Sari la continut

Generația B. Imaginea României care merge înainte

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și fac lucrurile să se întâmple. Trimite povestea afacerii tale și o vom publica în cadrul proiectului susținut de BRD.

Antreprenor român, caut țară. „Cu economiile de o viață, mi-am deschis o cafenea. În prima săptămână vine un control...”

Om de afaceri

Foto: Guliver Getty Images

Să începi și să crești o afacere în România este astăzi un act de curaj sau, poate, de nebunie. Ar fi mult mai simplu să stai, sau să te angajezi la stat, sau să fugi mâncând pământul, îngroșând rândurile celor patru milioane de refugiați economici din România.

A fi antreprenor în România e a naibii de complicat. Pe de-o parte, nu poți să dormi nopțile de frica toanelor celor care au pixul în mână. Oare ce-or mai inventa dacă n-au de unde să mai acopere pomenile de la buget? Oare ce-au mai anunțat la TV, cu vocea gâtuită de emoție, oameni care pretind că înțeleg nevoile antreprenorilor români, dar n-au fost niciodată în situația de a plăti salarii din munca lor? Oare câte piei să mai jupoaie de pe oamenii care vor doar să fie lăsați în pace în țara asta? 

Pe de altă parte, când să ai timp să te gândești la strategie, la produse, la nevoile clienților, dacă trăiești mereu cu teama următorului control din partea unui stat hrăpăreț și încuiat, blocat în labirintul unei birocrații aiuritoare? Un stat incompetent și corupt, arogant ca un stăpân atotputernic, obișnuit să pocnească din bici și să nu miște nimeni în front, indiferent de cât de greșite ar fi ideile, măsurile și birurile sale. „Cu ceva tot te prind, poți să fii tu Dumnezeu” – e doar o replică a unui inspector, în timpul unui control de rutină. Se întâmplă în România anului 2017.

La începutul anului 2017, cu doar câteva zile înainte de învestirea Guvernului, președintele PSD Liviu Dragnea anunţa că „relaţia dintre stat si oamenii de afaceri trebuie schimbată complet” în așa fel încât „statul să nu mai fie agresiv cu firmele”. Cu acel prilej, domnul Dragnea s-a întrebat totodată, în condiţiile în care „partea covârșitoare din venituri este făcută de oamenii de afaceri”, dacă „trebuie să avem un stat care să-i pedepsească, să le închidă firmele, sa-i trimită în puşcărie.” Sunt acestea simptomele unei duble personalități, sau doar vorbe goale pentru adormirea celor care, poate, susținuseră PSD-ul la recentele alegeri, vrăjiți de promisiunile programului de guvernare? Probabil la îndemnul consultanților plătiți cu bani grei, Daddy & echipa și-au dat seama că fără a face cu ochiul oamenilor din mediul privat n-au cum să câștige alegerile. Oricum, a promite chiar nu costă nimic în România.

Pe parcursul ultimului an, antreprenorii români au dus-o tot mai greu. Nu că le-a fost mai simplu înainte. Există un indice calculat anual de Banca Mondială și se numește ease of doing business. Anumite țări (de ex., Georgia, Estonia etc.) și-au făcut din îmbunătățirea acestui indicator un adevărat proiect național. Profilul complet al României, disponibil aici, spune multe: per total, e mai greu să faci afaceri în România decât în țări ca Republica Moldova, Kazahstan, Belarus, Rwanda etc.; la anumite categorii, cum ar fi obținerea autorizațiilor de construcție sau conectarea la rețeaua de electricitate, suntem printre ultimii din lume (multe țări din Africa și din Asia stau mult mai bine decât noi); România nu a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, deși fiecare guvernare a pus accent, chipurile, pe rolul mediului privat în economia românească. 

Să coborâm la firul ierbii, acolo unde există încă antreprenori români care, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, decid să investească bani și nervi în țara asta. Recent, am avut o discuție cu unul dintre ei. Un om care şi-a investit economiile de-o viaţă într-un vis: acela de a-şi deschide propria cafenea. L-am întrebat cum resimte promisiunile din campanie după un an de guvernare PSD-ALDE. Iată ce mi-a răspuns.

În prima săptămână după ce-a deschis a venit şi primul control, de la primăria de sector. Urmarea? Prima amendă. Motivul? Neplata unei taxe. O taxă care – atenție - nu e anunțată nicăieri, după cum recunosc și cei care efectuează controlul. Deşi s-a oferit să o plătească pe loc prin transfer online, nu i s-a oferit această posibilitate. „N-avem ce să vă facem, sunteți bun de plată.” Se pare că e greu să fii om când ai pe mână puterea de a-i face altuia un rău, având și „legea” de partea ta.

După alte câteva zile, vine şi al treilea control. De data aceasta este de la poliția locală. Urmarea? Amedă. Motivul? Semnul portabil din faţa cafenelei nu are „plan de arhitectură”. Da, ați citit bine. Este vorba de un semn publicitar de un metru pătrat, pe care îl scoate dimineața și îl pune la final de program înapoi în cafenea. Și pentru care are oricum autorizație. Dar nu are „plan de arhitectură”.

Peste câteva zile vine un nou control, de data aceasta de la autoritatea de mediu. Urmarea? Amendă. Motivul? Încă şi mai absurd. Deşi are acordul proprietarului spațiului respectiv pentru branșarea la rețeaua de canalizare, este sancționat pentru lipsa acordului pentru deversare. Adică, în România, poți primi acordul de a te branșa, dar ai nevoie de un altul pentru deversare, de parcă cineva s-ar branșa fără să intenționeze să se și folosească de respectiva rețea de canalizare. Ca şi în primul caz, „situația” se putea clarifica pe loc. Proprietarul, cooperant, vine la fața locului și e dispus sa scrie pe loc declarația prin care îşi exprimă acest acord. „Nu se poate. Amendă!” Verdict fără drept de apel.  

După alte câteva zile, vine şi al treilea control. De data aceasta este de la poliția locală. Urmarea? Amendă. Motivul? Semnul portabil din faţa cafenelei nu are „plan de arhitectură”. Da, ați citit bine. Este vorba de un semn publicitar de un metru pătrat, pe care îl scoate dimineața și îl pune la final de program înapoi în cafenea. Și pentru care are oricum autorizație. Dar nu are „plan de arhitectură”. Polițistul, băiat de treabă: „N-am ce să vă fac. Și noi avem niște ținte de performanță de atins.” E bine că în tot sistemul de stat avem și ținte de performanță. Culmea, tot în relația cu bietul contribuabil.

Bilanțul provizoriu: trei amenzi în două săptămâni. Așa începe visul unui antreprenor în România de azi. Dar povestea nu diferă pentru antreprenorii cu experiență. De data asta, mergem în România profundă, în județul Neamț, județul cu cele mai mici salarii medii din România și cel mai mare procent de forță de muncă plecată peste hotare. Aici există încă puls al economiei locale datorită unor oameni gospodari, încăpățânați să facă treabă în ciuda tuturor obstacolelor. Statul român le mulțumește în felul următor. La un „control inopinat”, efectuat cu mașinile din dotare – să tot fi fost vreo opt la număr – patronul întâmpină echipele de la ANAF cu brațele deschise: „Bine ați venit. Ați mai fost de câteva ori în ultimele luni. Luați cheile, vă rog, controlați tot ce doriți. Sunt un om cinstit.” Răspunsul inspectorului responsabil cu respectivul control taie aerul rece de toamnă târzie ca picăturile de ploaie împrăștiate pe obrazul lui (ne)obișnuit de gros: „`mneata oi fi cinstit numai după ce te-oi controla eu.” No comment.

Aceasta este „noua relație a statului cu antreprenorii” de care vorbea domnul Dragnea. Aceasta este forma de încurajare pe care autorităţile o arată faţă de cei care produc şi muncesc în România. Acesta este interesul statului român pentru cei care creează locuri de muncă, de pe urma cărora se colectează taxe şi impozite, adică resursele fără de care nu s-ar putea face investiții (oricum nu se fac, veți zice), nu s-ar putea da contracte cu dedicație, nu s-ar putea plăti rude angajate pe salarii mari și nici nu s-ar putea acorda pomeni electorale.

Dar să ne întoarcem la această biblie a guvernării PSD-ALDE, celebrul Program de Guvernare 2017-2020. Ce-avem noi la pagina 14? Cu negru pe alb: prevenirea. „Unul dintre principiile de bază ale Codului Economic al României va fi prevenirea. De aceea vom adopta Legea prevenirii pana la 1 octombrie 2017. Acest lucru înseamnă de fapt că un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă el nu a fost înainte îndrumat și apoi prevenit.” Deşi anunțată la începutul anului, deși data de 1 octombrie a trecut de mult, această lege nu este încă în vigoare. A trecut zilele trecute de votul senatorilor, iar decizia finală este a Camerei Deputaților. Parlamentarii noștri nu se grăbesc însă. Au alte preocupări pe agenda, precum marea țopăială fiscală și masacrarea legilor justiţiei. 

Comparați această stare de fapt cu cea din Estonia, acolo unde o firmă se poate înființa online, în mai puţin de o jumătate de oră şi unde durează câteva minute să-ţi completezi declarațiile de impozit. Sau cu Danemarca, unde procesul durează 5 minute şi este gratuit. Şi unde nu se va întâmpla niciodată să fii obligat să vii cu adeverințe, timbre sau copii legalizate. Şi unde inspectorii Fiscului – stupoare! – nu vor să-ţi pună bețe în roate și nici să ia șpagă, ci te invită la seminarii unde poți afla cum să îți plătești taxele sau să deduci cheltuielile. Comparativ, în România, procesarea cererii de înmatriculare a unei firme durează, în medie, 16 ore - maximul de timp din UE.

În aceste condiții, oameni precum proaspătul patron de cafenea de mai sus devin o specie pe cale de dispariție: nişte Doni Quijote într-o luptă permanentă cu morile de vânt ale unei birocrații agresive și tembele, care poate supraviețui doar de pe urma acestor „nebuni”. Halucinant este și discursul împotriva investitorilor străini și multinaționalelor, răcnit tot mai des tocmai de la Palatul Victoria. Dar despre asta, într-un episod următor.

La urma urmei, va fi haios să-i urmărim în continuare pe domnii Dragnea, Tudose, Pop (și alții) și pe doamnele Firea, Olguța, Carmen Dan (și altele). Abia când ultimul antreprenor se va sătura și va trage obloanele vor fi forțați să accepte că nu mai au de unde fura dacă noi nu mai producem. Sau, mai e o variantă: să plece ei.

A contribuit Alin Iliescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Orice vrei sa incepi si sa cresti in Romania este greu. Exceptie cimitirele si autoexilul unde dovedim o eficienta maxima. Ne dovedim a fi poporul anti-normalitate si viata. In lumea "civilizata" orice control are ca scop corijarea deficientelor de functionare. Da,uneori se aplica si amenzi, acolo unde cineva a facut-o lata. Vezi Google in ultimii ani. La noi, controalele se fac in scopul:"Lasa ca iti gasim noi ceva"....suna cunoscut?In final, lucrurile raman la fel,oamenii se adapteaza, ori pleaca. Din viata sau din Tara. Da,finalul este previzibil, in parte,realist. "Abia când ultimul antreprenor se va sătura și va trage obloanele vor fi forțați să accepte că nu mai au de unde fura dacă noi nu mai producem. Sau, mai e o variantă: să plece ei", Cu precizarea, ei nu vor pleca. Mai degraba vor proceda ca Nero,imparatul Romei.
  • Like 0
 • Daca incepi o afacere si nu ai prieteni sus pusi,nu cotizezi la partidul stat,si la tot felul de controlori,ai incurcat o.Iei amenzi pana iti iei lumea in cap.la fel,degeaba lucrezi in agricultura si incerci sa prinzi un proiect cu bani europeni,nu ti aproba nimeni proiectul daca nu cotizezi la toti cei care iti pun stampila pe acte,sau daca nu ai un prieten sus pus.
  • Like 0
 • Leonard check icon
  In Romania ,si in ochii organului de control, Antreperenorii sunt priviti ca niste hoti care incearca sa eludeze statul.Atâta timp cât pe inspector îl intreba seful câte amenzi a dat intr-o zi ,de geaba ne agitam noi .
  • Like 0
 • D-le Sebastian felicitari pentru articol . Romania te iubesc ???
  • Like 0
 • Intr-o tara civilizata, un control se anunța cu minim o sapt înainte! Vine, baga de seama, eventual vine cu sugestii iar mai apoi, daca a gasit nereguli, revine peste o sapt, sa verifice daca s-au corectat! Adevarul e ca sunt si firme care ar trebui închise ieri, cu locație infecta, dar nu despre asta e vorba acum! Așadar, o tara civilizata, ceea ce Romania nu este?! Unde politicienii ne mint in fata, își schimba discursul in funcție de starea vremii sau mai stiu eu ce stare, unde un antreprenor corect si cinstit, la fel si un angajat , nu-si pot găsi locul! Statul nu respecta angajatorul si angajatul si nici nu stiu daca vreodată îi ca respecta! Taxe, impozite, amenzi, obligații si nimic in schimb! Asta-i Romania? Schimbarea vine din noi!
  • Like 0
 • In 2014 s-a intamplat sa fiu prezenta in micul hotel a unei constinte din Germania cand a venit un control. Controlul se anuntase cu o saptamana inainte: vedeti ca venim miercuri ora x pentru a verifica bucataria si produsele. Am asistat curioasa, pentru ca nu mai vazusem cum se desfasoara un control in Germania...le cunosteam pe cele din Romania.
  Au verificat igiena aparaturii din bucatarie, au impins frigiderele, au deschis cuptoarele, au deschis camarile, au verificat provenienta produselor si data de valabilitate. Au gasit in un cuptor cu microunde cateva frimituri, pentru ca tocmai fusese folosit. La o ghiuveta unde se pun ustensile la scurs au gasit intr-un colt o pata neagra ce putea fi de mucegai. Au anuntat ca revin peste o saptamana si aceste doua ´´probleme´´ sa fie remediate pana atunci.
  Eu am intrebat: si ce se intampla daca atunci cele doua ´´probleme´´ nu vor fi remediate? Pai te mai lasa o saptamana-zice neamtul..Si apoi daca nici atunci nu le rezolvi?-zic eu..Primesti o amenda de 50 de euro,..Cat????????-am intrebat eu stiind ca 50 de euro si pt Romania era o suma infima daramite pt Germania,
  Si daca nici dupa amenda nu rezolvi?(eu de fapt intrebam pt a intelege sistemul lor) Atunci iti inchide unitatea definitiv fara a mai putea vreodata deschide vreuna...trebuie sa fii chiar nesimtit ca dupa atatea atentionari sa insisti in prostia ta. Pentru ca ideea nu este sa te amendeze ca tu sa cheltui bani sau sa-ti distruga unitatea, ci sa te educe ca tu sa intelegi cum nu trebuie facut.
  In Romania nu ai parte de o educatie din partea institutiilor ci direct de o corectie/pedepasa, ori aceasta atitudine distruge economic tara. Din pacate in institutii sunt la varf persoane care nu au fost niciodata in postura de antreprenor sau angajat privat, pentru a intelege realitatea din afara institutiilor. Se dau amenzi pentru ca hotii instalati la conducerea acestor institutii se cunosc pe ei cum fura si de aceea cred ca si restul fac la fel...hotului de hot ii este frica-se potriveste foarte bine institutiilor romanesti.

  Anul trecut observand activitatea guvernului Ciolos, plina de speranta ma intorc iin Romania si deschid o unitate turistica mica la Brasov...prin octombrie...nu retin cate controale au fost, din toate partile, si de la primarie..nu am primit amenzi caci ma informasem anterior de toate regulile posibile, tocmai pt a nu a da ocazia unor amenzi. Am facut fata intregului proces de infiintare a unei astfel de unitati, care a fost o adevarata provocare..dar speram ca alegerile din decembrie vor aduce o schimbare benefica in tara asa cum deja se vedea dupa faptul ca Ministerele incepeau sa fie curatate de mucegaiul comunist instalat acolo in urma cu 70 de ani.
  Rezultatul alegerilor a fost ca vestea unei Apocalipse, am inteles ca urma un dezastru economic, obsersam ce structura infractionala are partidul comunist PSD, formata numai din lichele, hoti, prosti si rechini.
  Am plecat cat am putut de repede din tara caci deja aparusera proiecte de lege pe parte turistica ce anuntau noi taxe si etc si aveam convingerea ca urmau si altele si dezastrul cel mare nu era departe. In decembrie 2016 am inchis, in ianuarie anul acesta am plecat din tara intelegand ca voi mai reveni vreodata, am lasat in urma si investitie si tot, procura la avocati sa inchida partea juridica.
  Pentru mine demersul rapid de a pleca a avut motivatie de revolta fiscala: Eu nu voi plati niciodata vreun ban acestui guvern si acestor institutii formate din urmasii comunistilor hoti.


  • Like 0
 • Teo check icon
  Inspectorii fiscali se comporta la fel de ani de zile, indiferent de culoarea politica a puterii. Problema nu tine cont ca acum avem PSD-ALDE si avem in orice moment un tap ispasitor. Inspectorii trebuie (?) sa isi faca norma de amenzi inutile. Pe de alta parte, ISU e un model putin mai bun de urmat, in sensul ca ei aplica acel termen de 30 de zile; in cazul in care nu apuci sa rezolvi toate doleantele, mai primesti o ispasire de o luna. Ar fi tare frumos sa folosim mai mult mediul online si mai putina birocratie, dar in Romania e doar o utopie. In zona bugetara sunt multi functionari care, personal, imi par inutili. Insa ei fac parte din aceeasi masa de manevra a "bugetarilor" (profesori, medici, cercetatori etc.) de care se folosesc partidele cand avem alegeri si apoi ii doare in cot. Eu zic ca o mare problema in tara asta e sistemul de valori care premiaza smecheria si obraznici in detrimentul meritului, muncii si performantei (aleia sanatoase). Dar cum mentalitatea unui popor e cel mai greu de schimbat, probabil ne vom cara cu totii.
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Ceea ce e trist e ca, pe langa niste guvernanti incompetenti si rauvoitori care folosesc o porpaganda mizerala impotriva intreprinzatorilor ca sa obtina voturi, chiar si oamenii simplii par a fi convinsi ca o societate se poate dezvoltra faraintreprinzatori.
  Totul porneste de la modul cum obtii succesul. Din scoala copilul e invatat sa primeasca note bune in mod subiectiv si fara nici-o legatura cu comptentele si priceperea dovedite. fie prin mita, fie prin copiat, copilul avanseaza in viata prin frauda. In acest caz responsabilitatea principala revine profesorilor. Odata ajuns la 18-24 de ani, un astfel de adult, va avea o cu totul alta relatie cu succesul, efortul si priceperea. Chiar daca acesta va incerca sa fie un angajat sau intreprinzaator va face totul deformat in opozitie cu firescul.
  A fi intreprinzator are multe aspecte. Trebuie sa inveti sa-ti optimizezi activiatiile incat sa fie legale, morale (nu totul este acoperit de lege), sa fie utile si sa aduca venituri. Ca sa le faci pe toate acestea bine ai nevoie de pricepere si timp suficient.E imposibil, sau cel putin un efort imens sa te adaptezi mereu la, sa iei in considerare factorii schimbatori ai autoritatilor. Niste functionari publici, niste guvernanti cu toane sunt cel mai mare factor de stres pentru o firma. Si o firma nu e doar investitorul, sunt si angajatii. Si anagajati sunt directorii, economistii, resurdele umane, pana la soferi, si cei direct implicati in productie. Stresul se transmite de sus in jos.
  Daca si angajatii incep sa se ia dupa guvernanti si ncep sa aiba toane, educati ca dusmanul e intreprinzatorul, atunci cu siguranta totul se va duce de rapa.
  Sunt curios daca niste angajati cinstientizeaza ca un intreprinzator trebuie zilnic sa rezolve probleme de natura economica, juridica, sa se asigure ca produsul este de calitate astfel incat clientul sa-l plateasca si sa nu dea firma in judecata, ca trebuie sa Tina in echilbru realtiile colegiale astfel incat invidia dintre oameni sa ramana la un nivel normal, ca trebuie sa stewa si cu familia, cu copii, pentru ca sotul sau sotia sa nuvorteze, iar copii sa nu inceapa sa consume droguri.
  La final te intrebi daca merit sa faci ceva pentru Romani. Daca merita sa cresti o afacere. La cate dificultati are intreprinzatorul Roman nici nu ma mira daca unii o iau razna si devin insensibili la nevoile celorlati.
  Prea multa ura este in Romania. Ura propagata din comunism impotriva celor care aveau initiativa. Initiativa inseamna libertate, independenta, dar si responsabilitate.
  Comunismul a educat poporul sa urasca cele trei de mai sus.
  Oamenii preferea sa cerseasca decat sa aiba initiativa.
  Din nefericire modul acesta de gandire produce o armata de bugetari si o guvernare stramba.
  Cand se va depasi o anumita limita Romania va da cu fundul de pamant si cine va suferi? Cei care nu au initiativa si stau sa cerseasca un ban de acolo de unde nu e.
  • Like 0
 • Cri check icon
  Statul continua sa fie, la 27 de ani de la caderea comunismului, imbecil, birocratic si totalitar in relatia cu cetatenii. Din aceasta perspectiva, autorul are perfecta dreptate din lume.
  Insa focalizarea criticilor exclusiv in directia PSD este ne-realista, pentru ca absolut toate guvernele post-decembriste ( cu exceptia anilor 2007-2008 din guvernarea Tariceanu ) au manifestat acelasi dispret suveran pentru demnitatea si interesele cetatenilor.
  • Like 0


Îți recomandăm

Simona Halep

„Opriți asta! E inuman!”, nu m-aș fi putut abține să strig dacă eram pe Rod Laver Arena, cu toate că vedeam mai mult decât meciul de tenis Simona Halep -Lauren Davis, vedeam unul dintre marile filme ale tuturor timpurilor.

Citește mai mult

Gabriela Firea - Carmen Dan

Noi, cei mulți și tăcuți, care am tolerat ani după ani impostura, nesimțirea, lipsa responsabilității și a integrității. „Nu putem face nimic!” - m-am uitat în ochii lui mânioși și m-a invadat o rușine teribilă pentru că generația mea nu a reușit să schimbe nimic. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult

Help Autism

Mărul este roșu. Jucăria este roșie. Geaca este roșie. Un copil „tipic” învață culorile spontan, aproape fără ca părintele să își dea seama când s-a petrecut acest lucru. Un copil cu autism are, de obicei, o astfel de achiziție doar după eforturi chinuitoare și după munca neobosită pe care o fac psihologii, terapeuții și părinții, nevoiți să lupte în fiecare zi pentru fiecare mic progres, pentru fiecare nouă punte legată cu lumea.

Citește mai mult