multiplex chitiți pe o reducere, ceva, doar ca să vă rămână destui bani de-un Cico si ceva semințe...Cât de greu era s-aleagă un morcov din coadă, si să-i spună: "Stai lângă mine, cumpărăm pachetul Family si-mpărțim apoi profitul"?. Da-nuu, io vreau reduceri ca n-am bani de semințe...Cu famiglia si alea-alea... Romanika.
   • Like 0
 • Victor66 check icon
  Modificarea Constituției de către Coaliția pro Familie (pentru că îmi închipui că la asta faceți referire) este legată de modificarea definiției căsătoriei, ca să fie doar între bărbat și femeie, și nu schimbă cu nimic protejarea familiei monoparentale de către legi sau statutul acesteia. Fake news.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult