Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am decis să fiu turist de o zi în orașul meu natal, Constanța

Imagine aeriană a orașului Constanța

Imagine aeriană a Constanței. Foto: Inquam Photos/ Daniel Stoenciu

Pentru mulți dintre noi, călătoriile însemnă aventuri și experiențe în țări îndepărtate și culturi exotice. Dar ce se întâmplă când decidem să explorăm frumusețile ascunse chiar din orașul nostru? Cu ochii unui turist, am decis să îmi redescopăr orașul natal, Constanța, și vreau să împărtășesc cu voi această zi. 

Dimineață cu miros de cafea și placintă cu brânză de capră și praz

Ziua a început undeva la 45 de km de municipiul Constanța. O tavă aburindă cu plăcintă, plină cu umplutură compusă din ouă proaspete de țară, brânză de capră făcută în aceeași gospodărie și praz (cumpărat), mă aștepta la micul dejun. Cine nu a mâncat până acum din bucatele machidonești și nu știe ce înseamnă o bucată de “pită” proaspătă, însoțită de un pahar cu iaurt gros și ușor acru, ar trebui să-și planifice cel puțin un city break pentru a descoperit aromele din Dobrogea. Pita pe care am primit-o la pachet a devenit monedă de schimb câteva ore mai târziu.

Așa cum se vede și în fotografie, l-am influențat pe Octavian Băloi, chef la restaurantul Rozmarine, să mă pună pe lista lungă de rezervări pentru o porție de caldereta pregătită chiar sub ochii pofticioșilor.  

Chef Octavian Băloi și caldereta în pregătire

Aflat în meniul de la Rozmarine, caldereta este un preparat tradițional spaniol, de origine marinărescă, cunoscut mai ales în regiunile de coastă, cum ar fi Insulele Canare și partea de nord a Spaniei. Este o tocană bogată, care se prepară de obicei cu pește sau fructe de mare, dar există și variante cu carne, precum miel sau capră.

Caldereta include adesea legume ca ardei, roșii și cartofi, condimentată cu ingrediente precum usturoi, ceapă și diverse ierburi aromatice. Este cunoscută pentru gustul său intens și modul său reconfortant de a aduna la masa familia sau a prietenii. Tocmai așa m-am simțit și eu la Rozmarine.

Plimbare prin Centrul Vechi

După acest delicios început de zi, am luat-o la pas prin străduțele înguste ale centrului vechi din Constanța. Fiecare colț al acestui labirint pietruit ascunde povești și bijuterii arhitecturale. Unele clădiri au încă nevoie de investiții din partea proprietarilor, altele sunt în curs de reabilitare, dar toate te duc cu gândul la amestecul de naționalități din orașul port.

După-amiază și seară la ZooM Beach

Pe măsură ce ziua avansa, am decis să îmi îndrept pașii spre ZooM Beach, prima plajă deschisă pe litoralul Constanței în sezonul 2024. Chiar dacă a fost doar 13 aprilie, soarele generos și nisipul fin m-au făcut să simt că vara și-a făcut deja apariția. Atmosfera de pe plajă vibrantă, cu turiști și localnici deopotrivă bucurându-se de o zi frumoasă la malul mării. A fost locul perfect pentru a-mi încheia aventura de o zi.


Explorând Constanța ca un turist în propriul meu oraș, am redescoperit frumusețile pe care adesea le trecem cu vederea din obișnuință. Sper ca această relatare să vă inspire să vedeți și voi frumusețea ascunsă în cotidianul urban. Constanța este cu siguranță un oraș care merită explorat, indiferent de sezon. Iar în această perioadă tarifele la hoteluri sunt de extrasezon, spa-urile sunt deschise, iar dacă aveți noroc și de o vreme însorită, cu siguranță veți ajunge acasă și ușor bronzați. 

Articol preluat de la Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hmm, un fel de paella... Cuvantul calderata NU exista in DEX.
    Oricum, daca ai un minimum de cultura increderea ta in restaurantele romanesti ar trebui sa tinda catre zero...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon