Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

2020 - un alt 7 noiembrie: „Ideea care sucește mințile” a contaminat și America

Mască Biden - Harris

Foto: Guliver Getty Images

Prin confirmarea voturilor din Georgia, Pennsylvania și Nevada, democrații câștigă alegerile prezidențiale și Joe Biden devine cel de al 46-lea președinte american.

Vor mai urma câteva zile de contestații, acțiuni legale și comentarii despre fraude electorale și tabăra republicană va mai încerca să obțină recalcularea voturilor din unele state, dar situația nu se va mai modifica și - cu unele asperități - se va ajunge la tranziția pașnică a puterii, care a fost întotdeauna tradiția alegerilor americane.

Ironia este că opțiunea de a alege o echipă care militează pentru transformarea Statelor Unite într-o țară cu regim socialist-colectivist se petrece chiar în ziua în care se împlinesc 103 ani de la Revoluția Bolșevică din Rusia, cu care a început era comunismului mondial.

Citând formularea făcută de trei remarcabili autori români, ideea care sucește mințile a reușit să contamineze acea parte a națiunii americane, pentru care istoria țării, reușitele ei, valorile si meritele generațiilor trecute nu valorează atât cât să împiedice riscanta schimbare pe care ea o aduce Statelor Unite, pariind pe o utopie demult discreditată de imensul volum de nefericire și suferință pe care le-a adus atâtor popoare.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tre sa fii defazat rau sa debitezi astfel de ineptii....
  • Like 0
 • Dezgustator stimabile. Am sa am grija sa-ti sar orice articol viitor. Du-te si scrie la Cristoiu!
  • Like 0
 • Cum a ajuns acest nobody sa scrie pe Republica? Intre el si Dragnea (care l-a si bagat in seama prin 2017) nu e mare diferenta...
  • Like 5
 • Mos Martin a facut scoala gratis in Romania si a devenit un bun chirurg. Pentru ca nu ii mai ajungeau banii, a plecat in SUA, dar cum ii trebuia o aura de dizident intelectual i-a curtat la greu pe domnii Plesu si Liiceanu, i-a invitat in SUA, i-a operat gratis de inima, iar acei domni au trebuit sa se revanseze cumva. Asa ca l-au invitat in Romania la conferinte, i-au publicat o cartulie apologetica despre SUA etc Asa a ajuns mos Martin o 'personalitate intelectuala' care, iata, scrie si la reviste, nu numai ca e chirurg si sef de cuib (sic!) in Tennessee. Pentru mos Martin e clar, ce nevoie ai de scoli si asistenta medicala gratuita, e de ajuns sa cunosti pe cineva ;) Altfel esti un 'comunist' parlit si nemultumit.
  • Like 7
 • It remain to be seen. Remember, If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. Asa ca ramane de vazut daca nu este chiar versiunea updatata a unui 7 noiembrie handled the american way.
  • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Stimate domn,poate va este mai la indemana limba rusa, pt ca engleza va pune in dificultate.
   • Like 1
 • Filbert check icon
  Sigur sint 203 ani de la 'Revolutia Bolsevica'?! Atunci fie 2120 seamana destul de bine cu 2020, fie ca vii direct de la numaratoarea voturilor si trompa a cistigat asa cum a zis el, detasat...
  • Like 0
 • Totuși, cum a ajuns moș Martin contributor pe Republica ? Credeam că aveți oarece standarde.
  • Like 7
  • @ constanteanul
   Simplu (am comentat ulterior pe firul central)
   • Like 0
 • Bai esti nebun! Gata, America se duce spre comunism! AI dracu' electoratul ala conservator majoritar din zonele rurale, cu mai putine studii superioare ca amicii lor democrati, mai la varsta a 3a, mai bigot, trebuie sa fi stiut ceva! Oare cum de nu ne-au luminat si pe noi astialalti?
  Probabil avem nevoie si noi de un Steve Bannon sa ne arate cum sa-i dezcapatanam pe astia de au alte pareri decat noi.
  Pacaliciule!
  • Like 6
 • Draga Republica, eu inteleg ca promovezi puncte de vedere diferite, antagonice chiar, uneori. Dar nu inteleg atunci cand lasi aiurelile sa cada in pagina... Cred ca ai face bine sa-i permiti domnului Martin sa se ocupe de alte lucruri, mai folositoare sieși decat comentariile politico-istorice... Asta ne-ar fi si noua, cititori conjuncturali ai productiilor sale, de folos...
  • Like 9
  • @ Adin Tabacu
   Emil check icon
   Absolut de acord. Nu inteleg de ce i se acorda acestui domn Martin spatiu pentru bazaconii inhalate de la FoxNews. Nici macar nu are un scris sprintar. Da cautare pe Google dupa diverse informatii si insereaza propriile-i "pareri". Republica pierde prin publicarea sus numitului. Curios.
   • Like 2
 • Parerist check icon
  Eu zic ca puteți sta liniștit. Lumea n-a votat cu colectivismul, ci împotriva lui Trump.
  Colectivismul nu a fost votat nicăieri în lume, ci a fost impus cu forța. Cat de tâmpit sa fii sa crezi ca primul popor care ar instaura comunismul prin vot democratic e cel american?
  • Like 7


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult