Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Am devenit antreprenor în Danemarca în fix 5 minute. Prima întâlnire cu Fiscul danez a fost și cea mai memorabilă

Zilele acestea citesc o carte renumită în domeniul politic și social. Se numește „Why nations fail” (De ce eșuează națiunile), de Daron Acemoglu și James Robinson. Cartea trece prin istoria umanității și se uită la instituțiile create de om pentru a se conduce și organiza. De abia sunt la jumătate, dar am început să-mi dau seama unde bat cei doi. 

Acolo unde proprietatea privată și securitatea personală a omului au fost protejate de stat, iar instituțiile statului au lucrat pentru cetățean, și nu împotriva lui, acolo statele au avut succes. Gândiți-vă la toți marii inventatori ai SUA, care au reușit să își dezvolte ideile nestingheriți, într-un stat care i-a ajutat și unde competiția era binevenită. Aceste lucruri se întâmplă în ziua de azi și în Danemarca, țara unde am locuit din 2009 până la începutul acestui an. 

Fiind tânăr și trecut printr-un mediu deschis și internațional mă bate gândul să devin antreprenor de câțiva ani deja. Citesc mult, mă documentez, învăț despre programe de finanțare și proceduri. Întreb prietenii care sunt deja antreprenori ce au făcut în România, cum lucrează statul cu ei, cât de ușor este să îți deschizi o firmă aici. Cât de ușor îți este să o ții în picioare? Să crești, să oferi locuri de muncă?

Ei bine, rezultatul căutării este clar. România este în continuare mult în urma vestului. Deși s-au făcut mici pași în ultimii ani, nimic major nu s-a întâmplat. În acest articol vreau să vă vorbesc despre cât de ușor este să fii antreprenor în Danemarca și cât de corectă este relația cu statul. Toate acestea în comparație cu România.

Din prima săptămână acolo, ANAF-ul danez (SKAT) mi-a trimis în poștă un plic cu mai multe informații și cu o invitație la o prezentare stabilită pentru studenții străini din facultate. În mod normal, în 2009, nu eram prea interesat de lucruri din astea, dar cum eram într-o țară nouă, iar sistemul lor de taxare mi se părea complicat, am zis să mă duc.

Prezentarea a fost ținută de experți contabili de acolo, oameni cu o doză bună de umor și cunoștințe foarte bune de engleză. Și-au petrecut peste jumătate din timpul alocat vorbindu-ne despre inovație, companii în Danemarca și cum ne poate ajuta statul pentru a ne începe un business acolo.

Stau acum pe canapea în sufragerie, scriind acest articol și îmi dau seama că la noi nici măcar astăzi nu există acest mod de prezentare din partea statului, sau de gândire asupra problemei sau mentalitate în rândul nostru să cerem așa ceva statului... La 7 ani după acel moment... După acea întâlnire am mai fost la încă una pe același model și apoi la încă vreo patru întâlniri organizate de huburile de inovație din kommune (județ). Așa că hai să vă spun cum îți poți face firmă într-o țară care sprijină inovația și invenția.

Online, 5 minute, gratuit

Păi foarte simplu, fix așa cum vă imaginați și sperați să se poată și aici într-o bună zi: online, în 5 minute, gratuit.

Sistemul e mai complex, bineînțeles, dar este și legat între diversele sale părți. Adică, toate informațiile statului despre tine sunt legate de CNP-ul tău. Instituțiile statului nu te vor pune niciodată să iei o adeverință de aici, să te duci dincolo să plătești un timbru, ca apoi să faci niște copii legalizate, ca să poți scoate o altă adeverință într-un final, să poți deschide firma. Și toate între organizațiile aceluiași stat.

Pentru firmele care necesită autorizație de funcționare specializată, precum un restaurant care trebuie să prepare mâncare, SKAT-ul va trimite inspectori specializați pentru a verifica locul și a se asigura că totul e în regulă. Tot ei vor emite și autorizația finală de funcționare.

Drept urmare, e foarte ușor să îți faci o firmă acolo. Câteva date de bază despre tine, CNP-ul, adresa și gata. Totul online, totul foarte simplu. Și cum am spus mai sus, totul gratuit.

De îndată ce ai firma, poți aplica la un spațiu gratuit sau pentru o sumă modică pe lună, într-un hub de inovație. Acolo, statul, companiile de consultanță în fonduri europene, avocați și contabili specializaţi în dreptul antreprenorial te vor ajuta să îți faci un plan de afaceri, planuri de creștere și de dezvoltare a ideii tale. De obicei toate aceste hub-uri au finanțare să poată face asta gratuit pentru primul an pentru fiecare firmă nou-venită în parte. Iar SKAT-ul te invită constant la seminarii unde poți învăța cum să îți plătești taxele, cum să îți deduci cheltuieli și să faci totul online.

Mentalitatea acolo e diferită: funcționarul nu este coruptibil, nici irascibil, nici măcar rău voitor... Pur și simplu, ei sunt corecți și dornici să ajute.

Cum stăm în România zilei de azi? Spre binele nostru, Guvernul Cioloș a început să mai scape de câteva cereri de secolul al XIX-lea și al XX-lea, precum diverse timbre, adeverințe și atotcunoscuta copie legalizată. Dar mai e mult până departe.

În România încă durează câteva zile, până la o săptămână pentru o firmă simplă și câteva sute de lei de cheltuit. Dacă ai ceva mai special, un restaurant, un service, atunci deja treci de lună, trebuie să iei avize din 15 părți, stânga nu știe ce face dreapta la stat șamd. Plus costurile pentru avize, cât și timpul și nervii tăi.

Și cum ajungem și noi acolo te întrebi? GovIT Hub e un prim exemplu de așa da. Mai trebuie să vină și altele. Începutul e-guvernării în România, prin doi pași de început:

1. Toate agențiile, direcțiile, ministerele și organizațiile statului să-și pună informațiile în format digital, folosind aceeași procedură – pe scurt, integrarea tuturor serviciilor într-un singur format.

2. Unirea acestor informații, prin respectiva procedură, într-o bază de date care dă acces funcționarului la toate resursele necesare – pe scurt interconectarea tuturor bazelor de date într-una.

Astfel, totul este centralizat, birocrația dispare într-un an cât altele-n zece și nervii noștri, dar și ai funcționarilor, dispar.

Vrem să facem din România o țară de succes? Atunci hai să ne ajutăm tinerii inovatori să muncească, să inventeze și să se dezvolte. Măcar să nu le punem noi ca stat bețe-n roate, dacă nu putem investi încă atât cât ar trebui în educație. Iar plusvaloarea pe care o vor aduce firmele nou create va contribui ușor ușor și la investițiile necesare în educație și sănătate de secol XXI.

Nu e greu, dar avem nevoie de niște oameni politici curajoși care să împingă aceste reforme. Mai multe informații găsiți aici: www.virk.dk

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ti-a placut povestea orasului Sonora? Nu stiam de acest oras, si cu toate ca exemplul cu Coreele Nord si Sud este asemanator (de alea stiam), Sonora e si mai batator la ochi. Cum poate o administratie extractiva sa distruga toate stimulentele pentru a-si investi banii atat antreprenorii romani cat si cei din strainatate!
  Eu zic ca problema in Romania e mult mai complexa, insa imi place drumul pe care pornesti. Ideea ta insa era "de actualitate" in timpul guvernului Ciolos, cand DNA isi putea face treaba fara prea mari presiuni politice.
  Momentan problemele sunt mult mai fundamentale, mult mai primitive, dupa parerea mea. Momentan exista problema aia cu votantii si simpatizantii PSD si cei indecisi despre care Benjamin Franklin s-a pronuntat asa: When the people find that they can vote themselves money that will herald the end of the republic.
  Si responsabilitatea de a-i constientiza si a-i educa o purtam noi, insa nu "noi" ca un grup ci noi, in mod individual. Fiecare dintre noi purtam in acest moment povara si responsabilitatea de a purta discutii neplacute, exasperante, epuizante, interminabile cu familia, cu parintii, vecinii, colegii, prietenii. Trebuie sa-i convingem sau sa plantam macar samanta indoielii fata de convingerea lor, fata de comfortul lor de azi, pentru un viitor mai bun.
  • Like 0
 • check icon
  „Vrem să facem din România o țară de succes? Atunci hai să ne ajutăm tinerii inovatori să muncească, să inventeze și să se dezvolte. Măcar să nu le punem noi ca stat bețe-n roate, dacă nu putem investi încă atât cât ar trebui în educație. Iar plusvaloarea pe care o vor aduce firmele nou create va contribui ușor ușor și la investițiile necesare în educație și sănătate de secol XXI.”

  Mă iertați a fi citat atît de mult!
  Bănui că așa vorbe (realiste pînă la Dumnezeu) pică aur la cititorul Republicii. Și carele, cu inimă reconfortantă, va accesa și-n alte dăți siteul - cel dependent de clickurile noastre...

  ”Nu e greu, dar avem nevoie de niște oameni politici curajoși care să împingă aceste reforme.”
  Deci nu e greu?
  Totodată, acei oameni politici cutezători vor răsări taman din solul unde se cultivă -de către autori și cititori - asemenea povești?

  Curajos, că veni vorba, înseamnă să strice iluziile / comoditățile altora, nu ale noastre...
  • Like 1
  • @
   Oamenii de care vorbeam ii gasiti aici: www.pactpentruromania.ro
   • Like 0
 • check icon
  „Acolo unde proprietatea privată și securitatea personală a omului au fost protejate de stat, iar instituțiile statului au lucrat pentru cetățean, și nu împotriva lui, acolo statele au avut succes.”

  Sună tare frumos, cele de mai sus, rămînînd însă o problemă mică.
  La noi nu e Danemarca.
  Recunosc: așa ultimă remarcă trădează toate micimile sufletești din lume.

  Urez mult succes (lamentărilor că la noi nu-i precum la alții) în a schimba - pe la Paștele cailor - realitatea țării unde cu onor trăim.
  • Like 1
 • Dv spuneti ca sunt prosti...aceasta patura de nivel 2-3, oare sunt prosti? sau sunt direct interesati? se mananca o paine la caldurica, un serviciu sigur pt niste tantite, mamici, surori, iubite, neveste, ale unor domni destul de bine pusi asa incat sa le tina acolo! Ca sa platesti un impozit la fisc este nevoie de cel putin trei femei, una iti face factura, una iti preaia factura si alta iti ia banii, daca vrei o informatie suplimentara despre impozit mergi la a patra, si uite asa se umple o cladire intreaga!
  • Like 2
  • @ Violeta Vio
   check icon
   Eu nu mă refeream la acea categorie de funcționari publici, mulți inteligenți, ci la șefii diverselor instituții din acest nivel 2–3, cei care elaborează norme (interne), dau indicații, iau decizii. Ei conduc, de fapt, România. Unii sînt ofițeri sub acoperire. Mi se pare că AICI este mult de lucrat, foarte mult.
   • Like 0
  • @ Violeta Vio
   Incompetența și corupția merg în continuare mână în mână la noi, din păcate :(
   • Like 1
 • Principala cauza a acestei situatii se gaseste in dezinteresul generatiei tale fata de politica Romaniei! Daca ati iesit in Piata Universitatii doar pentru concerte si niciodata ca sa cereti informatizarea administratiei de stat, acesta este rezultatul! Pentru astfel de reforme si pentru dezvoltarea mediului privat romanesc (si mai ales pentru impiedicarea distrugerii celui existent) este necesara o puternica miscare politica de dreapta! Cine sa reprezinte "dreapta" in Romania, Alina Gorghiu sau actualul PNL care nu are nici o legatura cu liberalismul? Si eu am o parere foarte buna despre Ciolos dar nu putem exclude alegerile democratice din ecuatie, daca tot ne uitam la modelele occidentale si "cu o floare nu se face primavara" (o seama dintre ministrii cabinetului Ciolos sunt un dezastru)! Nu cred ca ai vazut undeva in Europa civilizata un ministru arogant ca doamna Pruna si care sa sfideze breasla profesionala in fruntea careia a fost numita! Aceeasi situatie in cazul examenului pentru directorii de scoli, organizatorii sfideaza breasla psihologilor! Nici un partid politic nu a intervenit pentru respectarea breslelor profesionale , culmea, de catre "tehnocrati"! Cine trebuie sa reprezinte politic breslele profesionale, stanga sau dreapta? Iesiti la vot si informati-va temeinic, nu superficial!
  • Like 1
  • @ Dana Diaconu
   check icon
   Din păcate, momentul politic este cum nu se poate mai prost, deoarece democrația, în sensul său tradițional dezvoltat în Europa occidentală modernă, este în cădere. Era IT și televiziunea au deschis un drum larg manipulării grosolane, vezi campania pt Brexit, presărată cu gogomănii incredibile. PNL-ul actual NU mai este un partid, în primul rînd, a fost masacrat la propriu prin îndepărtarea tuturor liberalilor autentici, înțelegînd prin aceasta cei care gîndesc în spiritul liberalismului modern, o dată cu ieșirea din alianța liberală și aderarea la o doctrină total străină tradiției românești, creștin-democrată, taman cînd este în cădere și în Occident. Actualul guvern nu este un guvern tehnocrat, în sensul tehnic al cuvîntului, ci guvernul lui Iohannis; iar Cioloș,am mai spus, nu poate fi considerat altceva decît un politician cu experiență de comisar european, ceea ce nu e chiar de aruncat.
   • Like 1
  • @ Dana Diaconu
   Dragă doamnă Diaconu, aveți dreptate când vorbiți de lipsa de implicare a generației mele. Eu m-am întors în România și cu acest gând al implicării în viața politică, și împreună cu câteva alte sute de tineri români din țară și din diaspora, am format PACT: Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor, partid cu acte în regulă din 4 aprilie 2016. Suntem de centru dreapta, așa cum PNL pretinde a fi, dar a uitat.

   Din păcate nu avem resursele oferite altor partide noi (precum USR care are de 20 de ori mai mulți bani ca noi, ei 420.000 EUR până acum - declarat de ei in presa pentru ca nu vor sa isi arate contabilitatea, noi 24.000 EUR declarat public, ne-am afisat contabilitatea public saptamana aceasta chiar) , la un număr de oameni implicați mai mic ca al nostru....something is fishy there..

   În orice caz, informații despre noi găsiți aici:

   www.pactpentruromania.ro
   www.romaniapebune.eu

   Avem si un program general pe multe capitole, cat si unul restrans discutat cu Moise Guran pe indelete.
   • Like 0
 • In 1991 am hotarat sa avem propia afacere si sa ne asiguram un venit pri forte propi. Domeniul IT. Normal, acela in care lucrasem pana atunci. Ei bine, toate stradaniile au fost inutile. Ofeream in administratie softuri gratuie pentru a ne fi si noua mai usor sa facem fata birocratiei. Credeti ca au fost interesati? Nu. Am crezut ca se tem sa nu-si piada locurile de munca (cu pixul). Mai tarziu am inteles ca nu se poate lua spaga din gratuit. Acum suntem pensionari si nu prea sanatosi!...
  • Like 2
  • @ Francu Silvia Margareta
   check icon
   Ce softuri ofereați în anul 1991, dacă nu sînt indiscret?
   • Like 0
 • o pagina web a unei institutii publice din Romania costa cateva sute de mii de euro, sau milioane...va dati seama ca o baza de date comuna, despre care vorbeste autorul ca exista in Danemarca...o sa coste bugetul Romaniei pe vreo 10 ani...bine inteles, cu spaga de rigoare cu tot.
  • Like 0
  • @ Rafa Madrid
   check icon
   Cum ați făcut calculele astea? România are cel mai rapid internet din Europa, iar la nivelul bugetului național este efectiv ieftin să implementezi un sistem național interconectat cu toate măsurile de siguranță necesare. Ce calcul ați făcut încît să vă iasă bugetul României pe 10 ani?
   • Like 1
  • @ Rafa Madrid
   România a cheltuit deja aproximativ 110 milioane EUR de la intrarea în UE până astăzi pe astfel de sisteme. Nu vedem decât un ghișeu.ro foarte slab gândit și implementat, și un SPV(spațiu privat virtual) la ANAF, foarte îmbâcsit și greu de înțeles/folosit, care încă cere suficientă interacțiune fizică cu funcționarul.

   Costul nu ar fi așa de mare, pentru că mult din proces ar ține de acea standardizare a procedurilor de salvare a informației în același fel peste tot. Aia e doar o procedură, nu e nevoie de cheltuieli.. doar de viziune și leadership. Partea a doua va costa ce-i drept, dar sigur mai puțin decât s-a cheltuit deja (și da sunt și eu convins că s-au dat șpăgi multe de acei bani, căci altfel eram și noi la nivelul danezilor și estonienilor).
   • Like 0
 • Tibi_R check icon
  Fain articolul. Multumim!
  • Like 4
 • check icon
  Toate cele prezentate pt Danemarca ar fi extrem de ușor de făcut și în România, cu condiția să vrei. Nu vi se pare ciudat că țara cu cel mai rapid internet din Europa, am numit România, să fie înecată în atîta birocrație? De ce? Deoarece este o țară condusă de proști. Nu, nu mă refer neapărat la premier, la guvern, la președinte, deoarece nu ei conduc, de fapt, destinele noastre, ci 1-2 niveluri mai jos, acea pătură gri, confuză din instituțiile statului, cei care elaborează norme, trimit cirulare interne.... Dosarul Casa Verde, de ex., pînă să fie o coadă de 1-2-3 zile, este o fugă de colo-colo pt tot felul de hîrtii inutile care pot lipsi. Autorul observă, corect, că danezii pun accentul pe inspecție în teren. Sincer, și eu credeam că la Casa Verde trebuie să incluzi cîteva fotografii, autorizația de construire... Vă înșelați, nu trebuie nici una, nici alta trebuie documente absolut irelevante, pe care trebuie să le iei din x locuri, cu cheltuieli, cu bani, cu nervi, cu timp pierdut. De ce? Răspunsul, deci, este simplu, dar neplăcut: deoarece sîntem o țară condusă de proști. Este sngura explicație. Dar, conform zicalei, mai e ceva: pînă nu e și fudul, prostul nu e prost destul.
  • Like 3
  • @
   Din păcate aveți dreptate. Nivelul 2 și 3 la noi lasă mult de dorit. Acolo intrăm în discuții mai adânce legate și de reforma administrației publice, de un institut al funcționarului public, de învățat de-a lungul vieții pentru ei, dezvoltare personală, șamd. Asta pentru că, după ce terminăm să ne plângem de cât de proști sunt/em, trebuie să îi și învățăm să fie mai buni la jobul lor. Dar aveți dreptate. Știu si programul Casa Verde pentru că mă gândeam și eu la un sistem de panouri solare, dar nu mă așteptam să fie totul epuizat în prima zi.

   Singurul lucru îmbucurător acolo este această cerere din partea noastră, a cetățenilor, pentru tehnologii regenerabile. Asta mă bucură. În rest, organizarea de la fața locului, actele irelevante și banii foarte puțini alocați, deși la nivel de Horizon 2020 din partea UE sunt miliarde disponibile la nivel european, demonstrează ceea ce ați spus mai sus.
   • Like 0
  • @ Daniel Ciungu
   check icon
   Sigur, aceste niveluri 2–3 tot de nivelul superior este tolerat și numit, ajungem la un cerc vicios din care se iese greu. Birocrația este căutată intenționat, deși Cioloș spune că a simplificat birocrația, locurile simplificate sînt irelevante, iar în unele locuri s-a accentuat. Dacă nu locuiești în București ori într-o capitală de județ, unde mersul de colo-colo nu ar fi o problemă, dacă locuiești într-un mic oraș sau într-o comună este cumplit, cu drumuri de la instituția X din comună/oraș la „județeană”, pt probleme diverse și dintre cele mai banale, cum ar fi înregistrarea unei mașini pe firmă, dacă firma este înregistrată într-o comună, să zicem. Am mai scris despre asta. Sînt instituții „cu ștaif”, de ex. universitățile, care, de asemenea, și-au consolidat sistemul birocratic pt tot felul de banalități, cum ar fi adeverința de salariat ori alte asemenea bucăți de hîrtie. Dacă actualul ori viitorul guvern Cioloș (nu aveți dubii că tot Cioloș bácsi va fi premier, da?) va dori într-adevăr să elimine birocrația la minimul normal și firesc, va trebui să folosească într-un fel acest internet pe care-l avem numai pt o mai facilă supraveghere, să faci totul de acasă. Lelea Florea ori nea Gicu or avea și ei un nepot, o nepoată, un fiu, o fiică, un cineva care să-i ajute, să nu-i mai pună pe drumuri pt orice banalități. Dacă vor să o facă, treaba lor, important este să existe posibilitatea să nu pierzi timpul. Casa Verde a fost un chin pt mine înainte să renunț, deoarece a constat într-o serie de drumuri, de hîrtii, un program fără criterii clare, cu zvonul că banii se dau în ordinea dosarelor înregistrate, de aia s-au îmbulzit oamenii și unii au dormit 2-3 zile în fața ghișeelor. Rușinos. Cei care au gîndit așa ceva ar trebui biciuiți în piața publică. Totul s-a rezumat la cîteva scene filmate, niște comentarii facile, lauda cum că guvernul a suplimentat sumele, nimic despre modul abject cum au fost umiliți oamenii.
   • Like 2
  • @
   Așa este. Un singur comentariu de adăugat la ce ați spus. Chiar și de n-ar avea un nepot sau o fiică care să-i ajute pe țața Floarea și nea Gicu, măcar noi toți cei tineri și cei care vor avea astfel de tineri ce le au cu netul în familie, nu vom mai fi la ghișeu și la cozi. Vor exista mai puține cozi, mai puțini nervi, pe ambele părți ale "baricadei".
   • Like 0
  • @
   Din câte observ eu nici un comentator nu abordează și probleme autohtone specifice care împiedică deschiderea unei afaceri direct de pe site sau eliberarea avizelor și autorizatiilor în format digital, adică fără intervenția funcționarilor publici indiferent dacă sunt locali sau ai instituțiilor guvernamentale și nu mă refer la posibilități tehnice ca integrarea platformelor sau interoperabilitate bazelor de date. În sudul țării și în Moldova (mai puțin în Ardeal și Banat ) , multe județe sunt fiefuri ale așa numiților baroni locali/județeni care controlează și economiile locale /județene fie prin interpuși fie prin firme de casă. Mă tot gandesc ce șanse ar avea un start-up ca cel descris în Danemarca sa obțină avizele de funcționare intr-un domeniu care ar concura mafia locală? Și cum baronul controlează numirile în instituțiile de control sau avizare locale sau guvernamentale (dacă partidul său e la putere) aceste șanse tind spre zero. Dacă a apucat totuși să se înființeze, organele de control vor face ore suplimentare la firma respectiva, în așa fel încât închiderea porților pentru firma respectivă devine o chestiune de zile. Chiar și colaboratorii (clienți /furnizori ) pot fi convinși sa renunțe la contractele cu respectiva firmă dacă deranjează establishmentul local (care trebuie să aduca voturile în campanie) iar dacă pierde resursele financiare printr-o concurența reală, ar fi scoși de pe listele de la centru ale partidului ca finanțator reprezentativ. Deci cu excepția Bucureștiului unde sunt prea mulți și se vede din ambasadă, în teritoriul care e ascuns de vegetație asemenea demersuri sunt de domeniul sf, ca sa nu mai spun câți membri de partid sunt angajați ca funcționari în instituțiile respective și si-ar pierde jobul prin digitalizare, sau doamne ferește ar afla ca întreprinzătorul care vrea să deschidă afacerea e simpatizant al altui partid.
   • Like 0
 • Casargoz check icon
  Va iubesc pentru naivitate.
  Interconectarea bazelor de date...
  Ce frumos suna. Aproape interoperabilitate.
  Topul in materie este e-Estonia.
  Govithub. Si mai misto...
  Pai hai sa ne uitam in pic.
  Date precompletate si baza de date unica:
  Cadastru date completate 22%.
  Străzi, proiect ancpi, ce stadiu are?
  Persoane: legea 677 nu permite utilizarea CNP, deci cum pot cei de la govithub sa purceadă la ceva?
  Se roagă de MDRAP sa termine străzile si cadastrul si de alții sa termine un proiect a cărui licitație a început in 2006 si datorită contestațiilor nu a ajuns in faza de lansare?
  Eroismul celor de la govithub nu va popula baza de date cu străzi.
  Apoi chestiunea cu un singur format: Openness.
  Ce frumos suna: se poate dar câte participări a avut Danemarca din 2006 privind interoperabilitatea semantica si ce a făcut România din 2006?
  Cercetați si veți vedea ca din punct de vedere al integrarii europene politicienii roamani au făcut mulți pași înapoi începând cu 2007:)
  Apoi vor da vina asemeni lui Farange pe Eu pentru probleme.
  Vedeți câte legi zac in sertar la a treia iteratie, proiecte din 2006.
  Ce poate sa facă govithub ?
  Am avut șansa sa văd , din păcate, vine PSD si iar o sa mimam integrarea.
  Cum poți sa te angajezi ca vii cu formulare precompletate când baza ta de date e la 22%?
  Desigur puteți veni cu OPEN street map. Dar va întreb următorul lucru daca cineva greșește strada in OPEN map si vine ANAF de exemplu peste dumneavoastră puteți sa dați in judecată openmap?
  Si va mai zic un lucru, chiar credeți ca dorește cineva din cei aleși baze de date in care sa poată fi contabilizate toate ajutoarele sociale in dinamica lor? Adică spike-ul de dinainte de alegeri?
  Ar face moarte de om sa ninse întâmple. Deci sfatul meu: Sunteți tânăr Danemarca e ok, Estonia si mai ok, la fel Norvegia. Deși sunt implicat in proces, si ma voi lupta pentru ceea ce va doriți,:
  1. Nu govithub este soluția. Efortul este lăudabil, si rezolvamefectul nu cauza.
  2.va fi olupta lunga si de durata. Iar mai întâi va trebui sa acceptam ca in afara unui singur proiect restul investițiilor in IT au fost inutile.
  3. Suntem la nivelul anului 2005 deși s-a cheltuit suficient pentru a fi la nivelul Danemarcei.
  4. Spre deosebire de Danemarca unde nu mai exista interacțiuni pe hârtie, unde se aplica digital first. Var rog sa-mi dați osugestie cu ce facem la țara : fara card bancar, fara internet 40% din populație.
  • Like 1
  • @ Casargoz
   check icon
   Da, am fost în Estonia, evident ca turist, nu pot comenta cum este organizat statul, dar știu că au un sistem non-birocratic, probabil de top. Nouă însă ne place să luăm modele atipice, românii au fudulia să creadă că pot ajunge rapid din urmă Germania ori SUA... Da, Estonia, iată un model: țară fostă comunistă, mai mult, fostă sovietică, dar un popor extraordinar, tenace, înrudit cu finlandezii. Cred că sînt top în lumea baltică. Sigur, este o țară foarte mică, iar o țară mică se conduce mult mai ușor decît o țară relativ mare cum e România, unde numai Bucureștiul are mai mulți locuitori decît toată Estonia la un loc.
   • Like 0
  • @ Casargoz
   Și cu OPEN Maps ce facem când greșesc mascații adresa, cum au făcut în Gorj la niște turiști și-au băgat femeia în spital de spaimă :)))

   Acuma lăsând gluma la o parte, aveți perfectă dreptate și vă mulțumesc pentru ceea ce eu cred că este totuși un compliment :-)

   Vă împărtășesc părerea în totalitate, și pe proces în sine, și pe GovIThub, dar intră într-adevăr un pic prea mult în detaliu pentru cei neobișnuiți cu terminologia. Eu am norocul că tata e inginer topograf și l-am ajutat de mic cu AutoCAD și cu cadastrele și știu situația la ANCPI și că m-am apucat și eu ușor ușor să înțeleg sistemul în țară, cu scopul pe termen lung de a-l îmbunătăți. Clar avem ce discuta.

   Dacă nu vă cer prea mult, vă rog să-mi scrieți, sunt dornic să continuăm discuția. Sigur am ce învăța în plus :-)

   Emailul meu este: daniel.ciungu@pactpentruromania.ro

   Mai multe informatii despre ideile la care am dat și eu un mic input, găsiți aici: http://www.pactpentruromania.ro/consolidarea_administratiei_publice
   • Like 0


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult