Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Săru'mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”. Dacă voi cu asemenea venituri sunteți pe drojdie, noi, ceilalți, ce să spunem!?

Dumitru Buzatu

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Dacă nu ar fi de plâns, aș râde citind stenogramele cu replicile lui Dumitru Buzatu. Cel mai mult îmi place replica: „„Săru'mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”.

E bestială! Era pe drojdie omul, după ce de zeci de ani suge ca un vițel neînțărcat la ugerul țării. A devenit vaca costelivă, e ca renii-fantomă, așa cum li se zice renilor efectiv cotropiți de păduchii care le-au supt atâta sânge încât i-au uscat.

Țara nu se usucă ca un ren-fantomă, ci i se dărâmă poduri de-abia construite că au supt din structura de rezistență buzații, îi pleacă copiii prin lume pentru un rost, că în țară e greu de trăit și de făcut viitor. Autostrăzi noi se surpă; și acolo au săpat buzații. Sunt multe plăgi pe țară din cauza infestării cu buzați.

Adevărul e că privindu-i chipul, omul chiar pare pe drojdie și la propriu. A, și ceva esențial: era pe drojdie cu pensie specială, cu salariu de președinte de consiliu județean și cu o avere de nabab. Dacă voi cu asemenea venituri sunteți pe drojdie, noi, ceilalți ce să spunem!? Că suntem morți!?

Nu e de lepădat nici fraza: Gata! Da, da! Dar cât durează ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă?

Buzatu nu era doar pe drojdie, ci era și flămând. I-a adus DNA-ul mâncarea caldă.

Acum e sătul... și nici pe drojdie nu mai este...

Dacă nu ar fi de plâns, aș râde de m-aș prăpădi! Auzi la el, era pe drojdie... și îi era și foame.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O vorba celebra spunea , ( Maira Tereza ) :
    --Este foamete pe pamant ,nu pentru ca nu este ,paine ,
    --Ci pentru ca ,nu-i putem satura pe cei satui !!
    Hmm ,parca se potriveste ca o ,manusa in cazul ,,alcolistului baron local de la Vaslui ,Prin acea zona sunt multi Oameni cu Cap Limpede ,dar cum s-a nimerit ca acest individ ,sa ajunga ,,,la butoanele judetului ?
    Cred ca ,ce era pin plus la el in buzunare ,era lipsa din buzunarele amaratilor din Vaslui .Povesti ar fi multe de spus ,dar cel mai important este sa se instaleze o data pentru totdeuna ;
    --MAREA CONFISCARE !
    Ceea ce nu cred ca se va intampla ,ptr ca Istoria in acest domeniu ,a demonstart clar ca, nu este asa !
    __ Ce s-a confiscat la celebrul puscarias ,nastase 4 case , sau restul camarielei ,caci sunt multi foarte multi din toate partidele politice !
    • Like 0
  • Daca te uiti la figura lui "frumoasa foc"de bautor celebru,putin zis alcoolic,iti vine sa injuri tara asta,incepand cu toti subalternii lui din institutie,si zic,"tara"pentru cu mici exceptii asa arata Consiliile judetene,apoi,ANI acum s-a trezit sa-l cerceteze,
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult