Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Actuala guvernare non-liberală ajută PSD-ul să câștige iar detașat alegerile. Noapte bună, România

Ludovic Orban - Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP / Profimedia)

Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP / Profimedia

Scriu acest articol din perspectiva unui om care a inhalat gaze în 10 august 2018 cu speranța că se va schimba ceva în România.

Actuala guvernare joacă ruleta rusească cu România, sperând că glonțul va veni pe țeavă după alegerile din toamnă. Aveți un calcul aritmetic simplu, dar greșit.

5,16 milioane de pensionari + 1,4 milioane de bugetari sunt mai mulți decăt 5,6 milioane angajați în sectorul privat.

Dragi guvernanți, poate nu știți ce se întâmplă acum în Romănia. Peste 1 milion de oameni au intrat în ultimile 2 luni în diverse forme de șomaj. Zeci de mii de companii românești sunt în genunchi și nu știu dacă mai supraviețuiesc până la alegeri. 

Citește și:

Pe voi vă interesează doar să ajungeți la alegeri. După poate să vină tsunami. 

Eu nu sunt analist / consultant/ expert politic. Dar voi nu înțelegeți un lucru simplu. Jocul vostru politic ( nu reduceți salariile bugetarilor, pentru că nu vreți să pierdeți voturile celor care lucrează în sectorul bugetar, amânați decizia asupra creșterii pensiilor pentru a nu pierde voturile pensionarilor, nu eliminați pensiile speciale) duce la pierderea sustinătorilor liberali.

Cei 5 milioane din sectorul privat erau cei care făceau lobby pentru voi. Acum nu mai fac. Pentru acești 5 milioane de susținători aveați obligația să guvernați într-un mod liberal. Așa cum am sperat toți în 10 august.

Trebuia să fiți cinstiți. Trebuia să spuneți „Români, trecem printr-o criză economică severă. Pentru a trece cu bine peste ea, trebuie să scădem cheltuielile bugetare cu 30% si să amânăm 2 ani creșterea pensiilor.”

Ați fi rămas cu cei 5 milioane de votanți, iar bugetarii si pensionarii ar fi înțeles. Ați fi câștigat alegerile din toamnă. Acum nu le veti mai câștiga.

Românii nu sunt proști. Tactica jucată de voi va pierde foarte mult din voturile liberalilor.

Bonus, nici pensionarii nu vă vor vota, pentru că ați avut neinspirația să îi păcăliți ( de la început ați spus ca veți analiza, deși știați că nu sunt bani), iar PSD-ul oricum promite creștere de 40%.

Ca urmare a deciziilor voastre, România se împrumută cu o dobândă de 24 de ori mai mare decât bulgarii

Noi, românii, ar trebui să-i întrebăm pe politicienii bulgari ce fac ei de se împrumută în leva la o dobandă de 0,2% pe an, iar România se împrumută în lei cu 4,83% pe an. ( vezi aici situatia reală )

Realizați că orice zi de amânare a scăderii salariilor bugetarilor și de amânare a eliminării pensiilor speciale ne costă pe noi, românii, de 24 de ori mai scump decât pe bulgari?

Ah,….nici nu vă pasă.

Noapte bună, România.

Semnat,

Un om care a inhalat gaze în 10 august 2018 cu speranța că se va schimba ceva în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dne fereste si apara,sau mai exact apara-ne,de psd la guvernare,ca dragnistii abia asteapta incepand cu mitomanul care se vede deja presedinte in 2024.Hiene adevarate,care se mananca intre ei mai ceva ca aceste animale necrutatoare,dar care mananca numai pe altele ce nu fac parte din grupul lor.
    • Like 0
  • Domnule Radu Georgescu. spuneti ca "Eu nu sunt analist / consultant/ expert politic". Dar un om care gandeste, puteti fi ? Sau care macar se informeaza. Sunt pensionar si ma revolta genul de oameni care gandesc ca dumneavoastra. Pentru ca reusiti si dumneavoastra sa faceti o propaganda impotriva pensionarilor si sa-i scoateti pe ei principalii vinovati pentru starea actuala a natiunii. Pentru ca tot le dati la cap pensionarilor si-i scoateti mereu pe ei vinovati, hai sa facem o socoteala. Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral pe 5 septembrie 2016 era de 18.273.047. (extras din documente oficiale). In 2015 numărul mediu de pensionari a fost de 5.332.000 persoane. La alegerile locale din 2016 s-au prezentat la vot 8.873.000 de alegatori, adica 48%. Conform INS la locale circa 20% au fost pensionari. Asta ar insemna cam 1,76 milioane. Acum raportati la numarul de alegatori prezenti la vot si vedeti cine a decis de fapt rezultatul alegerilor. Nu cumva populatia activa si cei care nu s-au prezentat la vot ? Si de unde stiti dumneavoastra cu cine voteaza pensionarii ca sa spuneti ca ei decid rezultatele ? Mai ganditi-va si nu mai starniti ura impotriva unei categorii sociale atat de nedreptatita. Ei sunt ultimii la care se gandesc intotdeauna guvernantii.
    • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Domnule Vladimir, eu m-am saturat efectiv de subiectul pensiilor. De 30 de ani incoace, toate campaniile electorale sunt despre "aia maresc pensiile, iar ceilalti le taie". Despre tineri nici un cuvant, da-i dracului, astia pot sa plece unde vad cu ochii. Daca batranii nostri n-ar fi niste milogi inconstienti, acest subiect nu ar mai exista. Tatal meu a fost mecanic auto o viata intreaga. Castiga cam cat sa traiasca de pe o luna pe alta, dar in timpul liber muncea pana la epuizare, in propriul garaj, reparand toate masinile din cartier, pentru un ban in plus. Bani pe care ii punea intr-un cont deschis special, si de care nu s-a atins pana la 67 de ani, cand s-a pensionat. Spunea tot timpul ca el nu vrea sa stea la mana unor imbuibati incompententi la batranete, cand nu va mai putea munci, si nici sa ne lase noua vreo povara pe umeri daca s-o duce prea devreme. Acum va intreb: cati dintre pensionarii de astazi s-au ingrijit din timp de soarta lor la batranete, cati au incercat sa economiseasca ceva, cati au contribuit la o pensie privata? Va raspund tot eu: prea putini. Dupa revolutie s-a lansat moda pensionarilor inainte de termen: dadeai o spaga la un nenorocit de doctor, si gata: te pensionai pe caz de boala, stiu nenumarate cazuri de astfel de putori, carora nu le convine acum ca au o pensie de rahat, se uita toata ziua in gura lui Gadea, si voteaza PCR-ul, "sa le mai dea si lor ceva". Am trait destul de mult in UK, Germania, Norvegia, am vazut si "batranii lor" si sa stiti ca nu seamana cu "ai nostri". Sunt oameni senini, impliniti, mandri ca au muncit pana la adanci batraneti, ca au contribuit la cresterea economica a tarii lor cat au putut. Si desi au pensii mai mari decat la noi, mai toti au contribuit la cel putin o pensie privata. Stateam de vorba cu un tanar, care la 25 de ani avea deja deschis un astfel de cont. Romanii nostri cheltuiesc mai mult decat produc, iar daca gasesc o bresa in vre-o lege, fac exact ceea ce nu le convine la cei de la guvernare: profita fara nici o retinere. Daca exista vreun partid in Germania care sa fi facut ceea ce a facut PSD-ul cand a chemat minerii, sau de curand, cand a pus jandarmeria sa gazeze femei cu copii in brate, era dizolvat in ziua urmatoare sub presiunea populatiei. Pensionarii nostri i-au aplaudat si pe Iliescu, si pe Dragnea, ca "le-au dat o lectie golanilor". Si lasati-ne cu cele cateva exceptii, majoritatea pensionarilor de astazi sunt asa cum vi i-am descris eu: ursuzi, rai, milogi si prost informati. Habar nu au pe ce lume traiesc, au gandire de evul-mediu, au pretentia sa-i respecti doar pentru ca au o varsta inaintata, chiar daca au trait degeaba. Si de 30 de ani incoace sunt idiotii utili ai calailor acestei tari. Cam asta e problema mea cu batranii, in rest sa le dea D-zeu sanatate!
      • Like 0
    • @ Cezar Paiangan
      OK ! Sa spunem ca sunt de acord, in general, cu ce spuneti dumneavoastra. Dar eu va repet ; la vot sunt nesemnificativi, chiar daca majoritatea absoluta voteaza cu PSD. Lasati-i sa se planga in continuare si nu-i luati in seama. Dar nu-i mai scoateti pe ei vinovati de situatia actuala din tara. Si vedeti mai bine, de ce persoanele active voteaza cu PSD. PNL, desi actualmente se afla intr-o situatie ingrata cu acesta criza a coronavirusului, are o oportunitate nesperata sa dovedeasca ce poate. Din punct de vedere economic vorbesc. Pentru ca criza coronavirusului nu mi se pare ca au gestionat-o prea grozav. Li s-au dat pe mana niste fonduri de la UE cu care pot sa demareze niste proiecte marete. Dar daca isi vor dovedi si ei incompetenta, lumea se va lasa iar pacalita de promisiunile frumoase, dar fara acoperire ale PSD si iar ne vom procopsi cu ei pe inca patru ani. Si zau ca nu as fi surprins prea tare.
      • Like 0
  • Imi pare rau, dar acesti guvernanti nu au capacitatea de a face ceva bun pentru Romania, sunt niste AVENTURIERI in frunte cu pilangiul de Orban. In loc sa incerce sa anuleze efectele dezastruoase din economie ei cu buna stiinta, deliberat, baga tara in faliment. A se vedea pomenile facute, culmea - bancilor, restituirea TVA multinationalelor fara verificari,.... alti lupi mult mai flamanzi pusi sa pazeasca stana !!!!!
    • Like 0
  • "Trebuia să fiți cinstiți. Trebuia să spuneți „Români, trecem printr-o criză economică severă. Pentru a trece cu bine peste ea, trebuie să scădem cheltuielile bugetare cu 30% si să amânăm 2 ani creșterea pensiilor.”

    Ați fi rămas cu cei 5 milioane de votanți, iar bugetarii si pensionarii ar fi înțeles. "

    Daaaaa... sigur... ar fi înțeles. Ăsta nu-i articol. E un fel de comentariu de Facbook mai lung.
    • Like 0
  • Asa este, politica PNL este pierzatoare. Acest partid a obosit, nu mai poate. Totusi, poate avem noroc si nu mai apare vreun Dragnea, ca altfel ne trezim ca in filmul «Ziua Cartitei»...
    In plus, voturile sustinatorilor liberali dezamagiti, ar putea sa mearga in alta parte (vorba pacatosului)!
    • Like 0
  • Marirea pensiilor cu 40% este in favoarea oligarhiei mafiote (psd,ccr,iccj,avocatul asa zis al poporului)deoarece pensiile acestora crescand cu 40% valoric va fi de 20 pana la 50 miloane lei de mafiot pe cand omul de rand va primi o frimitura de 250- 800 lei . Asta este motivul pentru care se sbate mafia rosie cu ccr lui
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Din păcate cam aveți dreptate.Sper totuși că de data acesta mulțimea de pensionari nu va mai vota PSD imea pentru pomeni electorale,asta dacă au minte și respect de sine.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Poate ca multi pensionari ar intelege situatia, dar au nevoie sa vada decizii din partea PNL; pensii pentru contributivitate, salarii nesimtite revizuite...(Sa nu uitam ca pensiile speciale au crescut enorm in ultimul timp si datorita schimbarii modului de calcul al salariului brut/plata contribuțiile de asigurări doar la angajat.).Altfel va fi extrem de greu sa inteleaga de ce nu cresc pensiile conform legii!
      • Like 0
  • Doar o remarca . Nu poti compara dobanzile din Romania cu cele din Bulgaria , deoarece leva ii ancorata de euro. Mai bine compara cu forintul unguresc. Dar oricum dobanda romaneasca ii exagerata fata de restul tarilor , si asta in mare parte imprumuturilor statului de la bancile locale si din stainatate . Bancile nu trb sa scada dobanda deoarece este cerere de la stat cat vor.
    • Like 1
  • Și eu m-am gazat la 10 august, Dar nu m-am gazat pentru o pensie mai mare. Ceea ce mă surprinde în articolul dvs. este afirmația cu politica neliberală. Cam jonglați cu noțiunile! Oare cum au fost politicile liberale din alte țări în vremurile pe care le trăim? Care au fost politicile liberale care v-au plăcut în Europa sau America în vreme de pandemie? Poate cea din Suedia, cu aceeași populație ca Ungaria și un număr de bolnavi și decedați de 10 ori mai mare? Aș dori un exemplu. . Cum se poate guverna cu PSD și Ponta în coaste și USR+ chibițând pe margini? Credeți că celor ce nu-și pot plăti ratele (mulți dintre ei pentru obiecte nu foarte necesare), sau celor ce au rămas fără job le-ar fi mai ușor dacă guvernul ar fi întors buzunarele pe dos ca pe vremuri dl. Stolojan? Sau că cei care așteaptă doar să li se dea s-ar înțelepți pe loc dacă guvernul ar declara că nu mai are de unde să le dea? Deci, vorba d-lui Liiceanu, înapoi la argument!
    • Like 4
  • Articolul asta este scris mai mult ca sa ocupe spatiul. Stie si autorul ca un salariu odata marit nu mai poate fi redus decat cu acceptul angajatului. Si ar mai trebui autorul sa stie ca solutia nu consta intr-o diminuare a salariilor bugetarilor, ci intr-o crestere a salariului celor din mediul privat. Mai ales in situatii de criza, trebuie sa fii un pic neplimbat pe la ASE ca sa reduci veniturile populatiei intr-o tara in care consumul este principal motor al PIB.

    Gogorita asta cu pensiile speciale vad ca prinde si toti se simt datori sa o "vanda" publicului neavizat: totalul pensiilor speciale platite in Ro sunt undeva la ~10 mld lei (sub 1% din PIB), din care ~9 mld sunt pensii de serviciu ale personalului militar+MI. Ar ramane de "taiat" 1 miliard, asta daca nu vrem sa le taiem si militarilor. Si oricum discutia este inutila, nu poti sa le tai, exista decizii CCR in sensul asta. Poti sa le impozitezi, dar si aici ar trebui impozitate toate pensiile la fel pentru ca iar apar probleme de neconstitutionalitate.

    Evident autorul ar trebui sa stie ca Bulgaria are consiliu monetar si astfel o seama de riscuri sunt percepute diferit de catre investitori. Autorul cu siguranta a studiat yield-urile bondurilor Romaniei si Bulgariei si a observat ca de multi ani Romania se imprumuta mai scump decat Bulgaria, nu de cand este PNL la guvernare. Asta pentru ca, autorul ar trebui sa stie, dobanzile la datoriile suverane depind de o serie de factori cum sunt perceptia de risc, dobanda de referinta a BNR si perspectivele privind rata inflatiei. Autorul stie ca ratingul de tara al Bulgariei este mai bun decat al Romaniei iar inrautatirea recenta de perspectiva in cazul Romaniei nu este din cauza PNL-ului ci din cauza adancirii deficitelor gemene intre 2017 si 2019.

    Autorul stie, sau ar trebui sa stie, ca dobanzile la care se imprumuta statul roman au inceput sa creasca in 2017 odata cu aparitia politicilor PSD si cresterea perspectivei asupra ratei inflatiei, urmata de marirea dobanzii de referinta a BNR. Astfel, de la aproximativ 2.8% in 2016 am ajuns la ~5.2% in mai 2019, iar acum, cu tot cu criza, dobanzile sunt undeva la 4%.

    Evident, autorul stie cine este majoritar in parlament si ce masuri a "gandit" acea majoritate in ultima perioada de cand este in "opozitie". Cam ce ar putea face PNL? Pai, exact ce face, joaca pe o gheata extrem de subtire, in conditii economice dificile si cu parlament iresponsabil. Misiunea lor si datoria lor CEA MAI MARE in momentul de fata este de a nu-si eroda atat de mult baza de votanti. Nu se pune problema sa nu piarda votanti, imposibil in conditiile astea, dar important este sa se mentina la un scor acceptabil astfel incat sa poata forma o majoritate responsabila in legislatura viitoare. Cum crede autorul ca ar fi primita in randul populatiei mai putin cunoscatoare ideea ca "PNL a taiat salarii si pensii", o marota a PSD din ultimii ani? Trebuie cumva sa impace si capra si varza si, DA, precocuparea lor trebuie sa fie alegerile!

    Toate astea le scrie unul care nu a votat PNL la ultimele alegeri, dar intentioneaza sa o faca la viitoarele. Pentru ca, am realizat poate prea tarziu, nu putem arde etapele. Principalul obiectiv este sa scapam de PSD si abia pe urma sa ne uitam la cresterea calitatii actului de guvernare, nici PNL nefiind chiar o virgina in ale politicii de cumetrie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult