Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Această imagine îți arată realitatea unui „concediu de vis” în România

litoral romanesc - foto Cristian Paun

Foto Facebook/Cristian Paun

Când le spui românilor că să mergi la mare în România, mai ales cu copiii, e o mare păcăleală, lumea îți sare în cap. De la snobism până la lipsă totală de dragoste de țară și popor, ocările curg gârlă.

O plimbare extrasezon scorojește poleiala cu iz de chici și scoate la iveală dimensiunea mizeriei vândută pompos drept concediu de vis.

Sezonul la marea românească ține cam între 15 iulie și 15 august. După sau înainte, e loterie. Din acest motiv totul e mai scump cu 20-30% ca în țările care chiar au mare de vândut vara. În plus, mizeria este de nedescris. Haosul la fel. Profitul se face atât de greu încât nici nu rentează să mai muți șandramalele autorizate de pe plajă. Rămân acolo peste iarnă. Niște gunoaie. Sursă de resturi care se împrăștie pe plajă de la furtuni și umezeală. Panouri de lemn ieftine. Totul atât de temporar și atât de permanent. Cu construcțiile alea pe plajă nu se poate face curățenie. Nici privații nu fac pentru că, probabil, contractul este foarte vag în privința asta. Nisipul nu va arăta niciodată ca în Camargue sau Narbonne.

Foto Facebook/Cristian Paun

Un dublu standard pe care și noi îl alimentăm din plin consumând acest gen de “turism” an de an deși avem alternative. Chiar avem...

Nici nu mă mai obosesc să vă pun poze cu Narbonne sau Plage Napoleon de la Port Saint Louis (Camargue). Luați voi de pe Goagăl. Pentru dublu standard.

Dezolant!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt capabili "patrioții", " românii iubitori de țară și neam ", cei ce nu mai pot de iubirea de țară să răspundă la o întrebare? De ce nu suntem capabili, în deplină libertate, fără un vataf să avem: drumuri, turism, sănătate, educație, cinste, ordine, carivilizatie, să apreciem ce merită cu adevărat apreciat? De 30 de ani trăim în minciună și furt. Cârmuitorii fură cu miliardele, batjocoresc tot și pe toți care nu sunt ca ei, plebea, in mare parte, fură fiecare cât și ce poate, dar fură, să nu pară mai proști. Ei???!!! Aud!
    • Like 0
  • Fara a combate ideea generala, care e 100% corecta, articolul pleaca de la o premiza false. Ocarile curg garla doar daca vorbesti cu un grup de masochisti. Astfel, orice roman cu minima ratiune si 10 cuvinte straine in vocabular alegerea alte tari pt concedii la mare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult