Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Alegerea imposibilă a unui plătitor de taxe conștiincios

Corporatisti pe strada

Foto: Inquam Photos

Sunt cetăţean al acestei ţări, ca şi tine. Ţara a cărei denumire o regăsim, împreună, atât în Cartea de Identitate cât şi în Paşaport, documente cu care, printre altele, călătorim în spaţiul european şi prin lume. Cu aceleaşi documente ne înregistrăm la congrese, masterate sau concursuri. Pentru că dorim să ne dezvoltăm, să învăţăm, să relaţionăm, să facem România cunoscută în lume. Sună ca un fel de „datorie” faţă de ţara aflată într-o permanentă derivă, fără educaţie de calitate, fără prevenţie medicală, fără infrastructură, dar cu multă complicitate în distrugerea valorilor, oricare ar fi ele.

Costurile complicității sunt suportate de noi toți, împreună, conștientizând mai mult sau mai puţin, indiferent de statut, angajat la privat sau la stat. Şi tu, ca şi mine, cele minimum 10 ore din viaţă pe care le muncesc de luni până vineri, poate ca şi tine, le împărţim cu statul o dată pe lună. Îi plătim, începând cu 1 ianuarie, 45% din chenzină sperând că într-o zi o să ne bucurăm de o pensie decentă, sau că orice problemă de sănătate va putea fi rezolvată în spitalele de stat. Tot statului îi trimitem în buget TVA-ul din facturile casnice, din abonamentul pentru transport, din cumpărăturile zilnice. Tot în buget îi aducem, cu bună ştiinţă (sau constrânşi de situaţie?) taxa de drum din motorină sau benzină, taxa din rovinietă şi taxa de…ce-o mai fi! Iar o dată pe an, îmbogăţim bugetul local cu impozitele pe clădiri şi parcări.

Totul, colectat într-un sac fără fund numit buget. Bugetul statului. De acolo se aprovizionează cu generozitate odioasă statul, atunci când trebuie să mulţumească votanţilor pentru fiecare formă de „susţinere patriotică” indicată de un sindicat sau un lider de partid ori un „important de la centru”.

Într-o ţară săracă, dar coruptă până la cel mai mic nivel, în care se trăiește bine din mici găinării, ciupeli şmechereşti, aranjamente, favoruri, influenţă, spăguţe, atenţii, plicuri generoase, cohortele se încolonează la ordin şi ascultă promisiuni deşarte despre un viitor luminos, rostite de oportunişti adunaţi într-o cloacă numită partid.

După marele miting al susţinătorilor aduși în city break pe cheltuiala statului cu transport şi cină incluse în preţ, generozitatea cu accente de naţionalism pare să nu mai aibă sfârşit. Cu atitudini nevinovate, uşor euforici şi priviri angelice, comunicatorii de serviciu ai Partidului apar din nou, şi din nou şi oare pentru a câta oară? reluând acelaşi subiect despre creşterea pensiilor și a salariilor bugetarilor, și mai nou despre acordarea de facilităţi pentru dezvoltare personală (prin credite bancare) sau despre „procesarea printr-un sistem informatic integrat a actelor de stare civilă”. Toate acestea în anul 2018, când un email ajunge cât ai clipi în celălalt colţ al lumii, trenurile au întârzieri de câteva secunde în ţările civilizate, medicamentele revoluţionare vindecă boli incurabile, iar sistemul de educaţie încurajează aptitudinile în țările în care școala chiar e o prioritate. 

România, statul din documentele noastre de identitate, acelaşi care îşi oferă acces nelimitat la sacul fără fund numit buget, s-a pierdut undeva pe drum. În locul lui, paradisul este gata să-şi deschidă porţile. În el vor trona toţi cei care ne-au distrus adolescenţa şi maturitatea, şi care, după ce au adulmecat mirosul banilor, au început să se hrănescă cu ei. O mână de clovni, transformaţi în stăpâni de cei care de frică, nerozie sau incultură le-au acordat încredere totală.

Noi, ceilalți, conștincioşi, vom continua să aprovizionăm lunar (şi obligatoriu) bugetul statului. Ne vom lăsa în continuare furaţi şi vom ridica din umeri a neputinţă, până când ne-o ajunge şi pe noi resemnarea și, cu un troler plus câteva cărţi, vom alege să fim law abiding citizens în alte țări. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Versatilitatea în minciună a celor „aleși” nu are limită; când vor fi plecați o masă critică a celor care alimentează bugetul, îi vor prosti în continuare pe cei săraci și neputincioși rămași aici. Le vor spune — în ciuda evidențelor — că trăiesc bine, că bugetul e sărac, că sunt datorii de plătit dar să stea liniștiți, e bine, se poate și mai rău, că ei nu taie pensii și salarii, doar inflația cea rea o face, la ordinul lui Soros...
    Iar cei săraci îi voi crede, deoarece nu au călătorit niciodată în Europa sau în America, pentru a putea avea un termen de comparație cu mizeria de aici, Inevitabil, vor lua toată această cloacă lăsată de izbeliște drept cea mai bună alternativă posibilă...

    În concluzie, ar trebui să terminăm odată bâlciul: să plece toți cei din privat care se pot descurca în străinătate, și să lase aici tot „statul” neparalel, să-și vadă impotența în oglindă și — mai ales — în buget.
    • Like 0
  • În direcția asta, implozia e inevitabilă. Mă gîndesc uneori că are Putin niște triburi siberiene adunate pe malul „lui” de la Marea Neagră, gata să umple golul lăsat de „resemnați”. Ori poate-s doar paranoic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult