Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am decis să fiu turist de o zi în orașul meu natal, Constanța

Imagine aeriană a orașului Constanța

Imagine aeriană a Constanței. Foto: Inquam Photos/ Daniel Stoenciu

Pentru mulți dintre noi, călătoriile însemnă aventuri și experiențe în țări îndepărtate și culturi exotice. Dar ce se întâmplă când decidem să explorăm frumusețile ascunse chiar din orașul nostru? Cu ochii unui turist, am decis să îmi redescopăr orașul natal, Constanța, și vreau să împărtășesc cu voi această zi. 

Dimineață cu miros de cafea și placintă cu brânză de capră și praz

Ziua a început undeva la 45 de km de municipiul Constanța. O tavă aburindă cu plăcintă, plină cu umplutură compusă din ouă proaspete de țară, brânză de capră făcută în aceeași gospodărie și praz (cumpărat), mă aștepta la micul dejun. Cine nu a mâncat până acum din bucatele machidonești și nu știe ce înseamnă o bucată de “pită” proaspătă, însoțită de un pahar cu iaurt gros și ușor acru, ar trebui să-și planifice cel puțin un city break pentru a descoperit aromele din Dobrogea. Pita pe care am primit-o la pachet a devenit monedă de schimb câteva ore mai târziu.

Așa cum se vede și în fotografie, l-am influențat pe Octavian Băloi, chef la restaurantul Rozmarine, să mă pună pe lista lungă de rezervări pentru o porție de caldereta pregătită chiar sub ochii pofticioșilor.  

Chef Octavian Băloi și caldereta în pregătire

Aflat în meniul de la Rozmarine, caldereta este un preparat tradițional spaniol, de origine marinărescă, cunoscut mai ales în regiunile de coastă, cum ar fi Insulele Canare și partea de nord a Spaniei. Este o tocană bogată, care se prepară de obicei cu pește sau fructe de mare, dar există și variante cu carne, precum miel sau capră.

Caldereta include adesea legume ca ardei, roșii și cartofi, condimentată cu ingrediente precum usturoi, ceapă și diverse ierburi aromatice. Este cunoscută pentru gustul său intens și modul său reconfortant de a aduna la masa familia sau a prietenii. Tocmai așa m-am simțit și eu la Rozmarine.

Plimbare prin Centrul Vechi

După acest delicios început de zi, am luat-o la pas prin străduțele înguste ale centrului vechi din Constanța. Fiecare colț al acestui labirint pietruit ascunde povești și bijuterii arhitecturale. Unele clădiri au încă nevoie de investiții din partea proprietarilor, altele sunt în curs de reabilitare, dar toate te duc cu gândul la amestecul de naționalități din orașul port.

După-amiază și seară la ZooM Beach

Pe măsură ce ziua avansa, am decis să îmi îndrept pașii spre ZooM Beach, prima plajă deschisă pe litoralul Constanței în sezonul 2024. Chiar dacă a fost doar 13 aprilie, soarele generos și nisipul fin m-au făcut să simt că vara și-a făcut deja apariția. Atmosfera de pe plajă vibrantă, cu turiști și localnici deopotrivă bucurându-se de o zi frumoasă la malul mării. A fost locul perfect pentru a-mi încheia aventura de o zi.


Explorând Constanța ca un turist în propriul meu oraș, am redescoperit frumusețile pe care adesea le trecem cu vederea din obișnuință. Sper ca această relatare să vă inspire să vedeți și voi frumusețea ascunsă în cotidianul urban. Constanța este cu siguranță un oraș care merită explorat, indiferent de sezon. Iar în această perioadă tarifele la hoteluri sunt de extrasezon, spa-urile sunt deschise, iar dacă aveți noroc și de o vreme însorită, cu siguranță veți ajunge acasă și ușor bronzați. 

Articol preluat de la Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hmm, un fel de paella... Cuvantul calderata NU exista in DEX.
    Oricum, daca ai un minimum de cultura increderea ta in restaurantele romanesti ar trebui sa tinda catre zero...
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon tăxi - Profimedia

Poate că nu suntem suficient de nemulțumiți ca să vedem cu adevărat ce avem. Poate că, dincolo de nemulțumirile cotidiene și de criticile fără sfârșit, România pulsează cu o vitalitate discretă, cu umor și cu frumusețea unor lucruri care nu se văd imediat, dar care țin locul stabil al unei vieți adevărate. foto: Profimedia

Citește mai mult

Foto CTP

Scriu acest text în primul rând pentru credincioșii ortodocși din România. Pentru cei care cred sincer în cuvântul lui Dumnezeu. Eu sunt un om al științei – ceea ce nu înseamnă automat că sunt și ateu. Cred și eu, dar în altceva: în rațiune, în observație, în experiment, în logică, în dovezi, în demonstrație. Pe baza acestora am analizat la început zicerile lui Dumnezeilă Georgescu. Erau atât de aberante, încât devenea ridicol să raționezi asupra lor. Am renunțat.

Citește mai mult

Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

Zice cel mai detestat om politic român din aceste zile, că venirea în guvern a doamnei Oana Gheorghiu „nu e un lucru care să ne facă bine” și are maximă dreptate. Nu are cum să facă bine un asemenea om, PSD-ului. E un antidot la zboruri Nordis, la jafuri din banul public, la afaceri necurate și e clar că îi ia cu frisoane, cu grețuri. Țipă Olguța, țipă Manda, țipă Grindeanu că Oana Gheorghiu nu le face bine. E ca și cum ar fi venit o molimă peste ei.

Citește mai mult

Parlament 2025

În ultimele luni s-au produs câteva modificări pe scena politică românească. Dreapta a început să se consolideze și are un potențial semnificativ. Prin „dreapta” nu mă refer la populiștii de la AUR și la tot ce gravitează în jurul lor sau sub ei: SOT, POT, Partidul Patrioților, Georgescu, Anca Alexandrescu etc. Pentru a avea o viață politică sănătoasă, cei mai reprezentativi lideri ai dreptei ar trebui să fie politicieni de tipul (tot mai conservatorului) Nicușor Dan și Ilie Bolojan, iar electoratul care se consideră de dreapta ar trebui să înțeleagă acest lucru, fără să cadă în capcana populismului.

Citește mai mult

Ioan Aurel-Pop

Filmarea începe cu membrii corului Tronos aplaudându-l pe președintele Academiei. Acesta stă în picioare și scutură din cap, parcă încercând să evite ispita – cuvânt potrivit pentru audiență – privind melancolic către masa încărcată cu numeroase bunătăți, dintre care majoritatea ar fi fost îngăduite chiar și Celui care a trăit ca evreu și a avut scris IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM pe crucea Sa. Foto: Basilica.ro

Citește mai mult
sound-bars icon