Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A descoperit Eminescu teoria relativității înaintea lui Einstein? Ce spune Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu a dezvăluit, vineri seară la Digi24, o parte necunoscută a lui Mihai Eminescu: geniul satiric. Gazetarul a vorbit și despre teoria nedovedită care spune că Mihai Eminescu ar fi descoperit teoria relativității înaintea lui Albert Einstein. „Jignim înalta cultură și inteligența remarcabilă a lui Eminescu”, a spus Cristian Tudor Popescu, comentând pe final și o fotografie în care poetul a fost sărbătorit de un sobor de preoți cu colivă, banane și ananas. 

„Frumosul Adonis e iubit cu pasiune de Doamna X, însă Adonis are un caracter foarte sburdalnic şi-i place să imiteze fluturul zburând din floare în floare. Doamna X, simţind că amantul său o înşală cu una din prietenele ei cele mai intime, prietenă foarte cunoscută în Bucureşti prin pieptul său de cauciuc şi prin toaletele-i zgomotoase, s-a decis să-i surprindă în flagrant delict. În acest scop s-a pus la pândă şi a aflat că culpabilii îşi daseră întâlnire alaltăieri într-un otel depărtat din capitală. La ora indicată, pe când amanţii se pregăteau să-şi dea probe elocvente de amor, doamna X, ca Nemesis, zeitatea răzbunărei, năvăleşte în cameră şi, nici una nici două, apucă de coade pe infidela amică. Vai! coadele erau false şi-i rămân în mâini. Furioasă, vindicativa amantă o apucă de gât spre a o sugruma şi-i zgârie obrazul cu unghiile-i formidabile, cu rizicul de a-i scoate ochii. În acest timp, Adonisul, profitând de învălmăşeală, o şterge repede din cameră, cu capul gol şi cu îmbrăcămintea în dezordine, se suie într-o birjă şi dispare. Cu mare greutate servitorii otelului au putut scoate pe infortunata femeie din ghearele teribilei sale antagoniste. De două zile, această victimă a amorului n-a apărut pe şosea. Gurele rele afirmă că-i va trebui mai bine de o lună pentru ca figura ei să-şi poată lua aspectul obicinuit. O amor, tu ai pierdut Troia!”

„Cui aparține acest text? Seamănă a Caragiale, nu? Dar nu răsare. Textul îi aparține lui Mihai Eminescu. Nu s-a jucat deloc, nu știe lumea. Eminescu e perceput ca Luceafărul, e neguros, e romantic, lințolii, amor fatal, toată această recuzită a romantismului, bineînțeles, excepțional folosită de Eminescu, genial! Dar nimeni nu se gândește că Eminescu avea umor, era un satiric formidabil. Acesta este un text apărut în presă, în Timpul, parcă prin 1879. Dar nu numai acesta, dacă citiți publicistica lui Eminescu, dacă citiți manuscrisele, o să găsiți niște scânteieri de umor formidabil. Despre un ministru spune la un moment dat că este «ministru plenipotențiar al mânării gândacilor la adăpătoare»”, spune Cristian Tudor Popescu.

„Sunt multe fațete ale lui Eminescu care nu sunt cunoscute. El este încremenit în poetul național și oamenii nu știu ce minte brici, rațională avea Eminescu, ce cunoștințe științifice avea. El voia să știe, era foarte la curent cu cultura științifică a timpului său”, a completat gazetarul.

„Am văzut și pe digi24.ro (nota digi24.ro: noi nu am publicat o asemenea știre), am văzut în presă un titlu preluat de colo-colo, îi aparține articolul unui fizician cunoscut, dl. Presură, teoria E = mc2 a fost găsită de către Eminescu sau de către Einstein? Și cică ar fi într-un manuscris al lui Eminescu și de aici a inventat Eminescu teoria relativității! Eminescu a avut o cultură științifică remarcabilă. A utilizat genial ceea ce știa foarte bine, din știință în poezie: Cum planeţii toţi îngheaţă şi s-azvârl rebeli în spaţ'/ Ei, din frânele luminii şi ai soarelui scăpaţi; Asta este viziunea destabilizării sistemului solar, peste miliarde de ani, planetele fiind înghițite de Soare. Deci cunoștea aceste teorii care erau în momentul acela în vogă. Ideea echivalenței masei energie nu i-a venit lui Einstein prima dată. J.J. Thomson imagina o astfel de conversie a masei în cazul creării câmpului electromagnetic. Și până la Einstein au mai fost și alții, unii chiar au scris această formulă cu un 4 pe 3 în față”, a completat gazetarul.

„Să fie foarte limpede, jignim înalta cultură și inteligența remarcabilă a lui Eminescu, punând un astfel de titlu, că a inventat el teoria relativității înaintea lui Einstein. E un kitsch penibil”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a comentat în continuare „un echivalent de kitsch, mult mai puternic”, o fotografie în care un sobor de preoți apare cu un mesaj din flori pe care scria „170 MIHAI EMINESCU”.

Foto doxologia.ro

„Această poză vine de la Arhiepiscopia Moldovei și Bucovinei. E o colivă acolo jos, cu Mihai Eminescu, o sticlă de vin și în dreapta vedem fructele care cresc în mod tradițional în pădurile Bucovinei. În codrii Bucovinei cresc banane și un ananas. Bio! Iar din colivă să vedem cine mănâncă capul lui Eminescu, ăștia care mănâncă papionul o să rămână mai proști. Dar ăia care-i mănâncă capul o să se deștepte, poate se năpustesc în turbare să scrie versuri”, a mai spus gazetarul.

„Eu mă întreb – v-am arătat adineauri ce geniu satiric avea Eminescu – ce ar fi scris el de chestia asta, nu? Minunat! E bine și așa. Și cu coliva aia, și cu bananele. E bine! Bine că scrie acolo Mihai Eminescu și că ne-am amintit de el, pentru că nu știu câtă vreme o să-l mai țină minte lumea”, a concluzionat gazetarul la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iata de asta mie nu-mi place poezia, ci doar textele in proza, Pentru ca textul poeziei poate fi in fel si fel interpretat, pe cand textul de tip stiintific -> nu prea lasa loc de interpretari. Ca asa, uite, ajungem sa consideram, ca Eminescu i-a intrecut pe toti oamenii de stiinta europeni, doar ca descoperirile sale nu a vrut sa le transmita direct omenirii spre a fi cunoscute, ci le-a "codificat", chipurile spre a nu fi citite de oricine. Precum a facut Nostradamus sau, mai aproape de noi, baba Vanga. Dle CTP, aici cam ati dat-o in bara. Vedeti lucruri si faceti presupuneri acolo unde nu este cazul. Eminescu a fost destept si a avut sii alte calitati, dar, totusi, pana la Einstein n-a ajuns. Si nici Dra, dle CTP, eu zic sa mai reluati manualele de fizica, capitolele "Teoria Relativitatii" si "Teoria Relativitatii Speciale".
    • Like 0
  • Eminescu a trait intr-o epoca a pioneratului cunoasterii stiintifice , rationale a cosmosului si nu era strain de aceste teorii. Nu stiu daca a fost autorul explicit al teoriei relativitatii. In orice caz este remarcabila apetenta si capacitatea acestui poet de a intelege sensul si profunzimea acestor teorii. Minte enciclopedica si aplecata spre profunzimile intelegerii existentei a tot ceea ce exista, este posibil ca informatii pe aceasta tema sa fi acumulat si din textele vedice , Upanisade sau Biblie ca si a testamentelor discipolilor lui Isus, ceea ce sigur nu-i puteau fi straine. Este tulburator ca a inteles consecintele si manifestarea acestor legi poate mai bine decat autorii lor la acea vreme. In toate referintele prezentate de fizicianul Presura , (cu precizarea existentei acestor preocupari si pe plan local remarcate si de Funar ) , Eminescu intelege profund consecintele ale relativitatii timpului si spatiului, a vitezei limitate a luminii, a nasterii si sfarsitului unor parti din univers , a fenomenului Big – Bang descris in amanuntime de abia in ultimii 60 -70 de ani. In mod cu totul surprinzator intelege una din consecintele aparitiei spatiului si energiei care conduc la aparitia timpului –„ Şi vremea-ncearcă în zadar Din goluri a se naşte.” fenomen despre care in mod concret , azi , exista cel mult 1000 de oameni pe Terra care pot da o explicatie certa despre aceasta particularitate. Nu a descoperit Eminescu aceste legi , insa rezonanta mentala profunda cu manifestarea fizica a acestora il califica drept unul dintre marii ganditori si enigmatice spirite ale sec XIX.
    • Like 0
    • @ Hritac Mircea
      Hritac Mircea, asa si despre Nostradamus si Baba Vanga putem spune, ca a prezis tot ce se intampla astazi, chipurile depinde cum interpretezi cele spuse de dansii. Haideti sa nu vedem niste lucruri certe acolo, unde nu sunt decat simple presupuneri. Eminescu nu a fost fizician, n-a descoperit nici o lege sau fenomen fizic. Daca a expus 1000 de idei si 10 s-au potrivit cu realitatea din ziua de astazi, asta nu dovedeste o gandire de geniu. Ci doar o simpla coincidenta.
      • Like 1
    • @ Tigr Siberian
      In mod cert nu este o simpla coincidenta. Exprima in cuvinte simple si foarte concis , literar desigur , esenta acestor legi cosmice si fizice. Nu face greseala la nici una , nu face aluzii sau referinte la aceste legi ci , pur si simplu, exprima consecintele acestora. In cazul citat de mine sustin ca sunt azi putini oameni de stiinta , nu de cultura , nu artisti , care inteleg generarea spatiului si timpuilui drept consecinta a aparitiei unui camp de energie care apoi sa genereze materia. Exprimarea lui este clara si greu de egalat altfel dacat prin ipoteze fizice sau matematice. Mai trebuie tinut cont ca la vremea respectiva aceste teorii deabia isi faceau aparitia in lumea stiintifica , nu erau mijloace de mediatizare si deci discutiile sau cercurile de initiati cu care sa schimbi pareri pe aceasta tema nu existau. Eminescu nu a elaborat aceste teorii , nici nu avea aceasta intentie. A fost curios sa participe la cursuri de fizica la Viena , a citit texte religioase foarte vechi, foarte ermetice ca si prezentare , a meditat asupra acestor teorii , culmea ! , le-a inteles si le-a prezentat intr-o forma inteligibila, simpla si accesibila oricui si desigur artistica. Imi place sa repet ca Eminescu a fost un geniu artistic care-si excede epoca sa si unul dintre cei mai enigmatici creatori ai vremii lui si nu numai.
      • Like 0
  • Eu zic sa l iubim si sa ni l asumam exhaustiv pe Eminescu, nu doar pe umoristul “genial” pe care ni l serveste pompos CTP, dar si pe “celalalt” Eminescu mai putin cunoscut natiei, adica pe “Misu” umanul (“curvarul”, “pornograful”, iubitorul de sex si limbaj vulgar etc., banal si comun fiecarui om de rand), a se citi: “Ia te da...”; “Cum ma trece....”; “Pune capul...”; “Vin la neica....” etc.
    • Like 0
  • Într-o clipă-l poartă gândul îndărăt cu mii de veacuri,
    La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă,
    Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă,
    Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns...
    Când pătruns de sine însuşi odihnea cel nepătruns.
    Fu prăpastie? genune? Fu noian întins de apă?
    N-a fost lume pricepută şi nici minte s-o priceapă,
    Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,
    Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
    Umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface,
    Şi în sine împăcată stăpânea eterna pace!...
    Dar deodat-un punct se mişcă... cel întâi şi singur. Iată-l
    Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!...
    Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,
    E stăpânul fără margini peste marginile lumii..

    Semana cu Bing Bangul nu ?!
    In ce an ?!
    Inaintea lui Einstein !
    Poate nu la fel de elaborat , dar teribil corect stiintific .
    • Like 0
  • Daca era cu 4/3 in fata, poate era vorba de volumul sferei si nu de formula lui Einstein. :-)
    • Like 1
  • Teoriile chibritului despre teoriile adevarate.
    • Like 1
  • Poate că prezența bananelor și a ananasului la un parastas pentru Eminescu a fost o eroare, dar de aici și până a lua în derâdere parastasul său este cale lungă. De altfel CTP a susținut cu îndărătnicie că Eminescu era ateu, ceea ce nu este deloc adevărat!
    Pe de altă parte îi dau totuși dreptate pentru ceea ce spune referitor la teoria relativității. Da, indiscutabil, în noianul de defecte de caracter al nației române există și convingerea că noi, românii, suntem ”alfa și omega” ale omenirii, poporu' ”ăl ma tare din parcare”, tot ceea ce este geniu în istoria omenirii, indiferent de domeniu, trebuie să fie neapărat român: Putin este... Putină - deci e român, Tesla este... Teslea - deci a fost român, Iisus Hristos a fost, desigur, român, dar ni lau furat evreii etc., etc. Toată această convingere aiuritoare a celor mai mulți dintre români își are rădăcina în invidia teribilă de care suferim noi, ca nație, în distrugătorul nostru complex de inferioritate (cum să nu fii complexat ca român, de exemplu, când ungurii, pe care noi îi luăm în derâdere spunând că ”au venit în Europa cu carnea de cal sub șa”, au nu mai puțin de 13 premianți Nobel în toate domeniile, mai puțin ”pentru pace”, și o universitate de la 1367, fiind - culmea... neobrăzării! - și primul stat monarhic din Europa?!), pe care ne străduim din răsputeri să-l ascundem ca gunoiul sub preș, dar, iată că nu mai prea avem preș!
    Complexul de inferioritate al celor mai mulţi dintre conaţionalii noştri se relevă cel mai pregnant prin protocronismul lor exacerbat, grevat masiv de ignoranţă şi infantilism, prin care ei caută să se convingă şi să convingă pe şi pe alţii (cei pe care nu reuşesc să-i convingă sunt, desigur, trădători de neam şi ţară), că strămoşii noştri s-au aflat la originea civilizaţiei planetare, dar, în acelaşi timp, şi că, la nivel mondial, există o conspiraţie care încearcă să ascundă acest lucru, ce mai - că restul omenirii nu există decât pentru a ne oculta nouă întâietea în orice domeniu. Această beţie colectivă cu amăgiri oculte a devenit în mod clar un caz de patologie psihiatrică! Şi ne mai mirăm că suntem trataţi în consecinţă... Mai grav este însă faptul că tocmai această patologie psihiatrică naţională s-ar putea să ducă la dispariţia noastră ca naţiune. Ca un corolar - prostia fudulă este iarăși o caracteristică națională la noi.

    • Like 1
  • Tinind cont ca CTP este (POATE) cel mai bun electronist dintre jurnalisti si cel mai bun jurnalist (POATE) dintre electronisti nici nu ma mir ca il crede pe Einstein "mare geniu".
    Gloata nu intelege ce se intimpla in jurul ei, este bombardata continuu cu minciuni pentru a fi tinuta sub control.

    De pe timpul romanilor se stie ca prostimea vrea piine si circ.
    Acum le are pe amvele din belsug.

    https://www.facebook.com/Einstein.Mistake
    • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      Si mai exact ce ar vrea sa demonstreze acea pagina de facebook?
      • Like 2
    • @ Ovidiu Bidian
      mike mike check icon
      Sunteti frustrat ca n-ati descoperit dumneavoastra Teoria Relativității?
      • Like 1
    • @ Ovidiu Bidian
      Crabu check icon
      Cum le înțelegi dumneata pe toate, tocmai de la anul 1 si până azi, ca un diletant orgolios!

      PS: Atenție! Toată gloata, prostimea se informează de pe FB!
      • Like 2
    • @ Ovidiu Bidian
      Parerist check icon
      Gresit.
      Teoria relativitatii a descoperit-o Burebista, in acceleratorul de particule de sub muntii Bucegi. Iar Decebal a dus-o mai departe si a pus la punct tehnica de ecranare subspatiala cu care a ascuns acceleratorul, asa de bine ca treci prin el si nici nu-ti dai seama.
      Ceausescu cu laserul lui era mic copil...
      • Like 1
    • @ Parerist
      Asa e, da’ de cand nu mai sta Ceausescu cu laseru’ pe granita sa ne pazeasca de cruzii dusmani dau americanii, evreii si ungurii tarcoale cu elicopteru’ negru sa ne fure magia Bucegilor si flacara violeta. Ca uite cite premii Nobel au luat ungurii pe stiinta noastra.
      Deja italienii ne-au furat reteta nationala de fiert malaiul si o cheama “polenta”, ai dracu exploatatori....
      Acu se dau si la teoria relativitatii care e lasata la noi din generatie in generatie alaturi de pupatul moastelor si batutul nevestei cu dragoste si dor.
      • Like 1
  • Fiecare intelege ce stia deja.... :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=9hdY4rB5DBk
    • Like 1
  • Domnul Popescu e, de o buna perioada, pe o panta descendenta. In filmuletul cu pricina, domnul Presura demonstreaza ca Eminescu doar a tradus un articol care reprezenta un premergator al formulei mai sus amintita.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult