Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP / Profimedia
Scriu acest articol din perspectiva unui om care a inhalat gaze în 10 august 2018 cu speranța că se va schimba ceva în România.
Actuala guvernare joacă ruleta rusească cu România, sperând că glonțul va veni pe țeavă după alegerile din toamnă. Aveți un calcul aritmetic simplu, dar greșit.
5,16 milioane de pensionari + 1,4 milioane de bugetari sunt mai mulți decăt 5,6 milioane angajați în sectorul privat.
Dragi guvernanți, poate nu știți ce se întâmplă acum în Romănia. Peste 1 milion de oameni au intrat în ultimile 2 luni în diverse forme de șomaj. Zeci de mii de companii românești sunt în genunchi și nu știu dacă mai supraviețuiesc până la alegeri.
Citește și:
- Alex Livadaru: Lecția energiei și povestea celor doi prieteni buni care nu trebuie să se întâlnească niciodată
Pe voi vă interesează doar să ajungeți la alegeri. După poate să vină tsunami.
Eu nu sunt analist / consultant/ expert politic. Dar voi nu înțelegeți un lucru simplu. Jocul vostru politic ( nu reduceți salariile bugetarilor, pentru că nu vreți să pierdeți voturile celor care lucrează în sectorul bugetar, amânați decizia asupra creșterii pensiilor pentru a nu pierde voturile pensionarilor, nu eliminați pensiile speciale) duce la pierderea sustinătorilor liberali.
Cei 5 milioane din sectorul privat erau cei care făceau lobby pentru voi. Acum nu mai fac. Pentru acești 5 milioane de susținători aveați obligația să guvernați într-un mod liberal. Așa cum am sperat toți în 10 august.
Trebuia să fiți cinstiți. Trebuia să spuneți „Români, trecem printr-o criză economică severă. Pentru a trece cu bine peste ea, trebuie să scădem cheltuielile bugetare cu 30% si să amânăm 2 ani creșterea pensiilor.”
Ați fi rămas cu cei 5 milioane de votanți, iar bugetarii si pensionarii ar fi înțeles. Ați fi câștigat alegerile din toamnă. Acum nu le veti mai câștiga.
Românii nu sunt proști. Tactica jucată de voi va pierde foarte mult din voturile liberalilor.
Bonus, nici pensionarii nu vă vor vota, pentru că ați avut neinspirația să îi păcăliți ( de la început ați spus ca veți analiza, deși știați că nu sunt bani), iar PSD-ul oricum promite creștere de 40%.
Ca urmare a deciziilor voastre, România se împrumută cu o dobândă de 24 de ori mai mare decât bulgarii.
Noi, românii, ar trebui să-i întrebăm pe politicienii bulgari ce fac ei de se împrumută în leva la o dobandă de 0,2% pe an, iar România se împrumută în lei cu 4,83% pe an. ( vezi aici situatia reală )
Realizați că orice zi de amânare a scăderii salariilor bugetarilor și de amânare a eliminării pensiilor speciale ne costă pe noi, românii, de 24 de ori mai scump decât pe bulgari?
Ah,….nici nu vă pasă.
Noapte bună, România.
Semnat,
Un om care a inhalat gaze în 10 august 2018 cu speranța că se va schimba ceva în România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ați fi rămas cu cei 5 milioane de votanți, iar bugetarii si pensionarii ar fi înțeles. "
Daaaaa... sigur... ar fi înțeles. Ăsta nu-i articol. E un fel de comentariu de Facbook mai lung.
In plus, voturile sustinatorilor liberali dezamagiti, ar putea sa mearga in alta parte (vorba pacatosului)!
Gogorita asta cu pensiile speciale vad ca prinde si toti se simt datori sa o "vanda" publicului neavizat: totalul pensiilor speciale platite in Ro sunt undeva la ~10 mld lei (sub 1% din PIB), din care ~9 mld sunt pensii de serviciu ale personalului militar+MI. Ar ramane de "taiat" 1 miliard, asta daca nu vrem sa le taiem si militarilor. Si oricum discutia este inutila, nu poti sa le tai, exista decizii CCR in sensul asta. Poti sa le impozitezi, dar si aici ar trebui impozitate toate pensiile la fel pentru ca iar apar probleme de neconstitutionalitate.
Evident autorul ar trebui sa stie ca Bulgaria are consiliu monetar si astfel o seama de riscuri sunt percepute diferit de catre investitori. Autorul cu siguranta a studiat yield-urile bondurilor Romaniei si Bulgariei si a observat ca de multi ani Romania se imprumuta mai scump decat Bulgaria, nu de cand este PNL la guvernare. Asta pentru ca, autorul ar trebui sa stie, dobanzile la datoriile suverane depind de o serie de factori cum sunt perceptia de risc, dobanda de referinta a BNR si perspectivele privind rata inflatiei. Autorul stie ca ratingul de tara al Bulgariei este mai bun decat al Romaniei iar inrautatirea recenta de perspectiva in cazul Romaniei nu este din cauza PNL-ului ci din cauza adancirii deficitelor gemene intre 2017 si 2019.
Autorul stie, sau ar trebui sa stie, ca dobanzile la care se imprumuta statul roman au inceput sa creasca in 2017 odata cu aparitia politicilor PSD si cresterea perspectivei asupra ratei inflatiei, urmata de marirea dobanzii de referinta a BNR. Astfel, de la aproximativ 2.8% in 2016 am ajuns la ~5.2% in mai 2019, iar acum, cu tot cu criza, dobanzile sunt undeva la 4%.
Evident, autorul stie cine este majoritar in parlament si ce masuri a "gandit" acea majoritate in ultima perioada de cand este in "opozitie". Cam ce ar putea face PNL? Pai, exact ce face, joaca pe o gheata extrem de subtire, in conditii economice dificile si cu parlament iresponsabil. Misiunea lor si datoria lor CEA MAI MARE in momentul de fata este de a nu-si eroda atat de mult baza de votanti. Nu se pune problema sa nu piarda votanti, imposibil in conditiile astea, dar important este sa se mentina la un scor acceptabil astfel incat sa poata forma o majoritate responsabila in legislatura viitoare. Cum crede autorul ca ar fi primita in randul populatiei mai putin cunoscatoare ideea ca "PNL a taiat salarii si pensii", o marota a PSD din ultimii ani? Trebuie cumva sa impace si capra si varza si, DA, precocuparea lor trebuie sa fie alegerile!
Toate astea le scrie unul care nu a votat PNL la ultimele alegeri, dar intentioneaza sa o faca la viitoarele. Pentru ca, am realizat poate prea tarziu, nu putem arde etapele. Principalul obiectiv este sa scapam de PSD si abia pe urma sa ne uitam la cresterea calitatii actului de guvernare, nici PNL nefiind chiar o virgina in ale politicii de cumetrie.