Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

4 semne că ești pe drumul cel bun și 4 semne că trebuie să schimbi abordarea

Perseverență

Foto: Alamy/ Profimedia

- “Chiar dacă ești pe drumul cel bun – vei fi lovit de ceilalți dacă stai pe loc.” Will Rogers

Din când în când, un moment de reflecție și analiză nu este doar necesar ci poate fi chiar decisiv dacă îți dorești să înțelegi corect unde te afli și încotro te îndrepți. Este indicat în timpul călătoriei, în special cand esti pe un traseu necunoscut, să verifici dacă ești pe drumul corect. Altfel poți să ratezi momentul în care trebuia să faci stânga la intersecție. Când situația în sine este una care provoacă neclaritate asa cum a fost în ultimul an, ar fi cazul sa avem momente de recalibrare chiar mai des. Acesta este motivul pentru care uneori avem nevoie de proverbiala toamnă să numărăm bobocii și chiar să-i realiniem dacă este nevoie. Important în momentele de analiză și verificare este să eliminăm obstacolele care ne deturnează de la direcția potrivită, uneori.

Vorba românească “toamna se numără bobocii” poate fi ușor derutantă. Nu toamna avem boboci, ei ies din ou mai degrabă vara. Înțelepciunea din spatele zicalei este însă ca ar trebui să-i numărăm pe cei care supraviețuiesc perioadei critice de după eclozare, să ne asigurăm că nu luăm decizii în baza unor informații incomplete. Cred că după un an de criză sanitară combinată cu una economică și multe personale, este un moment potrivit pentru a avea o “toamnă” în care să tragem linie, să numărăm bobocii și sa vedem exact unde suntem în proiectele noastre.

Vă provoc, după o lungă perioadă de neliniște și incertitudini, să facem un exercițiu de onestitate răspunzând la următoarele întrebări. Îți rezervi timp pentru a verifica dacă ești unde ar trebui sa fii sau te lași dus de val și ești surprins că ai eșuat pe o plajă necunoscută? Ai instrumentele și nivelul de conștientizare pentru a identifica semnele care îți arată ca nu ești pe traiectoria potrivită? Astea sunt câteva semne care ar trebui sa te facă sa schimbi abordarea.

1.Acțiunile tale nu sunt de fapt ale tale. De fiecare dată când ai de luat o decizie importantă ai tendința să ceri ajutorul cuiva, să cauți suport de la cei din apropierea ta. După intervenția celorlalți, deseori uiți care era idea ta la început. Riscul este că după o vreme vei ajunge unde te ghidează sfătuitorii și nu acolo unde iți doreai tu să ajungi. Vorbim totuși de viața și afacerea ta, dacă eșuezi nu poți sa arunci vina către altcineva.

2. Joci totul la sigur. Când ai de luat o decizie dificilă, îți asumi riscuri sau alegi drumul mai sigur, fără multe necunoscute? Când joci la siguranță te ajută sa ții sub control pericolele și să minimizezi pierderile, dar pe termen lung afacerea nu va fi foarte profitabilă. Nici o durere, nici un câștig! În timp vei fi obligat să ieși din zona de confort pentru a reuși să îndeplinești obiectivele pe care ți le propui.

3. Nu finalizezi proiectele începute. Dacă deseori te găsești în situația în care jonglezi cu trei sau patru proiecte, muncești intens la toate și realizezi că nu ajungi cu nici unul la final, e clar că ai o problemă de organizare. Cu siguranță ești pe drumul greșit, nici unul dintre proiectele respective nu era ce ar fi trebuit să faci. Nu găsești motivație să avansezi cu proiectele tale și va trebui să începi să faci alegeri diferite și să te concentrezi pe ceea ce contează și te motivează.

4.Vezi doar obstacole în drumul tău. Dacă pare că nu va mai ieși vreodată soarele și pe strada ta, dar nu ai nici un plan sa te muți ar trebui sa îți verifici busola și să recunoști că la un moment dat ai greșit direcția. Nu întotdeauna e o dovadă de caracter să alegi drumul greu și să lupți cu toate obstacolele, uneori trebuie să faci alegeri smart și să schimbi traseul.

Există multe momente bune când realizezi că ești exact acolo unde ar trebui să fii. Toate semnele îți spun că ai făcut alegerile corecte. Este la fel de important în acest moment să recunoști contextul și să mergi mai departe. Să nu îți fie teamă că ar putea fi doar un moment pasager. Cum recunoști că ești în scenariul bun?

1.Te trezești dimineața nerăbdător să începi. Acestea sunt momentele pe care toate lumea speră să le găsească. După doar patru ore de somn, te ridici din pat și în timp ce îți pregătești cafeaua planifici ziua, te gândești la întâlnirile pe care urmează să le ai și te simți revigorat și concentrat. Entuziasmul pe care îl simți e un semnal pe care îl primești doar când ești în locul potrivit.

2.Eșecurile doar te motivează să tragi mai tare. Ai o atitudine pozitivă, știi exact ceea ce vrei și ai un drum clar construit înspre succes. Nimic nu te poate opri să îți îndeplinești visul. Si câtă vreme nu începi să faci compromisuri ar trebui sa îți atingi obiectivul.

3.Oamenii din jurul tău speră ca vei eșua. Putem vorbi despre cel mai bun prieten sau un partener de afaceri dar când oamenii încep să te invidieze știi că ești pe drumul spre succes. Invidia este un sentiment natural și confirmă că faci ceva atât de bun încât toată lumea își dorește să facă același lucru. E destul de dificil să păstrezi “hateri” în preajma ta, dar merită să fie în apropiere pentru a-ți confirma uneori că faci ceva cu adevărat grozav.

4.Majoritatea oamenilor te contrazice. Știi câți oameni au combătut ideile lui Da Vinci sau Tesla? Asta doar să punem doua nume dintr-o listă mult mai lungă. Dacă ceva este diferit și nu a mai fost încercat vreodată nu înseamnă că ar trebui să te oprești sau să schimbi ceva în planul tău. Uneori ăsta este un semnal clar că ai dreptate și ar trebui să îți continui călătoria. Crede în tine, luptă pentru dreptul de a avea dreptate.

Sunt situații când te afli în locul potrivit, la momentul potrivit, mergând în direcția corectă în cariera, afaceri sau viață. Sau poate ești încă în căutarea echilibrului, a reperelor care să te ajute să navighezi mai ușor. În ambele cazuri e nevoie să verifici progresele făcute și să te poziționezi corect pe hartă. Iți ești dator să îți analizezi progresul, să faci o diagnoză corectă a situației, să îți numeri bobocii și să te ocupi de toate lucrurile neterminate. La final, indiferent de câți parteneri, membrii ai familiei sau prieteni ai alături, vei încheia singur călătoria. Și doar tu trebuie să fii fericit cu rezultatele obținute.

Oricând ai îndoieli, fă o pauză, așază-te, trage adânc aer în piept și uită-te cu atenție și mai ales obiectiv în jur. Îți place ceea ce vezi? E un moment în trecut când ai fi ales diferit?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon