Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am fost nevoiți să înnoptăm într-un camping în Serbia. Și am avut o surpriză

Campervan

Foto: Getty Images

Vara aceasta am reluat bunele obiceiuri pre-pandemice, am închiriat un campervan și am pornit la drum.

Ca să fiu sinceră, inițial am propus sā facem un tur în România, dar după prima și ultima noapte într-un camping de la noi am trecut rapid la planul B. Planul B ne trecea granița în Ungaria și avea ca destinaṭie finală Croația. Nu are rost să descriu calitatea serviciile de care am avut parte în fiecare din cele 5 campinguri în care am înnoptat, fie ele în Zagreb, Dubrovnik sau sate cocoțate pe dealuri. Totul a fost la superlativ și oricum nu mă așteptam la altceva de la croați. Toata industria turismului are o contribuție de aproximativ 25% din PIB.

Ultima noapte de concediu ne-a prins la vecinii sârbi. Recunosc, am avut emoții și cu tranzitarea țării, dar mai tare mă neliniștea subiectul cazării.

După o căutare rapidă pe internet aveam o adresa pentru GPS: “campingul prună”. Am râs ca să nu plângem, dar ce surpriză frumoasă!

Am ajuns la destinaƫie în jurul orei 19:00. La aproximativ 1 km de autostradă și înconjurată de o mică pădure și lanuri de porumb, am zărit poarta de acces. Proprietarul, un domn pe la 40 de ani a venit rapid să o deschidă și ne-a arătat direcția în care putem parca. Imediat ce am coborât ne-a invitat la un pahar de tărie din prune făcută de el și la o cafea. Ne-a povestit despre el și cum a luat ființă campingul.

La prima vedere am presupus că singura facilitate pe care o vom avea inclusă este o livadă superbă de pruni și câțiva cireși plini de fructe, dar nu a fost așa.

Omul avea în mijlocul acelui câmp facilități pe care nu le-am găsit în campingul de la marginea Timișoarei: băi impecabile cu toaletă, duș și apă caldă (sună banal, dar în România se pare că aceasta e un lux), conector de apă pentru a alimenta mașina, terasă de luat masa și internet care zbârnâia. Toate acestea pentru 20 de euro/ noapte.

A doua zi la plecare, proprietarul și-a luat din timp și ne-a întrebat cum ne-am simțit și în ce credem că ar mai trebui să investească…

I-am propus să investească în Romania, ar face o treabă grozavă cu mult peste medie!

P.S. La Pădurea Verde, în Timișoara doar locația e un plus, dar pe lângă ea este nevoie de investiții serioase pentru a oferi servicii cel puțin egale cu ce am văzut în Serbia…ce să mai vorbim de campingurile din Croația. Ne mai auzim peste 50 de ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pana si bulgarii de care tot faceam bascalie sunt la nivelul unui turism civilizat,dovada ca romanii trec Dunarea decat sa --si piarda rabdarea cu lipsa de bun simt a majoritatii hotelierilor,cabanierilor,etc,la Marea NEAGRA.
  • Like 2
 • Irina, noi ajungem la TM pe 1 August (2 adulți & 2 kids 11 & 10). Privighetoarea Banatului mai există? Așa de fain era acolo când eram eu prunc...
  • Like 0
 • Vladov Vladov check icon
  Ce va tot mirati ?

  Din cei 20 euro, fraierii aia de acolo, dupa ce asigura toate utilitatile si tot confortul clientilor, trebuie sa isi hraneasca toata familia, care nu e asa mica.

  Din cei 20 euro, smecherii nostri trebuie sa hraneasca cu spagi hoardele de nehaliti care vin "in control" de la ANAF, DSV, Politie, Primarie, Mediu, Pompieri, etc, etc, etc. Dupa aia trebuie sa hraneasca apetitul nestavilit al nevestei pentru excursii de 5 stele in Pacific, toale scumpe la ultima moda, case amenajate sau reamenajate dupa ultimul trend, iesiri la shopping, etc., etc., etc.

  DE UNDE BANI SI DE CONFORT PENTRU CLIENTI ???

  Ce aveti fratilor, de va faceti ca nu pricepeti ?
  • Like 7
  • @ Vladov
   Hoardele de nehaliti ar trebui tinute la respect cu o contabilitate tinuta bine, curatenie lucie (pe care ar aprecia-o si clientii), amenajare spatii in conformitate cu regulamentele de siguranta (ca sa nu ai un Colectiv in camping de la vreun foc de tabara) etc, etc
   • Like 1
  • @ Coioaba jr
   Vladov Vladov check icon
   Sa o crezi tu. Se vede ca nu ai facut contabilitate si nu ai avut controale. Legea este facuta astfel si este modificata atat de des, incat oricat ai tine evidenta "cristal", tot o sa iei amenda. Si dupa aia du-te tu si cheltuie prin tribunale in speranta ca vei nimeri un judecator care sa i se faca mila si sa citeasca ce ai scris tu in plangere si sa iti dea dupa vreo 3 ani inapoi cei 1000 de lei amenda si 100 lei cheltuieli. Si intre timp afacerea se duce de rapa.
   Nu mai bine dai tu spaga de 2-300 lei acolo si ai scapat ?
   In rest, ramame ce am zis.
   Dupa ce ai platit rasfatul familiei, de unde naiba sa mai ai bani de amenajari, utilitati, curatenie si alte mofturi ale obraznicilor de clienti romani????
   • Like 4
 • Imediat o să apară un articolaș de la Funky Travel care să vă contrazică ... :)
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult