Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Aceeași mare, altă ofertă. Vara 2023 în Bulgaria

Litoralul bulgaresc

Foto - maestruldecalatorii.ro

Vara 2023 în Bulgaria este luată în calcul de mulți români. Litoralul bulgăresc a devenit o destinație tradițională a turiștilor din țara noastră la câțiva ani după ce bulgarii au permis investitorilor străini, care știau ce se caută și ce se vrea, să se ocupe de hotelurile, stațiunile și turismul lor. A fost cartea câștigătoare.

De ce merg românii în Bulgaria, la Marea Neagră?

Pentru că litoralul bulgăresc are o ofertă completă, are hoteluri de toate categoriile, serviciile sunt bune, plajele sunt cu nisip fin, intrarea în apă este, în cele mai multe stațiuni, lină etc. După spusele celor mai mulți dintre turiștii care aleg frecvent Bulgaria, sistemul all inclusive este unul dintre punctele ce fac diferența dintre această destinație și litoralul românesc.

Bulgaria este, clar, pentru românii care preferă calea rutieră, cu autoturism propriu sau autocar. Cei din sudul și sud-estul României ajung în câteva ore. Un mare avantaj pentru cei care vor în vacanță și tocmai au ales Bulgaria.

Aceeași mare, altă ofertă

Pornind din nord, de la granița cu noi, litoralul bulgăresc are o lungime de peste 130 km de plaje (din cei 354 km de coastă maritimă), adică aproape dublu față de noi.

Salba de stațiuni bulgare de la țărmul Mării Negre satisface toate cererile și dorințele turiștilor din întreaga lume. Trebuie menționat că la Varna și Burgas vin zboruri charter din țările nordice, Germania, Marea Britanie și chiar din Israel. În 2018, aeroportul din Burgas s-a mândrit cu un vârf de 242 de aterizări de curse de pasageri într-o zi.

Acum, stațiuni considerate de mine mai „liniștite” ar fi Balchik, Kavarna, Sfinții Constantin și Elena, Byala, Elenite, Ahtopol. Stațiuni mai animate și potrivite pentru tineri sunt Nisipurie de Aur, Duni, Sunny Beach.

Cluburi și cazinouri sunt mai peste tot dar cele mai mute cluburi sunt în Nisipurile de Aur și cele mai multe cazinouri în Sunny Beach.

Bulgaria nu înseamnă doar plajă

Sunt și turiști care vor și altceva decât plajă sau măcar să le combine. Sau doar pentru un plan ”B”, în zilele cu vreme nefavorabilă pentru plajă. La cca 15-20 de kilometri de Varna, spre Ruse, este Pădurea de Piatră, singurul deșert natural din Europa de Est iar ”copacii” de piatră vă vor stârni cu siguranță imaginația.

Castelul Reginei Maria și grădinile sale, astăzi grădină botanică, trebuie vizitate. Alt obiectiv interesant este Palatul Regal Euxinograd.

O seară petrecută în Nesebar sau Sozopol, orașe rivale încă din antichitate și aflate acum în Patrimoniul Universal al Culturii, UNESCO va fi de neuitat.

Alte atracții din țara vecină

Partea de nord a Bulgariei, adică cea mai apropiată de România are câteva locuri unice, de o frumusețe rară.

  • Orașul Veliko Tarnovo, Cetatea Tsaravets și Mini Bulgaria Park. În apropiere sunt: Cascada Hotnitsa și Peștera Devetashka (unde s-au filmat scene din filmul american The Expendable 2. În acest film au jucat Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris și multe alte vedete de prim rang).
  • Orașul Lovech cu singurul pod acoperit din Balcani și având în apropiere Peștera Prohodna (Ochii lui Dumnezeu) și superba cascadă Krushuna.
  • Orașul Plovdiv este, nu doar în opinia mea, cel mai frumos oraș al Bulgariei și unul dintre cele mai frumoase din Europa, cu toate mutilările din vremea comunistă. Plovdiv este cel mai vechi oraș locuit continuu din Europa și are vestigii încă din vremea lui Filip al II-lea.
  • Orașul Vidin și Fortăreața Belogradchik aflată în apropiere și, nu în ultimul rând, cel mai nou pod dintre noi și Bulgaria.

Articol publicat pe blogul autorului, maestruldecalatorii.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oi fi eu prea bătrân sau mizantrop, dar pentru mine litoralul înseamnă prima și prima dată intimitate și liniște. Deplină. Adică nu vreau să văd oameni străini în raza mea de comfort (adică cel puțin 50 de metri, dar mai bine o sută), Muzica este exclusă, Chiar dacă prețul plătit ar fi o plajă mai sălbatică, fără nisip îngrijit, șezlonguri și alte ciudățenii. Coșmarul meu este Mamaia, Dar nu m-aș duce nici la Nisipurie de Aur sau la Sunny beach chiar dacă aș fi plătit pentru asta. All inclusive? Glumă proastă. Dacă cineva preferă înghesuiala și la mare, de ce nu rămâne în oraș și vizitează un ștrand aglomerat în weekend? Costă mult mai puțin și impactul asupra mediului e deasemenea mult mai scăzut…
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult