Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Această ministru a Educației

Dl Valentin Popa a absolvit o facultate denumită Ingineria Electrică și Știința Calculatoarelor la Universitatea cu gloriosul nume "Ștefan cel Mare", unde e rector. Prin urmare, este, am putea zice, inginer IT-ist. Am cunoscut IT-iști oarecum autiști, care nu că vorbeau prost românește, aproape că nu vorbeau deloc, și erau foarte buni în meserie. Dar nu erau profesori.

Întrebări:

1. Dl Popa e prof. univ. dr. Este admisibil ca un profesor, de orice, din această țară să vorbească punând femininul în loc de masculin, "Această ținut binecuvântat de Dumnezeu", "Consiliul Local a aprobat această transfer", cum greșesc, de obicei, cetățenii de naționalitate maghiară insuficient familiarizați cu limba română?

2. Cum zice CP Tăriceanu, dl Popa nu e profesor de limba română. Așa zicea și dna Andronescu despre L.Pop Genunche. Dar dacă ministrul Educației vorbește românește ca un zarzavagiu relaxat, cam ce "reperCURsiuni" poate avea asta asupra elevilor ținuți să învețe limba și literatura română în școlile patronate de dl ministru?

3. Am văzut o petiție a rectorilor, de susținere a colegului Popa. De ce n-am văzut o petiție a profesorilor de limba română, de respingere a dlui Popa?

4. Faptul că 45 de rectori îl vor ministru pe dl VP Pamblică este o măsură a degradării învățământului românesc?  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult