Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am descoperit cea mai frumoasă vârstă și vreau să opresc timpul

Mamă și fiică/ Getty

Foto: Getty Images

Vârsta la care încă mai crezi în Moș Crăciun, dar crezi și că poți face orice singur.

Vârsta la care abia aștepți să fie ziua ta, când sufli în lumânările de pe tort cu o dorință arzătoare în minte și te bucuri când primești o jucărie.

Vârsta la care încă îți place să petreci timp cu părinții tăi și ți se par cei mai cool oameni din lume.

Vârsta la care nu simți oboseala, nici dacă țopăi 12 ore și îți susții întreaga greutate în mâini, agățată ca o maimuțică de barele din parc.

Vârsta la care dormi buștean în fiecare noapte și te trezești plin de energie.

Vârsta la care ai fluturi în stomac cu gândul la prima tabără în care vei pleca.

Vârsta la care încă te ia mama în brațe, ca pe un bebeluș, deși abia te mai poate căra.

Este vârsta fetiței mele.

Când eram gravidă cu ea îmi imaginam că în primii ei ani voi savura băuturi delicioase în cafenele în timp ce ea doarme, ronțăie o jucărie sau colorează în liniște, dar realitatea m-a izbit ca un tren. Nu suporta să stea în landou, adormea greu în cărucior și se trezea oricum dacă nu îl împingeam cu viteză constantă, nu colora sau nu făcea nimic liniștită nicăieri. M-am obișnuit sau pur și simplu zilele au trecut, iar acum trăim cea mai frumoasă etapă posibilă.

Stăm de vorbă despre orice. Uneori îi povestesc cărți pe care le citesc sau ea îmi povestește ce a citit sau ce a visat. Vorbim despre cât de enervanți sunt adolescenții, cum fac pe interesanții și nu mai știu să se joace, despre cum se îndrăgostesc oamenii sau cum își aleg o profesie.

Îmi spune glume care uneori sunt chiar amuzante. Alteori nu le înțeleg, dar râd oricum.

Îmi aduce un paracetamol, dacă mă doare capul, sau împarte cu mine un mango, deși e fructul ei preferat. Ne facem declarații de iubire la culcare, ne pupăm și ne îmbrățișăm.

De un an și jumătate doarme singură în pat, în camera ei. Acest lucru mi-a schimbat complet starea, pentru că în sfârșit dorm și eu mai bine, neîntrerupt, după mulți ani.

De pe la 7 ani a început această Epocă de Aur și nu vreau să se termine niciodată.

Acum ea are 8 ani și 3 zile. Și fiecare zi este o mare bucurie.

Articol publicat pe site-ul autoarei, andressa.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult