Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Uniți salvăm” revine după decizia inexplicabilă a Guvernului PSD: protest vineri în Piața Universității pentru Roșia Montană

Protest Roșia Montana Sibiu

(Foto: Inquam Photos)

Schimbarea se face printr-un maraton, nu prin sprinturi. Activiștii din campania „Salvați Roșia Montană” au avut, de-a lungul anilor, sute de motive să renunțe și să-și facă bagajul. Dar au sperat mereu că, dacă se implică, vor reuși să oprească ce consideră ei o nedreptate. Doar perseverența protestatarilor - fie că erau 10 sau 10.000 - a blocat timp de 15 ani acest proiect socotit de activiști drept „toxic”. Ne aflăm iarăși într-un moment greu, dar istoria ne-a arătat că rezistența pașnică dă roade.

Care-i baiul cu Roșia, acum?

Parcă am mai protestat în trecut pentru Roșia și rezolvaserăm problema. Da, mina de aur din Apuseni părea un capitol închis odată ce Guvernul a decis să ceară includerea sitului din Apuseni pe lista UNESCO. 

Grație moștenirii Imperiului Roman și a galeriilor romane de acolo, Roșia Montană este unică, în comparație cu orice alte situri miniere din lume. Campania „Salvația Roșia Montană” există de la începutul anilor 2000. Lupta care s-a purtat în stradă și în tribunale a fost una lungă, așa că merită o scurtă recapitulare, măcar a ultimilor ani: 

2016: Roșia devine, prin decizia Ministerului Culturii, sit istoric de importanță națională, proiectul minier pare închis definitiv. RMGC își vinde utilajele.

2017: Gabriel Resources cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari statului român, „acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană”. Derulăm pentru puțin context: pare-se că în spatele afacerii Roșia Montană este miliardarul Beny Steinmetz, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu o miză de 135 de milioane de euro. Cel mai apropiat colaborator al lui Steinmetz este consultantul politic Tal Silberstein, care a lucrat atât pentru Traian Băsescu, dar și pentru Călin Popescu Tăriceanu, ambii fani declarați ai proiectului minier. Tăriceanu a fost trimis în judecată și achitat pe fond într-un dosar în care era acuzat de mărturie mincinoasă în legătură cu niște afaceri imobiliare ale lui Beny Stienmetz.

2018: În mai ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial. La finalul lunii iunie Comitetul Patrimoniului Mondial urma să formalizeze decizia. Dar, surpriză, după ce în ianuarie 2017 Guvernul Cioloș a trimis, împins de la spate de societatea civilă, dosarul Roșia spre UNESCO, acum câteva zile Guvernul Dăncilă surprinde pe toată lumea stopând dosarul fără vreun anunț public sau dezbatere. Corina Șuteu, fost Ministrul al Culturii, spune că gestul e iresponsabil.

Motivul invocat pare a fi fals, dacă ascultăm experții: „nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României”

Dacă nu stopa dosarul, Roșia Montană s-ar fi alăturat altor obiective din România precum cetățile dacice din Orăștie, bisericile Moldovei, centrul istoric al Sighișoarei, Delta Dunării. Pe lista UNESCO World Heritage se mai află orașul Veneția, Marea Barieră de Corali, Machu Picchu, Mare Canion și alte moșteniri de seamă ale civilizației umane.

Terminăm ce am început. Cu cap, pașnic, democratic

„Voi lupta până la ultima picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine” - Ion Rațiu, amintește de sânge. 

Sâmbătă se anunță la București, Piața Victoriei, un miting al simpatizanților PSD. Nu, nu e protest, e miting, a zis-o chiar Liviu Dragnea că îl face „pentru a arăta că suntem deciși să mergem până la capăt”. Supărați că li se ocupă spațiul simbolic câștigat în 2017, unii protestatari #rezist au mușcat momeala PSD și zic că vor merge și ei în Piața Victoriei, că-i a lor. Din nou, e dreptul fiecăruia să facă ce vrea, dar eu cred că cea mai inteligentă mișcare pe care #rezist poate să o facă e să ignore mitingul PSD, ba chiar să facă curat după el, dacă se poate. Să întoarcă, creștinește, și celălalt obraz. Dacă vrei să vii la un protest adevărat în weekend, hai vineri în Piața Universității, pentru Roșia Montană.

De ce? Spiritele sunt inflamate, e nevoie doar de o mică scânteie ca să explodeze. Mă tem de violență, despre care știu că aduce cu sine și mai multă violență. Dacă iese cu scandal, forțele de ordine obțin legitimitate pentru a folosi forța (iar aici lupta devine inegală), iar televiziunile de partid vor primi muniție gratuită pentru a discredita mișcarea #rezist, căci scandalul vinde, iar violența sperie.

Ca să ne salvăm trebuie să fim uniți de interese comune, nu dezbinați de mize de moment. E bine să știm că ei folosesc divide et impera, ca să contracarăm cu mesaje de unitate și creare de punți în jurul intereselor comune. Eu ies în stradă când simt o nedreptate și nu văd altă cale de a o îndrepta. Ies deci pentru că așa îmi spune conștiința. Nu ies ca să mă cert cu alți cetățeni care se întâmplă să aibă alte opțiuni. Le respect, încerc să le înțeleg și să am o dezbatere sănătoasă cu ei. Da, fie că ne place sau nu, ține de bunul simț democratic să respectăm opțiunile celorlalți. Iar dacă vrem dezbatere pe bune, nu le putem avea țipând unii la alții din două colțuri ale aceleiași piețe.

Așa că nu mai bine folosim noi calmul și luciditatea ca să le spunem tuturor românilor - indiferent de opțiunea lor politică - că sunt bineveniți în București? Urât sau frumos, Bucureștiul e și capitala lor. Istoria ne-a arătat că rezistența pașnică e singurul mod prin care putem schimba lideri cu apucături de dictatori. 

Dacă te-ai săturat să protestezi, află că tu ești speranța

În prima zi de toamnă a lui 2013 am fost martorul unei mici minuni, chiar la mine în oraș. Nici atunci n-aveam mare speranță, dar în stradă am realizat că nu sunt singur, iar asta mi-a dat curaj. Eram pe străzi împreună cu ai mei, cei cărora le pasă, iar faptul că nu am fost singur mi-a dat curaj. Acolo mi-am regăsit speranța, în mulțimea zdravănă care a dat în clocot și s-a revărsat, curajos, pe Bulevardul Magheru. Au urmat câteva zile de protest consecutiv, apoi câteva luni de rezistență pașnică, dar determinată și ultra-creativă. Am fost în centrul unui lanț uman în jurul Parlamentului, am făcut fel și fel de flash-mob-uri, am dezbătut online și offline. Nici nu ne dădeam seama că ne maturizam și că ne însușeam, pe bune, un instrument pe care îl ignorasem mult timp.

La fel ca mersul la vot, și protestul are rezultate concrete în plan politic. Guvernul Ponta a retras în 2014 legea făcută cu dedicație pentru companiile care doreau exploatarea minieră la Roșia Montană. Același guvern urma să cadă în 2015, în urma altor proteste. Tot mișcările de stradă din 2017 - nemaiîntâlnite ca amploare - au pus capac infamei OUG13.

Dar coaliția de guvernare e ranchiunoasă, nu uită și nu iartă nesăbuința asta a împotrivirii. Blitzkrieg-ul din acea „noapte ca hoții” s-a transformat într-un asalt la justiție. Când nu se comportă iresponsabil cu finanțele țării, PSD+ALDE își fac o prioritate din a „lupta cu abuzurile justiției”. Sub acest pretext se iau cele trei legi de organizare ale sistemului de justiție și se căsăpesc; se revocă procurorul-șef DNA pe baza unui raport halucinant, votat doar de autorul său, Tudorel Toader, în plenul CSM; se modifică chiar și codul penal. Și câte și mai câte astfel de lovituri de bici primim, doar pentru că nu i-am lăsat să-și facă de cap cu OUG13.

PSD îmi seamănă cu un copil de bani gata care scoate limba la tine de la volanul unui Maserati, în timp ce calcă într-o baltă și te stropește pe tine, care aștepți un autobuz ce nu mai vine. Fudul nevoie mare, copilul ăsta e orbit de nevoia de a fi plăcut. Așa că uită că degeaba trișează ca să acumuleze mașini dacă n-are drumuri pe care să ajungă la haciende. Mă repet: când ei seamănă furtună și împart lumea în două, noi trebuie să găsim punți sau măcar puncte în care ne intersectăm pentru interesele noastre comune: drumuri, școli și spitale moderne; orașe respirabile. O țară decentă pentru copiii noștri.

When the going gets tough, the tough get going. Cetățenii cer transparență și integritate (nici măcar competență), guvernanții încă iau decizii noaptea, ca hoții - cum e cazul și în recenta retragere a dosarului Roșia de la UNESCO -, iar eu nu înțeleg de ce. Pare că totul merge din rău în mai rău, dar dacă privim spre orizont vedem o rază de speranță care apare așa, departe, în zare (spoiler: noi suntem raza aceea). Dar trebuie să te chiorăști ca să o vezi, iar din stradă se vede cel mai bine schimbarea. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Merita anuntat si faptul ca s-a initiat si un nou protest de catre comunitatea deClick - prin care se adună semnaturi pentru o scrisoare comuna care ar urma sa fie trimisa UNESCO pentru ignorarea actiunilor guvernului de şi-mai-triată-amintire-dragnea (dancilă)
  • Like 0
 • Ar fi interesant de stiut cu cine s-a intalnit de fapt Dragnea in Israel si ce "sfaturi" a primit, stiindu-se cine e in spatele afacerii Rosia Montana si stiindu-se cine a fost in staful lui de campanie, acelasi grup care i-a trasat liniile pe care merge si acum si pe care le va urmari si in viitor, ca doar nu da din buzunarul lui!
  Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), pentru ce a fost creat? Pentru ca pe baza lui sa se faca imprumuturi cu dobanzi interesante, oare de la cine?
  • Like 0
 • Gabriel Resources a semnat niște documente cu reprezentanți ai statului român, prin care i se acorda dreptul să exploateze aur, argint, cupru în zona Roșia Montană...Care este numele politicienilor, funcționarilor publici care au recomandat semnarea acestor acte? De aici ar trebui să plece totul, sunt unii care au primit salarii pentru evaluarea situației, pentru consecințele acestei activități.
  • Like 2
 • Ba lasă să găsească piața ocupată sîmbătă, dacă legea e aceeași pentru toți, iar piața a fost „arvunită” oficial și legal pe tot anul de #rezist. Să văd eu live cum își bagă bocancul în lege și bun-simț.
  • Like 0
 • In legatura cu proiectul Gabriel Resources erau destul motive sa credem ca era pagubos pentru noi ( au existat niste analize serioase facute de experti ). Au si fost proteste masive atunci si cat se poate de justificate.

  Dar decizia de a include situl respectiv in UNESCO e cam intempestiva. Ar insemna, din ce inteleg , blocarea definitiva a resureselor respective . Chear daca ar putea fi exploatate in conditii de siguranta si in beneficul Romaniei .

  E o mare aiureala ca nu au spus guvernantii motivele pentru care au stopat dosarul ( atentie ,stopat, nu retras ! ) , dar tot o aiureala e si ca a fost trimis in graba, fara o dezbatere .

  Deci mai usor cu flashmob-urile si hipstereala si hai sa avem o discutie serioasa ca e un subiect care merita toata atentia.
  • Like 1
  • @ Claudiu1989
   D check icon
   Cred că ar fi mai important ca situl să intre pe lista UNESCO, chiar dacă nu se va mai putea exploata zăcământul ulterior, din două motive:

   1. Poți exploata turistic. Pe mai puțini bani, bineînțeles, dar nu distrugi nimic, iar turismul este o “resursă” inepuizabilă.

   2. Mi-e teamă că dacă ajunge România să exploateze, mare parte din bani se vor scurge, prin tot felul de tertipuri, în conturile câtorva și vom fi distrus mediul pentru nimic. Să nu uităm cum și pentru ce se defrișează mii de ha de pădure.
   • Like 1
  • @ D
   check icon
   Dacă mergem pe ideea asta păi atunci hai să nu mai facem nimic ( oricum nu mai producem nimic) şi să trăim in armonie cu natura ,frate cu codrul precum in evul mediu.
   • Like 0
  • @
   D check icon
   Și ce este greșit în a trăi și construi în armonie cu natura? Ce înseamnă progres? Mall-uri? Mașini tunate?
   • Like 0
  • @ D
   Și selfie-stick, vai, tocmai pe ăsta îl uiți! :D
   • Like 1
  • @ D
   Nimic gresit, doar aberant de utopic. Nici o sansa sa traiesti si sa construiesi ceva in armonie cu natura, Specia umana este incompatibila cu asa ceva.
   • Like 0
  • @ Ventidius
   D check icon
   Deci, omul nu face parte din natură, sau, a devenit cancerul naturii, asta încercați să spuneți?
   • Like 0
  • @ D
   Judecati lucrurile dpdv moral intr-o problema care nu are nici o tangenta cu moralitatea. Nu exista moralitatate in natura. Nici o specie nu traieste in echilibru cu natura. Toate sunt invazive atunci cand au ocazia si capacitatea. In natura speciile se confrunta intre ele asemenea unor Hitleri si Stalini. Aparentul echilibru nu e in fapt decat un perpetuu dezechilibru. Omul nu e neaparat cancerul naturii(desi,pana la urma si cancerul e o parte cat se poate de legitima a naturii). Omul este doar o specie mai de succes decat altele. Cat va supravietui acest lucru va presupune implicit un dezechilibru major. Dupa ce va disparea acest dezechilibru va fi inlocuit de alte dezechilibre, in favoarea altor specii performante. Daca vrei sa incetezi sa mai fii un factor de dezechilibru in natura, mori! Prin simplul fapt ca traiesti, indiferent cum o faci, contribui la dezechilibrarea ei. Viata inseamna dezechilibru. Chiar murind vei provoca un mic dezechilibru, dar va fi pentru ultima data.
   • Like 0
  • @ Ventidius
   D check icon
   Nu, nu judec din punct de vedere moral. Judec din punct de vedere logic și rațional. Pur și simplu, nu cred că situl respectiv va fi exploatat în interesul României. Sau, va fi, dar cu pierderi enorme.

   Toată teoria dvs. cu speciile “invazive” este o aberație. Nicio altă specie nu consumă resurse mai prostește și pentru motive mai tâmpite, ca omul.
   • Like 0
 • check icon
  Eu cred că trebuie incepută exploatarea dar cu garanții inclusiv materiale in ceea ce priveşte ecologizarea . Nu ştiu de ce dar mie nu-mi miroase bine mişcarea asta impotriva exploatării ,pare o mişcare venită pe FUNDAȚIE ( ştiți voi care) iar importanți sunt după părerea mea locuitorii zonei nu unii care nici nu ştiu unde e Roşia Montană şi îşi dau cu părerea din birourile lor open space .
  • Like 0
  • @
   Ai fost in zona? Ce locuitori? Toti cei care au fost de acord au vandut cat de scump au putut si s-au mutat / au fost mutati in alte localitati din judet, Cine a ramas, a ramas sa lupte impotriva proiectului, refuzand sa renunte la casele si pamanturile lor. Pentru "garantii de ecologizare", recomand o excursie la Geamana, tot in judetul Alba, aproape de Rosia. Cred ca e suficienta experienta ca sa intelegeti conceptul de ecologizare al unei foste exploatari miniere, si cum arat pus in aplicare. In rest, Muntii Apuseni, de departe cea mai bogata in resurse minerale regiune din Romania, e incadrata ca zona defavorizata, si evitata de orice proiecte de modernizare / reabilitare, In situatia asta, e de inteles ca unii localnici au vazut in proiectul acesta o sansa de a scapa de saracia din zona. Desii doar saraca nu este zona respectiva. Singura "saracie" este cea mintala a celor ce au avut putere de decizie in regiune. Recomand totusi o vizita la Rosia, poate intelegi mai multe dupa ce vezi la fata locului despre ce e vorba. :)
   ,
   • Like 0
  • @
   D check icon
   Ce înseamnă “garanții”? Că în România nimic nu înseamnă ce ar trebui să însemne!

   Și nu, nu contează că “nu știu” unde este Roșia Montană. Este un sit care aparține României, deci tuturor, inclusiv generațiilor care nu s-au născut încă și care, cu siguranță, nu știu de el. Încă, dar ar fi frumos să mai aibă ce afla.
   • Like 2
  • @
   Sa inteleg ca ne-am intors in vremea voievodatelor, iar resursele tarii sunt pe persoana fizica? Doar cei din zona au un cuvant de spus, nu? Macar au si ei parte de cate un vagon de ce-o fi pe acolo?
   Iar in privinta lui Soros, vedeti ca s-a reorientat. Sambata asta ii sponsorizeaza pe cei cu camasile albe, condusi de catre cei cu lenjerie maro.
   • Like 2
  • @ Iron Spike
   :)))))))))))))))))))) Maro de la lupta ultra-intensă cu statul paralel, desigur.
   • Like 0
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Oricine are dreptul la o parere proprie, asta e vital intr-o democrație.Are dreptul sa dea si dovada de naivitate si sa inghita pe nemestecate propaganda cu "Fundatii", sperietori de manevră, etc.Si sa si creadă in "garanții de ecologizare inclusiv materiale", in rapoarte nemasluite, evaluatori fara interese financiare.Dupa ce dezastrul s-ar fi produs, nicio garantie sau pedeapsa din lume nu ar mai putea îndrepta raul...
   • Like 1
  • @ Delia MC
   check icon
   Păi de produs nu mai suntem in stare iar dacă nici nu exploatăm resursele din ce trăim ? Cu aşa gândire nu mai rămâne nimeni in țară cu excepția câtorva finutzi . Iar in cazul Roşia Montană se vede clar mâna FUNDAȚIEI ,mereu aceiaşi protestatari profesionişti cu o identitate şi activitate binecunoscută. Totuşi soluții de exploatare in condiții acceptabile trebuie să fie altfel nu ar mai exploata nimeni resursele naturale.dar trebuie să vedem şi să invățăm cum fac alții.
   • Like 0
 • Așa să fie...
  Sincer...mi se pare mult mai mult „a la hacienda”, respectiv „a la America Latină” ceea ce fac oamenii ăștia, din ce în ce mai agresiv.
  Dacă ziceți că „rezistența” asta de unii singuri în alte locuri decât unde sunt hoții, face și desface...OK.
  Nu am aceeași opinie, dar desigur...fiecare face ceea ce crede.
  CRED în puterea rezistenței neviolente.
  NU CRED în eficiența luptei fără sacrificiu. Dr. King a fost împușcat.
  Mii de negri au fost snopiți în bătaie, omorâți.
  Revoluție cu celularul...OK, pozele sunt frumoase. Baftă.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult