Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

34% dintre români cred că primii oameni au trăit pe vremea dinozaurilor. Eurobarometrul care arată nivelul redus de alfabetizare științifică din țara noastră

Dinozauri

Foto: Getty Images

Doar 2% dintre români au putut răspunde corect la mai mult de 8 întrebări simple despre știință și tehnologie, în cadrul celui mai recent Eurobarometru care evaluează cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni în aceste domenii. Procentul este cel mai mic din UE, în condițiile în care media europeană la acest capitol este de 24%.

 

Dincolo de lipsa de cunoștințe, sondajul realizat la nivel european a scos la iveală dezinteresul crescut față de știință din România, nivelul mare de neîncredere în rolul pozitiv al vaccinurilor, dar disponibilitatea de a crede în teorii conspiraționiste. De pildă, 46% din respondenții români sunt de părere că leacul pentru cancer există, dar este ascuns publicului din rațiuni comerciale - acesta fiind printre cele mai ridicate procente din UE. Iar 53% dintre conaționali, cel mai ridicat procent din UE, susțin că virusurile au fost create în laboratoare guvernamentale pentru a ne controla libertatea. 

Doar 27% dintre români cred că vaccinurile vor avea în următoarea perioadă un efect „foarte pozitiv” în viața noastră, în comparație de media de 50% a UE, procentul fiind cel mai scăzut din blocul comunitar,

România este țara europeană cu cel mai mare procent de cetățeni care cred că primii oameni au trăit pe vremea dinozaurilor - 34% (în comparație cu media europeană de 20%). 21% nu sunt lămuriți dacă această afirmație este adevărată sau falsă, iar procentul celor care au răspuns, în mod corect, că afirmația este falsă a fost de 45% (față de media europeană de 66%). În Suedia, procentul celor care au răspuns că afirmația este falsă a fost de 86%, iar în Belgia, Luxemburg și Cehia, de 82%.

47% dintre români spun că încălzirea climatică provine mai curând de la ciclurile naturale decât de la activitatea umană, față de o medie europeană de 26%.


Majoritatea românilor care au răspuns la sondaj (63%) cred în mod greșit că antibioticele omoară și virusurile, nu doar bacteriile, în timp ce la nivelul UE, procentul este de aproape două ori mai mic - 32%.

Un sfert dintre români sunt de părere că știința și tehnologia influențează negativ societate, în timp ce 14% dintre români consideră că influența științei și tehnologiei pentru societate este una foarte pozitivă, iar 58% consideră că este destul de pozitivă, aceste procente situând România la coada clasamentului european.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da , noi am inventat prostocrația și suntem lideri în speță deci , avem și noi un ,,merit,, în ceva și asta fiindcă prin democrație am înțeles ,,deamoacație,, și ne comportăm ca atare de la vlădică la opincă .
    • Like 1
  • Filbert check icon
    Nu ne pricepem la dinozauri da' in tehnologiile mARN sintem experti de talie mondiala. Asta e lumea de azi, o lume a specializarilor inguste...
    Studiile specialistilor sosoaca, bitman, pop, garcea, becali, știr, teo de la constanta, flavia de la bihor, etc., publicate in cele mai prestigioase reviste stiintifice, au fost unanim apreciate de lumea stiintifica.
    • Like 5
  • Campionii, campionii...ole, ole..oleee. :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult