Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

34% dintre români cred că primii oameni au trăit pe vremea dinozaurilor. Eurobarometrul care arată nivelul redus de alfabetizare științifică din țara noastră

Dinozauri

Foto: Getty Images

Doar 2% dintre români au putut răspunde corect la mai mult de 8 întrebări simple despre știință și tehnologie, în cadrul celui mai recent Eurobarometru care evaluează cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni în aceste domenii. Procentul este cel mai mic din UE, în condițiile în care media europeană la acest capitol este de 24%.

 

Dincolo de lipsa de cunoștințe, sondajul realizat la nivel european a scos la iveală dezinteresul crescut față de știință din România, nivelul mare de neîncredere în rolul pozitiv al vaccinurilor, dar disponibilitatea de a crede în teorii conspiraționiste. De pildă, 46% din respondenții români sunt de părere că leacul pentru cancer există, dar este ascuns publicului din rațiuni comerciale - acesta fiind printre cele mai ridicate procente din UE. Iar 53% dintre conaționali, cel mai ridicat procent din UE, susțin că virusurile au fost create în laboratoare guvernamentale pentru a ne controla libertatea. 

Doar 27% dintre români cred că vaccinurile vor avea în următoarea perioadă un efect „foarte pozitiv” în viața noastră, în comparație de media de 50% a UE, procentul fiind cel mai scăzut din blocul comunitar,

România este țara europeană cu cel mai mare procent de cetățeni care cred că primii oameni au trăit pe vremea dinozaurilor - 34% (în comparație cu media europeană de 20%). 21% nu sunt lămuriți dacă această afirmație este adevărată sau falsă, iar procentul celor care au răspuns, în mod corect, că afirmația este falsă a fost de 45% (față de media europeană de 66%). În Suedia, procentul celor care au răspuns că afirmația este falsă a fost de 86%, iar în Belgia, Luxemburg și Cehia, de 82%.

47% dintre români spun că încălzirea climatică provine mai curând de la ciclurile naturale decât de la activitatea umană, față de o medie europeană de 26%.


Majoritatea românilor care au răspuns la sondaj (63%) cred în mod greșit că antibioticele omoară și virusurile, nu doar bacteriile, în timp ce la nivelul UE, procentul este de aproape două ori mai mic - 32%.

Un sfert dintre români sunt de părere că știința și tehnologia influențează negativ societate, în timp ce 14% dintre români consideră că influența științei și tehnologiei pentru societate este una foarte pozitivă, iar 58% consideră că este destul de pozitivă, aceste procente situând România la coada clasamentului european.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da , noi am inventat prostocrația și suntem lideri în speță deci , avem și noi un ,,merit,, în ceva și asta fiindcă prin democrație am înțeles ,,deamoacație,, și ne comportăm ca atare de la vlădică la opincă .
  • Like 1
 • Filbert check icon
  Nu ne pricepem la dinozauri da' in tehnologiile mARN sintem experti de talie mondiala. Asta e lumea de azi, o lume a specializarilor inguste...
  Studiile specialistilor sosoaca, bitman, pop, garcea, becali, știr, teo de la constanta, flavia de la bihor, etc., publicate in cele mai prestigioase reviste stiintifice, au fost unanim apreciate de lumea stiintifica.
  • Like 5
 • Campionii, campionii...ole, ole..oleee. :)
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult