Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

2020 - un alt 7 noiembrie: „Ideea care sucește mințile” a contaminat și America

Mască Biden - Harris

Foto: Guliver Getty Images

Prin confirmarea voturilor din Georgia, Pennsylvania și Nevada, democrații câștigă alegerile prezidențiale și Joe Biden devine cel de al 46-lea președinte american.

Vor mai urma câteva zile de contestații, acțiuni legale și comentarii despre fraude electorale și tabăra republicană va mai încerca să obțină recalcularea voturilor din unele state, dar situația nu se va mai modifica și - cu unele asperități - se va ajunge la tranziția pașnică a puterii, care a fost întotdeauna tradiția alegerilor americane.

Ironia este că opțiunea de a alege o echipă care militează pentru transformarea Statelor Unite într-o țară cu regim socialist-colectivist se petrece chiar în ziua în care se împlinesc 103 ani de la Revoluția Bolșevică din Rusia, cu care a început era comunismului mondial.

Citând formularea făcută de trei remarcabili autori români, ideea care sucește mințile a reușit să contamineze acea parte a națiunii americane, pentru care istoria țării, reușitele ei, valorile si meritele generațiilor trecute nu valorează atât cât să împiedice riscanta schimbare pe care ea o aduce Statelor Unite, pariind pe o utopie demult discreditată de imensul volum de nefericire și suferință pe care le-a adus atâtor popoare.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ZomaHawk ZomaHawk check icon
    Tre sa fii defazat rau sa debitezi astfel de ineptii....
    • Like 0
  • Dezgustator stimabile. Am sa am grija sa-ti sar orice articol viitor. Du-te si scrie la Cristoiu!
    • Like 0
  • Cum a ajuns acest nobody sa scrie pe Republica? Intre el si Dragnea (care l-a si bagat in seama prin 2017) nu e mare diferenta...
    • Like 5
  • Mos Martin a facut scoala gratis in Romania si a devenit un bun chirurg. Pentru ca nu ii mai ajungeau banii, a plecat in SUA, dar cum ii trebuia o aura de dizident intelectual i-a curtat la greu pe domnii Plesu si Liiceanu, i-a invitat in SUA, i-a operat gratis de inima, iar acei domni au trebuit sa se revanseze cumva. Asa ca l-au invitat in Romania la conferinte, i-au publicat o cartulie apologetica despre SUA etc Asa a ajuns mos Martin o 'personalitate intelectuala' care, iata, scrie si la reviste, nu numai ca e chirurg si sef de cuib (sic!) in Tennessee. Pentru mos Martin e clar, ce nevoie ai de scoli si asistenta medicala gratuita, e de ajuns sa cunosti pe cineva ;) Altfel esti un 'comunist' parlit si nemultumit.
    • Like 7
  • It remain to be seen. Remember, If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. Asa ca ramane de vazut daca nu este chiar versiunea updatata a unui 7 noiembrie handled the american way.
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Stimate domn,poate va este mai la indemana limba rusa, pt ca engleza va pune in dificultate.
      • Like 1
  • Filbert check icon
    Sigur sint 203 ani de la 'Revolutia Bolsevica'?! Atunci fie 2120 seamana destul de bine cu 2020, fie ca vii direct de la numaratoarea voturilor si trompa a cistigat asa cum a zis el, detasat...
    • Like 0
  • Totuși, cum a ajuns moș Martin contributor pe Republica ? Credeam că aveți oarece standarde.
    • Like 7
    • @ constanteanul
      Simplu (am comentat ulterior pe firul central)
      • Like 0
  • Bai esti nebun! Gata, America se duce spre comunism! AI dracu' electoratul ala conservator majoritar din zonele rurale, cu mai putine studii superioare ca amicii lor democrati, mai la varsta a 3a, mai bigot, trebuie sa fi stiut ceva! Oare cum de nu ne-au luminat si pe noi astialalti?
    Probabil avem nevoie si noi de un Steve Bannon sa ne arate cum sa-i dezcapatanam pe astia de au alte pareri decat noi.
    Pacaliciule!
    • Like 6
  • Draga Republica, eu inteleg ca promovezi puncte de vedere diferite, antagonice chiar, uneori. Dar nu inteleg atunci cand lasi aiurelile sa cada in pagina... Cred ca ai face bine sa-i permiti domnului Martin sa se ocupe de alte lucruri, mai folositoare sieși decat comentariile politico-istorice... Asta ne-ar fi si noua, cititori conjuncturali ai productiilor sale, de folos...
    • Like 9
    • @ Adin Tabacu
      Emil check icon
      Absolut de acord. Nu inteleg de ce i se acorda acestui domn Martin spatiu pentru bazaconii inhalate de la FoxNews. Nici macar nu are un scris sprintar. Da cautare pe Google dupa diverse informatii si insereaza propriile-i "pareri". Republica pierde prin publicarea sus numitului. Curios.
      • Like 2
  • Parerist check icon
    Eu zic ca puteți sta liniștit. Lumea n-a votat cu colectivismul, ci împotriva lui Trump.
    Colectivismul nu a fost votat nicăieri în lume, ci a fost impus cu forța. Cat de tâmpit sa fii sa crezi ca primul popor care ar instaura comunismul prin vot democratic e cel american?
    • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult