Foto: Getty Images
Doar 2% dintre români au putut răspunde corect la mai mult de 8 întrebări simple despre știință și tehnologie, în cadrul celui mai recent Eurobarometru care evaluează cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni în aceste domenii. Procentul este cel mai mic din UE, în condițiile în care media europeană la acest capitol este de 24%.
Dincolo de lipsa de cunoștințe, sondajul realizat la nivel european a scos la iveală dezinteresul crescut față de știință din România, nivelul mare de neîncredere în rolul pozitiv al vaccinurilor, dar disponibilitatea de a crede în teorii conspiraționiste. De pildă, 46% din respondenții români sunt de părere că leacul pentru cancer există, dar este ascuns publicului din rațiuni comerciale - acesta fiind printre cele mai ridicate procente din UE. Iar 53% dintre conaționali, cel mai ridicat procent din UE, susțin că virusurile au fost create în laboratoare guvernamentale pentru a ne controla libertatea.
Doar 27% dintre români cred că vaccinurile vor avea în următoarea perioadă un efect „foarte pozitiv” în viața noastră, în comparație de media de 50% a UE, procentul fiind cel mai scăzut din blocul comunitar,
România este țara europeană cu cel mai mare procent de cetățeni care cred că primii oameni au trăit pe vremea dinozaurilor - 34% (în comparație cu media europeană de 20%). 21% nu sunt lămuriți dacă această afirmație este adevărată sau falsă, iar procentul celor care au răspuns, în mod corect, că afirmația este falsă a fost de 45% (față de media europeană de 66%). În Suedia, procentul celor care au răspuns că afirmația este falsă a fost de 86%, iar în Belgia, Luxemburg și Cehia, de 82%.
47% dintre români spun că încălzirea climatică provine mai curând de la ciclurile naturale decât de la activitatea umană, față de o medie europeană de 26%.
Majoritatea românilor care au răspuns la sondaj (63%) cred în mod greșit că antibioticele omoară și virusurile, nu doar bacteriile, în timp ce la nivelul UE, procentul este de aproape două ori mai mic - 32%.
Un sfert dintre români sunt de părere că știința și tehnologia influențează negativ societate, în timp ce 14% dintre români consideră că influența științei și tehnologiei pentru societate este una foarte pozitivă, iar 58% consideră că este destul de pozitivă, aceste procente situând România la coada clasamentului european.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Studiile specialistilor sosoaca, bitman, pop, garcea, becali, știr, teo de la constanta, flavia de la bihor, etc., publicate in cele mai prestigioase reviste stiintifice, au fost unanim apreciate de lumea stiintifica.