Foto: Guliver Getty Images
Ai o problemă de sănătate? Există o firmă, accesibilă pe net, cu un call-number, la care un manager de caz te îndrumă la centrul de investigații adecvat, îți trimite prin mail o recomandare în acest scop de la un medic, îți face o programare la centrul cel mai apropiat de domiciliul tău, de care nici nu știai că există. Cu rezultatele, te programează, dacă dorești, la clinica privată potrivită și la medicul specializat pentru problema ta.
Acolo găsești la intrare botoșei, halat, eventual mască, toate de unică folosință, dezinfectant pentru mâini (dinainte de alarma cu coronavirusul). Totul strălucește de curățenie, tot personalul... de amabilitate, ești ajutat la nevoie și să-ți pui, iar la plecare să-ți scoți botoșeii.
Nicio îmbulzeală la ușa doctorului, ordine, respect. Un medic atent și... uman, relativ tânăr, cu specializare și în străinătate, dar reîntors în România, la care ai ajuns fără nicio pilă, te ascultă și îți explică totul cu răbdare, fără nicio grabă. Nici vorbă, cum se spune uneori, să întârzie pentru că vine de la spitalul de stat unde lucrează, nici să se grăbească pentru a merge la altă clinică particulară, unde e cumulard; sau să fie un medic respins la concursuri ori aflat dincolo de capătul firesc al carierei profesionale.
Același manager de caz te programează pentru eventuala intervenție decisă de medic și te anunță telefonic și prin sms.
Durata spitalizării se reduce la strictul necesar. Chiar pentru o jumătate de zi, nu trebuie să aduci nimic de acasă, primești pijama, papuci, prosoape, ești condus într-un salon pentru două persoane, unde totul este ca la un hotel de lux, inclusiv TV (care funcționează!), paturi reglabile, prevăzute cu sistem de siguranță pe ambele laturi, așternuturi noi și foarte curate, noptieră, dulap, un fotoliu pentru... aparținători, o măsuță mobilă, un aparat fix de luat tensiunea și pulsul, sticluțe cu apă plată; grup sanitar propriu, cu cabină de duș și toate cele necesare, în plus față de hotel cu instrucțiuni pentru corecta spălare pe mâini ș.a.m.d.
Dacă așteptarea durează, ți se aduce prânzul, ca de la HoReCa: bolul de supă acoperit cu capac, să nu se răcească, tacâmuri de unică folosință etc.
Nu mai vorbesc despre intervenția în sine, dacă a fost necesară: de cea mai înaltă clasă (dar de care ai aflat întâmplător, pentru că niciunul dintre ceilalți medici la care fuseseși nu ți-a spus că în cazul tău există și soluții noninvazive, nu numai spectrul unei operații) – cu cele mai moderne mijloace de monitorizare; anestezie minimă, dar eficientă; dezinfectant adecvat; manevre de finețe, ultraprecise; o asistentă pricepută și ea. Nu trebuie să aștepți să se strige după brancardier și să-i dai eventual... ceva, ești dus în același salon, puțin amețit, de două asistente sau infirmiere, cu targa (merge și liftul... fără liftieră), ești ajutat să te așezi în pat, ca să-ți revii perfect într-o oră-două și să poți pleca acasă pe picioarele tale, mai bine decât cum ai venit.
Nu trebuie nici să mai vii sau să trimiți pe cineva doua zi: la plecare primești o mapă elegantă cu tot protocolul intervenției, inclusiv un CD, rețetă, tot ce trebuie.
Și aici nu trebuie să plătești înainte! Efectele benefice sporesc în timp, iar când vei veni după aceea la control (chiar și de trei ori), nu mai plătești, chiar dacă ți se face și un tratament suplimentar.
La plecare ai la dispoziție, cum nici în străinătate n-ai văzut în spitale, un automat mai ceva ca la aeroport, de la care printr-o simplă apăsare poți comanda un taxi ca să te ducă acasă.
Pentru control după intervenție, aceeași manageră de caz te programează la data necesară la cel devenit medicul tău curant.
Ți se pare că ai visat, că ești la Viena, Istanbul sau altundeva... „afarăˮ (cum urât se spune). Nu, se întâmplă în România. Dar într-o clinică privată. Nu spun care, nu dau nici numele medicului, să nu se spună că le fac publicitate, deși ar merita. În majoritatea unităților private în care am fost – poate nu chiar în toate în aceeași măsură – e cam la fel. Însă experiența personală nu trebuie, desigur, extrapolată: și în domeniul practicii medicale private, alți pacienți au avut a face cu nereguli, unele chiar fatale. După cum în multe dintre unitățile de stat în care am fost este exact invers față de situația descrisă mai sus, cu fericita excepție a puținora, despre care am scris eu însămi și o altă contributoare la Republica, pe baza, ca și aici, a unei trăiri personale.
Rămâne, desigur, o singură problemă, importantă: costul. Pe care nu și-l poate permite oricine. Deși, cu șpaga pe care trebuie s-o dai în continuare în sistemul de stat (cu toate că acolo s-au mărit salariile), ajungi uneori aproape la aceeași sumă, plus jena și bătaia de cap. Unele clinici și laboratoare de analize private au deja contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, unele servicii se decontează, însă în limita unui plafon redus, care e depășit imediat după începutul lunii, așa că, dacă ai ghinionul să ai nevoie după, ești trecut, în cel mai bun caz, pe lista de așteptare și trebuie să ai răbdare, dacă poți, până luna următoare sau chiar până peste două luni pentru o banală radiografie, de exemplu.
În aceste condiții, este neîndoielnic că ar fi bine dacă, așa cum se discută acum, și unitățile private vor primi sprijin de la stat, în favoarea pacienților, la fel ca și cele publice, bineînțeles după o atentă selecționare a lor. Nu mai spun cât de bine ar fi ca și în toate unitățile de stat să se instaureze măcar mentalitățile descrise aici – care nu costă, cum putem admite că presupun costuri aspectele materiale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cand toate aceste lucuri s-au putut face si la spitalul de stat ca nu degeaba contribuim o viata intreaga la stat.
https://www.google.com/amp/s/
romania.europalibera.org/amp/
30416299.html
După părerea mea, rezolvabil.
Vă dau o veste " bună ": dna avocat al popo(r)ului, stimata Renate Weber va ataca ordonanța la CCR. Poporul oricum nu voia! Va mai merge muuuult timp inainte cu plicul (plicurile: la doftor, la anestezist, infirmieră, asistentă, etc), bruftuluiala, alergătura, spre bucuria sindicatelor din sănătate - disperați că le pleacă mușterii la mai bine și-i lasă în buzunarul gol - și a pacienților cu tendințe masochiste.
A nu se uita sprayul de gândaci!
Buba e in alta parte. Stiu medici romani in SUA care mi se plang de o meteahna romaneasca. Sunt destui romani care nu vor sa plateasca 50-100 de dolari costul unor consultatii sau proceduri medicale de care au nevoie. E vorba de platit legal, cu chitanta, asa cere asigurarea lor din SUA. Dar se lauda dupa aia cum s-au dus ei in Romania, au data spaga, ilegal, la unii doctori de acolo si i-au tratat aia ca pe boieri.
Sau povestesc cum tocmai s-au intors dintr-o croaziera si se plang ca nu mai au aia 50-100 de dolari ca sa-si plateasca taxele.
Mai e mult pana departe!
Iar pesediștii au ajuns în așa un hal de perverși încât să critice o lege cu efecte BENEFICE pentru oameni! Slugile lor de la antene, care acum urlă de mama focului, au oricum destui bani să plătească cash în privat. Nu mai am cuvinte să caracterizez așa ceva!
La care două stele se stă și 2 în pat sau pe coridor?
Actul medical tocmai că NU e același: la stat des nici nu-ți spun alternativele de tratament ci doar ceea ce pot ei face. În privat au și alte chestii, nu numai bisturiul.
Eu propun majorarea șpăgii: ar trebui să plătiți și pentru microbii ăia suplimentari: vii cu una pleci cu două. Ăia de ce să fie gratis?
Și alte VENITURI? Parcă s-au mărit salariile...
Se caută de mult timp să se doteze și tot nu se găsește. Poate sub presiunea concurenței ar mai fi o șansă.
Prin urmare, vreau să văd întîi studiul de impact la nenorocirile astea care se petrec de 30 de ani din moment ce statul vrea să ne țină prizonieri în sistemul public care se știe că funcționează cum am descris mai sus. Interesant e că sunt mulți români care par fericiți să rămînă prizonieri în acest sistem, să nu aibă de ales.
Sistemul nu se mai poate reforma din interior, e pur și simplu putred, corupt și corupător pentru oricine intră în el. Interese, bani, biserici și bisericuțe care expulzează pe oricine vrea să aducă o îmbunătățire și-i lasă fără șpăgi și alte venituri oneroase. Singurul lucru care i-ar mai putea impulsiona este concurența.
La privat e scump și că au relativ puțini pacienți. Ca magazinul care are prețuri mari fiindcă are puțini clienți. Dacă ar fi mai mulți costurile ar scădea ba și-ar permite să facă și investiții în aparate așa că s-ar reduce timpii de așteptare. Răspuns și pentru dl Eugen.