Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Va trebui să ne reinventăm! Delta Dunării există și după COVID!”

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării are în componență unii dintre cei mai mari operatori de turism din județul Tulcea, dar și proprietari de mici pensiuni. Anul 2020 ar fi trebuit să fie unul plin de evenimente pregătite încă de anul trecut, dar noile condiții, impuse de pandemia de coronavirus, au dat peste cap toate planurile. Fost guvernator al Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac este cel care conduce asociația și crede că izolarea oferită de acest loc unic poate fi atuul principal pentru atragerea turiștilor. 

Pelicani Deltă

Din 15 mai, pensiunile și hotelurile din Delta Dunării pot primi turiști. Ce măsuri au fost luate pentru protejarea acestora, dar și pentru cei care lucrează în aceste unități?

Administratorii hotelurilor și pensiunilor din Delta Dunării fac eforturi să primească turiștii în vacanță, începând cu 15 mai, în condiții de siguranță, dar din păcate incoerența măsurilor luate la nivel guvernamental, în special în turism, inclusiv comunicarea privind relaxarea socio-economică, ne determină să fim rezervați cu privire la deschiderea pensiunilor și hotelurilor. Chiar și în aceste condiții, industria ospitalității din Delta Dunării este pregătită să primească turiștii.

Cu toate că Ministerul Sănătății încă nu a definit condițiile minime necesare a fi îndeplinite pentru a asigura siguranța turiștilor, majoritatea pensiunilor și hotelurilor din Delta Dunării au luat o serie de măsuri în acest sens:

  • măști sanitare de protecție, pentru personal, dar și pentru turiști (cu toate că aceștia ar trebui să vină cu ele);
  • substanțe dezinfectante pentru diverse tipuri de suprafețe și dezinfectant pentru mâini, dotarea spațiilor comune cu dozatoare cu dezinfectant;
  • stabilirea unui orar clar, care să fie adus la cunostința turiștilor, a operațiunii de curățenie și dezinfectare zilnică a camerelor și spațiilor comune, timp în care turiștii trebuie să stea exclusiv afară sau să desfășoare alte tipuri de activități de recreere out-door;
  • folosirea de către personalul de curățenie în camere a unui echipament specific (eventual combinezon) de protecție.
  • covorașe cu soluție de clor la intrările din afară;
  • instruirea personalului pentru respectarea cerințelor de igienă și siguranță sanitară.

Cătălin Țibuleac

Ce se va întâmpla cu mesele pentru turiști? Știm că în Deltă nu exista serviciu de livrare. Cum se va rezolva aceasta problemă?

Funcționarea zonelor de hrănire prin amenajarea de terase (evident că nu vom putea funcționa cu restaurante) cu speranța ca timpul să nu fie ploios sau cu vânt:

  • asigurarea distanțării sociale (nu va funcționa din punct de vedere al turiștilor, dar mesele vor fi aranjate corespunzător pentru a respecta distanța minimă);
  • personalul ce va servi masa va purta mască și mânuși;
  • în ideea în care virusul are o oarecare rezistență pe suprafețele textile, există ideea de a renunța la fețele de masă și să fie utilizate acele naproane de hârtie, de unică folosință;
  • program orar, pe grupuri, pentru servire mic dejun sau servire la ușa camerei;
  • afișarea în spațiile comune a regulilor ce trebuie respectate de către turiști și eventual semnarea de către aceștia a unor declarații că vor respecta normele pensiunii.

Trebuie să amintim că marea majoritate a pensiunilor și hotelurilor din Delta Dunării dispun de locuri de luat masa în natură, într-o atmosferă feerică și care asigură, implicit, condițiile de distanțare socială.

sursa foto: Marian Sterea

Cum vor ajunge turiștii la pensiunile din zonele izolate. Vor folosi transportul regulat pe apă, vor fi aduși cu bărci rapide de către administratorii pensiunilor? Și dacă tot ajung în Delta Dunării, turiștii vor sa facă plimbări. Care vor fi condițiile pentru astfel de excursii ?

Cei mai mulți administratori de pensiuni sunt pregătiți să facă transferul turiștilor de la mal, la locul de cazare, cu implementarea măsurilor de igienă și probabil reducerea numărului de pasageri. Aceleași condiții vor fi și pentru plimbările în Deltă.


Pe de altă parte, există și navele de transport pasageri, care au circulat și pe perioada stării de urgență și unde sunt implementate măsurile de igienă și distanțare socială.

Să ajungem și la capitolul prețuri – implementarea unor măsuri de siguranță înseamnă costuri noi pentru proprietarii de pensiuni și hoteluri. Se vor scumpi vacanțele în Delta Dunării?

În ceea ce privește costurile suplimentare pentru implementarea măsuri de siguranță sanitară, nu credem că Guvernul va susține financiar efortul administratorilor. Anul asta nu se pune problema de câștig pentru hotelierii din Delta Dunării, ci doar de supraviețuire, context în care marea majoritate a proprietarilor de pensiuni și hoteluri din Delta Dunării a decis să mențină tarifele stabilite la sfârșitul anului 2019, astfel încât vacanța în Delta Dunării să rămână accesibilă tuturor. Pensiunile și hotelurile din Deltă vor încerca să facă un regulament cu propriile proceduri și trasabilitate, bazat pe bun simț si care să țină cont de pericolul care ne pândește. Turismul va trece de la izolare extremă, în prima linie de risc.

Care este strategia de promovare a Deltei Dunării pentru a atrage în acest an turiștii?

În 2020 și în anii care urmează, este necesar să reorientăm tot conceptul de promovare, context în care pe viitor acesta va fi axat pe online, pe toate canalele social-media și pe comunicarea eficientă prin mass media audio-vizuală.

Evident că tot ceea ce am planificat la sfârșitul anului trecut, festivaluri, concerte, participare la Târguri de Turism nu se mai poate realiza, dar din fericire strategia de comunicare/promovare concepută de Asociația Delta Dunării în 2019, are un capitol distinct privind promovarea prin mediul online. 

În acest sens ne vom concentra pe organizarea de press-tripuri, parteneriate cu televiziunile, ghiduri online, cu promovarea destinației Delta Dunării, a specificului acesteia, a comunităților și bineînțeles a locațiilor de cazare. Practic va trebui să ne reinventăm din toate punctele de vedere și să nu uităm că ”Delta Dunării există și după COVID”.

Un prim pas a fost deja făcut în acest sens, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării inițiind un prim proiect, prin trecerea în online a festivalului SOUNDRISE, care inițial trebuia să se deruleze la Sulina, cel mai estic oraș al României, la sfârșitul lunii iulie 2020. În acest sens am decis organizarea de concerte online, bilunare și care asigură promovarea Deltei prin filme și imagini.

 

Prima ediție care s-a desfășurat pe 2 mai, a avut un real succes, Asociației alăturându-se artiști cunoscuți Florin Chilian, Ada Milea, Fără Zahăr, Spam, Folk Frate, urmând ca la ediția din 15 mai să venim cu noi surprize.

În orice caz, Delta Dunării este în prezent una dintre cele mai sigure destinații din punct de vedere al distanțării sociale, al activităților de recreere (pescuit, plimbare pe canale, plajele sălbatice) și bineînțeles că rămâne una dintre cele mai frumoase zone prin unicitatea ei. 

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E frumos că vă pregătiţi pentru turişti, dar poate nu e cazul să cărăm în deltă pe toată lumea care mergea în Bulgaria, Grecia şi Portugalia, şi nici să împrăştiaţi cu prea mult clor pe-acolo... Pentru că aşa este, vrem să mai existe Deltă şi după covid. (mă gândesc la "canalizare", deşeuri, dezinfectanţi care distrug fauna şi flora....
    • Like 0
  • Din pacate hotelierii din delta, atentie, nu vorbesc de localnici neaparat, sunt axati in marea lor majoritate pe tunuri. Discuti pe mail si la telefon 3 zile despre tarife si tot te surprind cu ceva cand ajungi acolo. Asta adaugat la braconajul salbatic, facut cu ajutorul pensiunilor care iau peste ilegal de la braconieri, va face ca turismul adevarat in Delta sa scada pe masura ce eventualii turisti afla pe pielea lor sau de la cunoscuti, cum e. Cum e plimbarea pe canale in care o barca ia 12 insi a 100 lei omul si.i duce din Uzlina pana in Isac, intorc pe Perivolovca si gata plimbarea in 2 ore ca trebuie sa mai ia 12 x 100 lei si de la altii. Cum e cand ii spui pe ce loc vrei la pescuit si ei iti spun ca acolo nu se poate si te monteaza undeva unde la 3 minute se freaca unii cu barcile, asa incat sa cumperi pestele de la ei, nu sa.l prinzi tu. SAMD
    Mi se rupe sufletul de hotelierii din delta care imi spuneau ca daca nummi convine sa ma duc in alta parte, convinsi fiind ca pe ei nu.i atinge nimic.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult