
Parcă nu vrei să-ți omori vaca dacă ea îți dă lapte, nu? Dacă vrei lapte mai mult, o lași să pască liber, să se hrănească bine, să respire. Abia atunci ugerele i se umplu natural și, da, se cer mulse.
Așa funcționează și economia: susții ceea ce produce, nu storci până la epuizare.
Dar în România vaca de muls e tratată ca o resursă infinită. Doar că realitatea e alta.
• 10.000 lei… 15.000… 17.500 lei – sunt considerate „venituri mari”.
Mari din perspectiva cui? Mari pentru ce casă? Mari raportat la ce nevoi?
Cei care ne cer solidaritate nu se gândesc că:
• Ne-am angajat la credite mari, cu rate care cresc constant și imprevizibil.
• Avem copii care trebuie hrăniți, îmbrăcați, educați – iar când devin studenți, tot trebuie susținuți, pentru că nimeni nu îi angajează serios cu jumătate de normă.
• Aceste „venituri mari” vin din muncă „peste program”, adesea peste 10–12 ore pe zi. Iar prețul e mare: epuizare, burnout, anxietate, nopți nedormite.
• Facturile cresc. Se vor dubla. Chiriile au explodat. Mâncarea e lux. Viața e scumpă.
Iar când ni se cere „solidaritate”, ea vine unilateral. Se cere mereu de la aceiași – cei care abia reușesc să țină pasul cu viața, cu presiunile, cu responsabilitățile.
Dar solidaritatea reală începe cu respectul față de efort, nu cu judecata veniturilor.
Și, apropo, în Uniunea Europeană, 3000 euro/lună nu e considerat un venit mare, ci unul minim pentru o viață decentă în oraș.
Iar noi, în România urbană, am ajuns să trăim deja cu costuri aproape identice.
Doar că, la calitatea vieții, nu ne apropiem nici de degetul mic al Europei:
• trotuare distruse,
• trafic haotic,
• spații verzi puține și ignorate,
• un sistem public în derivă.
Astfel de măsuri nu vor aduce mai mulți bani la buget.
Vor sărăci populația, vor distruge clasa de mijloc și vor împinge afacerile în colaps.
Iar afacerile sunt, de fapt, acelea care susțin sistemul.
Așa că, da, poate ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să sufocăm vaca de muls.
Mai bine îi oferim libertate, spațiu și hrană bună. Pentru că doar o vacă sănătoasă, îngrijită și respectată… dă lapte din belșug.
Noua administrație a afirmat sus și tare că vocea poporului va fi ascultată și luată în calcul! Că va conta! Iar aceasta este vocea poporului antreprenor mic și mijlociu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
-descrierea unei situații reale din România anului 2025-
În comuna mea, formată din două sate, își mai duc existența în prezent vreo 1200 de locuitori. Distanța dintre cele două localități e cam de 2 kilometri. În fiecare sat există o școală, un cămin cultural și un dispensar. Să le luăm pe rând…
La una dintre școli (cea din centrul de comună) sunt înscriși 6 elevi, la cealaltă 24. Dacă îi adăugăm și pe copiii de grădiniță (6 la număr) ajungem la un total de 36. Habar n-am cum sunt plătiți cei 6 sau 7 dascăli care-i „educă” pe cei 6 elevi din satul meu. Știu sigur doar că fiul meu (singurul elev din clasa a șaptea al școlii!) vine zilnic acasă de la școală la ora 12 (începe cursurile la ora 8), uneori chiar mai devreme. Asta în vreme ce „orarul” lui de studii e „încărcat” cu 35 de ore săptămânal, adică 7 ore pe zi. Despre cum decurge educația la cealaltă școală, n-am idee…
Trebuie menționat că primăria a deținut un microbuz școlar care a stat „parcat” în fața căminului cultural din centrul de comună vreme de un deceniu (dacă nu mai mult!).
Cele două cămine culturale au pe statul de plată câte un director (între timp unul dintre ei a ieșit la pensie, după o „activitate” de 34 de ani!) plătit să aibă grijă de „cultura locală”. Pe vremuri se mai făcea câte o nuntă la căminul cultural (acum se fac la restaurant!) și într-un fel era justificată „munca” directorului. După ce ambele clădiri au fost renovate cu bani mulți, acum sunt folosite ca secții electorale…
Ajungem la dispensare, boală grea în „pandemia” promisiunilor electorale (vă mai aduceți aminte de promisiunea celor 8 spitale regionale?). Vechiul dispensar din comună a fost renovat în urmă cu mulți ani, cu la fel de mulți bani (prietenii știu de ce!). Între timp s-a construit unul nou în satul aparținător (finanțat prin programul PNDL2). Ambele clădiri stau în paragină, așteptând un medic care să deschidă ușa pacienților…
Și peste toate astea „tronează” o primărie nou-nouță, construită din fonduri europene, în care își câștigă pita cea de toate zilele vreo 16 bugetari. Nu contează că munca lor ar putea fi făcută doar de jumătate dintre ei… Musai trebuie să spun că banii adunați din toate taxele și impozitele plătite de localnici acoperă salariile administrației locale doar pentru un trimestru din an…
1. Bunicii tai aveau liceu la 6 km de un sat fara scoala, in conditiile in care Romania interbelica avea 1 liceu la 100000 de locuitori (!!). si sub 10% din absolventii de scoli primare ajungeau la liceu. Oare in ce fel de sat locuiau bunicii tai? Nu prea erau licee prin mediul rural, iar la 6km de oras cam erau scoli... (Era oare liceu shaolin, inconjurat de nameti in salbaticie?)
2. Liceanul cu revolver venea cu arma la cursuri in fiecare zi, remarcabil.
3. 6km sunt 1,5 ore de mers de copil pe vreme buna; prin nameti sunt 2-3 ore. Dus-intors, inseamna ca scolarii plecau dimineata si veneau seara. Oare unde mancau? Pe vremea aia copiii putea nu doar sa mearga 6km dus-intors prin nameti, dar si sa faca fotosinteza?
4. Bunicii mei rurali interbelici nu au facut liceu. Acum stiu de ce: nu aveau revolver de mers prin nameti.
Da, venea la școală cu revolverul și era responsabil nu ca ăștia din ziua de azi care își vopsesc unghiile și își subțiază sprâncenele.
Da, se trezeau la 4-5 dimineața să ajungă la timp, nu ca chiulangii din ziua de azi.
Aveau mâncare cu ei, nici atât nu te duce capul? Că doar erau la țară, lucrau și aveau.
Nu au făcut că nu au vrut. Bunicii mei au crescut cu arme în case pe care le-au confiscat comuniștii. Cei care nu au făcut liceu nu au avut posibilități sau nu au fost suficient de tenace să își dorească asta. Culmea că bunicul la oraș pentru continuarea liceului și a terminat și facultatea, deci se putea iar celălat trebuia urma sa studieze la Budapesta dar a venit războiul.
Realitatea e exact așa cum am descris-o în comentariu. Nu mă așteptam să fiu luat la „per tu” de o persoană care nu mă cunoaște...
Știu foarte bine ce face fiul meu la școală și chiar îmi pasă. Ideea pe care n-ați priceput-o din comentariul postat este că din cele 35 de ore pe săptămână (pentru care „dascălii” sunt plătiți să le „muncească”!) aceștia absentează la 15 dintre ele. În procente, asta înseamnă 42,8% chiul...
Mai trebuie să vă explic absurdul situației, domnule haim? Să ții în „viață” două școli din aceeași comună (aflate la doar 2 kilometri distanță una de alta) e o „normalitate”, nu-i așa?
Și apropo de „privitul în ochi”: dumneavoastră când vă priviți în oglindă sunteți mulțumit de „reflexia” pe care o vedeți?
Dar vad ca "Budapesta" deci troll.
Uite aici date:
“S-a stabilit durata învăţământului obligatoriu şi gratuit de 7 ani. S-au construit noi școli peste tot în România unită.”
“La începutul secolului XX în Satu Mare funcționau 10 licee”
Regiunile nu erau toate la fel cum nu sunt nici acum și e de ajuns să vezi harta electorală să îți dai seama.
În imperiu era una, în regat era alta, nu-i vorba de troll sau altele de genul.
Ești un pic frustrat, nu că pe vremuri puteai să devii un om realizat în mod onest, nu ca în ziua de azi când trebuie să parvii prin intermediul sistemului, sau?
https://www.zf.ro/zf-24/salariul-mediu-net-a-urcat-in-martie-2025-la-5-691-lei-in-crestere-22809273
Cineva spunea că o clasă de mijloc se plasează la venitul mediu net + 40% (n-am înțeles exact de unde vine acel +40%). Deci clasa de mijloc s-ar plasa pe la 7.967,40 lei, aproximativ 8.000 lei net.
La ce inflație se întrevede, probabil că în câteva luni 10.000 de lei va fi noul nivel al clasei de mijloc.
Deci, cine a depășit pragul sărăciei și a cutezat să scoată capul din clasa de mijloc, trebuie taxat. Un chiabur... Asta e gândirea PSD.
Sper că nu credeți în mod serios că bugetarii ar merita asemenea venituri, un bravo sincer celor creativi, dar cu toții trebuie să înțelegem că societatea e o țesătură complexă cu interacțiuni și efecte greu de estimat asupra membrilor săi, una din caracteristicile societăților performante fiind solidaritatea!
Se pare că am avut cu toții imensul noroc de a prinde o perioadă stranie în istoria omenirii, vreo 35 de ani în care democrația liberală a funcționat, inclusiv în RO, iar lumea părea să urmeze lumina făcliei Statuii Libertății, din păcate lumina aceea s-a stins, iar aceleași forțe ale răului pe care le credeam dispărute s-au întors mai puternice parcă, se va vinde mai puțin glamour și mai multe tunuri!...vacanțele s-au terminat...banii s-au risipit pe pensii speciale și campanii electorale, urmează nota de plată!
În ritmul ăsta, în câțiva ani nu prea o să mai aibă pe cine să angajeze. Poate doar niște asiatici cu foamea-n gât.
Oricum, stai liniștit că și la stat sânt grămezi care lucrează pe salarii de mizerie.
SUNT gramezi care muncesc pe salarii de mizerie? Dar educatia lor nu cumva este de mizerie? Dar capacitatea lor nu cumva este de mizerie? Dar dorinta lor de munca si de progres nu este de muzerie? Va propun domnule Tarlea sa vorbim pe fapte, nu pe idei culese din cine stie ce almanahe.
Considerati cumva ca pentru un program de lucru 7/7 si 18/24 ar trebui ca dumneavoastra sa-mi stabiliti venitul si sa hotarati ce fac eu cu banii?
Nu v-ar placea sa-mi dati si vreo 20 de bastoane la talpile goale?
Antreprenorii? Foarte bine! Să câștige! Să ajungă milionari și miliardari, no problemo! Dar numai un chior sau mai degrabă un orb nu poate să vadă cauza reală pentru care aprox. 6 milioane de români au plecat din țară. Asta nu m-a învățat nimeni la școală, o spun statisticile. Au plecat pentru că patronii i-au ținut pe salarii minime pe economie sau pe salarii în plic, cu zero drepturi de pensie (caz concret, socru-meu, după o viață de muncă la un mare post TV, a ieșit cu o pensie sub 1.500 de lei). Acum milioane de români sunt bine-mersi în Vestul Europei, SUA, Canada etc. Și patronii bat din buză că au dificultăți să mai găsească forță de muncă.
Și nu îmi puneți vorbe în gură pe care nu le-am spus, legat de bugetarii care ocupă posturi degeaba. Am rupt tastele scriind că organigramele din unitățile statului trebuie atent revizuite și ocupate numai de personal competent. Restul, acasă sau în privat, dacă se pricep la ceva.
Și în continuare, stai foarte liniștit, nu ți-a spus nimeni ce să faci cu banii tăi, câștigați din greu, 7/7 (știu, patronii muncesc și când dorm, nu ca prostănacii ăia, chiar dacă au terminat universități, dar care nu știu să facă bani). Cât despre bastoane, ce să zic... Nu mai fabulați aiurea, bine?
Și unde am spus că patronii sunt inculți sau needucați?
Și vă grăbiți să trageți concluzii pripite. Nu sunt deloc frustrat. Chiar mă simt foarte bine cu realizările mele. Nu vă închipuiți că am stat toată viața pe salariu de 100...200 USD. Asta a fost experiența de început, se întâmpla în anii '90. Aveți un talent deosebit pentru a interpreta total greșit un text, altminteri destul de clar.
Cineva a scris mai sus că "meleoane" de români nu au emigrat din cauze economice, recte, nu din cauză că mediul privat i-a ținut pe salarii indecent de mici. Atunci, poate știți dumneavoastră răspunsul corect la întrebarea asta (de ce au emigrat?), ca să nu mai cădem în capcana tezelor marxist-leniniste.
Oricum, sunt multe profesii pentru care se studiază mult și gradul de utilitate sociala, strict, nu e foarte ridicat. Oricum e greu de cântărit la gramaj, fiecare ce aport are. Dar în momentul în care ai oameni care muncesc intens fizic, se scoala in creierii nopții ca să câștige 3 mii lunar, mie nu mi se pare normal. Și asta v-o spun deși toți în familie suntem intelectuali și câștigăm mult mai bine. Dar, în definitiv, e vorba și de respect reciproc. Și noi tot pâine, legume și carne mâncăm, produse de niște oameni care depun munca fizică pentru ele. Nu mâncăm nici cărți, nici tablete, nici programe de software. Și nici nu așteptăm AI sa ne ia gunoiul de la tomberoane, ci trece tot un amarat plătit cu minimul pe economie sa ni-l ridice. Care amarat, dacă nu ar exista, cu toate facultățile și privilegiile noastre, ne-ar mânca pe aici gândacii și toate cele
in Asia, venitul mediu este estimat la 400-600 dolari / luna.
in America de Sud venitul mediu este estimat la 700-900 dolari / luna.
Nu exista “ noua administratie “ - pe ce lume traiti ?
Au fost alegeri doar pt presedinte, nu a fost “ Revoluția Franceza “.
Cine credeti ca o sa conduca tara ?
Faptul ca “v-ati angajat la credite mari “ in conditii net inferiore concetatenilor europeni, arata atat lacomie, cat si prostie, arata incultura financiara dar si pasivitate ovina.
Nimic cu va opreste sa strangeti bancile de ouțe pt a obține conditii mai decente de creditare.
Aduceti-va aminte de acel februarie - dvs si ceilalti “corporatisti” ati iesit cu miile in piata Victoriei pt niste lucruri infinit mai putin importante pt familii decat chestia asta cu bancile…..
Copiii pot fi hraniti si imbracati foarte ieftin si, aici ati dat-o cel mai mult in bara, copiii nu “trebuie “ sa devina studenti, cum dvs considerati, axiomatic.
D-na Sonia, copiii trebuie sa invete un singur lucru : sa munceasca. Sa schimbe o baterie la chiuveta, sa toarne o şapă, sa amenajeze o gradina, sa munceasca la ferma, sa dea cu sapa…..
Facultatile trebuie inchise in proportie de 80-90%. Nu au nicio legatura cu conceptul de “ educatie superioara “ ( stati de vorba 1 minut cu un absolvent de facultate privata - oricare ).
Populația Romaniei s-a țiganizat, din pacate ( este o realitate care trebuie acceptata ).
Din multiple considerente ( pe care nu vi-le explic acum, din lipsa de spatiu ) facultatea “ în masa “ este cel mai rău lucru care se poate întâmpla acestor tineri : vor deveni putori absolute, dar cu ifose de “ înțelepți educati “.
Munca, munca si iar munca, cum au spus-o niste indivizi detestabili odata.
Mari proiecte nationale : drumuri, aeroporturi, agricultura desteapta, parcuri naționale, domenii schiabile, turism înțelept facut….
De asta e nevoie, doamna, nu de tineri cu facultate care sa frece mentosanul sacrificati pe altarul AI in 10-20 ani.
De asta nu trebuie sa primim mai multi bani.
De data asta însă, chapeau !
Cu profesori incapabili nu veti veadea generatii stralucite!