Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Sex” vs „gen”. Reacția BOR: Noţiunea de „gen” este un construct pur ideologic, pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism

V banescu

Foto: basilica.ro

Introducerea pe noua carte de identitate a „artificialei” noţiuni de „gen”, care o înlocuieşte „abuziv” pe cea firească de „sex”, stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei, a declarat joi Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

„Noţiunea de «gen», vehiculată azi progresiv și progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”, a afirmat Bănescu, notează Agerpres.

Reprezentantul BOR spune că problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă, adăugând că este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală. 

„Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre «Cartea vieţii», ci despre banala carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre «identitatea» noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, «se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”, mai spune Bănescu.

Primele cărți de identitate electronice emise luni, în cadrul unui proiect pilot lansat la Cluj-Napoca, au creat controverse în spațiul public, pentru că termenul „sex”, așa cum apare pe actualele cărți de identitate actuale, a fost modificat cu termenul „gen”. Modificarea a fost criticată și de partidul AUR, care susține că ar reprezinta „un pas înainte spre ştergerea identităţii naţionale şi reeducarea populaţiei”.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Lucrurile trebuie facute clar din timp pentru a nu fi loc interpretare diferita ulterior de numai stiu ce curte, inalta curte, etc. Lafel si cu parteneriatele civile; ele trebuie legalizare cat mai curand tocmai spre a fi definite in asa fel incat sa fie imposibil sa fie interpretate din punct de vedere lecal ca Familie. Ca sa avem liniste in societate, ca sa luam subiectul din gura celor doua extreme. Si...mai evaluam problemele peste 20-30 de ani in functie de ce date ne mai furnizeaza si stiinta intre timp. La fel si educatia sexuala este necesara dar predata de catre cadre specializate si nu de catre voluntari de la ong-uri care plaseaza in sfera normalului orice fantezie care si asta e "fluida" de la o zi la alta...
    • Like 1
  • Nu cred ca schimbarea asta stârnește revolta în rândul populației. Doar BOR face valuri inutil.
    Daca sex este firesc poate BOR vrea sa schimbe și gramatica și sa avem substantive cu sex, nu cu gen. Sau poate nu, ca acolo exista genul neutru și sexul neutru nu e chiar ortodox.
    Poate ar fi trebuit sa pună problema valorilor pe care le poate avea câmpul sex/gen. Oare va fi ca și până acum doar M sau F, sau poate avea și alte valori?
    BOR e una dintre frânele blocate ale țării.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult