Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Această ministru a Educației

Dl Valentin Popa a absolvit o facultate denumită Ingineria Electrică și Știința Calculatoarelor la Universitatea cu gloriosul nume "Ștefan cel Mare", unde e rector. Prin urmare, este, am putea zice, inginer IT-ist. Am cunoscut IT-iști oarecum autiști, care nu că vorbeau prost românește, aproape că nu vorbeau deloc, și erau foarte buni în meserie. Dar nu erau profesori.

Întrebări:

1. Dl Popa e prof. univ. dr. Este admisibil ca un profesor, de orice, din această țară să vorbească punând femininul în loc de masculin, "Această ținut binecuvântat de Dumnezeu", "Consiliul Local a aprobat această transfer", cum greșesc, de obicei, cetățenii de naționalitate maghiară insuficient familiarizați cu limba română?

2. Cum zice CP Tăriceanu, dl Popa nu e profesor de limba română. Așa zicea și dna Andronescu despre L.Pop Genunche. Dar dacă ministrul Educației vorbește românește ca un zarzavagiu relaxat, cam ce "reperCURsiuni" poate avea asta asupra elevilor ținuți să învețe limba și literatura română în școlile patronate de dl ministru?

3. Am văzut o petiție a rectorilor, de susținere a colegului Popa. De ce n-am văzut o petiție a profesorilor de limba română, de respingere a dlui Popa?

4. Faptul că 45 de rectori îl vor ministru pe dl VP Pamblică este o măsură a degradării învățământului românesc?  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult