Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

#VăVedem 24 de ore din 24, 7 zile din 7: viața mea în 2017

Bulevardul Magheru - protest

( Foto: Irina Barla)

Lucrez la Funky Citizens încă din primele zile ale acestui ONG, din 2012. Lucrez e un fel de-a spune: pe de-o parte pentru că anul ăsta (mai mult ca-n anii trecuți) abia dacă am putut munci cu spor, fiind ocupat cu diverse „pompierisme”, adică stins focuri pornite de decizii iresponsabile ale guvernanților. Pe de altă parte pentru că locul meu de muncă e un soi de #VaVedem 24/7, unde facem cearcăne de la cât stăm cu ochii pe politicieni. Câmpul muncii se numește, la noi, „bună guvernare”, dar numai bună n-a fost guvernarea anul ăsta. S-au întâmplat atâtea anul acesta, încât simt că ne scandalizăm paroxistic o zi-două prin bula de Facebook pe un subiect, apoi nici n-avem timp să judecăm la rece, că imediat vine alt subiect controversat peste noi și iar o luăm de la capăt. 

2017 a fost anul protestelor, al programului de guvernare și al erorilor de comunicare: noua coaliție PSD-ALDE s-a remarcat prin modificări la fiscalitate și justiție, presărate cu rățoieli naționalist-șovine și mișcări de stradă. Nimic nou în infrastructură, sănătate sau educație. Concluziile și le poate trage fiecare, eu fac mai jos o recapitulare subiectivă (cu link-uri, în caz că doriți să vă reamintiți mai bine un moment sau altul) din ce a creat mari controverse în bula mea. Vă invit să mă completați în comentarii - e posibil să fi omis ceva esențial. Sau poate aveți voi vreo idee despre cum să reconciliem aceste două Românii care parcă stau spate-n spate și țipă una la alta. 

Ianuarie:

* Klaus Iohannis conduce, pentru prima dată, o şedinţă de Guvern, în contextul în care se vorbeşte despre viitoarea OUG 13.

* Liviu Dragnea este prezent în SUA, la învestirea președintelui Donald Trump.

* Încep protestele contra modificărilor legislaţiei penale (13 ianuarie - 4000 de oameni, 22 ianuarie - 30.000 de oameni, 29 ianuarie - 40.000 de oameni).

* Începe epidemia de rujeolă, peste 2000 de cazuri.

* Raportul MCV critică reformele din justiţie, iar Călin Popescu Tăriceanu se pronunţă împotriva Mecanismului.

* Într-o ședință de guvern, OUG 13 e adoptată „noaptea ca hoții”, fără avizul CSM și fără să fie pe ordinea de zi.

* Încep protestele #rezist chiar în acea seară, pe 31 ianuarie, când 15.000 de oameni se strâng în Piața Victoriei. Apogeul e atins pe 5 februarie, când peste 500.00 de oameni se strâng în fața guvernului.

Februarie:

* După controverse privind faptul că bugetul de stat ar fi prea optimist, Iohannis îl promulgă.

* Cătălin Ivan (europarlamentar) își dă demisia din PSD. La fel face și fostul ministru Aurelia Cristea.

* O serie de brand-uri își retrag pentru o perioadă reclamele de la posturile Antena 3 și RomâniaTV, după ce acestea au prezentat o serie de materiale false despre protestele #rezist.

* După ce și ambasadele (SUA, Franța, Germania, Canada și Olanda) critică OUG 13, acesta este abrogat prin OUG 14.

* Prima moţiune de cenzură contra Guvernului Grindeanu.

Martie:

* Președintele Consiliului Fiscal anunță că România a ajuns la un minim istoric în ceea ce privește colectarea veniturilor la buget.

* Primarul Bucureștiului înființează 80 de firme ale municipalității.

* CCR a constatat că ancheta DNA pe tema adoptării OUG 13 a creat un conflict juridic între Ministerul Public şi Guvern.

* Este depus un proiect de lege care prevede că protestatarii pot ajunge la închisoare.

Aprilie:

* Taximetriștii protestează în Piața Victoriei împotriva UBER.

* Protest în Piața Victoriei față de legea grațierii.

* OUG 9 elimină plafoanele pentru cheltuielile autorităţiilor publice. S-au mărit salariilor aleșilor locali cu 30%.

* CEDO dă o decizie-pilot împotriva României în privința condițiilor din penitenciare România a încălcat art. 3 al convenției drepturilor omului (tratament inuman și degradant).

* PÎCCJ deschide un dosar împotriva lui Cătălin Rădulescu, zis și „deputatul mitralieră”

* Compania de asigurări NN este amendată cu 750.000 lei de Autoritatea de Supraveghere financiară, după ce compania le transmisese un email celor aproape 2 milioane de clienți, email în care îi avertiza pe aceștia că s-ar putea naționaliza pilonul II.

Mai:

* Legea nouă privind răspunderea administrativă îi exonerează pe primari în unele cazuri (idee mai veche a Gabrielei Firea, din 2013)

* România înregistrează cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, dar Comisia Europeană şi FMI emit avertismente.

* RCS-RDS se listează pe Bursa de Valori București.

* Nicușor Dan reales președintele USR.

* Daniel Constantin își face un partid nou - PRO România (Sorin Câmpeanu i se alătură). Tăriceanu îl face „manelistul politicii românești”

* Comisia Juridică din Senat adoptă grațierea unor fapte de corupție. Liviu Dragnea „dezaprobă categoric”. Camera Deputaților e decizională.

Iunie:

* Evaluarea Guvernului Grindeanu, în urma căruia majoritatea membrilor demisionează (apoi își retrag demisiile); Premierul Grindeanu rezistă, dar este exclus din partid. PSD iniţiază o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern.

* Este învestit un nou guvern, cu un program de guvernare modificat.

* Odată cu premierul, se schimbă și programul de guvernare: apar in discuție puteri sporite pentru ANAF, taxa de solidaritate, impozitarea cifrei de afaceri, fondul de investiții. Se păstrează și ideea impozitului pe gospodărie.

* Ionuț Mișa, noul ministru al finanțelor, anunță desființarea pilonului II de pensii (subiectul apăruse în spațiul public încă din iarnă), iar după câteva ore își retrage declarația. Bursa scade cu 4%.

* Ministerul Finanţelor anunţă un deficit bugetar anticipat de 3,25.

* RISE Project publică o serie de conversații din perioada OUG 13, de pe un grup de Whatsapp numit „comunicatori PSD”. Daddy’s Back!

* Klaus Iohannis vizitează SUA și susține o conferință de presă comună cu Donald Trump. Iohannis anunță că România alocă 2% din PIB pentru apărare, iar Trump spune că susține lupta anticorupție și articolul 5 al tratatului NATO.

* Ludovic Orban devine președintele PNL.

Iulie:

* Legea Salarizării Unitare.

* Mediul de afaceri și sindicatele protestează împotriva „revoluției fiscale”.

* Tudose anunță că taxa de solidaritate trece la „discutate și uitate”

* România primește garanții suplimentare legate de securitate, în urma summit-ului NATO de la Varșovia.

* Sorin Grindeanu contestă decizia de excludere din PSD.

* Victor Ponta anunță că din septembrie va face politică într-un partid nou.

* Liviu Dragnea spune că Soros are „ceva” cu el, dar „nu știe ce”. La o lună de la învestirea noului guvern apar și primele disensiuni între Dragnea și Tudose.

* Mihail Neamțu lansează o carte pro-Trump și anunță că s-a înscris în PNL.

August:

* Guvernul adoptă „split TVA”, care va intra în vigoare de la 1.01.2018

* Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 vrea o lege doar pentru ea, prin care să constrângă primirea de informații..

* Conform Eurostat, România are o creștere economică record, 5,7%, cea mai mare din UE în trimestrul al II-lea.

* Tudorel Toader anunță pachetul de modificare a legilor justiției (analiză - aici). Pe august 3000 de protestatari ies în Piața Victoriei.

* Angajații din penitenciare intră în grevă, nemulțumiți de condițiile de lucru.

* Epidemia de rujeolă aduce și primele demiteri, în 5 județe în care rata de vaccinare este sub 50%. Au avut loc 32 de decese în cele 8.246 de cazuri de rujeolă.

* Manualul de sport propus de Ministerul Educației este tipărit.

* Trece ordonanța 53/2017, care obligă companiile să aibă condică de prezență, printre altele.

* Bucureștiul, orașul european în care se stă cel mai mult în trafic.

* Asociațiile pacienților notifică Ministerul Sănătății vizavi de lipsa imunoglobulinei.

* Președintele Franței vizitează țara noastră. România va cumpără rachete și elicoptere de la companii franceze.

* La finalul lunii guvernul majorează supra-acciza la carburanți.

* Procurorii anticorupție acuză un prejudiciu de milioane de euro în cazul decontărilor fictive de la Casa de Asigurări.

Septembrie:

* Coaliția de guvernare lansează noi atacuri împotriva multinaționalelor, ambasadelor, justiției, băncilor.

* Fondul Suveran de Investiții e în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor.

* Adrian Țuțuianu, Ministrul Apărării, demisionează.

* Doi medicii de la Spitalul Colentina demisionează din pricina haosului din spital. Spitalul Sf. Pantelimon, aproape în faliment.

* Guvernul îşi exprimă intenţia de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO, după ce guvernul Cioloș l-a trimis la UNESCO în ultimele sale zile de mandat.

* Mirel Palada are o altercație cu senatorul USR Mihai Goțiu, în platoul B1 TV.

* Klaus Iohannis își anulează vizita în Ucraina, după intrarea în vigoare a unei noi legi care nu permite învățământul în limba maternă

* În timp ce în Marea Britanie rujeola a fost eliminată complet, în România a făcut deja peste 30 de victime și a îmbolnăvit peste 9000 de oameni.

* Liviu Dragnea anunță că vrea să urgenteze referendumul care vrea să redefinească căsătoria (inițiativă cetățenească semnată de 3 milioane de români și adoptată de Camera Deputaților în mai, fiind ulterior depusă la Senat).

* Începe anul școlar fără manuale, din cauza unor nereguli la licitații. Ministerul Educației comasează 12 materii într-un compendiu pentru clasa a V-a.

Octombrie:

* Ies deținuți din penitenciare mai devreme, grație legii recursului compensatoriu, care intră în vigoare.

* Simona Halep devine al doilea român din istorie care e nr. 1 mondial în tenis.

* Femeile din România se raliază campaniei online #metoo și dezvălui momente în care au fost victime ale agresiunilor sexuale. Rapper-ul Rimaru, angajat al unei firme de publicitate, este concediat în acest context, în urma presiunilor publice.

* Mini-remaniere - se schimbă miniștrii Cuc, Shaideh și Plumb.

* Kim Davis, funcţionara de la starea civilă care a fost arestată în SUA pentru că a refuzat să gireze „căsătorii” homosexuale, e prezentă la București, la o conferință a Coaliției pentru Familie.

* CCR admite parțial sesizarea președinților celor două camere și spune că Laura Codruța Kovesi trebuie să se prezinte la comisia de anchetă parlamentară.

* Antena 3 începe o campanie anti-ONG-uri, acuzând de conspirații soroșiste.

* Patriarhul Kiril al Rusiei (apropiat al lui Putin) vizitează România. E primul prelat rus care face o astfel de vizită după 1989. Regizorul Alexandru Solomon protestează atipic și este dus la secția de psihiatrie a spitalului Obregia.

* Dan Barna este ales noul președinte al USR.

Noiembrie:

* La penitenciarul Giurgiu trei deținuți au fost eliberați din greșeală.

* Agenția Europeană a Medicamentului se mută din Londra la Amsterdam. Bucureștiul era și el în cursă.

* Secretarul de stat american Rex Tillerson se vede la București cu Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu

* PSD denunță „statul paralel și ilegitim” la o întâlnire a CEx de la Băile Herculane și anunță miting împotriva „statului paralel”.

* Sorin Moisa (europarlamentar) demisionează din PSD

* Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru, e numit la șefia ANCOM.

* Ouăle s-au scumpit cu 29,2% în noiembrie faţă de octombrie, conform INS. Prețul untului s-a dublat și în România din cauza crizei europene.

* Guvernul aprobă ordonanța de urgență care modifică Codul Fiscal și trece contribuțiile de la angajator la angajat.

* Liviu Dragnea este urmărit penal în dosarul TelDrum, la care a colaborat și OLAF (Oficiul European pentru Luptă Antifraudă).

* Departamentul de Stat al SUA cere ca legile justiției să nu fie adoptate. Parlamentul României răspunde oficial.

* Cotație record pentru euro, 4,65 lei, pe 21 noiembrie.

* Tot pe 21 noiembrie se votează achiziția rachetelor Patriot.

* Criză de vaccin antigripal în Argeș: din cele 60.000 au ajuns sub 300.

* Senatul adoptă tacit legea inițiată de Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu (PSD) vizând modificări asupra ONG-urilor. Ministerul Consultării publice nu susține proiectul pentru că e restrictiv, zice că va iniția altul.

* Prima moțiune de cenzură împotriva guvernului Tudose pică.

* Încep discuțiile vizavi de modificarea legilor poliției.

* Deputații USR fac primul fllibuster: depun 5000 de amendamente la split TVA.

* Primarul Bucureștiului renunță la ideea unui târg de Crăciun în Piața Victoriei, după ce protestatarii au demontat schelele pe care le montau angajații primăriei într-o zi de sâmbătă. Tot atunci un protestatar are o altercație cu un bătrân, pe care îl lovește cu pumnul în față după ce bătrânul l-a înjurat.

* TAROM are un nou director general interimar, cu mandat de 4 luni.

* Seria de anchete RISE Project despre Liviu Dragnea câștigă premiul „Superscrierea Anului”.

* Primăria București dă un comunicat în care dă de înțeles că va interzice UBER. 

Îți recomandăm

Decembrie:

* Începe anul centenar (100 de ani de la marea Unirea din 1918). De la 1 decembrie românii pot călători fără vize în Canada.

* Patriarhul Daniel vizitează Moscova.

* O femeie moare la Alba-Iulia din cauza lipsei imunoglobulinei. Ministerul sănătății suspendă taxa clawback pentru produsele derivate din sânge pe o perioadă de doi ani.

* O femeie moare în București, împinsă de pe peron de o altă femeie (bolnavă psihic) în fața unui tren care intra în stația Dristor. Mii de oameni semnează o petiție prin care cer montarea de scuturi anti-suicid la metrou. Primarul Bucureștiului declară că susține această idee, Ministrul Transporturilor promite că în 2018 le va monta.. Alți oameni sunt amenințați că vor fi împinși de pe peron.

* Condamnări de peste 10 ani în cazul dosarului retrocedărilor de munți.

* Deputații votează până târziu în noapte modificări la legile justiției (100 amendamente / oră). Opoziția încearcă diverse tactici pentru a întârzia aceste voturi (850 amendamente votate în 12 ore). După un video live pe Facebook care surprinde un schimb de replici dur între un deputat USR de Iași (Cosette Chichirău) și Șerban Nicolae, câteva sute de protestatari se strâng la ieșirea din Parcul Izvor, aproape de intrarea spre Camera Deputaților. Se creează o busculadă, un deputat PSD e acuzat că a călcat un protestatar cu mașina (s-a deschis dosar penal).

* Moare regele Mihai la vârsta de 96 de ani. Se declară 3 zile de doliu național, între 14 și 16 decembrie. Atât parlamentarii, cât și protestatarii anunță că vor respecta doliul, ceea ce nu se întâmplă. Funeraliile sunt emoționante (s-a strigat și „jos comunismul” la București).

* După ce de-a lungul anului a refuzat, Tudorel Toader se întâlnește și cu Comisia de la Veneția. Vorbește acolo și cu GRECO (grupul statelor împotriva corupției din cadrul Consiliului Europei), care anunță că va efectua evaluări de urgență asupra legilor justiției.

* Se schimbă regulamentul Camerei Deputaților. Nu se mai susțin amendamentele în parte, pentru a evita situația în care ședințele se blochează datorită unui număr mare de amendamente depuse.

* Jandarmeria amendează un cetățean cu 900 ron pentru postarea pe Facebook a unui comentariu jignitor la adresa jandarmilor de la proteste. Poliția a deschis 7 dosare penale pentru incitare la violență via Facebook.

* Dacian Cioloș (RO100), Ludovic Orban (PNL) și Dan Barna (USR) țin o conferință de presă alături de grupuri civice în care anunță că se alătură protestelor. La câteva zile după, în Sibiu, câteva zeci de protestatari (pe alocuri sute) campează în fața sediului PSD timp de câteva zile consecutive, cu mesajul #VaVedem.

* După ce au adoptat și ultimele două legi ale justiției și în Senat (cu bodyguarzi la ușă, care păzeau plenul de deputați USR), comisia Iordache începe modificările la codurile penale, pentru a le armoniza, chipurile, cu o directivă UE. Protestele continuă: o fac magistrații în mai multe orașe din țară, dar și parlamentarii USR (nu e prima oară), ceea ce generează mini-proteste în replică din partea PSD.

* După ce a aflat că în 1994 Eugen Nicolicea cerea ca Regele Miai să fie declarat persona non-grata în România, publicul află acum și că Nicolicea, deputat din 1992 și președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, are diplomă în drept luată la învățământ la distanță, de la Universitatea Spiru Haret, filiala Drobeta Turnu-Severin.

* Se modifică legea ANI (dispar interdicțiile aplicate până în 2013), PNL atacă la CCR.

* Guvernul aprobă o lege prin care funcționarii publici primesc niște vouchere de vacanță.

* Se schimbă regula și la achizițiile publice: autoritățile trebuie să se supună procedurii de atribuire doar de la suma de 929.089 lei în sus. Ce e mai mic nu apare în SEAP.

* Într-o ședință de Consiliu cu înjurături, PMB aprobă o majorare de capital care ajunge să verse încă 270 de milioane de lei către cele 22 de firme municipale recent înființate (total - 850 milioane până acum), schimbă numele parcului Herăstrău și a unei bucăți din Bd. Kisellef în „Regele Mihai I” și schimbă legile taximetriei în București, fiind vizate serviciile de tipul UBER (viceprimarul a comparat UBER cu drogurile, iar taximetriștii au protestat în ziua următoare în fața Guvernului);

* Protestează polițiștii în fața sediului M.A.I. (Piața Revoluției) vizavi de subfinanțarea sistemului de ordine publică.

* Se schimbă și regulile privind guvernanța corporativă - șefii cel 97 de companii de stat vor fi numiți din nou politic. Consiliul Investitorilor Străini critică dur măsura. Se schimbă și procedura de numire la ANCOM.

* Procurorii fac publice niște informații din dosarul revoluției: „nu a existat un vid de puere / s-au cumpărat în 1987 imitatoare de foc”.

* După ce amenința în iulie că o va face, U.E. declansează în premieră art. 7 al tratatului împotriva Poloniei (din pricina modificărilor din sistemul polonez de justiție), Iohannis avertizează că România nu e nici ea departe.

Dincolo de realitatea dură a acestor evenimente listate mai sus, rămân și cu gustul amar al manierei nesănătoase în care s-au realizat: guvernanții legiferează iute și prost, schimbând reguli în timpul jocului ca totul să meargă mai pe repede-înainte. Fără prea mari dezbateri publice, cu „expuneri de motive” aiuritor și neancorate în factual. În general, iau decizii în ciuda unei părți însemnate a societății, care și-a vociferat aproape zadarnic temerile sau nemulțumirile. Aleșii n-au avut urechi să audă frica multor români cum că ne îndepărtăm de valorile Europei de Vest la care altfel aderăm, măcar formal. Cătălin Rădulescu încă are mitralieră pentru protestatari :) Pe scurt, un an al sfidării constante și nici nu înțelegem exact la ce bun, de ce insistă mai-marii să-și pună în cap mai pe toată lumea, de la societate civilă până la mediul de afaceri și partenerii internaționali. Nu știu despre voi, dar uneori eu ajung să cred că trăim într-o simulare. Mă-ntreb doar până încotro vor ei să meargă și până unde suntem și noi dispuși să ne mai luptăm cu ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cosmin, felicitări pentru primul articol în Republica şi pentru recapitularea exhaustivă (şi exhausting bănuiesc) a evenimentelor din 2017.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult