Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Uite, pe domnul să îl întrebi de pensie...”. Ce mi-a spus o bătrână, despre care am aflat că are o pensie de 1.000 de lei

branza.

Acest articol nu este despre brânză, ci despre pensionari.

Am mers să cumpăr brânză de la ciobăniță. În fața casei, pe o băncuță, stătea o bătrânică. Ciobăniță mă vede și îi spune: „Uite, pe domnul să îl întrebi de pensie, că el îi cunoaște pe oamenii aia care conduc". După care adaugă zâmbind către mine: „Îi place să se uite la televizor și tot comentează ce aude acolo."

Aflu că bătrânica are 1000 de lei pensie.

O întreb, cam prostește, dacă a lucrat la CAP (uitasem că în zonă nu s-a făcut colectivizarea). Îmi răspunde: „Nu, mamă, am lucrat la fabrică, 22 de ani am lucrat."

***

Milioane de oameni au pensii foarte mici. Și oamenii ăștia au lucrat, poate nu au lucrat atât de mulți ani ca alțîi, fiindcă au crescut mulți copii. Nu sunt doar la țară, sunt și în orașe, inclusiv în București; nu au lucrat doar în fabrici, unii au lucrat în școli. Milioane de oameni cu milioane de povesti de viață. Nu este vina lor că sistemul public de pensii a ajuns țăndări, precum armata Rusiei, că România are deficit bugetar și așa mai departe. Este vina noastră, că nu știm să gestionăm lucrurile în așa fel încât cetățenii să vadă lucrurile mergând în bine, nu în rău.

***

Dar ce e de făcut, Glăvan, că nu sunt bani, na, cum zicea Moromete, dacă nu sunt, de unde să dăm?

Așa este, guvernul cheltuie mult și totuși oamenii sunt săraci, polarizarea socială este stridentă.

Având în vedere obligațiile viitoare ale guvernului, așa-numita datorie implicită (către actualii și viitorii pensionari), este limpede că România are nevoie de foarte mult capital. Fără a pune la socoteală nevoia de investițîi (în școli, spitale), care înseamnă și ea tot capital.

Nu avem acest capital. Ne bucurăm ca niște asistați puturoși că primim miliarde de la Bruxelles, asta e tot. Și facem planuri macro despre consolidare bugetară și alte chestii contabile.

Dar o țară ca România se află într-o situație aproape fără asemănare în istorie: se depopulează masiv și, simultan, are obligațîi enorme de plată. Ce poate să facă?

Ei bine, să facă ce au făcut alțîi: să devină un loc extrem de atractiv pentru capital. Să atragă capitalul ca un magnet. Cu taxe mici, cu administrație prietenoasă, fără birocrație, cu eficientizarea cheltuielilor publice, cu risipa la minim.

***

Știu că sunt persoane care afirmă că România are un parcurs fantastic, nemaipomenit, că e tigrul Europei. În trecut, socialiștii vorbeau de asta. Mai nou, au început și unii de „dreapta" să cânte melodia.

Acestă viziune e simplistă. România nu înseamnă București. Plus că și în București procentul oamenilor lipsiți de educație sau cu venituri mici și care votează constant demagogi este enorm. Pe mamaie cu pensie de 1.000 de lei nu o interesează că creste PIB peste media europeană. fiindcă un baron a construit un pod care peste câțiva ani se surpă. Asta e risipă de capital, nu creștere economică!

A, și nu îmi vorbiți despre convergența cu Franța sau cu alțîi, că dacă ei stagnează, nu înseamnă că avem noi un merit că îi prindem din urmă.

Și nu îmi înșirați alte povești, că și Grecia a fost poveste de succes.

Există o singură rețetă care asigură succesul, dezvoltarea, prosperitatea: libertatea, ușurința de a produce, minimizarea puterii politice, statul în slujba cetățeanului - nu invers, educația autentică, pacea socială. Restul este praf în ochii proștilor. Dacă România ar deveni un paradis pentru capital și investițîi, s-ar strânge destui bani și pentru pensii. Iar puterea de cumpărare a tuturor ar crește datorită prețurilor în scădere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

  • Anul 1897: Anul primelor proiectii cinematografice in Bucuresti. La teatrul Hugo, „intrarea generală 1 leu, copii 50 de bani”. Proiecțiile aveau loc în fiecare zi a săptămânii ( „în toate zilele”). Se proiectau: „Jocul de minge, „Tâmplarul la lucru”, „Copiii la dejun”, „Defilarea șefilor coreeni”, „Trăsura de gală a țarinei”, „Țarul și țarina ducându-se la biserică, cu toată suita, la încoronare”, „Băi de mare”. (Adevărul, an. IX, 1896, nr. 2580)._. 8 iunie 1897: Deja avem primele proiectii de filme (scenete) romanesti: „Defilare de 10 mai” ; „M. S. Regele călare ocupând locul pe bulevard pentru a prezida defilarea”; „M. S. Regina în trăsură și M. S. Regele călare '' s.a.m.d.
    • Like 0
  • E.T. check icon
    „A, și nu îmi vorbiți despre convergența cu Franța sau cu alțîi, că dacă ei stagnează, nu înseamnă că avem noi un merit că îi prindem din urmă.”

    Nu știu ce fel de școală ați făcut (sunteți mai tânăr), dar să știți că în fizica newtoniană nu poți prinde din urmă pe nimeni care stagnează, dacă ești în urmă și nu te miști înainte. Doar dacă cel „din față” se „prăbușește” (mai rapid) îl poți „ajunge din urmă” fără să avansezi. Deci, dacă o fi adevărat că noi stagnăm și prindem Franța/etc. din urmă, trebuie că mergem înainte. Iar dacă de fapt se prăbușesc mai rapid, tot am putea avea un merit (formulare din „presa liberă” prevăzătoare).

    „educația autentică”

    Ce numiți „educație autentică” ? Știți că a noastră este importată din Vest și este la fel peste tot în marile democrații ? De când n-ați mai văzut manualele RSR ?

    manualul.info

    Vedeți diferența (în conținut, ca să nu înțelegeți greșit) ? Știți cum arată învățământul pentru mase în Vest ?

    „Și nu îmi înșirați alte povești, că și Grecia a fost poveste de succes.”

    Stânga americană susține că Grecia a fost ajutată o vreme să ascundă realitatea de către băieții de la GS. Ați discutat vreodată cu ei ?

    „Există o singură rețetă care asigură succesul, dezvoltarea, prosperitatea: libertatea, ușurința de a produce, minimizarea puterii politice, statul în slujba cetățeanului - nu invers, educația autentică, pacea socială. Restul este praf în ochii proștilor. Dacă România ar deveni un paradis pentru capital și investițîi, s-ar strânge destui bani și pentru pensii. Iar puterea de cumpărare a tuturor ar crește datorită prețurilor în scădere.”

    Sper să prindeți „procesul comunismului”. Aflăm atunci. Știți formularea: „Ce ați știut și când ?”.

    „alțîi”, investițîi” - de curiozitate: aveți cunoștințe de limba rusă ? Sau cine v-a scris articolul ?
    • Like 0
  • "poate nu au lucrat atât de mulți ani ca alțîi, fiindcă au crescut mulți copii."

    Cine i-a obligat sa facă "mulți copii"?
    • Like 4
  • Rucs Rucs check icon
    Nu suntem asistati puturosi ai Bruxelles. Suntem asa exact din cauza lor. Din cauza tradarii repetate de tara, catre interese straine. Ne amintim de dosarul Microsoft, cu spagi de milioane de euro? De pesedistul Miky Spaga? Ne amintim apoi de multiplele dati cand presedintele sau guvernul pareau a fi de fapt ai altor tari? Ocrotind interesele altora? Cum s-a incercat introducerea unui alt cod silvic, iar administratia prezidentiala s-a opus, preluand argumentele firmei austriece de prelucrare a lemnului (Schweighofer Holz)?
    Ne amintim, simultan cu asta, cum sunt ironizati si facuti harcea-parcea acei politicieni care au incercat masuri protectioniste, adica exact acelasi gen de masuri luate de state ca Germania, Olanda, Polonia, Ungaria etc etc? Cum e ironizat Petre Daea care a incercat masuri de incurajare si protejare a fermierilor locali? Etc etc. Avem ce meritam. Unii au vandut, altii au tacut. Greu de inteles cum pot dormi unii noaptea. Una e sa dai o teapa ca de la privat la privat (sa pacalesti un client din piata asta asa-zisa libera), alta e sa vinzi locuri de munca, sa vinzi resurse pe nimic, sa pui pe butuci institutii, domenii-cheie etc. Si sa directionezi enorm de multi bani publici catre interese private, care bani publici ar putea fi folositi spre pensii, spitale, persoane cu dizabilitati, scoli, infrastructura etc etc.
    Sunt oameni din ministere, din institutii diverse, din sri, care se plang exact de aceste lucruri. Sunt politicieni care au tradat (contra a multi bani), altii care sunt marginalizati daca sunt corecti. Sunt ministri care au incercat sa se opuna unor interese financiare uriase si au fost eliminati de propriul partid (fie de stanga, fie de drepta, sa nu ne facem iluzii). Vina omului de rand? Ca se lasa manipulat, prin media. Ca de multe ori ajunge sa tina chiar cu cel care tradeaza, in detrimentul politicianului onest care e sfartecat in tara asta.
    • Like 2
    • @ Rucs
      check icon
      Toti sovieticii sa plece in Rusia.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Despre toata istoria privatizarii marii industrii de prelucrare a metalelor privatizata catre investitori rusi si falimentata in corpore de acestia sa nu scoateti o vorba ca e interzis. Ah, indignarea asta selectiva
      • Like 0
  • Nume check icon
    Nimic nou sub soare. Inca o analiza din miile de analize unde se ajunge la aceleasi concluzii. Putem sa mai discutam acest lucru inca 100 de ani si cu siguranta ajungem la concluziile din ultimul paragraf. Dar sunt doua intrebari la care nimeni nu are nici un analist nu are nici un raspuns:
    1. Cum sa facem acest lucru?
    2. Cu cine sa facem acest lucru
    Cred ca intrebarea a 2-a este cea mai importanta si ar rezolva-o si pe prima. In ultimii 30 de ani s-au perindat zeci de mii de specialisti prin insitutiile statului. De dreapta, de stanga, de ONG-uri si se pare ca toate lumea "stie" ce trebuie facut, dar NIMENI nu stie cum ar trebui sa se faca. Cei din guvern au intotdeuana placa ca nu sunt bani si de fiecare data ne argumenteaza de ce nu se pot face lucruri, iar cei din ONG-uri vin cu idei revolutionare, care in multe cazuri nici in tarile civilizate nu sunt implementate 100%. Cred ca avem nevoie de un ajutor extern, altfel nu vad nici o iesire.
    • Like 1
    • @ Nume
      Da' sunt romanii deschisi sa asculte parerile altora?
      Ca am fost apostrofata ca gata, m-am domnit, vin din alte parti si imi dau cu parerea pe ce fac ei de ani de zile si o fac bine din mosi stramosi - no, asta e, m-a mancat pe mine in c*r sa zic ce vazui la altii cum culeg porumbul mai eficient ( mai intai curatau rand dupa rand stiuletii de pe bat si il puneau intr-un cos in spate, apoi venea a 2a persoana si taia tot randul de strujeni ca sa ii duca direct in spatele casei la cladit capitza pe iarna, si astfel simplifica din pasii din munca porumbului)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult