Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ajunge! Ridicați toate restricțiile, dați drumul la economie, altfel o să murim de foame, nu de Covid

fabrica - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

În octombrie 2019, am avut în București o întâlnire de bugetare la care au participat vreo 30 de colegi din 10 țări. Toți tușeam, aveam nasul înfundat, unii aveau febră, fiecare venise cu viroza respiratorie de acasă. Nu am oprit evenimentul, ne-am protejat cum am putut, unii erau vaccinați antigripal, alții luau medicamente și, important de menționat, la acel moment niciuna dintre economiile țărilor din care proveneau colegii nu era închisă sau nu fusese vreodată închisă în anii anteriori.

Dacă ne uităm din curiozitate la seriile statistice din lunile februarie 2018, 2019, 2020, publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, vom vedea că ratele de incidență ILI + ARI (cazuri clinice compatibile cu gripă + infecții respiratorii acute) au fost de circa 400-600 de mii de cazuri în fiecare dintre cei trei ani.

Economia nu era închisă, gripa sezonieră putea fi prevenită cu vaccin (nu prea se vaccinau românii nici atunci, dar asta este altă discuție) și existau medicamente antivirale și simptomatice.

Așadar, începând din acest moment, ar trebui ridicate toate restricțiile, pentru a evita agravarea crizei sociale și economice. Covid s-a transformat în Omicron, o viroză respiratorie de sezon, la fel cu cele de dinainte de 2019, imposibil și inutil să fie oprită prin restricții, având în vedere viteza cu care se răspândește și simptomatologia relativ ușoară, indiferent de vaccinați sau nevaccinați. Când înainte de 2019 am mai „închis” țara, deși erau explozii de gripe și răceli în iarnă? Viroza Omicron este mai bine înțeleasă, Ministerul Sănătății a luat măsurile care trebuiau luate, există soluții de prevenție și terapie, vaccin și tratament antiviral și simptomatic, iar cei care au simptome pot sta acasă, în concediu medical, ca și când ar avea o răceală sau gripă sezonieră de dinainte de 2019.

Ar trebui păstrată obligativitatea măștii, care iată, și-a făcut datoria, de doi ani a scăzut dramatic transmisia gripei sezoniere și a celorlalte infecții respiratorii. Și mai mult ca sigur că odată cu ridicarea restricțiilor, oamenii vor fi mai atenți și se vor proteja mai bine – pentru că acum, cu toate restricțiile în vigoare, asistăm parcă la un concurs cu premii despre cine poate fenta mai eficient restricțiile….

Economia suferă cumplit din cauza restricțiilor generale și, în plus, obligativitatea izolării contacților este un factor agravant. Fabricile din țară fac în fiecare dimineață „inventarul”: câți carantinați, câți izolați, câți cu copiii acasă. Și majoritatea celor opriți să vină la serviciu sunt asimptomatici… Costurile prelungirii restricțiilor nu vor putea fi suportate de România, iar ținerea închisă a economiei și oferirea de subvenții pentru salvarea fimelor de la faliment, dacă era de înțeles pentru 2020, devine un nonsens în 2022.

Costurile sociale ale restricțiilor sunt enorme, un calcul estimativ arată că indiferent de variantă, menținerea școlilor deschise sau închiderea lor înseamnă 0,6 – 1,2 miliarde lei pe lună. Costurile cu gestionarea medicală a pandemiei vor depăși 1 miliard de euro pentru valul 5. Iar costurile cu pierderile economice din cauza restricțiilor pot fi până la echivalentul unei luni de PIB – ușor de anticipat că o economie închisă produce mai puțin și mai scump, agravând inflația. Nu avem cum achita notele de plată generate de continuarea restricțiilor.

Fiecare zi închisă înseamnă un an 2022 foarte greu. Ajunge!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    Frustrarile acestui domn sunt colosale. Acel "ajunge" arată cât din el a respectat distantare socială/mască/etc din cauza impunerii si cat din porniri interioare. Priviti-i imaginea si cautati empatie in acei ochi. Mmmm?...macar ceva dupa virgulă? Oricum postarea e inutila: se bor ridica restricțiile, a fost anuntat deja. Randurile dansului suna mai mult a latrat la lună
    • Like 0
  • Foarte interesant este planul de productie al vaccinurilor Moderna si Pfizer(usor de gasit pe Yahoo finance) elaborate pentru "fall" 2022(toamna) ca de, vorba aia, bietii destepti "stie" mai bine ca oricine ca pandemia transformata in "endemie" nu se va termina niciodata, mai apare cate o tulpina ceva acolo. Oricum savantii chinezi au descoperit "the ultimate Coronavirus" pe care l-au botezat NeoCovid, cu mortalitate 33% si aflat la o mutatie distanta de rasa umana. Si uite asa se pupa lucrurile cu instructiunile U.E care "recomanda" mentinerea restrictiilor pana in 2023 desi Omicron pare sa fie "oscilatie amortizata" fata de punctul de plecare din 2020 primavara. Toate acestea asa "just in case" pregatind terenul pentru NeoCovid sau alta parascovenie de motiv real si care sa justifice o noua situatie de criza cu noi restrictii si alte valuri de tulpini cu restrictiile inerente, toate acestea la un next level.. Ca in trei ani de pandemie lumea de pe planeta sa trezit realmente cu calcaiul pe grumaz, vaccinata, cu certificat verde, falita, restrictionata in miscari, cu preturi in explozie la mai toate si cu sechele de psihoza in masa(Bine a spus-o Robert Malone) mai toti nu par sa acorde importanta la aceste triviale schimbari. Si mai cinic este ca numarul deceselor a inregistrat o crestere substantiala si asta fara a lua in calcul decesele datorita Covid 19. ori asta chiar intra la categoria "defeating the purpose" ca doar parca sa pornit la drum din "grija fata de vietile oamenilor", protejand pe altii pentru ca sac! santem cu totii impreuna in asta. Recent se vede in Canada cat "santem de impreuna" in asta, cu Trudeau "al abri" si amaratii la - 20 afara in frig din care multi "fully vaccinated".
    • Like 0
  • Leo70 check icon
    Dragos, sa intelg ca pentru tine 100 decese pe zi si 1000 de internati la ATI sunt niste daune colaterale perfect acceptabile. Sunt curios, cati morti/zi sau internati/ATI ar trebui sa fie ca sa se justifice restrictiile actuale?
    • Like 2
    • @ Leo70
      Dan check icon
      99% dintre astia sunt nevaccinati. De ce oamenii responsabili trebuie sa suporte restrictii pentru deciziile unor prosti?
      • Like 0
  • vaccinul antigripal nu se prea gasea in farmacii, se faceau....liste - ca pe vremuri - si, pt ca nu se gasea cu cca 60 de lei la farmacie, , costa -varianta gratuita - cam 100 de lei , la medicul de familie
    ( acum putem spune ca facand o cheltuiala de 10 sau chiar de 20 de ori mai mica ca acum - poate exagerez - epidemiile de gripa ar fi putut fi tinute sub control)
    banii s-ar recupera din zilele de concediu medical , muncite!
    • Like 0
  • Razvan G check icon
    Articolul imediat urmator spune altceva: https://republica.ro/din-pacate-nu-s-a-terminat-avem-in-romania-doua-valuri-suprapuse-delta-omicron-la-care-se-adauga-separarea
    • Like 4
    • @ Razvan G
      Nume check icon
      Ne zapacesc astia cu totul. Toate lumea vorbește vrute și nevrute. Toți sunt experții lui peste' și atât de experți încât toate soluțiile se bat cap în cap. Nu exista o cale de mijloc. Ori ne încuie în casa și arunca cheia la canal, ori mergem pe partea cealaltă în care nu trebuie sa facem nimic. Unii zic ca masca este prisos, alții spun ca masca salvează și de aceea în ultimii ani nu am avut alte epidemii. Unii zic ca vaccinul salvează alții spun ca vaccinați o sa mierleasca în doi ani de zile, mai este unul:). Cred ca este prea mult acces la informație în ziua de astăzi, care de fapt nu mai este informație ci numai zgomot și gălăgie și ne este foarte greu sa înțelegem ce este informație pertinenta din surse corecte și cinstite și ce este tabloid.
      • Like 0
    • @ Razvan G
      2 ani si tot nu stim nimic, cei de sus schimba regulile cum bate vantul.
      Singurul lucru care e de facut imediat este sa ne construim o sanatate mai buna.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    In sfarsit cineva care are curajul sa o spuna verde in fata , din pacate multi se scalda in restrictii ca porcul in namol , putin probabil sa auda!
    • Like 1
  • Dan check icon
    De acord cu masura propusa, insa argumentul economic nu mi se pare cel mai important in acest caz. Alte doua cred ca trebuie scoase in fata:
    1. Libertatea individuala: in 2020 erau foarte putine informatii despre virus si nu existau vaccinuri sau tratamente, astfel ca actiunea statului era rationala. Acum avem informatii + vaccinuri + tratamente si fiecare poate lua de unul singur decizii; treaba lui cat risc isi asuma. Nu mai este treaba statului sa faca asta pentru noi, iar continuarea impunerii de restrictii constituie un abuz ce creeaza un precedent periculos.
    2. Sanatatea mentala: restrictiile creeaza frustrari individuale si asta pot duce la probleme mentale si de comportament. Practic, in acest moment, pericolul psihic legat de restrictii deja depaseste pericolul fizic legat de virus. Copiii sunt in special expusi. DSU si toti medicii de la conducere ar trebui sa stie asta, dar se pare ca nu tin cont. De ce??
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult