Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Alegerea imposibilă a unui plătitor de taxe conștiincios

Corporatisti pe strada

Foto: Inquam Photos

Sunt cetăţean al acestei ţări, ca şi tine. Ţara a cărei denumire o regăsim, împreună, atât în Cartea de Identitate cât şi în Paşaport, documente cu care, printre altele, călătorim în spaţiul european şi prin lume. Cu aceleaşi documente ne înregistrăm la congrese, masterate sau concursuri. Pentru că dorim să ne dezvoltăm, să învăţăm, să relaţionăm, să facem România cunoscută în lume. Sună ca un fel de „datorie” faţă de ţara aflată într-o permanentă derivă, fără educaţie de calitate, fără prevenţie medicală, fără infrastructură, dar cu multă complicitate în distrugerea valorilor, oricare ar fi ele.

Costurile complicității sunt suportate de noi toți, împreună, conștientizând mai mult sau mai puţin, indiferent de statut, angajat la privat sau la stat. Şi tu, ca şi mine, cele minimum 10 ore din viaţă pe care le muncesc de luni până vineri, poate ca şi tine, le împărţim cu statul o dată pe lună. Îi plătim, începând cu 1 ianuarie, 45% din chenzină sperând că într-o zi o să ne bucurăm de o pensie decentă, sau că orice problemă de sănătate va putea fi rezolvată în spitalele de stat. Tot statului îi trimitem în buget TVA-ul din facturile casnice, din abonamentul pentru transport, din cumpărăturile zilnice. Tot în buget îi aducem, cu bună ştiinţă (sau constrânşi de situaţie?) taxa de drum din motorină sau benzină, taxa din rovinietă şi taxa de…ce-o mai fi! Iar o dată pe an, îmbogăţim bugetul local cu impozitele pe clădiri şi parcări.

Totul, colectat într-un sac fără fund numit buget. Bugetul statului. De acolo se aprovizionează cu generozitate odioasă statul, atunci când trebuie să mulţumească votanţilor pentru fiecare formă de „susţinere patriotică” indicată de un sindicat sau un lider de partid ori un „important de la centru”.

Într-o ţară săracă, dar coruptă până la cel mai mic nivel, în care se trăiește bine din mici găinării, ciupeli şmechereşti, aranjamente, favoruri, influenţă, spăguţe, atenţii, plicuri generoase, cohortele se încolonează la ordin şi ascultă promisiuni deşarte despre un viitor luminos, rostite de oportunişti adunaţi într-o cloacă numită partid.

După marele miting al susţinătorilor aduși în city break pe cheltuiala statului cu transport şi cină incluse în preţ, generozitatea cu accente de naţionalism pare să nu mai aibă sfârşit. Cu atitudini nevinovate, uşor euforici şi priviri angelice, comunicatorii de serviciu ai Partidului apar din nou, şi din nou şi oare pentru a câta oară? reluând acelaşi subiect despre creşterea pensiilor și a salariilor bugetarilor, și mai nou despre acordarea de facilităţi pentru dezvoltare personală (prin credite bancare) sau despre „procesarea printr-un sistem informatic integrat a actelor de stare civilă”. Toate acestea în anul 2018, când un email ajunge cât ai clipi în celălalt colţ al lumii, trenurile au întârzieri de câteva secunde în ţările civilizate, medicamentele revoluţionare vindecă boli incurabile, iar sistemul de educaţie încurajează aptitudinile în țările în care școala chiar e o prioritate. 

România, statul din documentele noastre de identitate, acelaşi care îşi oferă acces nelimitat la sacul fără fund numit buget, s-a pierdut undeva pe drum. În locul lui, paradisul este gata să-şi deschidă porţile. În el vor trona toţi cei care ne-au distrus adolescenţa şi maturitatea, şi care, după ce au adulmecat mirosul banilor, au început să se hrănescă cu ei. O mână de clovni, transformaţi în stăpâni de cei care de frică, nerozie sau incultură le-au acordat încredere totală.

Noi, ceilalți, conștincioşi, vom continua să aprovizionăm lunar (şi obligatoriu) bugetul statului. Ne vom lăsa în continuare furaţi şi vom ridica din umeri a neputinţă, până când ne-o ajunge şi pe noi resemnarea și, cu un troler plus câteva cărţi, vom alege să fim law abiding citizens în alte țări. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Versatilitatea în minciună a celor „aleși” nu are limită; când vor fi plecați o masă critică a celor care alimentează bugetul, îi vor prosti în continuare pe cei săraci și neputincioși rămași aici. Le vor spune — în ciuda evidențelor — că trăiesc bine, că bugetul e sărac, că sunt datorii de plătit dar să stea liniștiți, e bine, se poate și mai rău, că ei nu taie pensii și salarii, doar inflația cea rea o face, la ordinul lui Soros...
    Iar cei săraci îi voi crede, deoarece nu au călătorit niciodată în Europa sau în America, pentru a putea avea un termen de comparație cu mizeria de aici, Inevitabil, vor lua toată această cloacă lăsată de izbeliște drept cea mai bună alternativă posibilă...

    În concluzie, ar trebui să terminăm odată bâlciul: să plece toți cei din privat care se pot descurca în străinătate, și să lase aici tot „statul” neparalel, să-și vadă impotența în oglindă și — mai ales — în buget.
    • Like 0
  • În direcția asta, implozia e inevitabilă. Mă gîndesc uneori că are Putin niște triburi siberiene adunate pe malul „lui” de la Marea Neagră, gata să umple golul lăsat de „resemnați”. Ori poate-s doar paranoic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult