Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am decis să fiu turist de o zi în orașul meu natal, Constanța

Imagine aeriană a orașului Constanța

Imagine aeriană a Constanței. Foto: Inquam Photos/ Daniel Stoenciu

Pentru mulți dintre noi, călătoriile însemnă aventuri și experiențe în țări îndepărtate și culturi exotice. Dar ce se întâmplă când decidem să explorăm frumusețile ascunse chiar din orașul nostru? Cu ochii unui turist, am decis să îmi redescopăr orașul natal, Constanța, și vreau să împărtășesc cu voi această zi. 

Dimineață cu miros de cafea și placintă cu brânză de capră și praz

Ziua a început undeva la 45 de km de municipiul Constanța. O tavă aburindă cu plăcintă, plină cu umplutură compusă din ouă proaspete de țară, brânză de capră făcută în aceeași gospodărie și praz (cumpărat), mă aștepta la micul dejun. Cine nu a mâncat până acum din bucatele machidonești și nu știe ce înseamnă o bucată de “pită” proaspătă, însoțită de un pahar cu iaurt gros și ușor acru, ar trebui să-și planifice cel puțin un city break pentru a descoperit aromele din Dobrogea. Pita pe care am primit-o la pachet a devenit monedă de schimb câteva ore mai târziu.

Așa cum se vede și în fotografie, l-am influențat pe Octavian Băloi, chef la restaurantul Rozmarine, să mă pună pe lista lungă de rezervări pentru o porție de caldereta pregătită chiar sub ochii pofticioșilor.  

Chef Octavian Băloi și caldereta în pregătire

Aflat în meniul de la Rozmarine, caldereta este un preparat tradițional spaniol, de origine marinărescă, cunoscut mai ales în regiunile de coastă, cum ar fi Insulele Canare și partea de nord a Spaniei. Este o tocană bogată, care se prepară de obicei cu pește sau fructe de mare, dar există și variante cu carne, precum miel sau capră.

Caldereta include adesea legume ca ardei, roșii și cartofi, condimentată cu ingrediente precum usturoi, ceapă și diverse ierburi aromatice. Este cunoscută pentru gustul său intens și modul său reconfortant de a aduna la masa familia sau a prietenii. Tocmai așa m-am simțit și eu la Rozmarine.

Plimbare prin Centrul Vechi

După acest delicios început de zi, am luat-o la pas prin străduțele înguste ale centrului vechi din Constanța. Fiecare colț al acestui labirint pietruit ascunde povești și bijuterii arhitecturale. Unele clădiri au încă nevoie de investiții din partea proprietarilor, altele sunt în curs de reabilitare, dar toate te duc cu gândul la amestecul de naționalități din orașul port.

După-amiază și seară la ZooM Beach

Pe măsură ce ziua avansa, am decis să îmi îndrept pașii spre ZooM Beach, prima plajă deschisă pe litoralul Constanței în sezonul 2024. Chiar dacă a fost doar 13 aprilie, soarele generos și nisipul fin m-au făcut să simt că vara și-a făcut deja apariția. Atmosfera de pe plajă vibrantă, cu turiști și localnici deopotrivă bucurându-se de o zi frumoasă la malul mării. A fost locul perfect pentru a-mi încheia aventura de o zi.


Explorând Constanța ca un turist în propriul meu oraș, am redescoperit frumusețile pe care adesea le trecem cu vederea din obișnuință. Sper ca această relatare să vă inspire să vedeți și voi frumusețea ascunsă în cotidianul urban. Constanța este cu siguranță un oraș care merită explorat, indiferent de sezon. Iar în această perioadă tarifele la hoteluri sunt de extrasezon, spa-urile sunt deschise, iar dacă aveți noroc și de o vreme însorită, cu siguranță veți ajunge acasă și ușor bronzați. 

Articol preluat de la Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hmm, un fel de paella... Cuvantul calderata NU exista in DEX.
    Oricum, daca ai un minimum de cultura increderea ta in restaurantele romanesti ar trebui sa tinda catre zero...
    • Like 0


Îți recomandăm

Vegeterra

Etica muncii e sfântă pentru dl. Szocs Jozsef: „Degeaba ai pământ dacă nu îl muncești”. De altfel, în zonă puține suprafețe de teren zac necultivate. „Pe aici nu prea sunt pământuri lăsate pârloagă”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Cabana perfectă:

Cine nu s-a visat măcar o dată într-o cabană de munte cu vedere la pădure, cu miros de lemn proaspăt și liniștea aceea curată, ruptă de agitația orașului? Chiar dacă nu trăim permanent la altitudine, putem aduce atmosfera aceea în propriul nostru spațiu- fie că e o casă de vacanță, fie un apartament urban care vrei să respire mai mult aer de natură. Stilul de cabană modernă e o combinație rafinată între confort rustic și funcționalitate contemporană, o invitație de a trăi mai simplu, dar cu gust.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon e-factura

Dacă ne uităm la primele 7 luni din 2025, cheltuielile au fost mai mari cu peste 20% decât veniturile, în condițiile în care acestea au crescut cu aproape 12% față de anul precedent. Cheltuielile de personal și asistență socială reprezintă aproape 67% din venituri. Dacă adăugăm și costul dobânzilor, care a crescut îngrijorător față de 2024, ajungem la peste 75% din total venituri. foto: Profimedia

Citește mai mult
sound-bars icon