Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Antreprenor român, caut țară. „Cu economiile de o viață, mi-am deschis o cafenea. În prima săptămână vine un control...”

Om de afaceri

Foto: Guliver Getty Images

Să începi și să crești o afacere în România este astăzi un act de curaj sau, poate, de nebunie. Ar fi mult mai simplu să stai, sau să te angajezi la stat, sau să fugi mâncând pământul, îngroșând rândurile celor patru milioane de refugiați economici din România.

A fi antreprenor în România e a naibii de complicat. Pe de-o parte, nu poți să dormi nopțile de frica toanelor celor care au pixul în mână. Oare ce-or mai inventa dacă n-au de unde să mai acopere pomenile de la buget? Oare ce-au mai anunțat la TV, cu vocea gâtuită de emoție, oameni care pretind că înțeleg nevoile antreprenorilor români, dar n-au fost niciodată în situația de a plăti salarii din munca lor? Oare câte piei să mai jupoaie de pe oamenii care vor doar să fie lăsați în pace în țara asta? 

Pe de altă parte, când să ai timp să te gândești la strategie, la produse, la nevoile clienților, dacă trăiești mereu cu teama următorului control din partea unui stat hrăpăreț și încuiat, blocat în labirintul unei birocrații aiuritoare? Un stat incompetent și corupt, arogant ca un stăpân atotputernic, obișnuit să pocnească din bici și să nu miște nimeni în front, indiferent de cât de greșite ar fi ideile, măsurile și birurile sale. „Cu ceva tot te prind, poți să fii tu Dumnezeu” – e doar o replică a unui inspector, în timpul unui control de rutină. Se întâmplă în România anului 2017.

La începutul anului 2017, cu doar câteva zile înainte de învestirea Guvernului, președintele PSD Liviu Dragnea anunţa că „relaţia dintre stat si oamenii de afaceri trebuie schimbată complet” în așa fel încât „statul să nu mai fie agresiv cu firmele”. Cu acel prilej, domnul Dragnea s-a întrebat totodată, în condiţiile în care „partea covârșitoare din venituri este făcută de oamenii de afaceri”, dacă „trebuie să avem un stat care să-i pedepsească, să le închidă firmele, sa-i trimită în puşcărie.” Sunt acestea simptomele unei duble personalități, sau doar vorbe goale pentru adormirea celor care, poate, susținuseră PSD-ul la recentele alegeri, vrăjiți de promisiunile programului de guvernare? Probabil la îndemnul consultanților plătiți cu bani grei, Daddy & echipa și-au dat seama că fără a face cu ochiul oamenilor din mediul privat n-au cum să câștige alegerile. Oricum, a promite chiar nu costă nimic în România.

Pe parcursul ultimului an, antreprenorii români au dus-o tot mai greu. Nu că le-a fost mai simplu înainte. Există un indice calculat anual de Banca Mondială și se numește ease of doing business. Anumite țări (de ex., Georgia, Estonia etc.) și-au făcut din îmbunătățirea acestui indicator un adevărat proiect național. Profilul complet al României, disponibil aici, spune multe: per total, e mai greu să faci afaceri în România decât în țări ca Republica Moldova, Kazahstan, Belarus, Rwanda etc.; la anumite categorii, cum ar fi obținerea autorizațiilor de construcție sau conectarea la rețeaua de electricitate, suntem printre ultimii din lume (multe țări din Africa și din Asia stau mult mai bine decât noi); România nu a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, deși fiecare guvernare a pus accent, chipurile, pe rolul mediului privat în economia românească. 

Să coborâm la firul ierbii, acolo unde există încă antreprenori români care, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, decid să investească bani și nervi în țara asta. Recent, am avut o discuție cu unul dintre ei. Un om care şi-a investit economiile de-o viaţă într-un vis: acela de a-şi deschide propria cafenea. L-am întrebat cum resimte promisiunile din campanie după un an de guvernare PSD-ALDE. Iată ce mi-a răspuns.

În prima săptămână după ce-a deschis a venit şi primul control, de la primăria de sector. Urmarea? Prima amendă. Motivul? Neplata unei taxe. O taxă care – atenție - nu e anunțată nicăieri, după cum recunosc și cei care efectuează controlul. Deşi s-a oferit să o plătească pe loc prin transfer online, nu i s-a oferit această posibilitate. „N-avem ce să vă facem, sunteți bun de plată.” Se pare că e greu să fii om când ai pe mână puterea de a-i face altuia un rău, având și „legea” de partea ta.

După alte câteva zile, vine şi al treilea control. De data aceasta este de la poliția locală. Urmarea? Amedă. Motivul? Semnul portabil din faţa cafenelei nu are „plan de arhitectură”. Da, ați citit bine. Este vorba de un semn publicitar de un metru pătrat, pe care îl scoate dimineața și îl pune la final de program înapoi în cafenea. Și pentru care are oricum autorizație. Dar nu are „plan de arhitectură”.

Peste câteva zile vine un nou control, de data aceasta de la autoritatea de mediu. Urmarea? Amendă. Motivul? Încă şi mai absurd. Deşi are acordul proprietarului spațiului respectiv pentru branșarea la rețeaua de canalizare, este sancționat pentru lipsa acordului pentru deversare. Adică, în România, poți primi acordul de a te branșa, dar ai nevoie de un altul pentru deversare, de parcă cineva s-ar branșa fără să intenționeze să se și folosească de respectiva rețea de canalizare. Ca şi în primul caz, „situația” se putea clarifica pe loc. Proprietarul, cooperant, vine la fața locului și e dispus sa scrie pe loc declarația prin care îşi exprimă acest acord. „Nu se poate. Amendă!” Verdict fără drept de apel.  

După alte câteva zile, vine şi al treilea control. De data aceasta este de la poliția locală. Urmarea? Amendă. Motivul? Semnul portabil din faţa cafenelei nu are „plan de arhitectură”. Da, ați citit bine. Este vorba de un semn publicitar de un metru pătrat, pe care îl scoate dimineața și îl pune la final de program înapoi în cafenea. Și pentru care are oricum autorizație. Dar nu are „plan de arhitectură”. Polițistul, băiat de treabă: „N-am ce să vă fac. Și noi avem niște ținte de performanță de atins.” E bine că în tot sistemul de stat avem și ținte de performanță. Culmea, tot în relația cu bietul contribuabil.

Bilanțul provizoriu: trei amenzi în două săptămâni. Așa începe visul unui antreprenor în România de azi. Dar povestea nu diferă pentru antreprenorii cu experiență. De data asta, mergem în România profundă, în județul Neamț, județul cu cele mai mici salarii medii din România și cel mai mare procent de forță de muncă plecată peste hotare. Aici există încă puls al economiei locale datorită unor oameni gospodari, încăpățânați să facă treabă în ciuda tuturor obstacolelor. Statul român le mulțumește în felul următor. La un „control inopinat”, efectuat cu mașinile din dotare – să tot fi fost vreo opt la număr – patronul întâmpină echipele de la ANAF cu brațele deschise: „Bine ați venit. Ați mai fost de câteva ori în ultimele luni. Luați cheile, vă rog, controlați tot ce doriți. Sunt un om cinstit.” Răspunsul inspectorului responsabil cu respectivul control taie aerul rece de toamnă târzie ca picăturile de ploaie împrăștiate pe obrazul lui (ne)obișnuit de gros: „`mneata oi fi cinstit numai după ce te-oi controla eu.” No comment.

Aceasta este „noua relație a statului cu antreprenorii” de care vorbea domnul Dragnea. Aceasta este forma de încurajare pe care autorităţile o arată faţă de cei care produc şi muncesc în România. Acesta este interesul statului român pentru cei care creează locuri de muncă, de pe urma cărora se colectează taxe şi impozite, adică resursele fără de care nu s-ar putea face investiții (oricum nu se fac, veți zice), nu s-ar putea da contracte cu dedicație, nu s-ar putea plăti rude angajate pe salarii mari și nici nu s-ar putea acorda pomeni electorale.

Dar să ne întoarcem la această biblie a guvernării PSD-ALDE, celebrul Program de Guvernare 2017-2020. Ce-avem noi la pagina 14? Cu negru pe alb: prevenirea. „Unul dintre principiile de bază ale Codului Economic al României va fi prevenirea. De aceea vom adopta Legea prevenirii pana la 1 octombrie 2017. Acest lucru înseamnă de fapt că un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă el nu a fost înainte îndrumat și apoi prevenit.” Deşi anunțată la începutul anului, deși data de 1 octombrie a trecut de mult, această lege nu este încă în vigoare. A trecut zilele trecute de votul senatorilor, iar decizia finală este a Camerei Deputaților. Parlamentarii noștri nu se grăbesc însă. Au alte preocupări pe agenda, precum marea țopăială fiscală și masacrarea legilor justiţiei. 

Comparați această stare de fapt cu cea din Estonia, acolo unde o firmă se poate înființa online, în mai puţin de o jumătate de oră şi unde durează câteva minute să-ţi completezi declarațiile de impozit. Sau cu Danemarca, unde procesul durează 5 minute şi este gratuit. Şi unde nu se va întâmpla niciodată să fii obligat să vii cu adeverințe, timbre sau copii legalizate. Şi unde inspectorii Fiscului – stupoare! – nu vor să-ţi pună bețe în roate și nici să ia șpagă, ci te invită la seminarii unde poți afla cum să îți plătești taxele sau să deduci cheltuielile. Comparativ, în România, procesarea cererii de înmatriculare a unei firme durează, în medie, 16 ore - maximul de timp din UE.

În aceste condiții, oameni precum proaspătul patron de cafenea de mai sus devin o specie pe cale de dispariție: nişte Doni Quijote într-o luptă permanentă cu morile de vânt ale unei birocrații agresive și tembele, care poate supraviețui doar de pe urma acestor „nebuni”. Halucinant este și discursul împotriva investitorilor străini și multinaționalelor, răcnit tot mai des tocmai de la Palatul Victoria. Dar despre asta, într-un episod următor.

La urma urmei, va fi haios să-i urmărim în continuare pe domnii Dragnea, Tudose, Pop (și alții) și pe doamnele Firea, Olguța, Carmen Dan (și altele). Abia când ultimul antreprenor se va sătura și va trage obloanele vor fi forțați să accepte că nu mai au de unde fura dacă noi nu mai producem. Sau, mai e o variantă: să plece ei.

A contribuit Alin Iliescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Edy Dany Edy Dany check icon
    Eu am deschis firma in 35 minute ( Portugalia ). Iar relatiile cu organele de control , finante, etc sunt de 5 stele. Esti respectat . Ei traiesc din taxele tale nu tu din veniturile lor.
    • Like 1
  • Eu sunt "antreprenor" din 1999. Tu!? Nu "freelancer", ci posesor de SRL cu minim doi anagajati. Asa ca poti sa ma intrebi si pe mine cate ceva, ca sa vezi cat de departe de realitate esti.
    • Like 0
  • Am asteptat noua luni, ca firma, sa se traga doua fire nenorocite pentru curent de la un stalp aflat la cinci metri de casa. 5500 lei acum patru ani. Despre autorizatie de constructie nu mai zic, bani grei, avize, proiecte, diriginti de santier platiti numai pentru stampile, procese verbale la kilogram.
    • Like 0
  • Mă încăpățânez să dau șanse mediului de afaceri din țară mai abitir decât dl președinte KJW, coaliției toxice .... Observ zilnic, cum șansele ca business-ul să înflorescă scad iar ca el să mai respire este grav afectat de birocrația stufoasă si bombardamentul asupra codului fiscal care conform statisticilor in 2017 a fost ziua și modificarea! Presimt că vine ziua în care celor 30 de angajați o să le transmit că am ajuns la capăt de linie... Pentru ei o să fie simplu...își strâng lucrurile din vestiare și pleacă spre zări mai bune...oricum de un an tot caută pe net să facă acest lucru dar speră că nu o să se întâmple prea curând,....însă rămâne o problemă majoră, fără rezultat atât pentru mine ca manager/administrator cât și acționari, deoarece investițiile uriașe se vor duce pe apa Sâmbetei iar asasinul invizibil al business-ului va rămâne nepedepsit!
    • Like 1
  • Orice vrei sa incepi si sa cresti in Romania este greu. Exceptie cimitirele si autoexilul unde dovedim o eficienta maxima. Ne dovedim a fi poporul anti-normalitate si viata. In lumea "civilizata" orice control are ca scop corijarea deficientelor de functionare. Da,uneori se aplica si amenzi, acolo unde cineva a facut-o lata. Vezi Google in ultimii ani. La noi, controalele se fac in scopul:"Lasa ca iti gasim noi ceva"....suna cunoscut?In final, lucrurile raman la fel,oamenii se adapteaza, ori pleaca. Din viata sau din Tara. Da,finalul este previzibil, in parte,realist. "Abia când ultimul antreprenor se va sătura și va trage obloanele vor fi forțați să accepte că nu mai au de unde fura dacă noi nu mai producem. Sau, mai e o variantă: să plece ei", Cu precizarea, ei nu vor pleca. Mai degraba vor proceda ca Nero,imparatul Romei.
    • Like 2
  • Daca incepi o afacere si nu ai prieteni sus pusi,nu cotizezi la partidul stat,si la tot felul de controlori,ai incurcat o.Iei amenzi pana iti iei lumea in cap.la fel,degeaba lucrezi in agricultura si incerci sa prinzi un proiect cu bani europeni,nu ti aproba nimeni proiectul daca nu cotizezi la toti cei care iti pun stampila pe acte,sau daca nu ai un prieten sus pus.
    • Like 2
  • Leonard check icon
    In Romania ,si in ochii organului de control, Antreperenorii sunt priviti ca niste hoti care incearca sa eludeze statul.Atâta timp cât pe inspector îl intreba seful câte amenzi a dat intr-o zi ,de geaba ne agitam noi .
    • Like 2
    • @ Leonard
      Sunt de acord , dar in general astea sunt exceptiile de la regula si am sa explic de ce: Nu discut aici un caz punctual descris de antreprenorul din articol. In multe cazuri antreprenorii romani nu au capitalul mostenit ca cei din vest si atunci fac multe artificii ca sa ajunga la nivelul de trai al celor de acolo peste noapte si nu in 3 generatii de capitalisti cum ar fi normal Explicatii pentru asta sunt multe , dar va rog sa aveti in vedere ca peste 70 % din salariatii angajati la privat in Romania au salariul minim pe economie (ceea ce mi se pare aberant ) , in nici o tara din UE nu exista asa multi.(Aici am inclus si obiceiul neaos al antreprenorilor romani de a platii la negru diferenta sau la gri ( o suma pe statul de plata , alta in mana). Apoi o sa vedeti in multe bilanturi ale IMM-urilor detinute de antreprenorii romani ( care se vaieta de nivelul in crestere al salariului minim stabilit in lege) care le afecteaza competitivitatea firmelor dar nu sufla o vorba despre ratele(leasing-urile la Mercedesuri/BMW-uri/Audi-uri sau de postarile de facebook din Maldive/Bali/Saint Tropez unde cheltuie conform standardului de viata dare nu pot creste salariile cu 100-200 de lei pentru angajati. In final as dori sa adaug ca in tarile mentionate unde nu exista birocratie , antreprenorii nu fac artificii in bilanturi, respecta regulile si legislatia si se comporta normal fata de autoritati. De aia nu e nevoie de atatea stampile si controale acolo pentru ca toti respecta regulile. Daca si aici ar fi la fel , organele de control si-ar pierde importanta.
      • Like 1
    • @ Leonard
      In Romania , ORICE INDIVID care are de-a face cu functionarii statului sunt POTENTIALI INFRACTORI ! Exemple sunt cu carul, semnaturile conform cu originalul pe copii de documente, kilograme de hirtii fara sens si rost, aburitori de stampile...etc
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Corect, in alte tari europene, impozitul pe venit este progresiv. Asta inseamna ca este usor sa incepi o firma cu angajati pentru ca taxele sunt mici la salarii mici. Cand incepi sa prinzi cheag, incepi sa platesti si mai mult impozit. Asta e o conceptie sanatoasa despre ce inseamna intreprinderi mici si cum pot ajunge sa fie intreprinderi mijlocii sau mari. La noi fiscalitatea avantajeaza venituri din dividende, iar cei cu venituri mari platesc procentual mai putin decat cei cu venituri mici. Prin urmare aparat de stat slab, expus la coruptie, si inegalitate sociala specifica tarilor din lumea a treia.
      • Like 2
  • D-le Sebastian felicitari pentru articol . Romania te iubesc ???
    • Like 0
  • Intr-o tara civilizata, un control se anunța cu minim o sapt înainte! Vine, baga de seama, eventual vine cu sugestii iar mai apoi, daca a gasit nereguli, revine peste o sapt, sa verifice daca s-au corectat! Adevarul e ca sunt si firme care ar trebui închise ieri, cu locație infecta, dar nu despre asta e vorba acum! Așadar, o tara civilizata, ceea ce Romania nu este?! Unde politicienii ne mint in fata, își schimba discursul in funcție de starea vremii sau mai stiu eu ce stare, unde un antreprenor corect si cinstit, la fel si un angajat , nu-si pot găsi locul! Statul nu respecta angajatorul si angajatul si nici nu stiu daca vreodată îi ca respecta! Taxe, impozite, amenzi, obligații si nimic in schimb! Asta-i Romania? Schimbarea vine din noi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult