Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acum 4 ani, am găsit un prim bully printre elevii mei

scoala - copil - Lbeddoe / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Lbeddoe / Alamy / Alamy / Profimedia

De fiecare dată când îmi amintesc cum am identificat în urmă cu 4 ani un prim bully (agresor) printre elevii mei, retrăiesc aceleași sentimente: frustrare că nu am observat mai devreme, furie că nu am acționat preventiv, dezamăgire că nu am făcut mai mult.

Ne îndreptam spre clasă după o oră desfășurată în aer liber și, dorind să mă asigur că am toți elevii, mă îndrept discret spre cei din urmă. Printre toți elevii, reușesc să observ cum Antonio, un băiețel scund și grăsuț cu un an mai mare decât colegii lui, fiindcă repeta clasa a 5-a, îl plesnește zeflemitor pe Laurențiu, un elev înalt, bine făcut, dar mereu în poziția „ghiocel" specifică copiilor cu stimă de sine scăzută și prea puțină încredere în ei. Desigur, ca să pun capăt conflictului strig către cei doi: „Hei, încetați orice s-ar petrece acolo!". Antonio înaintează curajos spre mine și îmi spune fără să fi apucat să-l întreb ceva că nu s-a întâmplat nimic. Ripostez, apare și Laurențiu care îmi confirmă cele spuse de Antonio, că mi s-a părut că a fost plesnit, discutau ca între prieteni.

Doar că pe măsură ce Laurențiu încerca să mă convingă că totul este în ordine, eu eram din ce în ce mai roșie la față, inima nu îmi mai bătea, ci galopa, am știut că trebuie să fac ceva.

Din păcate, la momentul acela nu m-am axat prea mult pe tratarea cauzei, deși am avut sprijinul total al direcțiunii, părinții elevilor nu s-au arătat dispuși să se implice prea mult și am pus doar un „plasture". Laurențiu a mărturisit că fusese hărțuit de Antonio încă de la începutul anului școlar, a rămas în poziția ghiocel până la finalul clasei a 8-a, iar Antonio a ales să schimbe școala, fiind deranjat de supravegherea strictă de care a beneficiat ulterior, când mai mulți colegi de-ai lor au căpătat curajul necesar și au mărturisit că și ei îi fuseseră victime. 

Violența între copii în școlile din România nu este o noutate, fenomenul de bullying există dintotdeauna, însă probabil profesorilor, directorilor și chiar părinților le este mai ușor să îl ignore. Și facem asta cu toții până se sparge buba și nu mai putem să privim în altă parte: fapta apare în media, sună de la Inspectorat să se ia măsuri, apar părinți furioși, care își asumă rezolvarea problemei prin tehnici care demonstrează că ei înșiși sunt depășiți.

Bullying-ul ăsta este o mare bătaie de cap, presupune investiția de fonduri în pregătirea profesorilor, timp pentru participarea la cursuri și pentru implementarea unor programe în școli, bunăvoință și, mai mult decât orice altceva, trebuie să îți pese.

Ca verb, „to bully" înseamnă „a intimida, a speria, a domina", printre altele. „Bully” este o persoană care își folosește puterea și tăria pentru a speria sau răni persoanele mai slabe (Oxford Advanced Learners Dictionary, 2016).

Există bullying fizic prin lovire, ciupire, îmbrâncire, bullying verbal prin amenințări, tachinare, insulte, șantaj, poreclire și bullying emoțional manifestat prin excludere din activități, manipulare sau ridiculizare.

Există chiar fenomenul de cyberbullying, hărțuire prin folosirea tehnologiilor digitale. Exemple de cyberbullying pot fi răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante pe rețelele de socializare, transmiterea de mesaje amenințătoare sau chiar copierea identității unei persoane și trimiterea de mesaje răuvoitoare în numele acesteia. Cred că le-am trăit pe toate cu elevii mei, recunosc cu tristețe.

Și totuși, ce putem face?

Din punctul meu de vedere, cheia este prevenția. Școala trebuie să își asume datoria de a se implica în ceea ce se întâmplă între elevi și în pauze, în drumul către școală și înapoi spre casă. Desigur, în afara școlii, din punct de vedere legal, nu mai este răspunderea noastră, a profesorilor. Însă moral, poți să refuzi să ajuți un elev să capete încredere în el, să învețe să reacționeze în fața unui act de violență sau chiar să descopere cum poate să își gestioneze eficient sentimentele de furie sau alte emoții negative? 

Ce am făcut eu personal?

Am scris un proiect care a fost sponsorizat în cadrul programului Raiffeisen Comunități. Am reușit să îmi implic toți colegii în acest proiect și weekend de weekend, timp de 8 luni, am lucrat cu mai bine de 600 de elevi în cadrul Clubului Anti Bullying. Am avut campanii de informare, ateliere de jocuri psihosociale, piese de teatru Forum, workshop-uri de EcoArt și euritmie. Am realizat un protocol anti hărțuire, o strategie de prevenție, elevii și-au ales lideri anti bullying și...a venit pandemia, nu ne-am mai putut întâlni.

Proiectul s-a încheiat, însă noi vom continua activitățile fiindcă vrem să cultivăm o cultură anti bullying în școală și vrem să inspirăm și alte școli să conștientizeze pericolul netratării acestui fenomen și cât de necesar este să acționăm.

Am făcut tot ce se putea? Nicidecum!

Însă ne-am implicat toți, am recunoscut că fenomenul există și am început să învățăm să luăm atitudine. Dacă în școala noastră se poate, la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul" din Craiova, atunci se poate în toată țara.

Haideți să nu mai ajungem în situația în care ne intră părinții în clasă să facă ordine cu violență și amenințări.

Să le arătăm că ne pasă! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuie făcut ceva! Cu scăderea notei la purtare nu mai merge... Exmatriculare la agresiuni repetate - cică trebuie toți școlarizați... Trebuie UMBLAT LA LEGISLAȚIE. O propunere: pentru făptașii „cronici” (să zicem, de la treia abatere), copilul să fie obligat, împreună cu unul din păriți, să efectueze ore de muncă în folosul colectivității, în școală (oricând se găsește ceva de făcut, nu asta ar fi problema). În caz contrar - repetarea anului școlar!
    • Like 0
  • Extraordinar de bine punctat!!! Implicarea e cheia. Felicitări!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult