Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Săru'mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”. Dacă voi cu asemenea venituri sunteți pe drojdie, noi, ceilalți, ce să spunem!?

Dumitru Buzatu

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Dacă nu ar fi de plâns, aș râde citind stenogramele cu replicile lui Dumitru Buzatu. Cel mai mult îmi place replica: „„Săru'mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”.

E bestială! Era pe drojdie omul, după ce de zeci de ani suge ca un vițel neînțărcat la ugerul țării. A devenit vaca costelivă, e ca renii-fantomă, așa cum li se zice renilor efectiv cotropiți de păduchii care le-au supt atâta sânge încât i-au uscat.

Țara nu se usucă ca un ren-fantomă, ci i se dărâmă poduri de-abia construite că au supt din structura de rezistență buzații, îi pleacă copiii prin lume pentru un rost, că în țară e greu de trăit și de făcut viitor. Autostrăzi noi se surpă; și acolo au săpat buzații. Sunt multe plăgi pe țară din cauza infestării cu buzați.

Adevărul e că privindu-i chipul, omul chiar pare pe drojdie și la propriu. A, și ceva esențial: era pe drojdie cu pensie specială, cu salariu de președinte de consiliu județean și cu o avere de nabab. Dacă voi cu asemenea venituri sunteți pe drojdie, noi, ceilalți ce să spunem!? Că suntem morți!?

Nu e de lepădat nici fraza: Gata! Da, da! Dar cât durează ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă?

Buzatu nu era doar pe drojdie, ci era și flămând. I-a adus DNA-ul mâncarea caldă.

Acum e sătul... și nici pe drojdie nu mai este...

Dacă nu ar fi de plâns, aș râde de m-aș prăpădi! Auzi la el, era pe drojdie... și îi era și foame.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  O vorba celebra spunea , ( Maira Tereza ) :
  --Este foamete pe pamant ,nu pentru ca nu este ,paine ,
  --Ci pentru ca ,nu-i putem satura pe cei satui !!
  Hmm ,parca se potriveste ca o ,manusa in cazul ,,alcolistului baron local de la Vaslui ,Prin acea zona sunt multi Oameni cu Cap Limpede ,dar cum s-a nimerit ca acest individ ,sa ajunga ,,,la butoanele judetului ?
  Cred ca ,ce era pin plus la el in buzunare ,era lipsa din buzunarele amaratilor din Vaslui .Povesti ar fi multe de spus ,dar cel mai important este sa se instaleze o data pentru totdeuna ;
  --MAREA CONFISCARE !
  Ceea ce nu cred ca se va intampla ,ptr ca Istoria in acest domeniu ,a demonstart clar ca, nu este asa !
  __ Ce s-a confiscat la celebrul puscarias ,nastase 4 case , sau restul camarielei ,caci sunt multi foarte multi din toate partidele politice !
  • Like 0
 • Daca te uiti la figura lui "frumoasa foc"de bautor celebru,putin zis alcoolic,iti vine sa injuri tara asta,incepand cu toti subalternii lui din institutie,si zic,"tara"pentru cu mici exceptii asa arata Consiliile judetene,apoi,ANI acum s-a trezit sa-l cerceteze,
  • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult