Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

10.000 de lei pe lună sunt „venituri mari”. Din perspectiva cui? Mari pentru ce casă? Mari raportat la ce nevoi? Nu luați cu japca „solidaritatea” noastră pentru risipa voastră!

Sonia Argint

Parcă nu vrei să-ți omori vaca dacă ea îți dă lapte, nu? Dacă vrei lapte mai mult, o lași să pască liber, să se hrănească bine, să respire. Abia atunci ugerele i se umplu natural și, da, se cer mulse.

Așa funcționează și economia: susții ceea ce produce, nu storci până la epuizare.

Dar în România vaca de muls e tratată ca o resursă infinită. Doar că realitatea e alta.

• 10.000 lei… 15.000… 17.500 lei – sunt considerate „venituri mari”.

Mari din perspectiva cui? Mari pentru ce casă? Mari raportat la ce nevoi?

Cei care ne cer solidaritate nu se gândesc că:

• Ne-am angajat la credite mari, cu rate care cresc constant și imprevizibil.

• Avem copii care trebuie hrăniți, îmbrăcați, educați – iar când devin studenți, tot trebuie susținuți, pentru că nimeni nu îi angajează serios cu jumătate de normă.

• Aceste „venituri mari” vin din muncă „peste program”, adesea peste 10–12 ore pe zi. Iar prețul e mare: epuizare, burnout, anxietate, nopți nedormite.

• Facturile cresc. Se vor dubla. Chiriile au explodat. Mâncarea e lux. Viața e scumpă.

Iar când ni se cere „solidaritate”, ea vine unilateral. Se cere mereu de la aceiași – cei care abia reușesc să țină pasul cu viața, cu presiunile, cu responsabilitățile.

Dar solidaritatea reală începe cu respectul față de efort, nu cu judecata veniturilor.

Și, apropo, în Uniunea Europeană, 3000 euro/lună nu e considerat un venit mare, ci unul minim pentru o viață decentă în oraș.

Iar noi, în România urbană, am ajuns să trăim deja cu costuri aproape identice.

Doar că, la calitatea vieții, nu ne apropiem nici de degetul mic al Europei:

• trotuare distruse,

• trafic haotic,

• spații verzi puține și ignorate,

• un sistem public în derivă.

Astfel de măsuri nu vor aduce mai mulți bani la buget.

Vor sărăci populația, vor distruge clasa de mijloc și vor împinge afacerile în colaps.

Iar afacerile sunt, de fapt, acelea care susțin sistemul.

Așa că, da, poate ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să sufocăm vaca de muls.

Mai bine îi oferim libertate, spațiu și hrană bună. Pentru că doar o vacă sănătoasă, îngrijită și respectată… dă lapte din belșug.

Noua administrație a afirmat sus și tare că vocea poporului va fi ascultată și luată în calcul! Că va conta! Iar aceasta este vocea poporului antreprenor mic și mijlociu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Depinde. Pentru domeniul privat, cel care PRODUCE, nu e mare. Pentru bugetarii inutili este exagerat de mare.
    • Like 3
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Apropo de bugetari inutili, domnule RazvanP…

      -descrierea unei situații reale din România anului 2025-

      În comuna mea, formată din două sate, își mai duc existența în prezent vreo 1200 de locuitori. Distanța dintre cele două localități e cam de 2 kilometri. În fiecare sat există o școală, un cămin cultural și un dispensar. Să le luăm pe rând…

      La una dintre școli (cea din centrul de comună) sunt înscriși 6 elevi, la cealaltă 24. Dacă îi adăugăm și pe copiii de grădiniță (6 la număr) ajungem la un total de 36. Habar n-am cum sunt plătiți cei 6 sau 7 dascăli care-i „educă” pe cei 6 elevi din satul meu. Știu sigur doar că fiul meu (singurul elev din clasa a șaptea al școlii!) vine zilnic acasă de la școală la ora 12 (începe cursurile la ora 8), uneori chiar mai devreme. Asta în vreme ce „orarul” lui de studii e „încărcat” cu 35 de ore săptămânal, adică 7 ore pe zi. Despre cum decurge educația la cealaltă școală, n-am idee…

      Trebuie menționat că primăria a deținut un microbuz școlar care a stat „parcat” în fața căminului cultural din centrul de comună vreme de un deceniu (dacă nu mai mult!).

      Cele două cămine culturale au pe statul de plată câte un director (între timp unul dintre ei a ieșit la pensie, după o „activitate” de 34 de ani!) plătit să aibă grijă de „cultura locală”. Pe vremuri se mai făcea câte o nuntă la căminul cultural (acum se fac la restaurant!) și într-un fel era justificată „munca” directorului. După ce ambele clădiri au fost renovate cu bani mulți, acum sunt folosite ca secții electorale…

      Ajungem la dispensare, boală grea în „pandemia” promisiunilor electorale (vă mai aduceți aminte de promisiunea celor 8 spitale regionale?). Vechiul dispensar din comună a fost renovat în urmă cu mulți ani, cu la fel de mulți bani (prietenii știu de ce!). Între timp s-a construit unul nou în satul aparținător (finanțat prin programul PNDL2). Ambele clădiri stau în paragină, așteptând un medic care să deschidă ușa pacienților…

      Și peste toate astea „tronează” o primărie nou-nouță, construită din fonduri europene, în care își câștigă pita cea de toate zilele vreo 16 bugetari. Nu contează că munca lor ar putea fi făcută doar de jumătate dintre ei… Musai trebuie să spun că banii adunați din toate taxele și impozitele plătite de localnici acoperă salariile administrației locale doar pentru un trimestru din an…

      • Like 3
    • @ Francisc
      Mihai check icon
      Evident, și când mă gândesc că îmi poveste bunicul cum mergea iarna 6 km prin nămeți până la școală cu alți elevi din satul său. Cel de liceu adică peste clasa a patra avea un revolver să poată apăra grupul. Alte vremuri erau în perioada interbelică față de dezmățul de acum.
      • Like 0
    • @ Francisc
      Observ si eu ca stii sa iti dai cu parerea pe forum despre una si alta, ca iti pasa de ce fac "bugetarii", dar nu stii (si nu iti pasa) ce face fiul tau la scoala. Sper ca si scris la trolleala si nu asa stau lucrurile. In caz contrar n-ai merita nici atentia noastra, nici sa-ti privesti fiul in ochi.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Ce se intelge:
      1. Bunicii tai aveau liceu la 6 km de un sat fara scoala, in conditiile in care Romania interbelica avea 1 liceu la 100000 de locuitori (!!). si sub 10% din absolventii de scoli primare ajungeau la liceu. Oare in ce fel de sat locuiau bunicii tai? Nu prea erau licee prin mediul rural, iar la 6km de oras cam erau scoli... (Era oare liceu shaolin, inconjurat de nameti in salbaticie?)
      2. Liceanul cu revolver venea cu arma la cursuri in fiecare zi, remarcabil.
      3. 6km sunt 1,5 ore de mers de copil pe vreme buna; prin nameti sunt 2-3 ore. Dus-intors, inseamna ca scolarii plecau dimineata si veneau seara. Oare unde mancau? Pe vremea aia copiii putea nu doar sa mearga 6km dus-intors prin nameti, dar si sa faca fotosinteza?
      4. Bunicii mei rurali interbelici nu au facut liceu. Acum stiu de ce: nu aveau revolver de mers prin nameti.
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Mihai check icon
      Poate așa era în alte zone, dar în Transilvania era altă treabă. Atunci școala primară era 4 ani iar liceul 6 împărțit în 2 părți de câte 3 ani. Ceea ce zici tu probabil este legat de anii 8-10, nu 4-7 care erau în satele mai mari pentru că învățământul obligatoriu era de 7 ani deci făceai treapta unu din liceu, dacă e să echivalăm cu perioada comunistă.
      Da, venea la școală cu revolverul și era responsabil nu ca ăștia din ziua de azi care își vopsesc unghiile și își subțiază sprâncenele.
      Da, se trezeau la 4-5 dimineața să ajungă la timp, nu ca chiulangii din ziua de azi.
      Aveau mâncare cu ei, nici atât nu te duce capul? Că doar erau la țară, lucrau și aveau.
      Nu au făcut că nu au vrut. Bunicii mei au crescut cu arme în case pe care le-au confiscat comuniștii. Cei care nu au făcut liceu nu au avut posibilități sau nu au fost suficient de tenace să își dorească asta. Culmea că bunicul la oraș pentru continuarea liceului și a terminat și facultatea, deci se putea iar celălat trebuia urma sa studieze la Budapesta dar a venit războiul.
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Francisc check icon
      Mă bucur că ați observat „știutul meu în datul cu părerea”, domnule haim_mononucleozovici. Dacă credeți că sunt un troll, vă înșelați.

      Realitatea e exact așa cum am descris-o în comentariu. Nu mă așteptam să fiu luat la „per tu” de o persoană care nu mă cunoaște...

      Știu foarte bine ce face fiul meu la școală și chiar îmi pasă. Ideea pe care n-ați priceput-o din comentariul postat este că din cele 35 de ore pe săptămână (pentru care „dascălii” sunt plătiți să le „muncească”!) aceștia absentează la 15 dintre ele. În procente, asta înseamnă 42,8% chiul...

      Mai trebuie să vă explic absurdul situației, domnule haim? Să ții în „viață” două școli din aceeași comună (aflate la doar 2 kilometri distanță una de alta) e o „normalitate”, nu-i așa?

      Și apropo de „privitul în ochi”: dumneavoastră când vă priviți în oglindă sunteți mulțumit de „reflexia” pe care o vedeți?

      • Like 0
    • @ Mihai
      Tu imi spui in fata ca situatia din Romania interbelica era altfel decat in anuarul statistic? Atata tupeu ai?
      Dar vad ca "Budapesta" deci troll.
      • Like 0
    • @ Francisc
      Daca nu esti troll, atunci vezi ce am scris mai sus.
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Mihai check icon
      Tu ai citat o statistică generală la nivel național ceea ce nu este valabilă uniform pe tot teritoriul țării.
      Uite aici date:
      “S-a stabilit durata învăţământului obligatoriu şi gratuit de 7 ani. S-au construit noi școli peste tot în România unită.”
      “La începutul secolului XX în Satu Mare funcționau 10 licee”
      Regiunile nu erau toate la fel cum nu sunt nici acum și e de ajuns să vezi harta electorală să îți dai seama.
      În imperiu era una, în regat era alta, nu-i vorba de troll sau altele de genul.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Măi să fie, ce bine ți-ai ales bunicii... De curiozitate, la cât de deștepți zici că erau, a luat vreunul din ei măcar un premiu Nobel?
      • Like 0
    • @ Ionelu Chelu
      Mihai check icon
      Nu mi i-am ales ci ăștia mi-au fost dați și s-au descurca bine până a venit năpasta de la Moscova numită comunism. Dacă nu era asta, alte libertăți aveam acum, nu doar specialii și esențiali.
      Ești un pic frustrat, nu că pe vremuri puteai să devii un om realizat în mod onest, nu ca în ziua de azi când trebuie să parvii prin intermediul sistemului, sau?
      • Like 0
  • pixel check icon
    jonglatul cu 1000, 2000 și 3000 de euro lunar. jonglatul cu vaca de muls (nu populația, aia săracă deja care va sărăci ci clasa de mijloc care va dispărea + „aceiașii” - care abea reușesc să țină pasul cu viața, presiunile, responsabilitățile = adecă care? ori prostimea ori clasa de mijloc?). media națională bate pe la o mie euro, doamna n-o vede (poate nici nu vrea), la două mii lunar deja e dublu pentru „aceiași”, doamna sare-n barca ue și plusează zicând că trei mii (na poznă!) e minim, uitând că aici e încă Ro-medievală. zice de efort de parcă efortul e obligatoriu. zice că afacerile susțin sistemul. nu. sistemul e susținut de mafia de partid și de stat. doamna are angajați? cu cât? 1, 2, 3?
    • Like 1
  • In Romania, salariul mediu net pe economie este 5-6000 lei. Atat poate Romania astazi. Nici cel mai mare geniu in economie nu va schimba asta pe termen scurt. Din aceasta perspectiva, a mediei din Romania, 10.000 de lei pe luna e un venit mare.
    • Like 2
    • @ Vasile Ostaciuc
      Mhai Nai check icon
      Ha! Vechiul banc; daca stau cu Gates (sau un PSD-ist de frunte) in aceeasi incapere, in medie vom fi miliardari.
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Salariul mediu net în România, actualizat pentru martie 2025, este 5.691 lei.
      https://www.zf.ro/zf-24/salariul-mediu-net-a-urcat-in-martie-2025-la-5-691-lei-in-crestere-22809273
      Cineva spunea că o clasă de mijloc se plasează la venitul mediu net + 40% (n-am înțeles exact de unde vine acel +40%). Deci clasa de mijloc s-ar plasa pe la 7.967,40 lei, aproximativ 8.000 lei net.
      La ce inflație se întrevede, probabil că în câteva luni 10.000 de lei va fi noul nivel al clasei de mijloc.
      Deci, cine a depășit pragul sărăciei și a cutezat să scoată capul din clasa de mijloc, trebuie taxat. Un chiabur... Asta e gândirea PSD.
      • Like 1
  • "Și, apropo, în Uniunea Europeană, 3000 euro/lună nu e considerat un venit mare, ci unul minim pentru o viață decentă în oraș."....doamnă influencer, de la Lisabona până la Atena, trecând prin România rurală, realitatea e cu totul altfel...
    Sper că nu credeți în mod serios că bugetarii ar merita asemenea venituri, un bravo sincer celor creativi, dar cu toții trebuie să înțelegem că societatea e o țesătură complexă cu interacțiuni și efecte greu de estimat asupra membrilor săi, una din caracteristicile societăților performante fiind solidaritatea!
    Se pare că am avut cu toții imensul noroc de a prinde o perioadă stranie în istoria omenirii, vreo 35 de ani în care democrația liberală a funcționat, inclusiv în RO, iar lumea părea să urmeze lumina făcliei Statuii Libertății, din păcate lumina aceea s-a stins, iar aceleași forțe ale răului pe care le credeam dispărute s-au întors mai puternice parcă, se va vinde mai puțin glamour și mai multe tunuri!...vacanțele s-au terminat...banii s-au risipit pe pensii speciale și campanii electorale, urmează nota de plată!
    • Like 2
    • @ Sorin Volk
      Mhai Nai check icon
      Stim toti ca doar in Romania lefurile la stat sunt mai mari decat cele la privat.
      • Like 3
    • @ Mhai Nai
      Cum altfel și-ar face patronul vile la munte și la mare, cum și-ar mai schimba mașinile de lux ca pe chiloți și cum ar mai face el vacanțe prin Dubai și Seychelles?
      În ritmul ăsta, în câțiva ani nu prea o să mai aibă pe cine să angajeze. Poate doar niște asiatici cu foamea-n gât.
      Oricum, stai liniștit că și la stat sânt grămezi care lucrează pe salarii de mizerie.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Mhai Nai check icon
      Asa v-au invatat la scoala despre burghejii care sug sangele clasei muncitoare? E bine sa ai bani de la buget indiferent daca muncesti sau nu?
      SUNT gramezi care muncesc pe salarii de mizerie? Dar educatia lor nu cumva este de mizerie? Dar capacitatea lor nu cumva este de mizerie? Dar dorinta lor de munca si de progres nu este de muzerie? Va propun domnule Tarlea sa vorbim pe fapte, nu pe idei culese din cine stie ce almanahe.
      Considerati cumva ca pentru un program de lucru 7/7 si 18/24 ar trebui ca dumneavoastra sa-mi stabiliti venitul si sa hotarati ce fac eu cu banii?
      Nu v-ar placea sa-mi dati si vreo 20 de bastoane la talpile goale?
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Ușurel, să nu vă crească tensiunea! Nu știu ce v-a displăcut din comentariul meu, poate schimbatul mașinilor de către patron, ca pe chiloți, poate Seychelles... Eu nu vorbesc din cărți, am lucrat și la privat și la stat. Iar în privat am cunoscut pe pielea mea salariu de 100...200 USD, nu am citit asta în cărți. Știu ce înseamnă să ai patron care câștigă cât 50...100 de angajați (cu studii superioare, dar care, na, fără talente antreprenoriale). Sau ar trebui să fie toți antreprenori?
      Antreprenorii? Foarte bine! Să câștige! Să ajungă milionari și miliardari, no problemo! Dar numai un chior sau mai degrabă un orb nu poate să vadă cauza reală pentru care aprox. 6 milioane de români au plecat din țară. Asta nu m-a învățat nimeni la școală, o spun statisticile. Au plecat pentru că patronii i-au ținut pe salarii minime pe economie sau pe salarii în plic, cu zero drepturi de pensie (caz concret, socru-meu, după o viață de muncă la un mare post TV, a ieșit cu o pensie sub 1.500 de lei). Acum milioane de români sunt bine-mersi în Vestul Europei, SUA, Canada etc. Și patronii bat din buză că au dificultăți să mai găsească forță de muncă.
      Și nu îmi puneți vorbe în gură pe care nu le-am spus, legat de bugetarii care ocupă posturi degeaba. Am rupt tastele scriind că organigramele din unitățile statului trebuie atent revizuite și ocupate numai de personal competent. Restul, acasă sau în privat, dacă se pricep la ceva.
      Și în continuare, stai foarte liniștit, nu ți-a spus nimeni ce să faci cu banii tăi, câștigați din greu, 7/7 (știu, patronii muncesc și când dorm, nu ca prostănacii ăia, chiar dacă au terminat universități, dar care nu știu să facă bani). Cât despre bastoane, ce să zic... Nu mai fabulați aiurea, bine?
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mhai Nai check icon
      Alo! Motivele pentru care au plecat meleoanele nu sunt patronii! Si faptul ca bagati toti patronii in aceeasi oala, nu dovedeste prea multe (bune) despre dumneavostra. Iar faptul ca pentru dumneavoastra antreprenor inseamna incult sau needucat ... asta chiar spune multe. Dar nimeni nu e perfect toate. Si imi pare rau pt. dumneavoastra ca sunteti frustrat pentru nerealizarile personale, (Dar chiar nu e vina lor!)
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      Evident că nu toți patronii trebuie băgați în aceeași oală. Dacă ar fi fost toți la fel, probabil că nu mai rămâneau decât ei în țară. Și cu pakistanezii și filipinezele. Dar poate detaliați motivele pentru care credeți că au plecat "meleoanele" de români, dacă nu din cauze materiale. Chiar sunt curios să aflu ce alte motive au avut să plece, așa, în masă.
      Și unde am spus că patronii sunt inculți sau needucați?
      Și vă grăbiți să trageți concluzii pripite. Nu sunt deloc frustrat. Chiar mă simt foarte bine cu realizările mele. Nu vă închipuiți că am stat toată viața pe salariu de 100...200 USD. Asta a fost experiența de început, se întâmpla în anii '90. Aveți un talent deosebit pentru a interpreta total greșit un text, altminteri destul de clar.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      foaie verde de batista, uite o teza comunista. doar 1% dintre patroni (antreprenori cu peste 5% din actiunile/partile sociale ale unei firme) au venituri din dividente de cinci ori mai mari sau mai mult decat slariul mediu net pe economie. (presupunand ca asta ar fi pragul pentru Dubai si masini de fite)
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Ok, date interesante. Însă discuția nu era despre acționari/investitori și despre dividende, ci despre antreprenori cu angajați și cât câștigă unii în raport cu ceilalți.
      Cineva a scris mai sus că "meleoane" de români nu au emigrat din cauze economice, recte, nu din cauză că mediul privat i-a ținut pe salarii indecent de mici. Atunci, poate știți dumneavoastră răspunsul corect la întrebarea asta (de ce au emigrat?), ca să nu mai cădem în capcana tezelor marxist-leniniste.
      • Like 0
  • De acord cu mai toate părerile, punctele de vedere în legătură cu măsurile bugetare cat mai pertinente...exprimate pe Republica ,,dar mă tem că N.Dan nu are timp să le citească, ocupat să asculte partidele, cred că mulți trag de dânsul să fie ascultați.... mare lucru să reziste presiunilor și sfaturilor.. ..de-ar fi de bună-credință! PSD ul șantajează cu opoziția .. alături de suveranității..! Curtea constituțională așteaptă la cotitură cu neconstituționalitatea unora dintre măsurile ce le ating interesele! Ar fi de mirare să ieșim la liman ..la timp!
    • Like 2
    • @ Ionescu Doina
      Nici nu vom ieși. Românul e unic, cu cât are mai mult cu atât zbiară mai tare că nu are și cere, fără să se întrebe de unde. Mă refer la bugetari. Da la toți bugetarii. Profesorii numai dascăli nu mai sunt, care poate se axează pe meditatii, nefiscalizate evident, medicii oricât ar fi avea cu greu, puțini, rezistă ochiului dracului, își fac plan de "curățarea" spitalelor, (cazul, încă nerezolvat, sp. Sf. Pantelimon), Stați puțin să înceapă marile confederații sindicatele cu eternii lor leaderi! Am amânat nebunia suveranista, la limită, ca să o consolidam în următorii 4 ani, în cel mai fericit??? caz.
      • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      ove check icon
      Total de acord,sfarsitul acestei tari va veni din sistemul bugetar in totalitatea lui,din institutiile statului cangrenate in crunta incompetenta,coruptie ,tradare,nepotism si amantlac.De la ultimul paznic din ultimul catun pana la Cotroceni.
      • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Care 10 000 lei? Trăiți într-o bulă. Veniți la părinții mei la țară, sa vedeți oameni care se bagă la navetă de la 4-5 dimineața, până în cel mai apropiat oraș, pentru minimul pe economie.
    • Like 2
    • @ Rucs
      Mhai Nai check icon
      Cat au studiat? Cand au deschis ultima data un manual? Un curs online? Deci fiecare cu bula lui...
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Rucs Rucs check icon
      Studiul nu e un criteriu unic de salarizare. Un job se remunereaza după criteriul muncii, al gradului de utilitate pentru societate, dar și al numărului de prestatori posibili pe același segment. De exemplu, munca mea de profesor presupune destul de mult studiu, dar nu e asa de bine plătită ca cea de medic sau avocat, de ex, și pentru faptul ca nr de profesori e destul de mare, comparativ cu cel de medici, de ex. În plus, nu e considerată o profesie strict necesară supraviețuirii, domeniul ei fiind mai mult spiritual. Pe mine nu ma deranjează ca un muncitor pe șantier câștigă mai mult ca mine, chiar cred ca merita, deși a studiat mai puțin, dar merită din pricina uzurii fizice, a riscului de accidente de munca, a efortului.
      Oricum, sunt multe profesii pentru care se studiază mult și gradul de utilitate sociala, strict, nu e foarte ridicat. Oricum e greu de cântărit la gramaj, fiecare ce aport are. Dar în momentul în care ai oameni care muncesc intens fizic, se scoala in creierii nopții ca să câștige 3 mii lunar, mie nu mi se pare normal. Și asta v-o spun deși toți în familie suntem intelectuali și câștigăm mult mai bine. Dar, în definitiv, e vorba și de respect reciproc. Și noi tot pâine, legume și carne mâncăm, produse de niște oameni care depun munca fizică pentru ele. Nu mâncăm nici cărți, nici tablete, nici programe de software. Și nici nu așteptăm AI sa ne ia gunoiul de la tomberoane, ci trece tot un amarat plătit cu minimul pe economie sa ni-l ridice. Care amarat, dacă nu ar exista, cu toate facultățile și privilegiile noastre, ne-ar mânca pe aici gândacii și toate cele
      • Like 2
    • @ Rucs
      Mihai check icon
      Asta este piața. Dacă cineva lucrează pe salariul minim, înseamnă că stau mulți la coadă să îi ia locul. Dacă ar învăța o meserie, cum a făcut cel din construcții, atunci altfel ar sta lucrurile, nu? Iar legat de profesori, aceștia nu acționează într-o piață concurențială astfel ca performanța nu prea este nici măsurată corect și nici răsplătită. Un patron care vede cât lucrează unul și altul va face mai multă să rețină angajatul productive pentru că este direct interesat. La stat cine face asta?
      • Like 2
    • @ Rucs
      Mhai Nai check icon
      Nu stiu ce vi se pare normal, deci nu va contrazic. Ce stiu este ca nimieni nu impiedica pe nimeni sa invete, sa transpire si sa fac sa-i fie bine. Si ce cred, este ca daca vreti egalitate, nici comunismul nici capitalismul nu sunt ceea ce cautati.
      • Like 0
  • Cateva comentarii, d-na Sonia :
    in Asia, venitul mediu este estimat la 400-600 dolari / luna.
    in America de Sud venitul mediu este estimat la 700-900 dolari / luna.
    Nu exista “ noua administratie “ - pe ce lume traiti ?
    Au fost alegeri doar pt presedinte, nu a fost “ Revoluția Franceza “.
    Cine credeti ca o sa conduca tara ?
    Faptul ca “v-ati angajat la credite mari “ in conditii net inferiore concetatenilor europeni, arata atat lacomie, cat si prostie, arata incultura financiara dar si pasivitate ovina.
    Nimic cu va opreste sa strangeti bancile de ouțe pt a obține conditii mai decente de creditare.
    Aduceti-va aminte de acel februarie - dvs si ceilalti “corporatisti” ati iesit cu miile in piata Victoriei pt niste lucruri infinit mai putin importante pt familii decat chestia asta cu bancile…..
    Copiii pot fi hraniti si imbracati foarte ieftin si, aici ati dat-o cel mai mult in bara, copiii nu “trebuie “ sa devina studenti, cum dvs considerati, axiomatic.
    D-na Sonia, copiii trebuie sa invete un singur lucru : sa munceasca. Sa schimbe o baterie la chiuveta, sa toarne o şapă, sa amenajeze o gradina, sa munceasca la ferma, sa dea cu sapa…..
    Facultatile trebuie inchise in proportie de 80-90%. Nu au nicio legatura cu conceptul de “ educatie superioara “ ( stati de vorba 1 minut cu un absolvent de facultate privata - oricare ).
    Populația Romaniei s-a țiganizat, din pacate ( este o realitate care trebuie acceptata ).
    Din multiple considerente ( pe care nu vi-le explic acum, din lipsa de spatiu ) facultatea “ în masa “ este cel mai rău lucru care se poate întâmpla acestor tineri : vor deveni putori absolute, dar cu ifose de “ înțelepți educati “.
    Munca, munca si iar munca, cum au spus-o niste indivizi detestabili odata.
    Mari proiecte nationale : drumuri, aeroporturi, agricultura desteapta, parcuri naționale, domenii schiabile, turism înțelept facut….
    De asta e nevoie, doamna, nu de tineri cu facultate care sa frece mentosanul sacrificati pe altarul AI in 10-20 ani.
    De asta nu trebuie sa primim mai multi bani.
    • Like 6
    • @ Margot Fenring
      mg check icon
      ..stimată doamnă (sau domn..?), mereu surprinzătoare.. :))
      De data asta însă, chapeau !
      • Like 0
    • @ Margot Fenring
      Mihai check icon
      Ce mai lipsea din comentariu este îndemnul să îl votăm pe Georgescu că pentru industria calului nu este nevoie de studenți și facultăți și suntem bine pregătiți aici pentru că și așa suntem pe ultimul loc la studii superioare în Europa, așa cum or fi ele. Acum vedem dezastrul din piața muncii și faptul că unora li se pare 10.000 de lei mult. De asta este mult ca sunt 40% analfabeții funcționali și fără studii superioare care să le permită să fie utili pe iată muncii și să câștige mai mult. După care vin deștepți și ne spun că nu trebuie facultăți, industrie și servicii, exact ce plan avea Stalin pentru România.
      • Like 3
    • @ mg
      Mihai check icon
      Votezi masiv, nu?
      • Like 0
    • @ Mihai
      Mhai Nai check icon
      Mai multe facultati nu vor scadea procentul de AF. Din pacate suntem in cercul in care AF aleg AF sa-i conduca si acestia la randul lor isi vor dori sa fie inconjurati de AF samd.
      Cu profesori incapabili nu veti veadea generatii stralucite!
      • Like 3
    • @ Margot Fenring
      Da, marile proiecte nationale nu se fac cu oameni cu carte, ci cu munca necalificata. Dupa cum bine stim, necalificatii au facut internetul, curentul electric, motorul cu ardere interna, asfaltul, cimentul, roata etc. Avem nevoie de cat mai multi necalificati. Calin Georgescu, Calin Georgescu!!
      • Like 4
    • @ Mhai Nai
      Mihai check icon
      Așa este, la facultatea pe care am absolvit-o au rămas la un moment dat doar cei care nu erau acceptați de corporații, unii dând și 7-8 interviuri. Aceia au rămas și au crescut în rang, probabil la un moment dat dacă ajung sus, schimbă macazul și spre politică, după care ne mai mirăm de dezastrul din țară.
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Mihai check icon
      Așa este, industria calului și conducta de apă nu au nevoie de persoane calificate. Acest lucru a fost deja implementat de Pol Pot și khmerii roșii iar cine este interesat, nu are decât să citească. Acum ăștia cu Georgescu mulți nu ar înțelege mare lucru și oricum lor nu le prea place să citească.
      • Like 1
    • @ Mihai
      mg check icon
      ..șezi blând..
      • Like 1
    • @ Margot Fenring
      maripos check icon
      Lasa ca si cu absolventi ai facultatilor de stat am stat de vorba si nici ei nu sunt departe de absolventii facultatilor private.
      • Like 1
    • @ maripos
      Mhai Nai check icon
      Ce diferenta ar putea fi atata timp cat sunt aceeasi profesori? In principiu cred ca sunt doar doua probleme: 1. profesorii si 2. elevii
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult