Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu
Nu prea știu cum să încep articolul ăsta așa că o să zic direct: nu sunt de acord cu nici un fel de gratuitate acordată studenților sau elevilor. Nu există loc de argumente.
Vrem să rezolvăm cu adevărat o problemă socială?
1. Studenții. CFR să facă parteneriat cu universitățile de stat și cele private(not) și să identifice clar studenții care au dificultăți financiare, provin din categorii defavorizate etc. Pentru acești studenți se poate asigura transport gratuit sau redus, între orașul unde e universitatea și localitatea de reședință în limita a 3 călătorii dus-întors pe lună, de sărbători și în zilele în care au loc alegeri, ca să poată vota. Argument: am 28 de ani, am o firmă de consultanță și sunt propria angajată. În același timp sunt studentă și beneficiez de gratuitate la CFR. Mai citiți o dată și întrebați-vă dacă e normal ca un adult de 28 de ani care conduce propria firmă are cu adevărat nevoie de gratuitate. Răspunsul e nu. Motiv pentru care nici nu am mai mers la facultate să îmi iau legitimația pentru transport. În decembrie am mers acasă cu trenul și am plătit.
2. Elevii. Transportul public în comun este organizat la nivel local, toate companiile de genul ăsta aparțin primăriilor. Ar trebui să fie extrem de simplu pentru primării, prin serviciile sociale din aparatele administrative, să identifice persoanele defavorizate care chiar au nevoie de reduceri și gratuități. Elevul care primește 30 de lei pe zi de cheltuială, poate să dea totuși 1,50 lei pe transportul cu autobuzul.
Problema reală, în acest subiect, nu este bugetul. Gratuitățile acestea sunt complet nesemnificative comparativ cu 10.000 de euro pe o băncuță, spre exemplu. Problema este formarea unei mentalități.
Au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, iar nouă încă ne place să ne cocoloșim la subrațul unui tătuc care să ne dea și să aibă grijă de noi. Moștenim de la bunici și părinți gândirea „să ne dea statul”. Ce-i drept, la câte taxe și impozite plătim, statul ar trebui să facă statuie de aur fiecărui cetățean. Dar nu despre asta-i vorba. Dacă vrem să schimbăm ceva la țara asta trebuie să începem cu noi înșine și să renunțăm la a mai aștepta să ne dea statul. Și cum totul pornește de la educație, mi se pare greșit să implantăm în gândirea și comportamentul unui elev sau student ideea că trebuie să vină statul și să facă totul pentru noi. Pur și simplu nu sunt de acord cu perpetuarea unei mentalități în care așteptăm să vină un tătuc și să ne rezolve toate problemele.
Mi-ar plăcea să văd asociațiile de elevi și studenți că se agită mult mai mult pentru reformarea sistemului de învățământ, că cer refacerea curriculei școlare, că militează pentru pregătirea profesională continuă a profesorilor, astfel încât să fie adaptați pentru fiecare generație, că cer insistent Guvernului digitalizarea sistemului de învățământ, că cer mai mulți bani pentru reabilitarea școlilor, liceelor, universităților etc. Gratuitatea transportului pentru elevi și studenți este o non-problemă. Este ultima grijă a învățământului. Cred că mai întâi ar trebui să ne ocupăm de multe alte lipsuri și probleme ale sistemului educațional din România. Altfel, n-o să ajungem nicăieri cu țara asta, o să rămânem permanent blocați în amintirea și nostalgia unui stat cât se poate de maximal care să facă totul, iar apoi doar să ne plângem că nu e bine.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
-De vreau să ajung la o destinație, o ajung! Legal ori mituind.; îs prea multe cărămizi în mucegaiul vieții mele.
Nu-mi place, e normal?
Rămas bun,
Purice Narcis-Teofil
Nici nu are rost sa citesc articolul din moment ce autorul nici nu s-a sinchisit sa citească legea.
Ar fi trebuit să îl citiți, este foarte bun articolul de față.
Acum este limita de vârstă de 26 ani. Însă în trecut nu era așa, autoarea are perfecta dreptate. Înainte de a fi operate modificări în legătură cu gratuitatea pe cale ferată, un student de 75 de ani putea circula nestingherit oriunde.
Reducerea este in prezent de 50% și limita de vârstă este de 26 de ani.
In invatamantul OBLIGATORIU (parca e 10 clase acum) sa fie anumite gratuitati/burse/ajutoare, etc. Dar nu exagerat.
Apoi, nu mai esti obligat sa faci scoala dar daca vrei sa continui, PLATESTI.
Cine vrea sa faca facultate, sa plateasca, tot!!! An de studiu, cazare, transport, masa, etc. De ce sa plateasca statul pentru tine? Statul iti asigura altceva. Nu esti obligat sa faci facultate, sa ai studii superioare. Daca nu ai bani, du-te la munca, fa bani si apoi du-te la facultate, eventual master...
Prea multe gratuitati, avantaje oferite de stat aiurea, prea multi cu diplome fara valoare si obtinute aiurea, prea multi "manageri" si prea multi "specialisti"!
Ne găsim fericirea în mizeria altora, suntem într-o competiție destructivă cu toată lumea. Suntem lacomi, orgolioși, meschini, egoiști. Știm, fără echivoc, că avem dreptate. Cu orice preț. Trăim o simbioză nesănătoasă cu tehnologia. Ne creăm aliasuri virtuale care să ne ascundă slăbiciunile. Prezentăm lumii o viață neadevarată, stârnind invidia altor oameni de paie care-și clasifică succesul prin comparație cu ceilalți. Moralitatea și etica au devenit idei invechite, bunul simț zace mort pe fundul gropii de gunoi a istoriei plină până la refuz cu peturi de plastic și gânduri ticăloase.
Promovăm prostia și incultura, purtăm papuci cu blană, ne tatuăm pielea cu mesaje pe care nu le înțelegem, ascultăm manele și credem că mașina pe care o conducem ne aduce un loc pe cea mai de sus creangă a pedigree ului social. Femeile moderne își pun plastic în buze și în țâțe, bărbații poartă pantaloni mulați cu glezne goale, tricouri decoltate și unghii lăcuite într-o demonstrație prost înțeleasă a virilității.
Alergăm disperați după foloase materiale călcând în picioare orice regulă socială. Nu dăm doi bani pe demnitatea celor pe care îi umilim public cu insolența noastră. Împuternicim analfabeți, hoți și impostori să ne conducă destinele. Facem orice să evităm munca cinstită. Visăm să fim manageri.
Înghițim lacomi lăturile din mass media. Umplem de bale ecranele televizoarelor, ne construim egouri cât catedralele. Vorbim despre divinitate, dar ignorăm suferința celui de lângă noi. Ne închinăm evlavioși când trecem pe lângă biserici, dar ne hrănim cu sufletele celor mai slabi decât noi.
Cumpărăm cu bani murdari educația copiilor noștri. Le spunem că merită orice, ne proiectăm în ei frustrările acumulate de-a lungul vieților noastre. Le denaturăm percepția asupra realității și le furăm viitorul. Păcălim viața și sărim cu bună știință pași esențiali în evoluția naturală. Le creăm o imagine bolnavă despre societate, despre rolul lor într-o comunitate la care nu trebuie să participe cu nimic însă de unde pot suge cu nesaț însăși esența ei.
Suntem niște demenți sociopați angrenați fără cale de întoarcere într-o călătorie hidoasă către autodistrugere. Suntem martori vinovați ai apocalipsei spiritului uman. Ultimul rămas să stingă lumina.
2-- argument studențesc : ”prin anularea gratuității scade calitatea pregătirii ...” ! Adevărul este exact pe dos , adică dacă te plimbi ”nelimitat” este afectată calitatea pregătirii ! Așadar, tocmai că este în interesul studenților să se plimbe mai puțin și să studieze mai mult ! Pe vremea noastră călătoream la început și la sfârșit de semestru, și atât ! O parte din tineretul (ne)studios se crede pe altă lume !
3-- ”psd nu a făcut nimic bun, din contra” ; ziceți că nimic bun ? Chiar așa de pdl-ist sunteți ? Eu nu spun că tot ce a făcut
psd a fost bun (ex. călătorii gratuite și nelimitate ! ) dar să nu recunoști nimic este total nerealist !