Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Un calculator nu ia șpagă - atât e de simplu”. Cum rupem blestemul românesc: dosarul cu șină

ANAF - declarații online

Corupție și birocrație. Cele doua cuvinte care ne urmăresc în fiecare zi și care au ridicat o barieră uriașă între cetățean și instituțiile statului. Vorbim de ani buni despre debirocratizare și digitalizare și, deși am văzut câteva inițiative punctuale, unele doar de formă, câteva și de fond, în realitate mai avem foarte mult până la o reformă reală.

Ca parte a modernizării și eficientizării, în linie cu transformările digitale din întreaga lume, o serie de guverne caută metode prin care să îmbunătățească eficiența și transparența, prin implementarea de servicii digitale și prin îmbunătățirea interacțiunii online cu cetățenii. O analiză a World Economic Forum include un inventar remarcabil al acestor instrumente. În România, în guvernarea din ultimii 3 ani, nu am mai văzut nici măcar promisiuni ferme in acest sens - poate doar câteva cuvinte aruncate timid în spațiul public. 

Dacă există un avantaj al faptului că România este mereu cu câțiva pași în urma altor state, este acela că nu trebuie să reinventăm roata și avem mereu modele de urmat sau contraexemple care au eșuat. Sigur, nu înseamnă că există rețete universal valabile, însă întotdeauna este mai simplu decât să pleci de la zero.

Dacă ne uităm la România, constatăm că aproape toate încercările de digitalizare în sistemul public au dublat, practic, partea birocratică, fără să o reducă semnificativ, iar nota de plată a fost mai mereu exorbitantă. Și e suficient să ne gândim doar la celebrul afiș dintr-o administrație fiscală (devenit aproape banc) - „declarațiile online se depun la ghișeul 2” sau la soft-urile care aparent facilitează relația cu statul, dar pentru care trebuie să faci vreo 3 drumuri pe la diverse instituții (să depui, să iei contul, să iei parola). Sau, mai simplu spus, pentru fiecare click ai nevoie de un dosar cu șină plin cu copii legalizate.

Țări care folosesc tehnologia pentru reducerea birocrației și corupției

După cum arată și analiza World Economic Forum, noile tehnologii oferă cadrul perfect pentru a identifica și, eventual, preveni practicile de corupție, ascunse de multe ori foarte bine în spatele hârtiilor.

Aplicabilitatea acestor noi tehnologii este adesea mai eficientă în administrațiile locale. Avem multe exemple dinspre America Latină, o regiune în care corupția și birocrația au fost multă vreme în top. La 1 ianuarie 2019, Argentina a renunțat la hârtii. Mexic are un portal online cu toate informațiile bugetare publicate transparent și la zi, inclusiv contracte publice și toate investițiile în proiecte majore. De asemenea, Mexico City este primul oraș care publică online toate contractele. Aceste date, odată transparentizate, ajută și alte instituții partenere, dar și cetățenii, să monitorizeze investițiile și proiecte mari, altădată predispuse la corupție.

De asemenea, inteligența artificială și analizele predictive oferă instrumente puternice autorităților pentru a descoperi și descuraja evaziunea fiscală.

Avem modele și mai aproape de noi: Estonia. Un sistem simplu, care a adus toate serviciile publice mai aproape de cetățeni și a simplificat masiv toate interacțiunile, de la plata online a taxelor pana la înființarea de firme. Pentru asta e nevoie de un sistem prin care fiecare român să aibă o identitate digitală sigură și ușor de folosit. România, în care totul se poate face cu un buletin de dimensiunea unui card de credit, de la plăți la vot online, pare doar un vis imposibil.

Între timp, noi trăim în țara în care ANAF a anulat un proiect de 70 de milioane de euro cu Banca Mondială pentru modernizarea sistemelor informatice (și nu numai). Proiectul, semnat în 2013, trebuia finalizat încă din 2018. Au fost cheltuite aproximativ 13 milioane de euro pe studii și analize, dar când a fost vorba să se treacă la implementare oficialii ANAF au spus, prompt, „stop joc”. Oare cine se teme în România de azi de digitalizare și transparență?

În țara cu unii dintre cei mai buni IT-iști din lume, așteptăm ore în șir la coadă după imprimantele cu ace ale Poștei Române, vechi de zeci de ani, navigăm pe holuri întortocheate ale ministerelor printre tone de hârtii, organizate în dosare cu șină stivuite până în tavan, și încă mai cotrobăim după ștampilă, cerută răstit de vocea din spatele geamului gros, tăiat în formă de semilună undeva la nivelul stomacului, pentru a asigura raportul „corect” între contribuabil și funcționarul public, pe principiul „capul plecat sabia (birocrației) nu-l taie”.

Totuși, dacă ar exista voință politică, revoluția digitală ar deveni, în timp record, soluția prin care România ar putea elimina corupția, ineficiența și aroganța din sistemul public. Sau, în cuvintele pe care le-a spus cândva președintele Estoniei într-un discurs-eveniment la Banca Mondială din Washington: „un calculator nu ia șpagă - e atât de simplu”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • un calculator nu ia spaga , pentru ca nu este programat pentru asta ... hai , marii specialisti , la treaba , nu o mai lalaiti ...
  • Like 0
 • golan check icon
  Un calculator nu ia spaga, dar firma care il realizeaza poate lua, la fel si cine il contracteaza. Iar un sistem informatic este atat de bun pe cat sunt specificatiile tehnice dupa care este realizat si intentiile cu care sunt facute acestea de catre beneficiar, in cazul nostru autoritatile publice care vor sa-si lase loc de spagi si birocratie.

  Chiar daca riscul per total nu se diminueaza, pana la urma prin faptul ca ar face sa dispara mica spaga si s-ar metamorfoza in probleme mai serioase, asta in sine ar trebui sa ajute la combaterea fenomenului (mai putine dosare).

  Dar in practic revenim la primul paragraf, degeaba ne lamentam, sa zicem mersi ca aceste sisteme nu s-au realizat cu nebunii astia la carma pentru ca exista riscuri reale sa iasa mult, mult mai rau. Noua nu ne trebuie nu stiu ce scule, ne trebuie un sistem care sa faca lucruri cat mai de baza si cat mai simplu posibil, ca sa nu fie riscul sa fie fentat sistemul cumva. Pe urma alte idei mai destepte vor fi optimizari dupa ce avem minimul necesar.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Și cu atâta bugetărime cărătoare de hârtii,Ce facem? Altceva nu știe să facă.
  • Like 2
  • @ Dorin
   Nu mai acceptăm bugetari tineri. Cei bătrâni mai sunt suportați, oricum o să fie nevoie de ceva funcționari pentru persoanele care nu au calculator/nu știu să-l folosească, etc.

   În timp, se rezolvă ambele probleme.
   • Like 1
  • @ Dorin
   Delia MC Delia MC check icon
   Ba ar ști. Cu biciul pe spinare învață omul imediat.
   Dar nu se vrea. Că atunci zboară soția lui...amanta lui...și toată rețeaua lor de pile. Când omul va deveni scopul, și nu sistemul și reprezentanții lui ca acum, se va putea face repede. Până atunci nu.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Se poate face cu mult cap, fără a se simți nimeni inutil, exclus sau abandonat, totul în câțiva pași obligatoriu de urmat și anume:
   1. Audit extern, internațional privind organizarea, dimensionarea înzestrării și încadrării cu personal sistemelor bugetare, structuri centrale și descentralizate, departajarea responsabilităților între acestea și cooperarea între diferite sisteme bugetare, necesarul de hardware și software pentru informatizare și interconectarea sistemelor informatice, calendar clar de tranziție.
   2. Depolitizarea funcțiilor din sistemul public, funcțiile politice oprindu-se la nivel de secretar de stat la nivel central și de prefect la nivel local.
   3. Încadrarea funcțiilor deficitare.
   4. Eliberarea necondiționată a tuturor funcțiilor ocupate de personal pensionat din sistemul bugetar.
   5. Personalul disponibilizat să primească o foaie de parcurs pentru încadrarea în piața muncii cu compensații financiare condiționate de încadrarea în domeniu privat, facilități fiscale condiționate pentru mediul privat care va prelua personal disponibilizat.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Dorin check icon
   Corect Dar bugetarii în loc de un bici pe spinare , i-au prime di6 vauchere de vacanță
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Like.
   O tactică bună, fezabilă.
   Prin bici pe spinare înțeleg obligația de a învăța. Nu trebuie să stea lumea în loc pentru că unii au pus învățătura în cui.
   • Like 0
  • @ Mihai Maruseac
   Ionel check icon
   Apropo de "suportarea batranilor", o sa iti vina si tie randul, sa vezi ce repede se face tarziu in viata !!!
   • Like 0
  • @ Ionel
   Meh, poate deja mă ocup de asta din timp. Și nu țin bani în România că oricum îi fură PSD
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult