Foto - Profimedia Images
Înainte să intrăm în jocul futurist al AI-ului, să aruncăm o privire asupra schimbărilor tehnologice majore din trecut și impactul lor asupra societății. Într-o eră în care calculatoarele ”umblătoare” ocupau întreaga cameră și tehnologia digitală era doar un vis, oamenii erau reticenți în fața noilor descoperiri, dar când și-au dat seama de potențialul acestora, și-au schimbat complet atitudinea. Hai să mă dau drept exemplu!
Anii '90, pe când începeam să înțelegem cu ce se mănâncă entertainment-ul și când derulam caseta BASF cu creionul, m-au prins ca redactor muzical, și mai târziu, DJ, la primul radio cu rețea națională, UniPlus Radio. Delectam audiența în trei schimburi și, mai ales noaptea, că na, ce să vezi, un radio cu emisie non-stop doar nu putea să întrerupă emisia, corect? În plus, erau și foarte mulți oameni care nu aveau altceva de făcut decât să asculte "The Road to Hell" la 4 dimineața.
Într-o dimineață de luni, la ședința redacției, nouă, celor din departamentul muzical, ni s-a prezentat un nou "coleg". Ar fi fost mai potrivit să îi spună "asistent", dar pe vremea aia termenul nu era uzual. Era un ”dulap”, la propriu, pentru care am demontat ușa cabinei de emisie ca să-l putem monta la locul lui.
Stupoare! Dispăruse și masa de mixaj, una lungă de un metru jumate și vreo 60 cm lățime, cu foarte multe butoane și căi, dar culmea, știam exact fiecare buton ce face. Da, dispăruse și ne-am trezit cu o chestie micuță, albă, cu 5 căi, fără alte butoane, care cică face totul singură. "Dulapul" de care vă spuneam era, de fapt, un calculator, un Pentium 486, ce rula în MS-DOS, menit să înlocuiască derularea casetelor cu creionul și turele de noapte. Vă puteți imagina ce a fost în capul meu??
L-am urât din tot sufletul! Nu înțelegeam de ce cu „C:\Muzica” și „Enter” e mai ușor decât să-mi țin permanent creionul ascuțit. Încet, încet, au dispărut programele de noapte, mi-am pierdut audiența de la 4 dimineața, mă plictiseam. Aveam prea mult timp liber deoarece aveam un playlist gata făcut pentru fiecare schimb și nu mai trebuia decât să stau să văd cum s-a calculat playlistul săptămânii, pe baza voturilor. Acum că eu nu aveam ce să votez... Nici măcar același DJ nu mai eram, eram un DJ plictisit, sărac și nefericit.
Dar am avut timp să descopăr faptul că nu munca enormă din spatele unei cutii din care ieșea o voce, derulatul casetelor cu creionul, reglajele de bass, medii și înalte pentru fiecare melodie în parte sau ridicarea căilor la momentul oportun era importantă ca să cucerești audiența, ci mai important era ce transmitea acea voce în eter. Am descoperit că acel ”dulap” alb îmi era de ajutor, mă susținea și îmi permitea să rămân concentrat pe conținut, pe calitate, pe ce transmiteam. Eram convins că noua tehnologie îmi va afecta serios cariera. Și a făcut-o!
M-a forțat să mă educ și mi-a oferit timp să creez conținut care a rămas în sufletul audienței. Și uite că acel ”dulap” nu m-a transformat nici în șomer, nici nu mi-a luat pâinea de la gură. Și dacă mă uit azi în redacțiile radiourilor, constat că, în ciuda tehnologiei avansate din zilele noastre, parcă nu mai e un singur redactor muzical în cabina de emisie. Am dreptate?
Odată cu conștientizarea și înțelegerea potențialului unui computer, am ajuns să nu ne mai imaginăm viața fără și să fim dependenți de el în multe aspecte ale vieții noastre.
De la computer la pager... Apoi au apărut telefoanele mobile.... Cine s-ar fi gândit? Telefoane mobile într-o lume plină de telefoane fixe?! Să fim serioși, pe vremea aceea încă ne jucam de-a "Unde ești? - Sunt pe colț, în fața barului" și aveam și funcția ”group calls” atunci când mai intra și doamna cu ”Alo....centrala! Vorbiți?” Dar uite că au venit și ele și uite că le avem cu toții în buzunarul din spate al blugilor, înlocuind batista pe care o țineam acolo. Astăzi, telefonul mobil este un element indispensabil al vieții noastre, folosit pentru comunicare, acces la informații, divertisment și multe altele.
Acum, să ne întoarcem la anxietatea legată de AI. Mulți oameni se tem că roboții și mașinile inteligente vor prelua locurile de muncă și vor crea o societate lipsită de umanitate. Tehnologia a creat mereu noi oportunități de muncă și de inovație. De exemplu, în timpul Revoluției Industriale, automatizarea proceselor de producție a dus la înlocuirea unor meserii tradiționale, cum ar fi țesătorii manuali. Acest lucru a stârnit inițial temeri și rezistență, dar, pe termen lung, a dus la dezvoltarea unor noi industrii și locuri de muncă. Astăzi, suntem martorii unei noi revoluții industriale, în care AI-ul și automatizarea aduc cu ele noi oportunități de muncă și creștere economică.
Acum ascultați aici, că vă spun ceva despre tehnologia asta a inteligenței artificiale generative care face valuri în economia globală! Cercetătorii de la Goldman Sachs, acei finanțiști geniali, ne spun că utilizarea avansată a prelucrării limbajului natural în afaceri și societate ar putea duce la o creștere nemaipomenită a PIB-ului global, cu vreo 7% - cât să te ia amețeala! Asta înseamnă cam 7 trilioane de dolari, dacă vă interesează cifrele. Deci hai să ne dăm cu părerea și să ne umflăm nițel pieptul că suntem pe cale să devenim mai bogați!
Dar să nu ne grăbim să aruncăm șampania în aer pentru că mai e o veste de spart gheața! Aceste avansuri în tehnologia AI pot afecta piața muncii. Și să nu credeți voi că scăpăm fără o astfel de mișcare. Asta nu înseamnă că s-ar putea să vă treziți cu picioarele pe masă și să vă vedeți colegii de birou - niște roboți șmecheri - făcând treaba în locul vostru. Nu, nu, doar o mică parte din sarcinile voastre ar putea fi preluate de acești roboți infatuați.
Și noi, la Penman suntem pe valul tehnologiei AI. Da, ați auzit bine - inteligența artificială își face loc în lumea scriitorilor și a creativității noastre profesioniste. Ei bine, nu vrem să fim lăsați în urmă de roboți care preiau controlul asupra cuvintelor! De aceea, ne-am gândit că și noi, oamenii cu stil și imaginație debordantă, putem profita de această inovație tehnologică. Astfel, am decis să aducem #AI -ul în propriul nostru arsenal, în speranța că vom putea domina lumea cu textele noastre pline de farmec și ingeniozitate. Așa că, ne unim forțele cu inteligența artificială și dăm naștere unor capodopere literare care să facă și cele mai sofisticate algoritme de text să rămână fără replică!
Deci, dragi cititori, nu vă lăsați anxietatea să vă domine! În loc să fim sceptici și să ne temem, hai să arătăm AI-ului de ce nu suntem înlocuibili. Să ne bucurăm de inovație și să fim deschiși către noi experiențe și oportunități. AI-ul nu este un inamic, ci un partener care ne poate ajuta să evoluăm și să prosperăm într-un viitor fascinant.
AI -ul nu vine să înlocuiască oamenii, ci să lucreze alături de ei, să-i sprijine și să îmbunătățească capacitățile umane. În plus, AI-ul poate aduce eficiență și productivitate. Deci nu te întrista, că mai ai o șansă să fii înlocuit doar parțial!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.