Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Această imagine îți arată realitatea unui „concediu de vis” în România

litoral romanesc - foto Cristian Paun

Foto Facebook/Cristian Paun

Când le spui românilor că să mergi la mare în România, mai ales cu copiii, e o mare păcăleală, lumea îți sare în cap. De la snobism până la lipsă totală de dragoste de țară și popor, ocările curg gârlă.

O plimbare extrasezon scorojește poleiala cu iz de chici și scoate la iveală dimensiunea mizeriei vândută pompos drept concediu de vis.

Sezonul la marea românească ține cam între 15 iulie și 15 august. După sau înainte, e loterie. Din acest motiv totul e mai scump cu 20-30% ca în țările care chiar au mare de vândut vara. În plus, mizeria este de nedescris. Haosul la fel. Profitul se face atât de greu încât nici nu rentează să mai muți șandramalele autorizate de pe plajă. Rămân acolo peste iarnă. Niște gunoaie. Sursă de resturi care se împrăștie pe plajă de la furtuni și umezeală. Panouri de lemn ieftine. Totul atât de temporar și atât de permanent. Cu construcțiile alea pe plajă nu se poate face curățenie. Nici privații nu fac pentru că, probabil, contractul este foarte vag în privința asta. Nisipul nu va arăta niciodată ca în Camargue sau Narbonne.

Foto Facebook/Cristian Paun

Un dublu standard pe care și noi îl alimentăm din plin consumând acest gen de “turism” an de an deși avem alternative. Chiar avem...

Nici nu mă mai obosesc să vă pun poze cu Narbonne sau Plage Napoleon de la Port Saint Louis (Camargue). Luați voi de pe Goagăl. Pentru dublu standard.

Dezolant!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt capabili "patrioții", " românii iubitori de țară și neam ", cei ce nu mai pot de iubirea de țară să răspundă la o întrebare? De ce nu suntem capabili, în deplină libertate, fără un vataf să avem: drumuri, turism, sănătate, educație, cinste, ordine, carivilizatie, să apreciem ce merită cu adevărat apreciat? De 30 de ani trăim în minciună și furt. Cârmuitorii fură cu miliardele, batjocoresc tot și pe toți care nu sunt ca ei, plebea, in mare parte, fură fiecare cât și ce poate, dar fură, să nu pară mai proști. Ei???!!! Aud!
    • Like 0
  • Fara a combate ideea generala, care e 100% corecta, articolul pleaca de la o premiza false. Ocarile curg garla doar daca vorbesti cu un grup de masochisti. Astfel, orice roman cu minima ratiune si 10 cuvinte straine in vocabular alegerea alte tari pt concedii la mare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult