Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Am 28 de ani și o firmă de consultanță. În același timp sunt studentă și beneficiez de gratuitate la CFR. E normal?

Ilustrație CFR

Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Nu prea știu cum să încep articolul ăsta așa că o să zic direct: nu sunt de acord cu nici un fel de gratuitate acordată studenților sau elevilor. Nu există loc de argumente.

Vrem să rezolvăm cu adevărat o problemă socială?

1. Studenții. CFR să facă parteneriat cu universitățile de stat și cele private(not) și să identifice clar studenții care au dificultăți financiare, provin din categorii defavorizate etc. Pentru acești studenți se poate asigura transport gratuit sau redus, între orașul unde e universitatea și localitatea de reședință în limita a 3 călătorii dus-întors pe lună, de sărbători și în zilele în care au loc alegeri, ca să poată vota. Argument: am 28 de ani, am o firmă de consultanță și sunt propria angajată. În același timp sunt studentă și beneficiez de gratuitate la CFR. Mai citiți o dată și întrebați-vă dacă e normal ca un adult de 28 de ani care conduce propria firmă are cu adevărat nevoie de gratuitate. Răspunsul e nu. Motiv pentru care nici nu am mai mers la facultate să îmi iau legitimația pentru transport. În decembrie am mers acasă cu trenul și am plătit.

2. Elevii. Transportul public în comun este organizat la nivel local, toate companiile de genul ăsta aparțin primăriilor. Ar trebui să fie extrem de simplu pentru primării, prin serviciile sociale din aparatele administrative, să identifice persoanele defavorizate care chiar au nevoie de reduceri și gratuități. Elevul care primește 30 de lei pe zi de cheltuială, poate să dea totuși 1,50 lei pe transportul cu autobuzul.

Problema reală, în acest subiect, nu este bugetul. Gratuitățile acestea sunt complet nesemnificative comparativ cu 10.000 de euro pe o băncuță, spre exemplu. Problema este formarea unei mentalități.

Au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, iar nouă încă ne place să ne cocoloșim la subrațul unui tătuc care să ne dea și să aibă grijă de noi. Moștenim de la bunici și părinți gândirea „să ne dea statul”. Ce-i drept, la câte taxe și impozite plătim, statul ar trebui să facă statuie de aur fiecărui cetățean. Dar nu despre asta-i vorba. Dacă vrem să schimbăm ceva la țara asta trebuie să începem cu noi înșine și să renunțăm la a mai aștepta să ne dea statul. Și cum totul pornește de la educație, mi se pare greșit să implantăm în gândirea și comportamentul unui elev sau student ideea că trebuie să vină statul și să facă totul pentru noi. Pur și simplu nu sunt de acord cu perpetuarea unei mentalități în care așteptăm să vină un tătuc și să ne rezolve toate problemele.

Mi-ar plăcea să văd asociațiile de elevi și studenți că se agită mult mai mult pentru reformarea sistemului de învățământ, că cer refacerea curriculei școlare, că militează pentru pregătirea profesională continuă a profesorilor, astfel încât să fie adaptați pentru fiecare generație, că cer insistent Guvernului digitalizarea sistemului de învățământ, că cer mai mulți bani pentru reabilitarea școlilor, liceelor, universităților etc. Gratuitatea transportului pentru elevi și studenți este o non-problemă. Este ultima grijă a învățământului. Cred că mai întâi ar trebui să ne ocupăm de multe alte lipsuri și probleme ale sistemului educațional din România. Altfel, n-o să ajungem nicăieri cu țara asta, o să rămânem permanent blocați în amintirea și nostalgia unui stat cât se poate de maximal care să facă totul, iar apoi doar să ne plângem că nu e bine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sal't!

    -De vreau să ajung la o destinație, o ajung! Legal ori mituind.; îs prea multe cărămizi în mucegaiul vieții mele.
    Nu-mi place, e normal?

    Rămas bun,
    Purice Narcis-Teofil
    • Like 0
  • Gratuitatea este pana în 26 de ani.
    Nici nu are rost sa citesc articolul din moment ce autorul nici nu s-a sinchisit sa citească legea.
    • Like 5
    • @ ControlTheNarrative
      @Adrian Chiriță
      Ar fi trebuit să îl citiți, este foarte bun articolul de față.
      Acum este limita de vârstă de 26 ani. Însă în trecut nu era așa, autoarea are perfecta dreptate. Înainte de a fi operate modificări în legătură cu gratuitatea pe cale ferată, un student de 75 de ani putea circula nestingherit oriunde.

      Reducerea este in prezent de 50% și limita de vârstă este de 26 de ani.
      • Like 2
  • Dragii mei, corect este si trebuie sa fie in felul urmator (ca in majoritatea tarilor normale).
    In invatamantul OBLIGATORIU (parca e 10 clase acum) sa fie anumite gratuitati/burse/ajutoare, etc. Dar nu exagerat.
    Apoi, nu mai esti obligat sa faci scoala dar daca vrei sa continui, PLATESTI.
    Cine vrea sa faca facultate, sa plateasca, tot!!! An de studiu, cazare, transport, masa, etc. De ce sa plateasca statul pentru tine? Statul iti asigura altceva. Nu esti obligat sa faci facultate, sa ai studii superioare. Daca nu ai bani, du-te la munca, fa bani si apoi du-te la facultate, eventual master...
    Prea multe gratuitati, avantaje oferite de stat aiurea, prea multi cu diplome fara valoare si obtinute aiurea, prea multi "manageri" si prea multi "specialisti"!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Perfect adevărat.Dar până când generațiile (Și-mi dea, că mi se cuvine) obișnuite cu mocangeli nu se duc la cele veșnice ,nu se va schimba ceva . Nasol că progeniturile lor au aceleași mentalități.
    • Like 2
  • In mare e adevărat ce ziceți dar ... în detaliu, observ că este o opinie a unei persoane care nu a avut și nu are probleme financiare. În plus, să nu pretindem ca fiecare student să aibă o afacere în condițiile în care nu are nici o formare în domeniul afacerilor (excepție, poate, doar cei de la ASE) ! Articolul poate fi considerat și o ocazie de auto-elogiere, ceea ce numai modestie nu pare/este.
    • Like 4
  • Studiile superioare finantate de la stat (gratuite pentru studenti) sunt o reminescenta comunistoida. In intreaga lume civilizata invatamantul costa beneficiarii. Nu e vorba de invatamantul obligatoriu, care e normal sa fie gratuit, ca de, e obligatori! Vorbesc aici de cel facultativ, care ar trebui sa coste. Cati bani a bagat statul in someri cu diplome universitare sau in emigranti? Daca platesc vor fi mai atenti la profesori (competente, conduita), la alegerea carierei, etc. Gratuitati suplimentare faptului ca e invatamantul gratuit? O prostie fara margini si iresponsabilitate bugetara! Statul ar trebui sa acorde doar burse sociale, pentru restul, la munca baietzi si fete, ca aveti o varsta!
    • Like 4
    • @ Cristian Dogar
      E aberant să militezi pentru un nivel de trai mai prost în țară doar ca să moară și capra vecinului. Adică să nu cumva să existe învățământ superior gratuit ca să nu beneficieze alții de asta. Bun așa era pe vremea comunismului, dar chiar era ceva rău? Ce șansă are acum un tânăr sărac de la țară să facă o facultate obișnuită? Nu mai vorbesc de facultăți elitiste precum Arhitectura sau Medicina, unde nu numai cursurile costă, ci și toate materialele pentru lucrările curente etc etc.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      maripos check icon
      Si mai ales "Antrenamentele" candidatilor, inca de pe bancile liceului, cu profesorii facultatilor.
      • Like 1
  • MCC check icon
    Eu am 48 de ani, am doua fete la facultate in Brasov, la buget, din fericire si sunt somer. Mi-am piedut ferma apicola din cauza otravirii. Fetele traiesc cu 1000 lei pe luna (bani de hrana, transport, diverse cheltuieli) . Daca nu gasim o metoda de a acorda ajutor studentilor care au nevoie, nu facem nimic. Eu am o coaja de masina si din pacate trebuie sa o tin pentru ca este o necesitate, dar ticmai aceasta necesitate impiedica obtinerea unei burse sociale. Fiecare are dreptul la sa creada ceea ce vrea, dar realitatea arata ca egali suntem doar in fata lui Dumnezeu, aici, fiecare se descurca cum poate si startul in viata il ia de pe pozitii diferite.
    • Like 3
    • @ MCC
      maripos check icon
      Solutii exista, dar nu se aplica. Era candva posibilitatea ca studentii, elevii sa ia un imprumut de la stat cu dobanda ZERO pentru a-si plati studiile, cheltuielile. Probabil nu se mai acorda. De ce?
      • Like 0
  • Corina check icon
    Mai beneficia cu adevărat de gratuitate autoarea? Limita era de 26 de ani la studenți pentru gratuitate cu trenul.
    • Like 2
  • Oli check icon
    Futem planeta în orgii depravate și-i stoarcem resursele naturale, având impresia că suntem veșnici. Îi urâm pe cei diferiți, aruncăm prima piatră, depreciem valorile și convingerile celorlalți. Realizăm cu toții că drumul pe care am apucat e unul fără întoarcere, însă nu ne putem abține. Sau nu ne pasă. Suntem primii și supremii noștri dușmani.

    Ne găsim fericirea în mizeria altora, suntem într-o competiție destructivă cu toată lumea. Suntem lacomi, orgolioși, meschini, egoiști. Știm, fără echivoc, că avem dreptate. Cu orice preț. Trăim o simbioză nesănătoasă cu tehnologia. Ne creăm aliasuri virtuale care să ne ascundă slăbiciunile. Prezentăm lumii o viață neadevarată, stârnind invidia altor oameni de paie care-și clasifică succesul prin comparație cu ceilalți. Moralitatea și etica au devenit idei invechite, bunul simț zace mort pe fundul gropii de gunoi a istoriei plină până la refuz cu peturi de plastic și gânduri ticăloase.

    Promovăm prostia și incultura, purtăm papuci cu blană, ne tatuăm pielea cu mesaje pe care nu le înțelegem, ascultăm manele și credem că mașina pe care o conducem ne aduce un loc pe cea mai de sus creangă a pedigree ului social. Femeile moderne își pun plastic în buze și în țâțe, bărbații poartă pantaloni mulați cu glezne goale, tricouri decoltate și unghii lăcuite într-o demonstrație prost înțeleasă a virilității.

    Alergăm disperați după foloase materiale călcând în picioare orice regulă socială. Nu dăm doi bani pe demnitatea celor pe care îi umilim public cu insolența noastră. Împuternicim analfabeți, hoți și impostori să ne conducă destinele. Facem orice să evităm munca cinstită. Visăm să fim manageri.

    Înghițim lacomi lăturile din mass media. Umplem de bale ecranele televizoarelor, ne construim egouri cât catedralele. Vorbim despre divinitate, dar ignorăm suferința celui de lângă noi. Ne închinăm evlavioși când trecem pe lângă biserici, dar ne hrănim cu sufletele celor mai slabi decât noi.

    Cumpărăm cu bani murdari educația copiilor noștri. Le spunem că merită orice, ne proiectăm în ei frustrările acumulate de-a lungul vieților noastre. Le denaturăm percepția asupra realității și le furăm viitorul. Păcălim viața și sărim cu bună știință pași esențiali în evoluția naturală. Le creăm o imagine bolnavă despre societate, despre rolul lor într-o comunitate la care nu trebuie să participe cu nimic însă de unde pot suge cu nesaț însăși esența ei.

    Suntem niște demenți sociopați angrenați fără cale de întoarcere într-o călătorie hidoasă către autodistrugere. Suntem martori vinovați ai apocalipsei spiritului uman. Ultimul rămas să stingă lumina.
    • Like 4
    • @ Oli
      Cam e adevărat ce ziceți dar ... ”cu toată dragostea” , tot textul comentariului este în afara subiectului !
      • Like 1
  • Un articol corect. Cand vii la facultate cu masina, iar loganul este o raritate "hilara" nu este cazul sa primesti gratuitate, la nimic, in afara studiilor. Amenintarea ca prin anulrea gratuitatii transportului s-ar afecta "calitatea pregatirii" nu sta in picioare. Nu ai decat sa "reduci calitatea pregatirii". Esti liber. Dar nu vei mai lua examenele, nu-ti vei mai termina studiile, nu vei mai fi absolvent de invatamant superior. Daca iti convine nu ai decat sa-ti pui in practica amenintarea. Romanul a devenit un pomanagiu inrait. Fiecare, daca poate, jupoaie cat mai mult si da in schimb cat mai putin. In aceasta denaturare psd are un rol covarsitor. Iar se vor trezi unii si vor spune ca sunt incrancenat impotriva psd. Da sunt. Daca deschideti bine ochii si analizati cu obiectivitate veti vedea ca psd nu a facut nimic bun, din contra.
    • Like 6
    • @ Mircea Zugravu
      1--Vechea obsesie cu psd ...
      2-- argument studențesc : ”prin anularea gratuității scade calitatea pregătirii ...” ! Adevărul este exact pe dos , adică dacă te plimbi ”nelimitat” este afectată calitatea pregătirii ! Așadar, tocmai că este în interesul studenților să se plimbe mai puțin și să studieze mai mult ! Pe vremea noastră călătoream la început și la sfârșit de semestru, și atât ! O parte din tineretul (ne)studios se crede pe altă lume !
      3-- ”psd nu a făcut nimic bun, din contra” ; ziceți că nimic bun ? Chiar așa de pdl-ist sunteți ? Eu nu spun că tot ce a făcut
      psd a fost bun (ex. călătorii gratuite și nelimitate ! ) dar să nu recunoști nimic este total nerealist !
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      De exemplu?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult