Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acest om ne-a schimbat viața si ne-a transformat pe toți în „vedete”

Mark Zuckerberg - Foto CNP / ddp USA / Profimedia

Foto CNP / ddp USA / Profimedia

Mark Zuckerberg este geniul care a înțeles cel mai bine cum funcționează creierul nostru. 

Sigmund Freud este considerat cel care a revoluționat psihologia. Mark Zuckerberg a schimbat radical comportamentul uman. Ne trezim și adormim cu ochii pe platforma dezvoltată de Mark.

Facebook are 2,6 miliarde de utilizatori, mai mult decât orice țară. 35% din oamenii care trăiesc pe Pământ au cont pe Facebook. 

La 19 ani a lansat „thefacebook” o rețea socială dedicată studenților de la Harvard. Deși nu a fost prima rețea din campusul Harvard, succesul a fost fantastic. În trei săptămâni de la lansare, se înscriseseră 10.000 de studenți de la Harvard. Numele de Facebook provine de la titlul revistei editate de universitatea Harvard, în care se prezentau pozele studenților din campus.

Spre deosebire de revista printată de universitate, pe „Facebook” utilizatorii puteau să-și editeze pozele, devenind mult mai atractivi decât în realitate. De asemenea puteau să-și treacă statusul personal: singur, în căutare de o relație. Dintr-odată era mult mai ușor să cunoști o fată din campus. De asemenea, tocilarii din campus au putut să-și creeze avataruri și să devină Supermani virtuali.

Rețeaua s-a răspândit rapid și în alte centre universitare: Stanford, Yale.

„Facebook” a atras rapid atenția oamenilor cu bani. Cu foarte mulți bani.

Spre deosebire de celelalte rețele sociale, utilizatorii Facebook deveneau dependenți și stăteau pe site ore în șir.

În România sunt 10 milioane de utilizatori de „Facebook” care stau în medie 5 ore/ zi pe Facebook, Facebook Messenger sau Instagram. Asemenea audiență nu a realizat nici măcar TVR când difuza serialul Dallas.

Mark Zuckerberg împreună cu Sean Parker (printre primii investitori) au avut ideea care ne-a schimbat radical viața. Au introdus în „facebook” butonul like. Au studiat reacția oamenilor când primesc „un like” și au observat cum creierul produce cantităti mari de dopamină, serotonină și endorfine. Aceste substanțe chimice sunt denumite și hormonii fericirii.

Oamenii au devenit dependenți de „like-urile” primite. Toți am devenit dependenți de aprecierea celorlalți.

Până la „facebook” oamenii erau apreciați doar dacă făceau ceva deosebit: învățau bine la școală, erau buni sportivi, erau buni experți. „Facebook” a eliminat această barieră. Oamenii nu mai trebuie să învețe bine, să fie sportivi buni sau profesioniști excelenți, pentru a fi apreciați de ceilalți. 

Acum este de ajuns să pui o poză pe Facebook/ Instagram pentru a primi ce avem nevoie toți. Aprecierea celorlalți.

Dacă vrei să știi povestea lui Mark Zuckerberg poți să citești cartea „The four” de Scott Galloway

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  "In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes", spunea Andy Warhol în 1968.
  Doi sociologi suedezi - Jonas Ridderstråle şi Kjell Nordström - observau fenomenul triburilor: fanii unei vedete pop sau a unei echipe de fotbal pot depăşi populaţia unei ţări.
  Schimbările au început de mult, internetul doar le-a accelerat.
  • Like 1
 • Ia facut si pe prosti persoane importante....lucru gravisim mai ales in societati unde smecheria nu se diferentiaza de inteligenta.
  • Like 1
 • E exagerat să spui că facebook e revoluționar și Zuckerberg un geniu. Înainte de facebook a existat MySpace, care făcea cam același lucru, înainte de MySpace existau forumuri și IRC, înainte de astea AOL, newsgroups, BBS etc. Si acum avem alternative că Twitter ori YouTube. Era și Instagram, pe care facebook l-am cumpărat de teamă că ar putea pierde utilizatori.
  Facebook n-am ajuns atât de răspândit pentru că e bun ci în primul rând datorită unei conjuncturi de factori externi, cum ar fi accesul facil la internet prin intermediul telefoanelor mobile.
  • Like 2
  • @ Nicu Buculei
   ion check icon
   si, sa nu uitam ca e o idee "imprumutata" la origine....
   • Like 0
 • Fact : la acest articol de pe Republica privind facebook, scriem comentarii si, daca suntem de acord cu ceea ce comenteaza altii la acest articol, le dam like. Comment, reply, like....v-ati prins ?
  • Like 0
 • Prefer o femeie adevarata decat o papusa gonflabila. Este o incursiune perfecta spre cretinizare! O mare MINCIUNA. Cineva spunea pe aici ca daca esti incult si prost acum cu aceasta platforma poti deveni si cretin sadea. Adevarat spune. Vai de ea ...saraca omenire.
  • Like 3
 • se spune : "vorbeste pt tine", nu pt toata omenirea
  • Like 1
 • Facebook este cea mai mare tampenie inventata vreodata, si da, aschimbat oamenii, dar in rau. Se traieste in virtual, exista bucurii absolut stupide atunci cand cineva scrie ceva si capata multe "like-uri", se prolifereaza teorii prostesti si s-a dat unda verde diverselor tipuri de troli, inclusiv cei platiti de guverne ca al Rusiei. Ni se cere prietenia pe Facebook (pe bune? serios? pai prietenia e un lucru extrem de serios, de multe ori mai cuprinzator si mai valoros ca dragostea, pai pe Facebook te imprietenesti tu cu cineva? bravo! ai mult creier, felicitari!). Ca sa spun ca in goana lor dupa profit, exprimat in numarul tot mai mare de utilizatori, orice cauti ti se serveste inmiit - cauti teorii ale conspiratiei, ia d-aci, de la taica Facebook, cauti pseudostiinta, deep-fake - ia d-aci cat cuprinde, ce vrei, aia ti se serveste, si din prost si needucat ajungi chiar idiot sadea si fudul (ca, vorba romaneasca, prostul nu e prost destul daca nu e si fudul). Nu mai exista nici un fel de posibilitate sa fi adus pe calea cea buna, sa asculti o critica constructiva, sa auzi cu adevarat mesajul cuiva care te sfatuieste sa accesezi niste informatii cu adevarat reale..... tu o tii gaia-matu' pe a ta. Asta e Facebook, genereaza obtuzitate, orgoliu si insingurare.
  • Like 4
 • Delia MC Delia MC check icon
  Un surogat pentru nevoia de apreciere.
  Poate era mai bine de pedalat un pic pe conștientizarea acestui fenomen. Atunci am putea să renunțăm la aprecierea virtuală ( și da, ne dau like-uri colegii, subalternii, rudele, ca să ne facă o bucurie ori să ne perie) și să facem acele lucruri care chiar contează. Dacă pun o poză și primesc like-uri nu înseamnă că sunt și frumoasă de pic, fiindcă des sunt like-uri de complezență. Ne mințim singuri.
  Singura chestie bună și nu prea, este că anumite grupuri care chiar contează profesional ori ca interese, se constituie pe facebook. Degeaba nu-mi place, n-am ce face dacă vreau să primesc informații utile ( am disprețuit facebook și am ratat lucruri importante). Dar există leac: scurtătură pe ecranul de pornire pentru a scurtcircuita bla-bla și fluviul de platitudini.
  • Like 4
 • In discutiile cu prietenii am spus, nu o data, ca daca, prin absurd, mi-ar fi venit mie ideea lui Zuckerberg, de a pune la dispozitia unor potentiali utilizatori o platforma pe care sa-si exhibe poze/mancare/animale/excursii/evenimente/stil de viata, etc., etc., etc., as fi respins-o imediat ca o "mare prostie". Pentru ca, asta as fi crezut, cine naiba si-ar dori sa faca asta? Sunt chestii intime pe care nimeni nu ar vrea sa le impartaseasca cu persoane dinafara cercului foarte restrans al familiei/prietenilor apropiati.
  Chiar si acum mie mi-e greu sa inteleg succesul FB. Dar, cum spuneti, Zuckerberg pricepe cum functioneaza mintea umana. Mare lucru! Eu nu. Sau, chiar daca am citit despre asta, parca nu-mi vine sa cred.
  • Like 5
  • @ Adrian Gabriel
   Asta este diferenta dintre tine si Zuckerberg. Ce tie tii se pare o mare prostie lui i s-a parut o ideie geniala. El e multimilionar ( în euro) iar tu esti ce esti.
   • Like 0
  • @ Cornel Cancel
   Iar intre mine si tine diferenta ar fi ca eu stiu cum se scrie "ideie" sau "tii se pare", iar tu nu! Dar Zuckerberg ti-a dat si tie sansa sa scrii lucruri, desi nu prea stii s-o faci si nici nu poti intelege un mesaj cand il citesti. Asta e cu adevarat minunat!
   • Like 6
  • @ Cornel Cancel
   Mihai check icon
   Cornelus,
   Pe FB tot agramatisme ca acestea pe care le produci pe aici postezi ?! Bun si FB la ceva, va da iluzia ca puteti dialoga...
   • Like 1
  • @ Cornel Cancel
   O ”mică diferență” : este multimiliardar în dolari !
   • Like 1
 • "În România sunt 10 milioane de utilizatori de „Facebook” care stau în medie 5 ore/ zi pe Facebook, Facebook Messenger sau Instagram."

  De unde aveti aceasta informatie? Un link credibil, ceva, orice? Multumesc :)))
  • Like 3
  • @ Valentin Dragut
   Scrieti urmatoarele cuvinte la cautarea pe Google: Numarul de utilizatori de Facebook in Romania. O sa aveti raspunsul.
   • Like 1
  • @ Daniel Mirel G.
   Da, numai ca nedumerirea dumnealui vine din alta parte: de la cele 5 ore/zi in MEDIE (!). Si, ma scuzati, era destul de evident ca asta e problema, nu numarul de conturi FB in RO.
   • Like 3
  • @ Daniel Mirel G.
   Exact cum spune Adrian, 50 de milionane DE ORE petrecute zilnic de romanii "cu cont" pe Facebook????

   Si 56 de milioane DE ORE petrecute de romani zilnic la serviciu (am inclus si angajatii de la stat, deci marja de eroare e uriasa) :)))) Shitt, aproape toata Romania lucreaza pentru Facebook......

   Se pregateste: LinkedIn......
   • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult
sound-bars icon