Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Am fost la un spital ca la un hotel de lux… și nu trebuie să plătești înainte. O experiență de pacient care-și dorește liberalizarea serviciilor de sănătate

Spital privat

Foto: Guliver Getty Images

Ai o problemă de sănătate? Există o firmă, accesibilă pe net, cu un call-number, la care un manager de caz te îndrumă la centrul de investigații adecvat, îți trimite prin mail o recomandare în acest scop de la un medic, îți face o programare la centrul cel mai apropiat de domiciliul tău, de care nici nu știai că există. Cu rezultatele, te programează, dacă dorești, la clinica privată potrivită și la medicul specializat pentru problema ta.

Acolo găsești la intrare botoșei, halat, eventual mască, toate de unică folosință, dezinfectant pentru mâini (dinainte de alarma cu coronavirusul). Totul strălucește de curățenie, tot personalul... de amabilitate, ești ajutat la nevoie și să-ți pui, iar la plecare să-ți scoți botoșeii.

Nicio îmbulzeală la ușa doctorului, ordine, respect. Un medic atent și... uman, relativ tânăr, cu specializare și în străinătate, dar reîntors în România, la care ai ajuns fără nicio pilă, te ascultă și îți explică totul cu răbdare, fără nicio grabă. Nici vorbă, cum se spune uneori, să întârzie pentru că vine de la spitalul de stat unde lucrează, nici să se grăbească pentru a merge la altă clinică particulară, unde e cumulard; sau să fie un medic respins la concursuri ori aflat dincolo de capătul firesc al carierei profesionale. 

Același manager de caz te programează pentru eventuala intervenție decisă de medic și te anunță telefonic și prin sms.

Durata spitalizării se reduce la strictul necesar. Chiar pentru o jumătate de zi, nu trebuie să aduci nimic de acasă, primești pijama, papuci, prosoape, ești condus într-un salon pentru două persoane, unde totul este ca la un hotel de lux, inclusiv TV (care funcționează!), paturi reglabile, prevăzute cu sistem de siguranță pe ambele laturi, așternuturi noi și foarte curate, noptieră, dulap, un fotoliu pentru... aparținători, o măsuță mobilă, un aparat fix de luat tensiunea și pulsul, sticluțe cu apă plată; grup sanitar propriu, cu cabină de duș și toate cele necesare, în plus față de hotel cu instrucțiuni pentru corecta spălare pe mâini ș.a.m.d.

Dacă așteptarea durează, ți se aduce prânzul, ca de la HoReCa: bolul de supă acoperit cu capac, să nu se răcească, tacâmuri de unică folosință etc.

Nu mai vorbesc despre intervenția în sine, dacă a fost necesară: de cea mai înaltă clasă (dar de care ai aflat întâmplător, pentru că niciunul dintre ceilalți medici la care fuseseși nu ți-a spus că în cazul tău există și soluții noninvazive, nu numai spectrul unei operații) – cu cele mai moderne mijloace de monitorizare; anestezie minimă, dar eficientă; dezinfectant adecvat; manevre de finețe, ultraprecise; o asistentă pricepută și ea. Nu trebuie să aștepți să se strige după brancardier și să-i dai eventual... ceva, ești dus în același salon, puțin amețit, de două asistente sau infirmiere, cu targa (merge și liftul... fără liftieră), ești ajutat să te așezi în pat, ca să-ți revii perfect într-o oră-două și să poți pleca acasă pe picioarele tale, mai bine decât cum ai venit.

Nu trebuie nici să mai vii sau să trimiți pe cineva doua zi: la plecare primești o mapă elegantă cu tot protocolul intervenției, inclusiv un CD, rețetă, tot ce trebuie.

Și aici nu trebuie să plătești înainte! Efectele benefice sporesc în timp, iar când vei veni după aceea la control (chiar și de trei ori), nu mai plătești, chiar dacă ți se face și un tratament suplimentar.

La plecare ai la dispoziție, cum nici în străinătate n-ai văzut în spitale, un automat mai ceva ca la aeroport, de la care printr-o simplă apăsare poți comanda un taxi ca să te ducă acasă.

Pentru control după intervenție, aceeași manageră de caz te programează la data necesară la cel devenit medicul tău curant.

Ți se pare că ai visat, că ești la Viena, Istanbul sau altundeva... „afarăˮ (cum urât se spune). Nu, se întâmplă în România. Dar într-o clinică privată. Nu spun care, nu dau nici numele medicului, să nu se spună că le fac publicitate, deși ar merita. În majoritatea unităților private în care am fost – poate nu chiar în toate în aceeași măsură – e cam la fel. Însă experiența personală nu trebuie, desigur, extrapolată: și în domeniul practicii medicale private, alți pacienți au avut a face cu nereguli, unele chiar fatale. După cum în multe dintre unitățile de stat în care am fost este exact invers față de situația descrisă mai sus, cu fericita excepție a puținora, despre care am scris eu însămi și o altă contributoare la Republica, pe baza, ca și aici, a unei trăiri personale.

Rămâne, desigur, o singură problemă, importantă: costul. Pe care nu și-l poate permite oricine. Deși, cu șpaga pe care trebuie s-o dai în continuare în sistemul de stat (cu toate că acolo s-au mărit salariile), ajungi uneori aproape la aceeași sumă, plus jena și bătaia de cap. Unele clinici și laboratoare de analize private au deja contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, unele servicii se decontează, însă în limita unui plafon redus, care e depășit imediat după începutul lunii, așa că, dacă ai ghinionul să ai nevoie după, ești trecut, în cel mai bun caz, pe lista de așteptare și trebuie să ai răbdare, dacă poți, până luna următoare sau chiar până peste două luni pentru o banală radiografie, de exemplu.

În aceste condiții, este neîndoielnic că ar fi bine dacă, așa cum se discută acum, și unitățile private vor primi sprijin de la stat, în favoarea pacienților, la fel ca și cele publice, bineînțeles după o atentă selecționare a lor. Nu mai spun cât de bine ar fi ca și în toate unitățile de stat să se instaureze măcar mentalitățile descrise aici – care nu costă, cum putem admite că presupun costuri aspectele materiale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună ziua. Vă rog din suflet să-mi trimiteți pe adresa mea de mail numele acestui spital unde au avut așa de mare grijă de dumneavoastră. Vreau să mă internez și niciun spital nu mi se pare de încredere. Nu știu ce să fac. Vă rog mult să-mi spuneți cum se numește acest spital. Vă mulțumesc și aștept răspunsul dumneavoastră.
    • Like 0
  • Ada check icon
    In urma cu 2-3 luni am avut de mers cu o ruda de-a mea pe la medici.Dar prima data mergem la spital ca urgenta , ca era urgenta. Acolo fig in sala de asteptare , frig si in salonul de urgente. Ne trimite la alt spital pt analize ca sa elimine din presupusele boli. Intram in sala de asteptare : frig. Eram numai noi la urgenta si am stat 20 de minute pana vine medicul. Scaunele reci de nici nu am putut sta pe ele. Vine o familie bolnava, se plang si ei de frig. Am crezut ca mergem de acolo cu viroza. Dupa cateva zile, mergem la clinica privata. Cand am intrat : cald, confort, aparatura la careva usi distanta. Deci toate analizele privind boala le-a facut in 30-40 de minute. Plus tratament cu reducere, plus analize exacte, plus siguranta in medici, plus vorbit frumos si rabdare, inclusiv a primit halat ca sa merga la analize. Stateam pe hol, langa cabinetele aferente si nu imi venea sa cred asa ceva.
    Cand toate aceste lucuri s-au putut face si la spitalul de stat ca nu degeaba contribuim o viata intreaga la stat.
    • Like 0
    • @ Ada
      - "tratament cu reducere" - chiar crezi ca ti-au facut acolo ceva cu "reducere" la pret ???
      • Like 0
  • Am fost si eu de cateva ori la consultatii in sistemul privat, am platit, practic acolo totul e mult mai bine organizat, incepand de la spatiile de asteptare decente (ati facut vreodata comparatie intre spatiile de asteptare din policlinicile de stat si cele private?) pana la programarea responsabila, practic nu prea astepti, ora programarii e si ora la care intri la doctor, cel mult 10 - 15 minute in plus, pa cand pentru o simpla reteta pentru maica-mea am incremenit la policlinica Titan..... Plus ca nu dai spaga, plata e plata, primesti bon fiscal, asta e.... fara Beurani care incendiaza pacienti pe masa de operatie (ca oricum murea, nu?) si iau spaga 10000 Eur pentru scoaterea unui post la concurs.... e plin sistemul public de beurani din astia, ca aia care erau mai corecti au trecut la privat sau au plecat din tara. Deci OUG ala cu includerea sistemului privat in acordarea de servicii medicale mi se pare super bun, fireste ce PSD-ul se opune, nu-i normal?
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      Ada check icon
      Daca intra OUG pt sistemul de sanatate vor pierde foarte mult spitalele de stat, care oricum inghit bani dar nu dau mai nimic, cu exceptia unora.
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Într-adevăr, ar fi necesare studii de impact:
    https://www.google.com/amp/s/
    romania.europalibera.org/amp/
    30416299.html
    După părerea mea, rezolvabil.
    Vă dau o veste " bună ": dna avocat al popo(r)ului, stimata Renate Weber va ataca ordonanța la CCR. Poporul oricum nu voia! Va mai merge muuuult timp inainte cu plicul (plicurile: la doftor, la anestezist, infirmieră, asistentă, etc), bruftuluiala, alergătura, spre bucuria sindicatelor din sănătate - disperați că le pleacă mușterii la mai bine și-i lasă în buzunarul gol - și a pacienților cu tendințe masochiste.
    A nu se uita sprayul de gândaci!
    • Like 0
  • E foarte bine ca exista astfel de spitale particulare. Asta inseamna libertate si initiativa.

    Buba e in alta parte. Stiu medici romani in SUA care mi se plang de o meteahna romaneasca. Sunt destui romani care nu vor sa plateasca 50-100 de dolari costul unor consultatii sau proceduri medicale de care au nevoie. E vorba de platit legal, cu chitanta, asa cere asigurarea lor din SUA. Dar se lauda dupa aia cum s-au dus ei in Romania, au data spaga, ilegal, la unii doctori de acolo si i-au tratat aia ca pe boieri.

    Sau povestesc cum tocmai s-au intors dintr-o croaziera si se plang ca nu mai au aia 50-100 de dolari ca sa-si plateasca taxele.

    Mai e mult pana departe!
    • Like 3
  • Marea majoritate a postacilor nu stiu despre ce vorba in propozitie! Am trait in Franta si am beneficiat de sistemul de asigurari din sanatate exact ca orice francez si, contra unei asigurari private de 50 Euro pe luna (dar se poate si mai putin functie de varsta) nu plateam nici un serviciu medical si nici un medicament in farmacie - toate in baza cardului de sanatate si asigurarii MUTUALE! Asa trebuie sa fie si la noi chiar daca vom avea un deficit, pentru ca meritam!
    • Like 3
    • @ Mihail Georgescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Când văd comentariile înclin să cred că nu. Pur și simplu postează fără să fi citit ordonanța, haios, e la un click distanță. Bine, pe cei captivi antenelor îi înțeleg cumva, n-au acces la documentul oficial. Sau sunt cu totul împotriva PNL deci tot ce fac ei e din start prost. Paradoxal, căci e vorba și de sănătatea lor!
      Iar pesediștii au ajuns în așa un hal de perverși încât să critice o lege cu efecte BENEFICE pentru oameni! Slugile lor de la antene, care acum urlă de mama focului, au oricum destui bani să plătească cash în privat. Nu mai am cuvinte să caracterizez așa ceva!
      • Like 2
    • @ Mihail Georgescu
      - "nu plateam nici un serviciu medical si nici un medicament in farmacie" - valabil si pentru o operatie pe cord, stomac, rinichi, coloana, etc ???
      • Like 0
  • check icon
    Am fost la munte si mi'a placut.
    • Like 1
  • Particularii daca vor sa concureze statul atunci sa-si faca spitale si tot ce vor ei pe banii proprii, nu pe ai statului. Cine vrea ”cazare la cinci stele” sa scoata banul si sa stea la spitale private de ”cinci stele”: au paturi cu așternuturi de hotel de ”cincistele”, au TV, au frigider, au șifonier, au jucării și alți ”muțulachi” cu care să-și petreacă timpul ca să nu se plictisească. Într-un spital de stat cazarea e la ”două stele” - e pentru cei cu mai puțini bani, care vor sănătate și nimic altceva. La privat nu dai șpagă pt. că îți dă chitanță care are o valoare semnificativă, nu e de doi bani. Actul medical este același și dacă e să dai șpagă - la spitalele de stat - atunci presupun că dai mult mai puțin decât valoarea chitanței de la privat, fiecare dă cât își permițe(nu cred că ți se impune o anumită sumă). AStfel toată lumea este mulțumită; pacienții vor fi tratați corespunzător, personalul medical(medici, asistente, infirmiere) va avea și alte venituri în afară de salariul de la servici, statul va avea mai mulți oameni care să poată munci și astfel să se meargă spre prosperitate și nu spre moarte. Știu că în prezent se caută dotarea și a spitalelor de stat cu aparatură performantă și, într-un timp relativ scurt, diferența între privat și particular va fi dată doar de condițiile de cazare.
    • Like 0
    • @ Cristi Cojocaru
      maripos check icon
      Spre comunism inainte mars! Daca a da spaga ti se pare perfect normal, atunci mi-e mila de tine! Si da, SE IMPUNE O ANUMITA SUMA
      • Like 2
    • @ Cristi Cojocaru
      maripos check icon
      Spre comunism, cu stangul, inainte mars! Daca inca ti se pare normal sa dai spaga, mi-e mila de tine! Si da, TI SE IMPUNE O ANUMITA SUMA! Daca o ai, bine, daca nu poti sa mori! Nu se uita nimeni la tine. Exemplu: 7500 lei spitalul militar bucuresti (isi merita literele mici) operatie extirpare noduli ficat).
      • Like 1
    • @ Cristi Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Particularii au deja și merg înainte bine-mersi cu banii celor cu asigurări private și a celor care pot plăti. Era vorba de cooptarea acelora în sistemul de asigurări să beneficieze tot amărâtul. Dar el nu și nu!
      La care două stele se stă și 2 în pat sau pe coridor?
      Actul medical tocmai că NU e același: la stat des nici nu-ți spun alternativele de tratament ci doar ceea ce pot ei face. În privat au și alte chestii, nu numai bisturiul.
      Eu propun majorarea șpăgii: ar trebui să plătiți și pentru microbii ăia suplimentari: vii cu una pleci cu două. Ăia de ce să fie gratis?
      Și alte VENITURI? Parcă s-au mărit salariile...
      Se caută de mult timp să se doteze și tot nu se găsește. Poate sub presiunea concurenței ar mai fi o șansă.
      • Like 2
    • @ Cristi Cojocaru
      Cristi, n-ai inteles! Tu pt. stat oricum contribui, ori prin salar, platesti o contributie, ori prin plata TVA pt. orice produs sau serviciu pe care il achizitionezi. La buget, intra acei bani ai tai, dati in prealabil, care mai apoi merg la spitalele de stat. Pe langa asta mai dai si spaga si te mai pune pe drumuri de vre-o 2-3 ori, ca nu vor din prima sa-ti ofere tratamentul necesar. Iti mai baga pe gat cateva investigatii, pe care le platesti ca nu mai sunt fonduri, si uite asa se ajuge la contributie/tva+spaga+investigatii+revenire+alta spaga si se face un pret final suportat de tine. Nu te gandi ca platesti doar acea spaga si asta e pretul. NU! Platesti toata viata! Putin cate putin, si cand ai nevoie, si cand n-ai. Si ca vrei, si ca nu vrei. Dar conditiile raman. Tratarea pacientilor cu dispret ramane, Spaga ramane, chiar si cu salarii marite tot din banii tai.
      • Like 1
    • @ Pascal Dena
      - "te mai pune pe drumuri de vre-o 2-3 ori, ca nu vor din prima sa-ti ofere tratamentul necesar" - si la particular nu poate sa-ti faca asa ceva ??
      • Like 0
    • @ Cristi Cojocaru
      Ada check icon
      Si daca ti-i se impune o anumita suma ? Ce alegi? De ce sa dau spaga daca toata viata am contribuit la stat ? De ce sa dau spaga daca medicul este platit din banii mei cu un salariu imens? Diferenta dintre stat si privat nu este de conditii de cazare ci si de Oameni . Cine este OM la stat este si la privat cine nu, este un Gunoi.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Ada check icon
      Pt microbi dau si eu : dar sa ramana la medicii care nu se spala pe maini si la asistentele cu unghii lungi.
      • Like 1
  • PS. De ce nu ati dus-o si pe mama dumneavoastra la spitalul asta fabulos? De ce ati dus-o la Floreasca dupa cum ziceti d-voastra intr-un articol . Sau era prea piperat?
    • Like 3
  • Stiu restaurantele alea care nu afiseaza pretul la meniu , atunci iti dai seama ca nu iti permiti. Asa si cu clinica din articol. Nimeni nu neaga ca pot fi clinici mai ceva ca in vest , dar acolo ca sa iti scoata o acnee trb sa aduci de 10× salariu minim pe economie. Ordonanta lui peste sa dat fara nici un studiu de impact, de costuri , de nimic ( sa dat cu dedicatie fix ca la PSD) .
    • Like 4
    • @ Silviu Pop Sese
      Eu aștept studiul de impact al debandadei din sistemul public de sănătate: licitații aranjate, contracte cu dedicație pentru furnizorii de materiale sanitare, aparatură la prețuri supraevaluate, șpăgile care încă se cer și se dau prin spitale, medici de la stat care tratează pacienți la clinicile lor private și decontează ca și cum i-ar fi tratat în spitatul de stat unde lucrează. Adică fix ce-ar trebui să se întîmple legal, să te poți trata cu asigurarea într-o clinică privată. Doar că acum se întîmplă prin paraîndărăt, că așa se poate fura mai mult). Totul pe banii noștri.

      Prin urmare, vreau să văd întîi studiul de impact la nenorocirile astea care se petrec de 30 de ani din moment ce statul vrea să ne țină prizonieri în sistemul public care se știe că funcționează cum am descris mai sus. Interesant e că sunt mulți români care par fericiți să rămînă prizonieri în acest sistem, să nu aibă de ales.
      • Like 5
    • @ Bogdan Tabarcea
      Sistemul de sanatate de stat ii pe avarie de mult timp dar nu poti sau dai drumul lupilor la stana . Daca nu poti repara il arunci? Nu suntem noi destul de avansati sa mergem pe un sistem privat ca in USA . Dar si acolo are lagunele ei din aceasta cauza a aparut Obama Care , un fel de sistem public de sanatate pt cei cu venituri mici . Trebuie reformat si curatat sistemul public . Nu poti sa dai peste noapte o lege , de fapt nici lege , OG , pe un subiect asa de sensibil . Sanatatea si Educatia sunt cele mai delicate subiecte care exista.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      mie-mi plac lagunele. apa e joasa, curentii redusi, valurile mici.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Ați citit-o? Scrie că pacientul nu plătește în plus. Bine, așa feeric poate n-ar fi dar totuși mai bine pentru omul de rând.
      Sistemul nu se mai poate reforma din interior, e pur și simplu putred, corupt și corupător pentru oricine intră în el. Interese, bani, biserici și bisericuțe care expulzează pe oricine vrea să aducă o îmbunătățire și-i lasă fără șpăgi și alte venituri oneroase. Singurul lucru care i-ar mai putea impulsiona este concurența.
      La privat e scump și că au relativ puțini pacienți. Ca magazinul care are prețuri mari fiindcă are puțini clienți. Dacă ar fi mai mulți costurile ar scădea ba și-ar permite să facă și investiții în aparate așa că s-ar reduce timpii de așteptare. Răspuns și pentru dl Eugen.
      • Like 2
    • @ Lucian Baciu
      Lucian, nu cred ca s-a prins!
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Silviu, tetica, acel OUG nu desfiinteaza sistemul public de sanatate ci il face concurent cu cel privat. In paralel, tu poti merge la stat, ca asta vrei, iar eu la privat, daca asta dorect. Se vede ca na-i inteles. Concurenta ar fi cel mai bun motivator pt. a implica spitalele de stat spre performanta. Nu ti le arunca nimeni la gunoi, dar nici asa nu se mai poate, si cu salarii mari si cu spagi? Pana cand?
      • Like 3
    • @ Lucian Baciu
      - da' sa nu faci pipi in ele .......
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult