Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Alexandr Mațievschi și Vladimir Kara-Murza -  un ucrainean și un rus. Un ucrainean care a strigat în fața invadatorilor „Glorie Ucrainei!” și a plătit pentru asta cu viața... Un rus care i s-a opus lui Putin și care plătește cu libertatea

combo.

În imagine Alexandr Mațievschi (sursa foto Twitter) și Vladimir Kara-Murza (în dreapta/ sursa foto: Profimedia) 

Alexandr Mațievschi și Vladimir Kara-Murza. Cine sunt acești oameni? Ce ne pot spune aceste nume? Ce putem învăța din destinul lor despre libertate, despre a gândi liber și despre democrație? Ce lecție poate fi viața acestor oameni pentru simpatizanții lui Putin și pro-ruși de la noi și de oriunde?

Să o luăm pe rând...

Alexandr Mațievschi e un soldat ucrainean născut în 1980 în Republica Moldova. Avea și cetățenie moldovenească. A fost executat în pădure de soldații ruși. Nu omorât în confruntarea dintre cele două armate, ci executat. În ultima discuție telefonică cu mama i-a spus: „Nu mă voi preda niciodată!” Tot mama e cea care l-a recunoscut în filmarea cu execuția făcută publică de ruși. E senin, are țigara în gură, strigă: Slava Ucraina! Și pentru asta e secerat de o rafală de gloanțe.

Cum este ca mamă să vezi un asemenea film?! Cum este să mai poți trăi, după ce îți vezi fiul executat, pentru că a strigat două cuvinte?!

Pro-Putin, pro-ruși vă rog, spuneți voi cu ce a greșit acest om? În țara lui, pe pământul lui, în limba țării sale a strigat invadatorilor că își dorește ca țara lui să învingă și a plătit cu viața... Dacă ziceți că nu trebuia să lupte și să vrea pace, vă răspund că asta înseamnă ca țara lui să nu mai fie...

Cu ce a greșit Alexandr Mațievschi?

Vladimir Kara-Murza este un opozant al lui Putin. Să fii opozant într-o lume normală e firesc, dar să critici, să îți exprimi părerea sinceră legat de acțiunile oamenilor politici în Rusia te poate costa mult, între 25 de ani de detenție și condamnarea la moarte. Pentru atitudinea lui, Vladimir Kara-Murza a fost otrăvit de două ori, în 2015 și 2017, dar a supraviețuit.

În primăvara lui 2022 a fost acuzat pentru că a criticat invazia Ucrainei și a răspândit informații false despre armata rusă.

În august 2022 a venit și a doua acuzație - că a organizat o conferință în sprijinul deținuților politici din Rusia.

În octombrie 2022 - a treia acuzație, de înaltă trădare.

...

E în detenție din aprilie 2022. Zilele acestea a început procesul lui. Riscă 25 de ani de închisoare. Procesul se desfășoară cu ușile închise.

Cândva a fost sfătuit să fugă din Rusia, știindu-se la ce riscuri se expune. A răspuns că nu poate face asta, că este rus, că cel mai mare cadou pe care îl poate face lui Putin e să abandoneze și să fugă.

Toții marii opozanți ai lui Putin sunt după gratii.

...

Alexandr Mațievschi și Vladimir Kara-Murza -  un ucrainean și un rus. Un ucrainean ce a strigat în fața invadatorilor „Glorie Ucrainei!” și a plătit pentru asta cu viața... Un rus ce iubește Rusia și o vrea liberă și democratică și pentru asta va fi condamnat... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult