Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Această imagine îți arată realitatea unui „concediu de vis” în România

litoral romanesc - foto Cristian Paun

Foto Facebook/Cristian Paun

Când le spui românilor că să mergi la mare în România, mai ales cu copiii, e o mare păcăleală, lumea îți sare în cap. De la snobism până la lipsă totală de dragoste de țară și popor, ocările curg gârlă.

O plimbare extrasezon scorojește poleiala cu iz de chici și scoate la iveală dimensiunea mizeriei vândută pompos drept concediu de vis.

Sezonul la marea românească ține cam între 15 iulie și 15 august. După sau înainte, e loterie. Din acest motiv totul e mai scump cu 20-30% ca în țările care chiar au mare de vândut vara. În plus, mizeria este de nedescris. Haosul la fel. Profitul se face atât de greu încât nici nu rentează să mai muți șandramalele autorizate de pe plajă. Rămân acolo peste iarnă. Niște gunoaie. Sursă de resturi care se împrăștie pe plajă de la furtuni și umezeală. Panouri de lemn ieftine. Totul atât de temporar și atât de permanent. Cu construcțiile alea pe plajă nu se poate face curățenie. Nici privații nu fac pentru că, probabil, contractul este foarte vag în privința asta. Nisipul nu va arăta niciodată ca în Camargue sau Narbonne.

Foto Facebook/Cristian Paun

Un dublu standard pe care și noi îl alimentăm din plin consumând acest gen de “turism” an de an deși avem alternative. Chiar avem...

Nici nu mă mai obosesc să vă pun poze cu Narbonne sau Plage Napoleon de la Port Saint Louis (Camargue). Luați voi de pe Goagăl. Pentru dublu standard.

Dezolant!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt capabili "patrioții", " românii iubitori de țară și neam ", cei ce nu mai pot de iubirea de țară să răspundă la o întrebare? De ce nu suntem capabili, în deplină libertate, fără un vataf să avem: drumuri, turism, sănătate, educație, cinste, ordine, carivilizatie, să apreciem ce merită cu adevărat apreciat? De 30 de ani trăim în minciună și furt. Cârmuitorii fură cu miliardele, batjocoresc tot și pe toți care nu sunt ca ei, plebea, in mare parte, fură fiecare cât și ce poate, dar fură, să nu pară mai proști. Ei???!!! Aud!
    • Like 0
  • Fara a combate ideea generala, care e 100% corecta, articolul pleaca de la o premiza false. Ocarile curg garla doar daca vorbesti cu un grup de masochisti. Astfel, orice roman cu minima ratiune si 10 cuvinte straine in vocabular alegerea alte tari pt concedii la mare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult