Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Alegeri în SUA: noul președinte al Statelor Unite, o mare necunoscută. Distanța dintre Donald Trump și Hillary Clinton a ajuns în „marja de eroare”

Alegerile prezidențiale din Statele Unite au intrat în linie dreaptă. Noul președinte al Americii va fi decis marți, iar sondajele țin pe toată lumea cu sufletul la gură. Cu o singură excepție, nimeni n-a reușit să întoarcă o diferență de 6 procente constatată de sondaje cu 2 săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale americane. Redeschiderea anchetei FBI în privința emailurilor doamnei Clinton i-a suflat însă vânt în pânze lui Donald Trump care a recuperat spectaculos diferența.

ALEGERI SUA. În sondaje, Hillary Clinton și Donald Trump sunt la o diferență în marja de eroare

Candidata democrată Hillary Clinton la alegerile prezidențiale din SUA este creditată cu un avans de trei puncte procentuale în fața lui Donald Trump, respectiv echivalentul marjei de eroare, potrivit unui sondaj realizat pentru New York Times și CBS, citat de AFP.

O diferență  mai mică apare la Institutul american Real Clear Politics: Hillary Clinton are un avans de 1,8% comparativ cu Donald Trump, conform unei medii a sondajelor efectuată de Real Clear Politics. Hillary Clinton este creditată cu 46,6% în privinţa intenţiilor de vot, în timp ce Donald Trump este la nivelul de 44,8%, conform mediei sondajelor elaborate sâmbătă de Real Clear Politics. Pentru calcularea acestei medii, Institutul Real Clear Politics a preluat sondaje efectuate în perioada 28 octombrie - 4 noiembrie.

Alegeri americane: CTP vorbește de „românizarea Americii”

Cursa prezidențială americană îi amintește lui Cristian Tudor Popescu alegerile prezidențiale din anul 2000 din România. 

Hillary Clinton aduce cu „bunicuța” Ion Iliescu, iar Donald Trump este Corneliu Vadim Tudor, a comentat recent Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Ani de zile m-am gândit și am constatat americanizarea României. Acum asistăm la românizarea Americii. După ce avem această confruntare omomorfă cu confruntarea din 2000 dintre Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor – „bunicuța” Iliescu-bunicuța Hillary, aparatcici amândoi, reprezentanți ai „aparatului” și în partea cealaltă Trump–Vadim Tudor, adică dementul liber, care evoluează liber pe acolo prin peisaj și este plăcut de foarte multă lume - ce face FBI-ul, domnule, e incredibil! E incredibil, nu, am citit de două ori”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Martin S. Martin a scris recent în Republica.ro că în cursa prezidențială din acest an, principalul aliat al candidatei democrate a fost protecția oferită de media, în timp ce factorul negativ pentru ea a fost lungul șir de scandaluri pe probleme legale, care i-au atras reputația de nesinceră și de politician care nu inspiră încredere.

În ce îl privește pe Donald Trump, suportul său a fost dat de programul de măsuri economice și politice pe care l-a propus țării, în timp ce vulnerabilitatea lui s-a definit de la început și a crescut pe parcurs, generată de personalitatea provocatoare și de afirmațiile controversate.

ALEGERI SUA. Mai jos, o galerie Guliver Getty Images cu tricouri purtate de fanii lui Hillary Clinton și Donald Trump în campania electorală 2016:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stefania check icon
  Na, ca zisera americanii de la FBI ca este cutata ca lacrima madam Clinton. Ne bucuram si noi domnule Popescu de capra vecinului :-)
  Sa vada si altii cum e sa alegi raul cel mai mic iar dupa sa ajungi la concluzia ca ai fost un farier ca te-ai dus, pentru ca sunt toti o apa si un pamant!
  Credeti ca Franta si Germania sunt mai breze? S-a dus vremea oamenilor de stat autentici!
  • Like 0
 • Clinton va fi un presedinte bun pentru americani. Pentru Romania e preferabil un presedinte republican, care de obicei e mai dur pe plan extern. Din păcate Trump e atât de idiot, nu intelege nimic din politica externa si mai grav nu intelege nato, si rolul sua in nato. Trump e cartea lui Putin, care de altfel s-a implicat agresiv in alegerile din sua. In fine, fbi a concluzionat ca noile emailuri nu aduc nimic nou in cazul lui Clinton, drum drept spre casa alba.
  • Like 3
 • Raul ce mai mic pentru americani poate fi raul cel mai mare pentru restul lumii. Numai ca, indiferent cine va fi ales, vom avea parte tot de o marioneta a complexului militar industrial american.
  • Like 1
 • Samsara check icon
  Trump este foarte aproape de a cîștiga, o spun pînă și casele de pariuri. Doamne ajută!
  Oricine este mai bun și mai cinstit decît femeia aia odioasă, pînă și Mickey Mouse :)
  • Like 4
  • @ Samsara
   Mara mares, te clonasi, mama?
   • Like 1
  • @ Samsara
   Nu "oricine" este mai bun și nici mai cinstit, luați seama la ce afirmați...
   • Like 0
 • ce să zic... fie ca "cel mai mic rău" să câștige!
  • Like 0
  • @ Mihai Chindriş
   mihaela check icon
   vorba ta MIHAI ! ce sa zic ?ce sa mai zicem ?....zicem !!!!!!!!!!!!!!!........ schimbarea imparatilor , bucuria prostilor !..................nimeni nu este de capul lui !.......SISTEMUL!!!!!!!!!!!!!!! este peste tot !!!!!!!!!!!!!!!numai ca acolo omul obisnuit , simplu mai si poate traii !...........CTP ! a luat aiurea de multa vreme!.....a facut buba la cap ! puroi la creier ...... Pacat de el . promitea multe candva ............... a fost inginer ratat , s-a ratat si in rest . dar ...............acum are bani . BANII vorbesc !...peste tot in lume! Mihai , bafta ! sa fie cum presupui tu !dar eu sunt un sceptic .....c.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult