Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am fost să văd Băile Herculane, stațiune despre care împăratul austro-ungar Franz Joseph spunea că este „cea mai frumoasă de pe continent”. Bijuteriile de altădată oferă ultimul strigăt de ajutor, înainte de a se transforma în moloz...

Baile Herculane -

Foto: Marco Darius Badea

Am fost zilele trecute să văd stațiunea Băile Herculane, despre care fostul împărat austro-ungar Franz Joseph spunea că este „cea mai frumoasă de pe continent”.

În centrul stațiunii se află multe clădiri aflate în paragină, care ar avea nevoie de investiţii de sute de milioane euro din partea mediului privat pentru reabilitare.

Deşi există câteva investiţii finalizate sau aflate în derulare, în staţiune încă domină imaginea clădirilor aflate în paragină. Interes există din partea investitorilor privaţi, însă situaţia juridică neclară a imobilelor din centrul vechi al stațiunii reprezintă principala problemă pentru cei care vor să se apuce de business aici.

Cu o situaţie juridică neclară se confruntă şi emblema staţiunii (Băile Neptun), pentru care un grup de studenţi din Timişoara a înfiinţat o asociaţie numită Herculane Project pentru a ţine clădirea în viaţă.

Astăzi am vorbit cu ei și aceștia mi-au spus că această clădire este în administrarea primăriei oraşului, dar terenul pe care se află este deţinut de un om de afaceri, care are o serie de litigii în ceea ce priveşte terenul şi mai multe procese cu statul român, astfel că există un sechestru pe acel teren.

Clădirea simbol a staţiunii se află într-un grad avansat de deteriorare, însă tinerii reuşesc să facă doar intervenţii pentru a stopa pe cât posibil degradarea şi mai puternică a clădirii.

Prin urmare, până în momentul în care se va ridica sechestrul, tinerii care au iniţiat proiectul nu pot interveni cu lucrări de restaurare a clădirii.

După ce m-am plimbat zilele trecute prin stațiune, am ajuns la concluzia că a fost nevoie de mult dezinteres, incompetență și nepăsare ca să aduci în paragină „cea mai frumoasă stațiune balneară din Europa”.

Timpul a făcut restul, măcinând strălucirea unui loc unic în țara noastră. Băile Herculane, una din cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, celebră pentru miraculoasele ape termale, a fost lăsată de izbelişte de guvernanţi după 1990. Din perla Banatului a ajuns un loc lipsit de strălucirea pe care o avea în secolul XIX.

Foto Inquam Photos / Justinel Stavaru

Ei bine, în România, turismul balnear este exploatat foarte puţin faţă de uriaşul potenţial pe care îl are, deşi Organizaţia Mondială a Turismului recunoaşte ţara noastră ca fiind statul european cu cele mai multe izvoare minerale. Practic, în România sunt concentrate circa o treime din izvoarele minerale ale Europei. Dacă ar fi explotate la adevărata lor capacitate, aceste izvoare minerale ar aduce evident venituri substanţiale la bugetul statului. 

Ca să nu mai spun că guvernul și ministrul român al Culturii (doamna Raluca Turcan) ar trebui să își dea interesul pentru a încerca să integreze stațiunea Herculane în patrimoniul UNESCO. Numai că acest lucru ține de voință politică, or anul care vine este unul electoral, iar astfel de teme nu sunt printre prioritățile electoratului activ.

Complexul de tratament si hotelul Apollo din statiunea Băile Herculane / Foto Inquam Photos / Justinel Stavaru

Cu toate acestea, degradarea nu așteaptă pe nimeni, iar bijuteriile de altădată oferă zilele astea ultimul strigăt de ajutor, căci într-un timp nu foarte îndepărtat se vor transforma în moloz, iar odată cu dispariția lor o să pierdem și istoria pe care a reprezentat-o acest loc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Baile Herculane au patit ce au patit si alte zone din Europa: au pierdut in fata competitiei /nu mai sunt interesante si atragatoare turismului.
  Da, sunt unele cladiri vechi complet abandonate intre lupta dintre stat si retrocedari. Sincer, ultimii 100 de ani au aratat cat de prost administrator este de de cladiri interbelice( si ce a mai ramas de dinainte de razboaiele mondiale, din timpul regalitatii) este statul roman (bine, si la alte state, nu suntem noi ai mai grozavi) asa ca de departe o cale mai buna e sa treaca in privat si sa le recupereze cum se poate.
  Dar nici mare interes nu e pentru reparatii si reconstructii. Acum 50-100 de ani lumea mergea la bai acolo ca nu erau multe alternative, era marea moda de mers la bai si multi bogati si extrem de bogati mergeau. Acum putem merge oriunde: Dubai, Maldive. Therme Bucuresti, zau, Herculane a pierdut in fata competitorilor, sunt alternative noi si la moda.
  Am fost la Herculane, am fost si in alte statiuni termale prin Franta - multe cladiri vechi nerenovate, unele abandonate complet, altele cu anuntul de vanzare. E greu de renovat si mentinut o cladire veche, de epoca, am si dormit in unele, nu doar eu ci vad ca lumea prefera ceva nou construit cu toate conditiile moderne. Iarna unele locuri sunt mult mai animate pt locurile unde sunt si partii de ski, dar si la altii vara sunt statiunile de bai linistite, pe jumatate din geamuri inchise, pe alocuri abandonate.
  • Like 2
 • dan check icon
  Sunt convins ca daca la Herculane era sediul Louis Vuitton doamna Turcan il renova cu placere. De ce arata Herculane asa , pentru ca STATUL nu este interesat sa faca bani , politicienii fac politica pentru ei pentru interesul partidului de a avea bani nu pentru bugetul de stat asa ca nu avem de ce sa ne miram, daca era ceva de furat acolo sigur o restaurau.
  • Like 1
  • @ dan
   Ana Gia Ana Gia check icon
   Daca apartin statului Roman aveti dreptate, dar cum totul s-a retrocedat, banuiesc ca sunt proprietati private si asta devine o problema :( Bineinteles tot statul a gresit in momentul cand au gandit “retrocedarile”, in special retrocedarile acestor cladiri magnifice, trebuiau facute cu anumite clauze, “nu renovezi timp de 5 ani, revine statului, care la randul lui trebuie sa renoveze.
   • Like 1
  • @ Ana Gia
   Mhai Nai check icon
   Ma tavalesc de ras. Chiar credeti ca vreunul din proprietari a mostenit ceva "pe bune"? Asta cam tot asa cum un tigan din Timisoara a mostenit aproape jumatate din cladirile istorice din zona centrala. Se stie cum a facut, se stie ca e fals in acte, dar ....probabil si falsul se prescrie.
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult