Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Adevărul? Poate nu știți, dar multe asistente și medici ATI, infecționoști, pneumologi sunt infectați cu COVID, sunt spitale în care un medic face și 10-15 gărzi. E inuman

spital Piatra Neamt - ATI - sursa Exploziv TV Neamț

În imagine, un pat de la sectia ATI a Spitalului Piatra Neamț, distrusă în incediul de sâmbătă/ Foto: Exploziv TV Neamț

Adevărul?

Majoritatea spitalelor din România sunt într-o stare jalnică, subfinanțate, fără investiții, cu multe improvizații pe bani mulți, fără mentenanță și fără dotări coerente. Multe investiții sunt făcute nu în funcție de nevoile reale ale spitalului, ci în funcție de oportunitățile de afaceri ale decidenților. Întreb retoric: Neamț se poate repeta, ce credeți?

Personalul medical care lucrează în secțiile Covid este epuizat, puțin, demotivat de lipsa de implicare a colegilor și autorităților, deprimat de moartea din jurul lor și de inconștiența celor care duc lupta cu masca. Poate nu știți, dar multe asistente și medici ATI, infecționoști, pneumologi sunt infectați cu COVID, sunt spitale în care un medic face și 10-15 gărzi. E inuman.

Personalul medical de alte specialități este odihnit, plictisit, lipsit de perspectivă și blocat de legislație în a se implica în tratarea pacienților din secțiile ATI.

Pacienții de toate felurile, Covid și non Covid, din ce în ce mai prost tratați, primii din cauza epuizării și a personalului insuficient, ceilalți din cauza haosului, a lipsei unor protocoale clare de admitere în spitale, din cauza posibilității limitate de a asigura circuite medicale corecte care să prevină infectarea cu Covid și lista motivelor poate continua.

Soluții? Există, din păcate nu sunt așa de atrăgătoare pentru perioada electorală în care ne aflăm (pentru că ele implică punerea cărților pe masă, scoaterea gunoiului de sub preș, asumare și risc să nu placă ce spui).

Imediat:

Verificarea urgentă a tuturor instalațiilor de gaze medicale și electrice din spitale. Sunt vechi, adesea cu improvizații, subdimensionate și exploatate excesiv în această perioadă. Nu folosiți „dorei" la verificare, așa ajungem ușor la încă un Neamț.

Urgent, emiterea unui act normativ care să permită personalului medical de alte specialități să asigure suport în secțiile ATI, pneumo și infecțioase. Medicii trebuie să vorbească, să strige, să spună adevărul, să ceară ajutorul și să nu se mai lase supuși de presiunea politică.

Când un medic a spus că mor pacienții din lipsa locurilor la ATI au sărit repede politicienii și au argumentat în fel și chip că nu-i adevărat... medicul a făcut un pas în spate, așa că a rămas cum au zis șefii. Moartea e mai presus de amenințările politicienilor, oameni buni!

Urgent, construirea de spitale modulare ATI și infecțioase, NU în afara orașelor și NU la distanță de spitalele existente, așa cum sunt improvizațiile de zeci de milioane de euro de la Lețcani (construit de tovarășii Ionel Arsene și Maricel Popa) și Pipera (Gabriela Firea). Aceste spitale trebuie construite în curtea spitalelor existente pentru a asigura utilizarea eficientă a serviciilor adiacente (farmacie, laboratoare, consult interdisciplinar, curățenie, administrație, evacuare deșeuri, morgă etc).

Pe termen lung:

Pact pentru sănătate semnat de toate partidele, care să asigure sistemului de sănătate o strategie pe termen lung care să nu mai fie adaptată la nevoile și interesele politice ale unora și altora și care să asigure investiții masive, strategice, coerente și fără hoție în sistemul de sănătate.

Schimbarea legislației privind normele de construire și mai ales cele de protecție la incendiu în spitale. Normele actuale, vechi de niște ani sau chiar zeci de ani, sunt absurde, ineficiente și nu prevăd soluții adaptate timpurilor pe care le trăim: sistem automat de stingere a incendiilor în secțiile ATI, evacuarea pe orizontală etc.

Aceste lucruri se pot întâmpla numai și numai dacă va exista o presiune constantă a societății civile. Și ar fi nevoie de o presiune a personalului medical. Ar fi o premieră și ar conta. Va veni ea? Vom vedea.

Din păcate, mă tem că vom dezbate mult zilele astea, vom arăta cu degetul, vom plânge victimele o săptămână, două, trei și ne vom opri. Așa facem de fiecare dată. Ne oprim.

Poate de data asta nu ne mai oprim. Poate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stiti de ce a facut "pasul in spate" medicul vocal? (Nu stiu cine este, nu am auzit de astfel de atitudine). Pentru ca a fost lasat singur de colegi! Acesta este un motiv mai mult decat puternic. Cand cei din "bula" ta nu te sustin. Cel mai des fara argumente, sau cu argumente "fumate".
    • Like 0
  • mhm check icon
    Păi primul lucru pe care l-au cerut medicii în primăvară a fost sporul de 500 de euro. Nu dotări mai bune, nu fonduri mai mari ptr. spital. E clar unde sînt prioritățile pentru ei.
    • Like 2
    • @ mhm
      O femeie ,asistenta medical ,,are un salar ,, aproape ca ,,,afara,, cu zilele de garda, se ajunge si la 8-9 mii de lei ,sau 2000 euro !!! Pai ce mai vrei neica ?? Iar medici ,va inchipuiti cam cat castiga ,? , Peste 3000 euro , In acest caz ,cred ca , este normal gestul , eroului nostru de la Piatra Neamt , care ,,spun multi ,fosti pacienti ca, refuza , darurile -banii !! Incet ,intram in nrmalitate, Sa speram ,
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult