Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am decis să fiu turist de o zi în orașul meu natal, Constanța

Imagine aeriană a orașului Constanța

Imagine aeriană a Constanței. Foto: Inquam Photos/ Daniel Stoenciu

Pentru mulți dintre noi, călătoriile însemnă aventuri și experiențe în țări îndepărtate și culturi exotice. Dar ce se întâmplă când decidem să explorăm frumusețile ascunse chiar din orașul nostru? Cu ochii unui turist, am decis să îmi redescopăr orașul natal, Constanța, și vreau să împărtășesc cu voi această zi. 

Dimineață cu miros de cafea și placintă cu brânză de capră și praz

Ziua a început undeva la 45 de km de municipiul Constanța. O tavă aburindă cu plăcintă, plină cu umplutură compusă din ouă proaspete de țară, brânză de capră făcută în aceeași gospodărie și praz (cumpărat), mă aștepta la micul dejun. Cine nu a mâncat până acum din bucatele machidonești și nu știe ce înseamnă o bucată de “pită” proaspătă, însoțită de un pahar cu iaurt gros și ușor acru, ar trebui să-și planifice cel puțin un city break pentru a descoperit aromele din Dobrogea. Pita pe care am primit-o la pachet a devenit monedă de schimb câteva ore mai târziu.

Așa cum se vede și în fotografie, l-am influențat pe Octavian Băloi, chef la restaurantul Rozmarine, să mă pună pe lista lungă de rezervări pentru o porție de caldereta pregătită chiar sub ochii pofticioșilor.  

Chef Octavian Băloi și caldereta în pregătire

Aflat în meniul de la Rozmarine, caldereta este un preparat tradițional spaniol, de origine marinărescă, cunoscut mai ales în regiunile de coastă, cum ar fi Insulele Canare și partea de nord a Spaniei. Este o tocană bogată, care se prepară de obicei cu pește sau fructe de mare, dar există și variante cu carne, precum miel sau capră.

Caldereta include adesea legume ca ardei, roșii și cartofi, condimentată cu ingrediente precum usturoi, ceapă și diverse ierburi aromatice. Este cunoscută pentru gustul său intens și modul său reconfortant de a aduna la masa familia sau a prietenii. Tocmai așa m-am simțit și eu la Rozmarine.

Plimbare prin Centrul Vechi

După acest delicios început de zi, am luat-o la pas prin străduțele înguste ale centrului vechi din Constanța. Fiecare colț al acestui labirint pietruit ascunde povești și bijuterii arhitecturale. Unele clădiri au încă nevoie de investiții din partea proprietarilor, altele sunt în curs de reabilitare, dar toate te duc cu gândul la amestecul de naționalități din orașul port.

După-amiază și seară la ZooM Beach

Pe măsură ce ziua avansa, am decis să îmi îndrept pașii spre ZooM Beach, prima plajă deschisă pe litoralul Constanței în sezonul 2024. Chiar dacă a fost doar 13 aprilie, soarele generos și nisipul fin m-au făcut să simt că vara și-a făcut deja apariția. Atmosfera de pe plajă vibrantă, cu turiști și localnici deopotrivă bucurându-se de o zi frumoasă la malul mării. A fost locul perfect pentru a-mi încheia aventura de o zi.


Explorând Constanța ca un turist în propriul meu oraș, am redescoperit frumusețile pe care adesea le trecem cu vederea din obișnuință. Sper ca această relatare să vă inspire să vedeți și voi frumusețea ascunsă în cotidianul urban. Constanța este cu siguranță un oraș care merită explorat, indiferent de sezon. Iar în această perioadă tarifele la hoteluri sunt de extrasezon, spa-urile sunt deschise, iar dacă aveți noroc și de o vreme însorită, cu siguranță veți ajunge acasă și ușor bronzați. 

Articol preluat de la Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hmm, un fel de paella... Cuvantul calderata NU exista in DEX.
    Oricum, daca ai un minimum de cultura increderea ta in restaurantele romanesti ar trebui sa tinda catre zero...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon