Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Un om nemulțumit cu viața, casa și familia lui se duce la un rabin...”. Eram fericiți și nu știam, o altă față a poveștii

acasa - incaltaminte

Foto: Ian Nolan / ImageSource / Profimedia

Cu mulți ani în urmă, cineva mi-a spus o mică povestioară cu tâlc, din care să înțeleg ce înseamnă fericirea, iar eu redau acum, aici, acea povestioară.

Un om nemulțumit cu viața lui, cu casa lui, cu familia lui se duce la un rabin și îi spune:

- Rabin, eu nu mai pot! Am o casă mică. Stau în ea cu copiii, soția și soacra. Toți sunt pe capul meu. Viața mea e un iad. Chiar nu mai pot!

Ascultă rabinul tăcut. Se gândește și apoi îl întreabă:

- Animale ai?

- Am.

- Du-te și bagă păsările în casă!

- Dar, rabin...!

- Du-te și fă cum ți-am spus eu și vino și spune-mi cum este! 

Vine omul peste o zi, pleoștit, ca o mâță plouată și îi povestește că în casa lui e un iad și mai mare. La zgomotul dinainte s-a adăugat și cotcodăcitul găinilor.

- Bine, îi răspunde rabinul calm, du-te și du în casă mâța și câinele!

- Dar, rabin...! dă să protesteze omul, dar este întrerupt ferm.

- Ai venit la mine pentru sfat, atunci te duci și faci ce zic eu!

Se duce omul și face.

Mai vine la rabin, tot mai disperat și mai acrit de viață de fiecare dată, până când termină de mutat toate animalele în casă. Când nu mai are niciun animal prin curte, vine la acesta profund disperat și îi spune punându-și mâinile în cap:

- Soția țipă, copiii țipă, soacra țipă, găinile cotcodăcesc, mâța cu câinele se bat tot timpul, capra behăie, vaca mugește... Unde mai pui că toate animalele își fac nevoile în casă!? V-ați bătut joc de mine, rabin! În casa mea e iadul! Eu nu mai pot trăi așa!

Rabinul își ascunde un zâmbet în barbă și îi cere:

- Du-te și dă afară toate animalele! Fă curat peste tot și apoi vino și spune-mi cum este!

Fuge omul și face tot ceea ce i-a cerut rabinul, apoi vine la el alergând și cu fața strălucindu-i de fericire.

- Cum este? îl întreabă rabinul.

- E rai! Mulțumesc! răspunde omul și pleacă fericit spre casă, nerealizând măcar că, în casa lui, e exact situația de la început când venise la rabin să se plângă că e iadul.

...

Dacă lumea ar putea obține viața de dinainte de război, ce fericită ar fi! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • AdiC check icon
  Scrie bine Julia Donaldson. Asta e povestea A squash and a squeeze. https://www.youtube.com/watch?v=NUisAU7LVxE
  • Like 0
 • Concluzia ? Fericirea noastra este un joc al mintii noastre agitate,care tot timpul isi doreste "noutati" !
  • Like 1
 • Absolut corect! Multe neintelegeri s-au stins sau au scazut din intensitate, dupa invazie.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult