Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Sex” vs „gen”. Reacția BOR: Noţiunea de „gen” este un construct pur ideologic, pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism

V banescu

Foto: basilica.ro

Introducerea pe noua carte de identitate a „artificialei” noţiuni de „gen”, care o înlocuieşte „abuziv” pe cea firească de „sex”, stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei, a declarat joi Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

„Noţiunea de «gen», vehiculată azi progresiv și progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”, a afirmat Bănescu, notează Agerpres.

Reprezentantul BOR spune că problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă, adăugând că este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală. 

„Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre «Cartea vieţii», ci despre banala carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre «identitatea» noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, «se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”, mai spune Bănescu.

Primele cărți de identitate electronice emise luni, în cadrul unui proiect pilot lansat la Cluj-Napoca, au creat controverse în spațiul public, pentru că termenul „sex”, așa cum apare pe actualele cărți de identitate actuale, a fost modificat cu termenul „gen”. Modificarea a fost criticată și de partidul AUR, care susține că ar reprezinta „un pas înainte spre ştergerea identităţii naţionale şi reeducarea populaţiei”.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Lucrurile trebuie facute clar din timp pentru a nu fi loc interpretare diferita ulterior de numai stiu ce curte, inalta curte, etc. Lafel si cu parteneriatele civile; ele trebuie legalizare cat mai curand tocmai spre a fi definite in asa fel incat sa fie imposibil sa fie interpretate din punct de vedere lecal ca Familie. Ca sa avem liniste in societate, ca sa luam subiectul din gura celor doua extreme. Si...mai evaluam problemele peste 20-30 de ani in functie de ce date ne mai furnizeaza si stiinta intre timp. La fel si educatia sexuala este necesara dar predata de catre cadre specializate si nu de catre voluntari de la ong-uri care plaseaza in sfera normalului orice fantezie care si asta e "fluida" de la o zi la alta...
    • Like 1
  • Nu cred ca schimbarea asta stârnește revolta în rândul populației. Doar BOR face valuri inutil.
    Daca sex este firesc poate BOR vrea sa schimbe și gramatica și sa avem substantive cu sex, nu cu gen. Sau poate nu, ca acolo exista genul neutru și sexul neutru nu e chiar ortodox.
    Poate ar fi trebuit sa pună problema valorilor pe care le poate avea câmpul sex/gen. Oare va fi ca și până acum doar M sau F, sau poate avea și alte valori?
    BOR e una dintre frânele blocate ale țării.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult