Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gratuitate pe CFR pentru studenți? Cum se foloseau unii dintre studenți de această facilitate

tren - tichete

Foto: Inquam Photos

Sigur că studenții au, cei mai mulți, puțini bani. Iar gratuitatea oferită oficial pusese capăt practicii de a călători fără bilet, în posibilă înțelegere cu „nașulˮ, și îi scutea și pe unii părinți de un efort material suplimentar.

Și firesc este să li se ofere studenților unele facilități pentru a se duce în vacanțele universitare la părinți, în localitățile de domiciliu, dacă acestea sunt altele decât centrele universitare în care studiază.  În plus, o parte dintre studenții merituoși sau aflați în situații precare pot beneficia, pe lângă burse, și de tabere sau de excursii în condiții convenabile etc.

Suprimarea gratuității pentru studenți în transportul feroviar (cum de nu s-a pretins gratuitate și pe alte mijloace de transport?!) – acordată din evidente interese electorale – a trezit acum proteste. În condițiile neînțelegerii faptului că, în situația economică actuală a țării, o asemenea cheltuială din partea statului este nesustenabilă.

Aflați și: 

Nu s-a spus însă nimic despre felul în care o bună parte dintre studenți se foloseau de această facilitate. Nu atât pentru a merge „acasăˮ în vacanțele oficiale, ci pentru a se duce, adesea chiar în perioada cursurilor, la munte sau mai ales la mare, ceea ce în sine nu este un lucru rău, dar arată disponibilitatea lor de a cheltui mult mai mult decât i-ar fi costat biletul de tren. Și nu e vorba de cei, puțini la număr, care se duc cu mașina proprie până și la facultate.

Cei care susțin asemenea proteste ignoră și felul în care se petrec adesea lucrurile în realitate. Profitând de gratuitatea acordată, mulți studenți își rezervă, pentru orice eventualitate, locuri inclusiv la trenurile foarte solicitate, care duc, de exemplu, spre stațiuni de pe Valea Prahovei. Așa încât călătorii care nu sunt studenți, inclusiv părinții cu copii, nu găsesc defel sau doar cu mare greutate, indiferent de sezon, loc în asemenea trenuri, chiar în cursul săptămânii, pentru a nu mai vorbi de weekenduri.

Dar asta nu e singura anomalie. Ce este și mai grav este faptul că în aceste trenuri, pentru care casele de bilete te refuză, multe locuri rămân neocupate. Căci, dacă tot e gratis, relativ mulți studenți își rezervă locuri pentru orice eventualitate, chiar dacă până la urmă nu mai pleacă sau chiar nici nu aveau serios de gând să plece. Iar trenurile la care nu ai găsit bilet circulă totuși uneori, paradoxal, aproape goale.

Pe lângă latura economică, nici cea educativă și etică nu e de trecut cu vederea. Unii dintre favorizații de astăzi pot închide în germene, păstrând proporțiile, profitorii de mâine – precum beneficiarii de sporuri nejustificate pe lângă salariu sau, apoi, de pensii mai mult sau mai puțin speciale și... nerușinate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ok, fiind situația actuală de așa natură încât nu e altă cale, nu o să fie nimeni împotrivă să limităm gratuitatea. Atenție, să o limităm. Gratuitatea aceasta, chiar dacă mulți dintre cei adulți/seniori o contestă, la implementarea ei nu a sărit nimeni. Brusc, acum, toți suntem niște adversari cu studenții, cum își permit ei să meargă unde au chef pe banii "noștri". Am înțeles, mulți nu ați beneficiat vreodată de asa ceva, nu va convine că vi se ia dreptul de multe ori de a urca in tren pentru că e prea aglomerat, dar nu am auzit până acum de vreun protest în acest sens în toată guvernarea PSD. Nu mă contraziceți, fiecare dintre cei care sunteți fericiți că ni s-a tăiat nouă "craca" v-ați gândit doar la buzunarul vostru până acum.
    Cu puțin efort intelectual, pentru cei care pot intra mai în profuzime, îți poți da seama că această decizie a fost amânată intenționat pentru a câștiga votul tinerilor partidele aflate acum la putere. Se putea tăia gratuitatea cât au fost restricții severe.
    Ne judecați că folosim abuziv aceasta facilitate. Trebuie să fiți ipocriți,oameni buni, și să nu spuneți că nu ați face la fel.
    Mare infracțiune să mergi și tu o zi la munte pentru a te relaxa...
    Domniile voastre poate nu sunt conștiente, de când și-au terminat studiile cu greu si fără facilități, că noi, studenți în anul 2021, urmăm facultățile după același model neocomunist, cu lipsuri mari, cu profesori cu mentalități învechite și absurzi. Unde mai pui că mulți mai și muncesc în paralel. Poate vi se pare normal, dar nu mai trăim aceleași vremuri.
    Gratuitatea a fost un lucru inevitabil, pentru că este o formă adaptabila condițiilor de trai. Când vom și noi ca in Occident, ne vom permite să dăm bani.
    Înainte să săriți cu răspunsuri la acest comentariu, aflați că nu suntem toți săraci, dar în țara asta nu avem niciun beneficiu înafara de acesta, pentru cât efort financiar depun unii. Documentați-vă cât cheltuie un student pe lună și comparați cu vremurile vechi,vă asigur eu că e de zeci de ori mai mult.
    • Like 0
  • N-ar fi totuși draguț când facem acuzații să dăm și niste dovezi. Uite eu sunt de părere ca e vrăjeala ce spune articolul asta în absența unor dovezi. De altfel, de ce ar avea cineva care lucreaza in lingvistica astfel de date? Nu stiu, zic si eu.
    • Like 1
    • @ Dana Cazacu
      Mihai check icon
      Dana ai observat ca vara trenurile din/spre Constanta in fiecare sfarsit de saptamana nu mai au 4-5 vagoane si acum au 8 sau chiar 9? Idem iarna cele care merg pe valea Prahovei? Buna masura de a se scuti de plata drumul acasa in vacante, urgente, etc al studentilor dar acest drept nu cumva este anormal sa-l extindem in toate catatoriile? Judeca un pic...Cine suporta costul acestui trafic?
      Republica poate nu-mi mai taiati comentariile. Spre deosebire de ale altora chiar nu jignesc!
      • Like 1
    • @ Mihai
      @Mihai ia puțin mintea din propagandă și judeca așa cum spui tu. De unde stii ca sunt studenții? Ce dovezi ai? Așa ți-a spus nașul? E adevarat ca arareori merg cu trenul si tot adevarat e si ca eu nu am nicio facilitate, ba dimpotriva sunt dintre cei care alimenteaza bugetul de stat. Toata vrajba asta tagma contra tagma e profund neproductiva din varii motive. Dar, in principal, eu nu vreau să mă înghesui să votez PSDul la urmatoarele alegeri fiindca am de ales intre ei si niste stele de extremisti cu promisiuni populiste doar fiindca ăstia s-au gandit la care e costul pe buget, nu si ala pe democratie acum. Stiai ca exista categorii intregi de oameni care nu au contribuit o zi la asigurarile de stat si au pensii de la 5k incolo? P-aia vad ca nu-i descopera nimei.
      Aici ai de-a face cu un clasic divide et impera.
      Apoi inainte sa faci pe cineva prost, ar fi bine să incerci să intelegi ce s-a zis. Or eu am zis ca asta-i doar un articol de propaganda fiindca ce are treaba cineva care lucreaza in lingvistica să numere câte bilete sunt neocupate cu adevarat în trenuri. Sper să nu fie cazul și să nu te acuze nimeni de nimic, dar dacă o să o facă tu să le ceri dovezi, căci sarcina probei stă la cei care acuză.
      • Like 0
  • gabi check icon
    eu as zice ca sa ne spuna curtea constitutionala ca biletele gratis sunt un drept castigat si nu pot fi retrase
    • Like 0
  • In ultimii 9 ani am calatorit cu trenul cel putin de 2 ori pe luna, plecam vineri si ma intorceam luni dimineata pentru serviciu. Inainte de a avea toti studentii calatorii nelimitate pe orice distanta gaseam sa cumpar bilet cu loc. In ultimii ani, in 80% din calatorii trebuia sa cumpar bilet direct din tren pentru ca niciodata nu mai erau locuri, (programul de la serviciu nu-mi permite sa-mi cumpar bilet cu o saptamana inainte). Biletul in tren fiind cu 50% mai scump in cazul meu pentru iasi- suceava, toti calatoreau gratis iar eu plateam 61 lei sa merg in picioare. Asta poate nu e chiar o problema, dar dupa o saptamana de munca sau la 6 dimineata cand plecam spre serviciu si intalneam grupuri de cate 10 -20 “studenti” care isi continuau petrecerile la 5-6 dimineata in tren poate fi deranjant, chiar frustrant. Cred ca eliminarea gratuitatii nelimitate este necesara.
    • Like 3
  • In ultimii 9 ani am calatorit cu trenul cel putin de 2 ori pe luna, plecam vineri si ma intorceam luni dimineata pentru serviciu. Inainte de a avea toti studentii calatorii nelimitate pe orice distanta gaseam sa cumpar bilet cu loc. In ultimii ani, in 80% din calatorii trebuia sa cumpar bilet direct din tren pentru ca niciodata nu mai erau locuri, (programul de la serviciu nu-mi permite sa-mi cumpar bilet cu o saptamana inainte). Biletul in tren fiind cu 50% mai scump in cazul meu pentru iasi- suceava, toti calatoreau gratis iar eu plateam 61 lei sa merg in picioare. Asta poate nu e chiar o problema, dar dupa o saptamana de munca sau la 6 dimineata cand plecam spre serviciu si intalneam grupuri de cate 10 -20 “studenti” care isi continuau petrecerile la 5-6 dimineata in tren poate fi deranjant, chiar frustrant. Cred ca eliminarea gratuitatii nelimitate este necesara.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dacă le tot dai, și li s-a dat multora destul, cred că asta e normalitatea și li se cuvine. Eu n-am avut nici o gratuitate, nici măcar 50% redus. Dar locul meu nu era în tren/autobuz toată ziua bună ziua ci în orașul unde învățam.
    Sa se ducă lunar acasă e în regulă dar dezmățul pe bani publici nu mai e.
    Să nu se uite când și de ce li s-a dat această gratuitate: era pe vremea lui Dragnea-Vodă, februarie 2017, în buna tradiție pesedistă, pentru a mitui încă o categorie și pentru a le facilita studenților weekenduri acasă în loc să rămână în București să protesteze. Fiind gratis, oricât de anti-pesedist convins ai fi, un weekend acasă tot e mai tentant decât să rămâi în cămin. Bine, profitând de gratuitate au venit studenți și din alte orașe la proteste...
    Dar cel mai tare, unii studenți spuneau atunci că nu acceptă pomeni de la psd, iar acum sar în sus că li se ia....
    • Like 6
    • @ Delia MC
      Viziunea dumneavoastră e adaptată la alte vremuri. Spuneți că ne lăfăim noi pe banii publici, dar și noi avem părinți care plătesc taxe si impozite, fac chiar si imprumuturi ca să ducem o studenție normală, nu pe burta goală, cum ați vrea dumneavoastră. Când faceți niște afirmații, gândiți-vă că vorbiți despre altă generație, cu alte așteptări. Normal că ne convine să avem gratuitatea aceasta, pentru că e cam singurul lucru pe care ni-l oferă statul. Putin conteaza ca Dragnea a initiat asta, daca prostii de acum au menținut din 2019 in continuare, tocmai ca să nu piardă susținerea , si asta e mai grav. Cheltuielile de acum sunt imense pentru noi față de ceea ce ați trăit dumneavoastră, și vorbim doar despre mâncare.
      Nu ne reproșați nouă că nu ieșim la proteste, că totuși nu mai suntem în '90. Am fost în 10 august și doi din colegi meii au fost reținuți la secție doar pentru că erau la protest. Fără supărare, dar nu trenuie să ne riscam noi libertatea pentru o veche generație care mai mult ne încurajează să plecam de aici, nu au loc de "drepturile" noastre.
      • Like 0
    • @ Adrian-Gabriel Grăjdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Se confirmă din păcate că tinerii nu gândesc atât de liber pe cât mi-aș fi imaginat. Nu numai că nu gândesc liber dar nu pot extrage ideile dintr-un articol ori comentariu. E super-trist să constați că tineretul, mândria țării, judeca la fel de închistat ca generațiile mai vechi: părtinitor, egoist și emoțional.
      Dacă ați fi citit cu atenție ați fi remarcat că am afirmat că măsura lui Dragnea a dus la un rezultat opus celui scontat.
      La fel, porniți a priori de la premisa că am dus-o în studenție trai pe vătrai. Nu, domnule student, cu calculator, telefon, sunt sigură, mai nou ca al meu. Am dus-o extrem de greu, părinții mei au plătit de s-au uscat să mă țină în facultate. La care se învăța serios, nopți întregi, în frig uneori. Poate financiar să fi fost un pic mai lejer dar altfel crunt cum nici n-aveți idee. Noi nu aveam TIMP de călătorii cu trenul.
      Ați citit măcar cum ați primit acest drept și care au fost rațiunile? Și că organizațiile de studenți de atunci au PROTESTAT și au zis ca nu vor pomană de la psd? Acuma o vreți? Ați uitat ce voia Dragnea? Știți că voia, printre altele, să vă " lege de glie"? Și mai ales, de ce gratuitate nelimitată când acum cursurile se desfășoară în mare parte online?
      Iar libertatea nu v-o riscați pentru vreo altă generație ci doar pentru dvs.
      Proștii de acum, care de fapt de câteva luni sunt la putere, fac gesturi disperate că țara n-are, ca Israel ori Germania bani să țină populația în lockdown nelimitat. Pandemia își cere costurile iar de unde iei scade. Și evident că NU PUTEAU s-o facă înainte că n-aveau majoritatea parlamentară. Dacă nici asta nu înțelegeți, atunci dați de pe acum votul psd, evident că nu înțelegeți politica liberală ci doar pe cea de "să ne dea". Cum dați un pic de greu, gata cu toate convingerile de până acum, vira ancora. Să suporte numai alții costurile pandemiei.
      Cred că plecăm înaintea voastră. Cu psd nici măcar pensii n-o să avem. Din generațiile 30 40 și chiar 50+ au plecat mulți, acum nu mă mai mir de ce psd a luat 30%. Trebuie doar să sară cu niște pomeni și-i are pe majoritatea la degetul mic.
      Dvs chiar va uitați la antene????
      • Like 0
    • @ Adrian-Gabriel Grăjdan
      Asta nu vă dă dreptul la gratuitate fiindcă totul în viață se plătește ci doar la niște facilități de călătorie. Și ai mei plăteau taxe și impozite cât am fost eu în facultate și mă bucuram doar de niște reduceri pe cupoane, nu mai zic de cât i-au costat studiile mele postuniversitare. Iar cheltuielile din vremea mea nu erau cu mult diferite față de cele din prezent fiindcă în general traiul în orașele universitare serioase, nu Oradea, Arad sau Bacău a fost mai scump ca media pe țară. N-am auzit în viața mea de proteste organizate contra mafiei căminelor și a ligilor studențești în schimb când vine vorba de drepturi sunteți cei mai vocali cu putință uitând de datorii. Ce oferi în schimbul unei gratuități plătite de contributorii la bugetul de stat !? Mersi, diplome am și eu și nu-mi veni cu gogoașa că tinerii reprezintă viitorul acestei țări deci trebuie pompat în ei ca apa din cala unei nave de lemn supraîncărcate în timpul unei groaznice furtuni că nu merge. Treisferturi din diplomele de socio-umane pot fi aruncate lejer la coș, un sfert poate și mai bine din diplomele tehnice pot să urmeze aceeași cale. Vrei să fii student ? Trebuie să meriți fiecare țigară fumată, cafea băută, călătorie efectuată și mai știu eu ce. Nu-mi da mie lecții de stat cu mâna întinsă după bani de studii că aci am docența.
      • Like 0
  • Cei ce zbiara"'vrem o tara ca afara" protesteaza atunci cand incerci sa faci " o tara ca afara ". E cazul studentilor ce au raspuns chemarii tineretului psd si protesteaza imediat ce considera ca li se taie drepturi. Mai gasesti oare ratiune la vreun nivel?
    • Like 6
  • masura nu era rea, dar a fost prost implementata (si, sa fim seriosi, data de PSD la disperare). Gratis, gratis dar trebuiau asigurate doar un numar limitat de calatorii, pentru a preveni abuzul. Se putea folosi acelasi sistem cu tichete de la facultate, dar cu pret zero.
    Pt un student pretul unei calatorii cfr pe distante mari nu este neglijabil, iar masura ii putea scoate pe multi din "noroaie" catre civilizatie.
    • Like 5
    • @ Furati Mai Cu Spor
      V-am oferit un Like ,,ptr , replica inteligenta ! Asa este, Tinerii elevi ,studenti ,trebuie ,ajutati stimulati inspre invatatura, Cai ei vor fi ,viitorii Parlamentari si ne vor hotara Viitorul ,
      --- Nu inteleg ,unde este ,, Ratiunea si Logica, guv, Catu , cand a dat acesta Hotarare ?
      -- Reducerile cheltuielilor bugetare ,NU se pot face prin reducerea gratuitatilor elevilor si studentilor,
      --- Stimati Guvernanti ,?Reduceti ;;
      ---Pensiile nesimtite,, sporurile nesimtite, (citeam ca cei de la metrorex, spor de tunel ptr Seful de Birou ???) cata nesimtire ? apoi reduceti din cheltuielile parlamentare, chiar dela bufetul parlamentului ,,( este aberant ce preturi se practica sfidator ) , apoi REDUCETI FINANTAREA CULTELOR RELIGIOASE IN SPECIAL A BOR ,, este strigator ca un ,prof. de religie sa primeasca spor la salar !!! Pentru ce ? Ce fel de spor si cum se justifica , fata ,de alt profesor ?
      --- Este strigator la cer, sa reduceti , aceste facilitati intr-o tara ,unde ,analfabetismul creste an de an ,Si asa sunt scumpe ,toate pentru elevi - studenti ,,caiete, carti ,haine ,transportul ,chiriile locuintelor din orasele unde ftrebuie sa invete !!
      • Like 1
  • Consider ca este ok sa primească gratuitate către localitatea de domiciliu și poate discount pentru alte călătorii. Ce se relatează in articol este adevărat. Am vrut sa merg cu trenul la munte și nu mai erau locuri. Nu puteam sa ajung altfel și am urcat in tren, cu gândul de a plăti bilet cu suprataxa. Am rămas uimit ca trenul a fost aproape gol pana la Sinaia.
    • Like 4
  • Psd, din motive meschine ce nu au legatura cu binele national, doar pomeni electorale, a reusit sa distruga, pe langa material moral acest popor lipsit de ratiune, indiferant de nivelul de pregatire, interesat doar de profituri individuale sau de grup, gata sa se prostitueze si sa-si vanda votul cui ii da ceva, cat de neinsemnat. In prezent psd a pus in functiune masina de sabotat si denigrat actualul guvern. E drept ca "tacticienii" au infestat coalitia cu "agenti" nocivi si sabotori care provoaca disensiuni in interior cu orice prilej, mai ales atunci cand se incearca o normalizare.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult