Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

35 de ani mai târziu: de la Revoluția tinerilor care s-au aruncat în gloanțe, la Revoluția tinerilor care se aruncă-n cap

revolutia 89 - Credit: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia

foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

35 de ani azi și niciun verdict. Nicio sentință, niciun dosar, nicio judecată, de fapt, în dreptul vreunui eveniment marcant al istoriei noastre după ‘89 „n-a fost” până la capăt...

Ne mirăm că o întreagă generație a ajuns să voteze „fără judecată” un ins care ne-a dus de nas cu replici din filme, dar cărțile la noi n-au consemnat nimic. În manualele care le-au trecut prin mâini copiilor la școală în ultima decadă, n-a existat un final de pagină sau de capitol după ‘89 care să ridice virtuțile nației la nivelul unei istorii exaltate cinematografic cu replici marca Sergiu Nicolaescu.

Dosarul Revoluției. 1116 morți și 4089 de răniți. Ar fi trebuit să dărâme din temelii sistemul însuși dacă vreodată inculpații ar fi ajuns la judecată. A fost întors anul acesta la Parchetul Militar, după 35 de ani de la fapte. O decizie luată ca-ntr-o buclă a timpului, paralel și inutil.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie ’90. 4 morți și 1300 de răniți sub bâtele minerilor „chemați” la ordine. A fost deschis în anii 2000, clasat și redeschis de două ori. Astăzi e la Parchetul Militar și el, după ce NUPurile au fost anulate pe bună dreptate la Înalta Curte.

Două dosare Colectiv. 65 de morți și peste 100 de răniți. Primarul condamnat la început în cel dintâi dosar a fost achitat anul trecut după un recurs la Înalta Curte. Al doilea dosar cu părinții parte civilă: tergiversat până a fost clasat în august anul trecut. În 10 ani, faptele s-au prescris și nicio autoritate nu a fost trasă la răspundere.

Cel mai recent dosar: 10august. Peste 400 de victime din miile de protestatari agresați cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și bastoane. Tergiversat cinci ani între parchete și-n cameră preliminară. A fost trimis în judecată anul acesta, cu un an înainte de prescrierea faptelor.

În toate marile dosare ale istoriei recente scrie că libertatea care ne dă dreptul să votăm și fără judecată, a început cu crime împotriva umanității și a continuat cu alte crime și abuzuri. În lipsa vinovaților, gesturile noastre de revoltă și ale părinților noștri revoluționari reconfigurează același și același sistem cu urmări din ce în ce mai absurde.

Așa ne-am trezit, la 35 de ani de la Revoluție, în pragul unei noi „revoluții”. Una lipsită de judecată, cu idealuri fantaste, desprinse de realitate și clădite-n ficțional. O revoluție virtuală, cu luptători inexistenți de tip boți, gata să ne arunce în hăul unei dictaturi concrete prin voința unei pseudo majorități imature căreia istoria recentă nu i-a oferit nicio judecată la timpul ei. Copiii sacrificiului nostru pentru libertate, cu identități puternic ancorate-n ireal, se pregăteau să răstoarne „sistemul” pentru un viitor la fel de atrăgător și de solid precum un splendid decor de cinema.

Nu știm dacă amânarea alegerilor e salvatoare sau tergiversează doar un deznodământ anunțat. Sperăm ca liniștea care a coborât după șocul cel mare în așteptarea sărbătorilor să ne proiecteze un ideal mai realist și mai așezat. Fiindcă idealul, ca și cel individual, își are are sensul lui în istoria unei nații. Aâta vreme cât, înaintând spre el, copiii n-ajung să se arunce-n cap fără judecată, doar ca să ne salveze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    35 de ani mai târziu: justiția încă nu există. care chinuri ale nașterii?
    • Like 0
  • Votul tembel din noiembrie '24 este rezultatul stradaniei "meritoase" ale retardatei e. andronescu, o mitura arghezi a psd-ului, pusa trei mandate in fruntea ministerului invatamantului, pana si-a definitivat, aproape irevocabil, distrugerea educatiei, favorizarea unor analfabeti de a-si impune aberatiile si falsificarea prin " manuale alternative" a tot ce inseamna cultura si istorie, negarea realitatilor stiincifice si promovarea falselor valori. Urmata de imbecili de factura atanasiului, pop si alti semianalfabeti. Un funeriu, un m. miclea nu au fost buni. Nu se subordonau nemernicior pesedisti, insinuati la putere de maleficul si tradatorul iiescu si mentinuti, timp de 35 de ani prin votul maselor inconstiente si pomanagii manipulabili de votanti. Rezultatul: cresterea analfabetismului, disparitia respectului fata de profesori si acestia imbecilizati, a disciplinei in scoli. La astea au contribuit din plin aparitia televiziunilor particulare, promontoare a nonvalorii si mizeriei morale si spirituale. Iata de ce marea masa a votantilor prefera impostorii si periculosii politicieni. La toate astea se adauga coruptia si hotia,incompetenta reaua vointa a carmuitoriolor perindati in fruntea statului si promovarea unor lichele,autopretinse oameni de presa. In lipsa culturii si educatiei masele "gusta" tot ce este minciuna si denaturare. Oare coalitia pro euroeana este cu adevarat ce se pretinde? Din actiunile lor prezente rezulta contrariul. Au ramas aceiasi, cu mici exceptii de aceeasi factura. Sa nu ne ai miram, prsteste, ca din sondaje rezuta tot iresponsabilii georgescu si simion.
    • Like 6
    • @ Zugravu Mircea
      Mihai check icon
      Cum ar putea să fie altfel într-un stat mafiot, că noi asta avem.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult