Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Alianța PSD-PNL a crăpat la București: după 14 ore de negocieri, „candidatul comun” Cîrstoiu a fost retras, candidează Firea (PSD) și Burduja (PNL)

Burduja-Cîrstoiu-Firea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Soluția „Cîrstoiu” nu mai e o soluție pentru București. PSD și PNL au decis, după 14 ore de discuții și mai multe săptămâni de speculații, să îi retragă sprijinul politic medicului Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar din București, și să meargă la București cu candidaturi separate: Gabriela Firea din partea PSD și Sebastian Burduja din partea PNL, au declarat surse politice pentru Hotnews, G4Media și Digi24.

La europarlamentare, cele două partide rămân la lista comună.

Gabriela Firea figurează pe locul 3 pe această lipsă - un premiu de consolare după ce Marcel Ciolacu i-a refuzat constant candidatura la Primăria generală.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, se afla în Coreea de Sud, alături de președintele Iohannis, când i-au dat vestea că va candida la Primărie.

Intrarea în cursă a Gabrielei Firea este o veste proastă pentru Cristian Popescu Piedone, „independentul” care spera că va canaliza spre el toate voturile pesediștilor.

Reacția lui Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat că „de astăzi, dansul în doi s-a terminat! De astăzi, bucureștenii chiar au ce alege”. „Decizia ca PSD și PNL să meargă cu proprii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă pentru bucureștenii condamnați de patru ani la frig, mizerie, poluare și trafic blocat care, în loc de soluții, aveau de ales acum doar între incompetență și circ! Bucureștiul are nevoie de un om care știe administrație și este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraiște de Nicușor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, președintele organizației PSD București!”, a declarat președintele PSD. Acesta i-a mulțumit și lui Cătălin Cîrstoiu „pentru tot efortul depus în această perioadă”.

Foto: Marcel Ciolacu/Facebook

Reacția Gabrielei Firea

Președinta PSD București, Gabriela Firea, a reacționat după mesajul lui Marcel Ciolacu, subliniind că „împreună vom lupta pentru dreptul bucureştenilor la o viață mai bună, într-un oraş civilizat”.

„Voi redeschide toate şantierele blocate şi voi reda curățenia şi frumusețea Capitalei. Vom avea, din nou, cele mai mari investiții în şcoli, transport, protecția mediului, infrastructură, termoficare, spitale, instituții de cultură”, a mai spus Firea. 

Reacția lui Nicușor Dan

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, este primul care a reacționat după ce PSD și PNL au ales să aibă candidați separați în cursa pentru primăria Capitalei. „Decizie grea pentru mafia imobiliară. Campania cui să o finanțeze?”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Reacția lui Piedone

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei din partea PUSL, a reacționat pe Facebook la anunțul ruperii alianței PSD-PNL la București, spunând că „mazilirea doctorului Cârstoiu este BLAT POLITIC PRIN CARE PSD ȘI PNL ÎL SUSȚIN PE NICUȘOR DAN!”.

„Ca să elimine valul de susținători ai candidatului Cristian Popescu Piedone, șefii alianței toxice își trădează electoratul și îl susțin public pe Nicușor Dan! În mințile lor negre de ură, dacă Piedone pierde, alianța toxică are șanse mari să câștige alegerile parlamentare din toamnă! Și mai poate umili poporul încă patru ani!”, a mai spus candidatul Piedone.

„Dacă susținătorii din București ai lui Piedone dau vot negativ coaliției în București, la toamnă se va ridica împotriva PSD și PNL tot poporul pe care această coaliție l-a umilit și l-a batjocorit în ultimii patru ani!”, a mai precizat primarul Sectorului 5.

 

Foto: Cristian Popescu Piedone/Facebook

Reacția lui Florin Cîțu, fost președinte PNL

Fostul premier al României și președinte al PNL, Florin Cîțu, a scris, marți, pe Facebook, după ce PNL și PSD au rupt Alianța la București, că „este un pas în direcția corectă” și că „totul e bine când se termină cu bine”.

„PNL trebuie să facă URGENT o analiză obiectivă referitor la șansele pe care le are pentru PMB și mai ales cum vrea să se poziționeze după alegeri. O să fie greu, după tot acest episod , ca Burduja să recâștige terenul pierdut. Să fim sinceri, imposibil. Este nevoie de un candidat de calibru, iar de la PNL nu poate să fie decât președintele partidului, Nicolae Ciucă. Mai ales că a venit cu propunerea în PNL pentru un candidat unic care a fost un eșec total. Sau Nicușor Dan și atunci este sigur că PNL câștigă la București”, a mai spus fostul lider al liberalilor.

Reacția lui Iohannis

Întrebat despre retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, președintele a spus, citat de Hotnews, că „nu este un mare succes al coaliției”, dar că nu vrea să comenteze „deciziile coaliției în materie de ales candidați și de felul în care se vor poziționa”.

De ce l-au retras pe Cîrstoiu

Cîrstoiu nu va mai fi candidatul comun al coaliției pentru Primăria Generală a Capitalei. Într-un comentariu pentru Republica, Sorin Ioniță de la Expert Forum declară că medicul Cîrstoiu era un candidat nepotrivit, care nu știa să vorbească ca pentru electorat. În plus, PSD și PNL continuă deruta totală, crede Sorin Ioniță, subliniind că cele două partide care guvernează România oferă tot mai multe semne de iliberalism democratic.

Retragerea candidatului Cîrstoiu nu este o supriză, având în vedere că în ultimele săptămâni liderii PSD și PNL, adică Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au încercat mai mult să se delimiteze de candidatul Cîrstoiu decât să-l susțină. De altfel, Ciolacu chiar i-a atribuit candidatului Cîrstoiu eticheta de candidat „momentan” al coaliției pentru Primăria Generală a Bucureștiului.

Cătălin Cîrstoiu este acuzat de incompatibilitate după mai multe investigații de presă, iar dovezile despre activitatea sa în neconcordanță cu funcția de manager de spital apar aproape cu fiecare zi care trece. Observator scrie că cazul medicului Cîrstoiu ar putea introduce o ordonanţă de urgenţă, prin care managerilor de spitale de stat le-ar fi interzis să profeseze şi în privat. 

În plus, Cîrstoiu a avut parte de un start de campanie plin de erori de comunicare și gafe, iar scorul său în sondaje a rămas modest, sub primarul general Nicușor Dan și primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

În ultima săptămână, Cătălin Cîrstoiu a fost somat de liderii PSD și PNL să iasă public cu lămuriri privind activitatea sa ca manager de spital. Acesta a făcut vineri o conferință de presă în fața Spitalului Universitar și le-a spus jurnaliștilor că s-a simțit cam singur în ultima lună, de când PNL și PSD l-au anunțat drept candidatul lor comun.

În plus, potrivit HotNews, Cîrstoiu a admis că a dat consultații la clinica privată Anemona deținută de soția sa, spunând că toți colegii săi care dețin funcții în spitale publice fac asta și că OUG care le interzice managerilor să profeseze în afara spitalului a creat haos. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că „perioada de independență a apus” și a precizat că o discuție cu Cătălin Cîrstoiu va avea loc cel târziu luni.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a declarat în weekend că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei și că cele două formaţiuni vor avea candidat comun la alegerile locale din acest an pentru Primăria Generală a Bucureştiului.

Câteva dintre acuzațiile care i se aduc medicului Cîrstoiu, sumarizate de Europa Liberă

  • Este manager al Spitalului Universitar București și acordă în paralel consultații la clinica Anemona, deținută de el și soția sa, medic în același spital, arată raportul Corpului de Control al Guvernului din octombrie 2020, lucru interzis de Legea 95/2006. Este vorba de consultații remunerate sau neremunerate.
  • Operează pacienții la spitalul Universitar și apoi îi cheamă pentru control și consult la clinica Anemona. Jurnaliștii de la HotNews au prezentat cazurile mai multor pacienți aflați în această situație, inclusiv scrisori medicale cu parafa și semnatura dr. Cîrstoiu.
  • Facturile pentru consultațiile date la Anemona veneau pe o altă firmă, Praxis Medical, deținută de soția lui Cîrstoiu.
  • Pacienții din spital erau dirijați către clinica privată unde medicul Cîrstoiu le acorda consultații prin intermediul propriilor rezidenți. HotNews a prezentat discuții pe WhatsApp dintre pacienți și aceștia, inclusiv documentele de plată. Presa a arătat că aceasta este o practică pe scară largă.
  • Clinica familiei Cîrstoiu nu este furnizor de formare profesională și de educație medicală continuă, așa cum a susținut, potrivit Colegiului Medicilor, instituția care dă astfel de acreditări.

PSD și PNL nu funcționează ca niște mașinării care au ca scop să câștige voturi

Într-un editorial pentru SpotMedia, jurnalista Ioana Ene Dogoiu scrie că singurul lucru pe care PSD și PNL nu și-l pot permite este să rupă candidatura comună pentru Primăria Capitalei, pentru că efectul asupra întregii construcții s-ar propaga exact ca fracturarea gheții și ar ajunge să scufunde coaliția la toate nivelurile, inclusiv guvernarea.

Pe de altă parte, președintele think tank-ului Expert Forum, Sorin Ioniță, a declarat într-un interviu pentru Republica, că medicul Cîrstoiu era un candidat nepotrivit, care nu știa să vorbească, ca pentru electorat.

El venea dintr-o profesie meritocratică, în principiu, unde erau obișnuit să aibă subordonați și clienți, adică pacienți, dar nu știa să aibă discuția asta de la egal egal, să angajeze lumea și să se facă plăcut, asta ca stil. Iar, pe fond, a avut marile probleme pe care le avea. Și cred că toți șefii din medicina românească îl blestemă acuma pe Cîrstoiu pentru că s-a pus reflectorul pe marea lor problemă de sistem în care sunt băgați toți: nu pentru că practică ca angajați într-un spital de stat și într-o clinică privată, că sunt mii de doctori care fac asta, ci pentru că ei sunt șefii amândurora. Deci este un fel de cartelizare la nivel de patroni. Ăsta e șeful spitalului de stat și e patronul clinicii private”, spune Sorin Ioniță.

Acesta mai remarcă faptul că cazul Cîrstoiu ajută societatea românească, având în vedere că e o mare problemă de politică publică și de reorganizare a sistemului medical românesc.

PSD și PNL continuă deruta totală, iar PNL-ul nici nu pierde mare lucru, că ei nu prea există în București. PSD-ul, în schimb, au mai avut un candidat pentru București în trecut, dar, de fapt, îl susțineau pe altul care să declare independent”, explică Sorin Ioniță, făcând referire la Sorin Oprescu și alegerile locale din 2008. „Genul ăsta de jocuri ipocrite au mai existat și lor (PSD-iștilor) le e foarte simplu acuma să-l susțină pe Piedone”, mai atenționează Sorin Ioniță. 

Încă nici n-a început oficial cursa electorală și partidele astea mari, care pretind să conducă România, nu sunt în stare să genereze niște cadre. Sau, pe de altă parte, cadrele care erau disponibile, precum Gabriela Firea, care era în PSD un candidat plauzibil, n-a putut să fie nominalizată din cauza jocurilor și bătăliilor interne din partid. Asta arată că partidele nu sunt construite ca organizații care să performeze, ci au alte scopuri. Și de aici putem porni o discuție separată, care e foarte importantă și se referă la ce scopuri au niște partide care se autosabotează numai pentru a păstra un fel de legătură obscură cu alte sisteme ale statului. Aceste partide parcă sunt (și ne dau tot timpul semne) dirijate din afară, cum e PNL-ul, de exemplu, care în ultimii nu a reușit să explice rațional de ce a făcut harakiri șefilor de partid sau de ce, împreună cu PSD-ul, s-au apucat să schimbe calendarul electoral. Astea toate sunt semne de derută a democrației și de introducere a unor semne de iliberalism democratic”, transmite Sorin Ioniță. 

Aceste partide nu funcționează ca niște mașinării pentru profit, profitul fiind să câștigi voturi, cum e în toate țările. Pentru că atunci, dacă ăla ar fi scopul, ai înțelege anumite lucruri. Da, încearcă, greșesc niște chestii, câteodată exagerează, devin populiști, fac lucruri necuvenite, dar totul în scopul de a câștiga cât mai mulți votanți. În schimb la noi PSD și PNL se autosabotează. Și atunci trebuie să găsim un alt model de teorie politică în România, care să explice ce sunt aceste partide care nu vor să câștige în București și fac altceva ca să nu câștige. Cine le determină aceste decizii? Care sunt adevăratele măsuri ale succesului? Ce urmăresc acești lideri politici nu e foarte clar în momentul ăsta și trebuie să ne punem aceste întrebări”, se mai întreabă Sorin Ioniță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E clar că e un blat ordinar și asta a fost de la bun început. Și așa este și în alte orașe, de ex. Constanța. Se dorește menținerea peste tot a "primarilor lui prostannis", agreați și susținuți fățiș de... "partenerul strategic", ex. nicu$$$oros dan la București, chițac aka prostac la Constanța, prin introducerea în cursa electorală a unor candidați (candiblați) mai nașpa decât ei. Pentru București există soluția: lumea ar trebui să le dea flit tuturor blatiștilor și să îl voteze pe Piedone.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      ove check icon
      Valeleu,si tu ai drept de vot!!!!Vai si amar....
      • Like 3
    • @ ove
      Dan check icon
      Doar dacă e român, că după istoricul de pe site pare că scrie de la tiraspol, de undeva.
      • Like 4
  • Cîțu ar fi fost bine să tacă. Este frate bun cu Cârstoiu. A fost ejectat ca și acesta, repede, după ce a fost folosit le modul cel mai ordinar atât de nașul Iohannis cât și de cei care urlau că este cel mai cel.Să le fie de bine . Își merită soarta pe deplin. Liberalilor nu le este rușine să-l atace pe Nicușor după ce i-a propus să intre în pnl și să-l susțină? Nu, nu le este!
    • Like 0
  • Zici ca-s pe blat cu Nicusor. Dar sa nu fim naivi. Hotii au un as in maneca. Probabil cu 2-3 zile inainte de vot cel putin unul (daca nu chiar ambii) se va retrage si va face o "recomandare" de vot.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult