Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Această imagine îți arată realitatea unui „concediu de vis” în România

litoral romanesc - foto Cristian Paun

Foto Facebook/Cristian Paun

Când le spui românilor că să mergi la mare în România, mai ales cu copiii, e o mare păcăleală, lumea îți sare în cap. De la snobism până la lipsă totală de dragoste de țară și popor, ocările curg gârlă.

O plimbare extrasezon scorojește poleiala cu iz de chici și scoate la iveală dimensiunea mizeriei vândută pompos drept concediu de vis.

Sezonul la marea românească ține cam între 15 iulie și 15 august. După sau înainte, e loterie. Din acest motiv totul e mai scump cu 20-30% ca în țările care chiar au mare de vândut vara. În plus, mizeria este de nedescris. Haosul la fel. Profitul se face atât de greu încât nici nu rentează să mai muți șandramalele autorizate de pe plajă. Rămân acolo peste iarnă. Niște gunoaie. Sursă de resturi care se împrăștie pe plajă de la furtuni și umezeală. Panouri de lemn ieftine. Totul atât de temporar și atât de permanent. Cu construcțiile alea pe plajă nu se poate face curățenie. Nici privații nu fac pentru că, probabil, contractul este foarte vag în privința asta. Nisipul nu va arăta niciodată ca în Camargue sau Narbonne.

Foto Facebook/Cristian Paun

Un dublu standard pe care și noi îl alimentăm din plin consumând acest gen de “turism” an de an deși avem alternative. Chiar avem...

Nici nu mă mai obosesc să vă pun poze cu Narbonne sau Plage Napoleon de la Port Saint Louis (Camargue). Luați voi de pe Goagăl. Pentru dublu standard.

Dezolant!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt capabili "patrioții", " românii iubitori de țară și neam ", cei ce nu mai pot de iubirea de țară să răspundă la o întrebare? De ce nu suntem capabili, în deplină libertate, fără un vataf să avem: drumuri, turism, sănătate, educație, cinste, ordine, carivilizatie, să apreciem ce merită cu adevărat apreciat? De 30 de ani trăim în minciună și furt. Cârmuitorii fură cu miliardele, batjocoresc tot și pe toți care nu sunt ca ei, plebea, in mare parte, fură fiecare cât și ce poate, dar fură, să nu pară mai proști. Ei???!!! Aud!
    • Like 0
  • Fara a combate ideea generala, care e 100% corecta, articolul pleaca de la o premiza false. Ocarile curg garla doar daca vorbesti cu un grup de masochisti. Astfel, orice roman cu minima ratiune si 10 cuvinte straine in vocabular alegerea alte tari pt concedii la mare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult