Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am fost nevoiți să înnoptăm într-un camping în Serbia. Și am avut o surpriză

Campervan

Foto: Getty Images

Vara aceasta am reluat bunele obiceiuri pre-pandemice, am închiriat un campervan și am pornit la drum.

Ca să fiu sinceră, inițial am propus sā facem un tur în România, dar după prima și ultima noapte într-un camping de la noi am trecut rapid la planul B. Planul B ne trecea granița în Ungaria și avea ca destinaṭie finală Croația. Nu are rost să descriu calitatea serviciile de care am avut parte în fiecare din cele 5 campinguri în care am înnoptat, fie ele în Zagreb, Dubrovnik sau sate cocoțate pe dealuri. Totul a fost la superlativ și oricum nu mă așteptam la altceva de la croați. Toata industria turismului are o contribuție de aproximativ 25% din PIB.

Ultima noapte de concediu ne-a prins la vecinii sârbi. Recunosc, am avut emoții și cu tranzitarea țării, dar mai tare mă neliniștea subiectul cazării.

După o căutare rapidă pe internet aveam o adresa pentru GPS: “campingul prună”. Am râs ca să nu plângem, dar ce surpriză frumoasă!

Am ajuns la destinaƫie în jurul orei 19:00. La aproximativ 1 km de autostradă și înconjurată de o mică pădure și lanuri de porumb, am zărit poarta de acces. Proprietarul, un domn pe la 40 de ani a venit rapid să o deschidă și ne-a arătat direcția în care putem parca. Imediat ce am coborât ne-a invitat la un pahar de tărie din prune făcută de el și la o cafea. Ne-a povestit despre el și cum a luat ființă campingul.

La prima vedere am presupus că singura facilitate pe care o vom avea inclusă este o livadă superbă de pruni și câțiva cireși plini de fructe, dar nu a fost așa.

Omul avea în mijlocul acelui câmp facilități pe care nu le-am găsit în campingul de la marginea Timișoarei: băi impecabile cu toaletă, duș și apă caldă (sună banal, dar în România se pare că aceasta e un lux), conector de apă pentru a alimenta mașina, terasă de luat masa și internet care zbârnâia. Toate acestea pentru 20 de euro/ noapte.

A doua zi la plecare, proprietarul și-a luat din timp și ne-a întrebat cum ne-am simțit și în ce credem că ar mai trebui să investească…

I-am propus să investească în Romania, ar face o treabă grozavă cu mult peste medie!

P.S. La Pădurea Verde, în Timișoara doar locația e un plus, dar pe lângă ea este nevoie de investiții serioase pentru a oferi servicii cel puțin egale cu ce am văzut în Serbia…ce să mai vorbim de campingurile din Croația. Ne mai auzim peste 50 de ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pana si bulgarii de care tot faceam bascalie sunt la nivelul unui turism civilizat,dovada ca romanii trec Dunarea decat sa --si piarda rabdarea cu lipsa de bun simt a majoritatii hotelierilor,cabanierilor,etc,la Marea NEAGRA.
    • Like 2
  • Irina, noi ajungem la TM pe 1 August (2 adulți & 2 kids 11 & 10). Privighetoarea Banatului mai există? Așa de fain era acolo când eram eu prunc...
    • Like 0
  • Vladov Vladov check icon
    Ce va tot mirati ?

    Din cei 20 euro, fraierii aia de acolo, dupa ce asigura toate utilitatile si tot confortul clientilor, trebuie sa isi hraneasca toata familia, care nu e asa mica.

    Din cei 20 euro, smecherii nostri trebuie sa hraneasca cu spagi hoardele de nehaliti care vin "in control" de la ANAF, DSV, Politie, Primarie, Mediu, Pompieri, etc, etc, etc. Dupa aia trebuie sa hraneasca apetitul nestavilit al nevestei pentru excursii de 5 stele in Pacific, toale scumpe la ultima moda, case amenajate sau reamenajate dupa ultimul trend, iesiri la shopping, etc., etc., etc.

    DE UNDE BANI SI DE CONFORT PENTRU CLIENTI ???

    Ce aveti fratilor, de va faceti ca nu pricepeti ?
    • Like 7
    • @ Vladov
      Hoardele de nehaliti ar trebui tinute la respect cu o contabilitate tinuta bine, curatenie lucie (pe care ar aprecia-o si clientii), amenajare spatii in conformitate cu regulamentele de siguranta (ca sa nu ai un Colectiv in camping de la vreun foc de tabara) etc, etc
      • Like 1
    • @ Coioaba jr
      Vladov Vladov check icon
      Sa o crezi tu. Se vede ca nu ai facut contabilitate si nu ai avut controale. Legea este facuta astfel si este modificata atat de des, incat oricat ai tine evidenta "cristal", tot o sa iei amenda. Si dupa aia du-te tu si cheltuie prin tribunale in speranta ca vei nimeri un judecator care sa i se faca mila si sa citeasca ce ai scris tu in plangere si sa iti dea dupa vreo 3 ani inapoi cei 1000 de lei amenda si 100 lei cheltuieli. Si intre timp afacerea se duce de rapa.
      Nu mai bine dai tu spaga de 2-300 lei acolo si ai scapat ?
      In rest, ramame ce am zis.
      Dupa ce ai platit rasfatul familiei, de unde naiba sa mai ai bani de amenajari, utilitati, curatenie si alte mofturi ale obraznicilor de clienti romani????
      • Like 4
  • Imediat o să apară un articolaș de la Funky Travel care să vă contrazică ... :)
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult